• Genel Muhasebe 1 Deneme Ara Sınavları – Deneme 24

Genel Muhasebe 1
Ara Sınav - Deneme 24
1.
Hesap Planında Borç Senetleri Hesabının kodu 321 ise bu hesap kodundaki ilk rakam olan "3" ne anlama gelmektedir?
Doğru Cevap: "A" Borç senedinin kısa vadeli olduğu
Soru Açıklaması
Tek düzen Muhasebe Sistemi’nde oluşturulan hesap kodları ile hesapların tanımını ve hangi gruba (varlık, kaynak, gelir veya gider) ait olduğunu tanımlayabiliriz. Buna göre; 1 Dönen Varlık Hesapları 2 Duran Varlık Hesapları 3 Kısa Vadeli Yabancı Kaynak Hesapları 4 Uzun Vadeli Yabancı Kaynak Hesapları 5 Öz kaynak HEsapları 6 Sonuç (Gelir ve Gider) Hesapları 7 Maliyet Hesapları'dır.
2.
"Bilançoda, 31 Aralık tarihi itibari ile mevcut olan .................. gösterilirken gelir tablosunda, 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen .................. kâr ve zarar olarak sunulmaktadır." Yukarıdaki boşluklara hangi seçenekteki ifadeler yazılmalıdır?
Doğru Cevap: "A" varlık ve kaynaklar; faaliyetlerin sonucu
Soru Açıklaması
Bilançoda, 31 Aralık tarihi itibari ile mevcut olan varlık ve kaynaklar gösterilirken gelir tablosunda, 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen faaliyetlerin sonucu kâr ve zarar olarak sunulmaktadır.
3.
Vergi usul kanunu' na göre tutulması zorunlu tasdike tabi olmayan defter aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Defteri Kebir
Soru Açıklaması
Birinci sınıf işletmeler, bilanço esasına göre aşağıdaki defterleri tutmak zorundadırlar: 1. Yevmiye Defteri, 2. Defteri Kebir, 3. Envanter Defteri olup bunlardan yevmiye ve envanter defteri tasdike tabidir. İkinci sınıf işletmelerin işletme hesabı esasın a göre tutmak zorun da olduğu ve tasdike tabi defteri, işletme hesabı defteridir.
4.

Ödenmiş sermaye, sermaye yedekleri, kâr yedekleri ve geçmiş dönemler kârı (zararı) ve dönem net kârı (zarar) kalemlerinin her birinin dönem başı tutarını, dönem içinde kalemlerde meydana gelen azalışları, artışları ve dönem sonu kalanını ayrı ayrı gösterecek biçimde düzenlenen tablo aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Öz Kaynaklar Değişim Tablosu
Soru Açıklaması

Öz kaynaklar değişim tablosu; ödenmiş sermaye, sermaye yedekleri, kâr yedekleri ve geçmiş dönemler kârı (zararı) ve dönem net kârı (zarar) kalemlerinin her birinin dönem başı tutarını, dönem içinde kalemlerde meydana gelen azalışları, artışları ve dönem sonu kalanını ayrı ayrı gösterecek biçimde düzenlenir.

5.
Aşağıdakilerden hangisi 1.sınıf işletmelerin tutmak zorunda oldukları defterlerden birisidir?
Doğru Cevap: "C" Defteri kebir
Soru Açıklaması

Pay defteri, yönetim kurulu karar defteri, genel kurul toplantı ve müzakere defteri işletmenin muhasebesi ile ilgili olmayan defterlerdir. Yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri 1.sınıf işletmelerin tutmak zorunda oldukları defterlerdendir.

