İlk kez yazılı muhasebe kurallarını geliştiren ve muhasebenin başlangıcı olarak tanımlanmasını sağlayan kimdir?
Muhasebe uygulamalarının gelişmelerinin büyük bir kısmını, İtalyan matematikçi ve papaz olan Luca Paciolo yazılı hâle getirmiştir. Luca Paciolo 1494 yılında Venedik’te yayımladığı ‘Summa De Aritmetica, Geometrie, Proportioni et Proportionalite’ (Aritmetik, Geometri, Oran ve Orantı Hakkında Özet) adlı eserinin ilk bölümünde, muzaaf (çift taraflı) kayıt tutma sisteminin ilkelerini yazılı hâle getirmiştir. Bu çalışma ile ilk kez yazılı muhasebe kurallarını geliştiren Luca Paciolo, muhasebenin başlangıcı olarak tanımlanmaktadır. Paciolo, ileri sürdüğü kayıt sisteminde ajanda, günlük defter ve büyük defter olmak üzere üç deftere yer verir. Bunlar arasında bağlantıların ne şekilde kurulacağını belirtir.
Aşağıdakilerden hangisi varlıklara ilişkin bilanço ilkeleri içerisinde yer alır?
İşletmenin bir yıl veya normal faaliyet dönemi içinde vadesi gelen borçları yabancı kaynaklara ilişkin ilkelerdendir. İşletme sahip ve ortaklarının işletme varlıkları üzerindeki hakları ve bilanço tarihindeki ödenmemiş sermayesi ile çeşitli adlar altındaki işletmelerde bırakılan karlar ve ödenmiş sermaye, sermaye yedekler, kar yedekleri öz sermayeye ilişkin ilkelerdendir. İşletmenin bir yıl ya da normal faaliyet dönemi içerisinde paraya dönüştürülebilen varlıkları varlıklara ilişkin ilkelerdendir.
Dönemsellik kavramı, işletmenin sürekliliği kavramı uyarınca sınırsız kabul edilen ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanmasını ifade etmektedir. Gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi; hasılat, gelir ve kârlarn aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırılması bu kavramın gereğidir. Doğru cevap D'dir.
Aşağıdakilerden hangisi maliyet, gelir ve gider hesaplarının özelliklerinden birisi değildir?
Maliyet, gider ve zarar hesaplarına dönem içinde ilk hareket alacak tarafına değil borç tarafına kaydedilir. Dolayısıyla sorunun doğru yanıtı "A" seçeneğidir.
Vergi Usul Kanunu’na göre defterlerin tasdik işlemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Vergi Usul Kanunu, yukarıda ifade edildiği gibi zorunlu defterlerden yevmiye ve envanter defteri için tasdik zorunluluğunu getirmiştir. İşletmeler, Vergi Usul Kanunu’na göre defterlerin tasdik işlemini aşağıda belirtilen tarihlerde notere yaptırmak zorundadır:1. Öteden beri işine devam etmekte olanlar ertesi yıl kullanacakları defterleri içinde bulundukları yılın aralık ayı içinde,2. Yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler; işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce; vergi mükellefiyeti kalkanlar ise muaflıktan çıkma tarihinden başlayarak on gün içinde,3. Defterlerin dolması hâlinde veya diğer nedenlerle bir yıl içinde defter kullanmak zorunda kalanlar, kullanmadan önce,4. Aynı defteri ertesi yıl da kullanmak isteyenler, kullanacağı yılın ocak ayı içinde defterlerini tasdik ettirmek zorundadır.
Aşağıdakilerden hangisi Kasım 2011' de kurulan Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun amaçlarından birisi değildir?
Vergi yasalarının uluslararası vergi mevzuatıyla uyumlu hale getirilmesi için çalışmalar yapmak, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun amaçları arasında yer almaz. Doğru yanıt "A" seçeneğidir.
İşletmelerdeki varlıklar, paraya dönüştüren ve işletme faaliyetlerinde kullanılan olarak iki gruba ayrılırken işletme kasa ve bankalardaki paraları, ticari mal ve mal stokları kısa zamanda paraya dönüşecek varlıkları oluştururken bina, makine ve demirbaşlar; işletme faaliyetlerinde kullanılacak varlıkları oluşturmaktadır.