İşletmenin bir dönemde elde ettiği toplam gelirin toplam giderden büyük olması dönem kârı, toplam giderin toplam gelirden büyük olması ise dönem zararını ifade eder. Varlıklar, işletmenin kasa ve bankalardaki parası ve paraya yakın kıymetlerini, öz kaynaklar ise işletmenin sahipleri ya da ortaklarının işletmedeki varlıklarını ve kâr yedeklerini ifade eder. Doğru cevap C'dir.
Farklı tarihlerde ve tutarlarda gerçekleşen işlemlerin sınıflandırma mantığına göre bir arada gösterilmesi gerekmektedir.Farklı işlemlerin sınıflandırılarak zaman içerisinde azalma ve artışların izlendiği çizelgeye hesap denir. Başka bir ifade ile hesap, işletmenin mal varlığını oluşturan çeşitli unsurlardaki ekonomik faaliyetin sonucunu oluşturan unsurların değişimlerinin para ile ifade edilerek kaydedildiği çizelgedir.
Aşağıdakilerden hangisi büyük defterin özelliklerinden birisi değildir?
Büyük defterin özellikleriyle ilgili olarak D şıkkında belirtilen ifade yanlıştır. Diğer şıklardaki ifadeler büyük defterin özellikleridir. Sorunun doğru yanıtı "D" seçeneğinde verilmiştir.
Yasal defterlere yapılan kayıtlarla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Diğer seçeneklerdeki ifadeler doğru ifadelerdir. B seçeneğindeki ifade ise yanlış ifadedir. Sorunun doğru yanıtı "B" seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin kendi ihtiyaçlarından doğan belgelerden birisidir?
Tahsilat ve tediye makbuzları işletmenin kendi ihtiyaçlarından doğan belgelerden birisidir. Diğer seçeneklerde verilen yasal düzenlemelere tabi belgelerdir. Sorunun doğru yanıtı "B" seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi finansal durum tablosunu (bilanço) oluşturan hesap gruplarından birisi değildir?
Öz kaynak yöntemiyle değerlenen yatırımların kar/zararlarındaki paylar bilançoyu oluşturan hesap grupları arasında yer almaz. Sorunun doğru yanıtı "D" seçeneğidir.
Muhasebenin temel kavramlarından biri olan Tutarlılık kavramına göre, muhasebe uygulamaları için seçilen muhasebe politikalarının birbirini izleyen dönemlerde değiştirilmeden uygulanması gerekmektedir. Doğru cevap B'dir.
Aşağıdakilerden hangisi bilgi kullanıcılarının, işetmenin nakit ve nakit benzeri yaratma yeteneğini ve bunları kullanma ihtiyaçlarını; işletme, finansman ve yatırım faaliyetlerine görebilecekleri finansal tablodur?
Finansal tablo kullanıcıları, işletmenin nakit ve nakit benzeri yaratma yeteneğini ve işletmenin bu nakit akışlarını kullanma ihtiyacını değerlendirebilmeleri konusunda bilgi almak üzere nakit akış tablosunu kullanacaklardır. Nakit akışı ile belirli bir dönemde işletmeye nakit girişleri ve işletmeden nakit çıkışları ifade edilmektedir. Bu tablo raporlama döneminde ortaya çıkan ve işletme, yatırım ve finansman faaliyetleri itibarıyla sınıflandırılarak sunulan nakit alımlarını içeren tablodur.