6.
A işletmesi 01.01.2015 yılında ömrünün sınırsız olduğu kabul edilerek kurulmuştur. İşletmenin sınırsız olan ömrünün 01.01.2015-31.12.2015 ve 01.01.2016-31.12.2016 şeklinde bölümlere ayırabilmesi için aşağıdaki muhasebe temel kavramlarından hangisini uygulaması gerekir?
Doğru Cevap: "C" Dönemsellik
Soru Açıklaması
İşletmenin sürekliliği kavramı uyarınca sınırsız kabul edilen ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanmasıdır. Gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi; hasılat, gelir ve kârların aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırılması bu kavramın gereğidir. Bu kavramın işletmeler açısından geçerliliğinin bulunmadığı veya ortadan kalktığı durumlarda ise bu husus, mali tabloların dipnotlarında açıklanır. 01.01.2011 tarihinde işletme kurulduğunda bu işletmenin ömrünün sınırsız olduğu kabul edilmekte ve bu durum, işletmenin sürekliliği kavramı ile ifade edilmektedir. Sınırsız olan bu ömür “01.01.2011 - 31.12.2011” ve “01.01.2012 - 31.12.2012” dönemlerine ayrıldığında dönemsellik kavramı uygulanmış olur.
7.
Türkiye'de Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nin Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra zorunlu olarak uygulanmaya başlandığı yıl aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" 1994
Soru Açıklaması
Tebliğ, 1992 yılında Resmi Gazete'de yayımlanmış, 1993 yılında isteğe bağlı olarak uygulanmış ve 1994 yılında zorunlu hale getirilmiştir.
8.
Türkiye’de 1994’te yürürlüğe giren Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği kapsamında yer alan ve finansal durum tablosunun düzenleme esaslarını belirleyen temel ilkeler aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Bilanço ilkeleri
Soru Açıklaması
9.
Kasa tediye fişinde aşağıdaki hesaplardan hangisi daima alacaklıdır?
Doğru Cevap: "E" Kasa Hesabı
Soru Açıklaması
Çeşitli nedenlerle yapılan ödemelere ait belgelerin toplandığı fiş tediye fişidir.
10.
İşletmenin mal varlığını oluşturan çeşitli unsurlardaki ekonomik faaliyetin sonucunu oluşturan unsurların değişimlerinin para ile ifade edilerek kaydedildiği çizelgeye ne ad verilir?
Doğru Cevap: "A" Hesap
Soru Açıklaması
11.
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin performansını gösteren finansal tablodur?
Doğru Cevap: "B" Gelir tablosu
Soru Açıklaması
İşletmenin başarısı bir faaliyet dönemi sonunda elde ettiği kar veya zarardır. Bu ise işletme gelirlerinin ve giderlerinin gösterildiği tablo olan, gelir tablosu aracılığıyla gerçekleştirilir. Gelir tablosu, işletmenin sonsuz olan ömründe her yılın (1 Ocak-31 Aralık) finansal performansını özetleyen bir tablodur ve bu nedenle gelir tablosuna “Finansal Performans Tablosu” adı da verilir. Sorunun doğru cevabı B seçeneğidir.
12.
153 Ticari Mallar hesabının kodlamasında 1 (bir) aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?
Doğru Cevap: "C" Hesap sınıfı
Soru Açıklaması
13.
Aşağıdakilerden hangisi finansal tabloların hazırlanmasındaki varsayımlardan biri değildir?
Doğru Cevap: "D" Tutarsız sunum
Soru Açıklaması
14.

Muhasebenin bugünkü şekli olan çift yanlı kayıt sistemi ilk defa hangi tarihte ve nerede kullanılmıştır?

Doğru Cevap: "B" 1926-İtalya
Soru Açıklaması

Çift yanlı kayıt sistemi ilk defa 14.yy veya 15.yy İtalyan şehirlerindeki uygulamalar sonucu gelişerek ilk kez 1926 yılında Floransa’da kullanıldığı sanılmaktadır.

15.

Varlık ve kaynak unsurları toplamlarının her zaman birbirine eşit olduğu, finansal tablo aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Finansal Durum Tablosu
Soru Açıklaması

Varlık unsurlarının ve kaynak unsurlarının toplamları, her zaman birbirine eşit olmak zorundadır.

16.
Aşağıdakilerden hangisi muhasebenin temel kavramlarından birisi değildir?
Doğru Cevap: "D" Kalite kavramı
Soru Açıklaması
Muhasebenin temel kavramları arasında kalite kavramı yoktur.
17.

Seçeneklerden hangisi "Gelir Tablosu" ile ilgili hatalı bilgi içermektedir?

Doğru Cevap: "B" Gelir tablosunda yer alan tutarlar, bir sonraki yıla aktarılır,
Soru Açıklaması

Gelir Tablosu, bir işletmenin performansı hakkında bilgi veren temel kaynaktır.

Gelir tablosuna “Finansal Performans Tablosu” adı da verilir

Gelir tablosunda sadece kâr veya zarara ilişkin rakam değil aynı zamanda kâr veya zararın oluşmasına etki eden tüm faaliyetler (satışlar, maliyetler, gelirler ve giderler) de gösterilmektedir.

Gelir tablosunda yer alan tutarlar, bir sonraki yıla aktarılamaz

Kapsamlı gelir tablosunda hasılat ve hasılatın maliyeti yer alır

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories