• Genel Muhasebe 1 Deneme Final Sınavları – Deneme 10

Genel Muhasebe 1
Deneme Final Sınavları - Deneme 10
1.
Aşağıdakilerden hangisi türev ürün olarak nitelendirilen bir menkul kıymetin özelliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "C" Öz kaynaklarında bir payı / hakkı gösteren sözleşmedir
Soru Açıklaması
Türev ürün; 1- Değeri değişime açık bir sözleşmeye dayalı olan, 2- Net bir başlangıç yatırımı gerektirmeyen ya da benzer finansal araçlara oranla daha az bir başlangıç yatırımı gerektiren, 3- Vadeye kadar taraflar arasında nakit akışı gerektirmeyen finansal araçtır. Buna göre ; Öz kaynaklarında bir payı / hakkı gösteren sözleşme değildir. Sorunun doğru cevabı C seçeneğidir.
2.
İşletmenin diğer işletmelerin yönetimine katılmak üzere edindiği hisse senetleri veya ortaklık payları aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilmektedir?
Doğru Cevap: "D" İştirak
Soru Açıklaması
3.
Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri hesabı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez?
Doğru Cevap: "D" Aktif karakterli bir hesaptır.
Soru Açıklaması
103 VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ hesabı, bilançoda gösterilirken nakit ve nakit benzerleri grubunda bir indirim olarak yer almaktadır. Bir diğer ifade ile pasif karakterli bir hesap olmasına rağmen aktifte gösterilmektedir. İşletme ticari faaliyetleri karşılığında çek keşide ettiğinde borcunda bir artış olması nedeniyle Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri hesabı alacaklandırılır. Hesap, pasif karakterli olması nedeniyle, kalan verirse alacak kalanı verir. Hesabın alacak kalanı vermesi durumunda keşide edilen çeklerin ya da verilen ödeme emirlerinin, işletmenin; lehtara bankadaki ticari mevduat hesabından veya nakden bir ödeme yapmadığı anlaşılmalıdır. İşletmenin verdiği çekler de ibraz vadelidir.Bu soruda d şıkkı yanlıştır. Burada hesap aktif değil pasif karakterli bir hesaptır.
4.

Gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi; hasılat, gelir ve kârların aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırılması aşağıdaki hangi kavramın gereğidir?

Doğru Cevap: "A" Dönemsellik Kavramı
Soru Açıklaması

Dönemsellik Kavramı: İşletmenin sürekliliği kavramı uyarınca sınırsız kabul edilen ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanmasıdır. Gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi; hasılat, gelir ve kârların aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırılması bu kavramın gereğidir. 

5.
Hazır Değerlere ait aşağıdaki verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?
Doğru Cevap: "C" Hazır değerler grubunda en likit kalem Sermaye hesabıdır
Soru Açıklaması
a) Hazır değerler, aktif karakterli hesaplardan oluşur. (Doğru) Örnek; Kasa, Alınan Çekler b) Hazır değerler, para ve para benzeri nakit değeri taşıyan hesaplardan oluşur (Doğru) d) Hazır değerler dönen varlıklar içinde yer alır (Doğru) Hazır değerlerde bilançonun varlıklar bölümünde dönen varlıklar grubunun en likit unsurlarını içermektedir. e) Hazır değerler, likiditesi oldukça yüksek kalemlerden oluşur. (Doğru) Hazır değerler; kısa dönemli, likiditesi oldukça yüksek olan, hemen paraya çevrilebilme özelli¤ine sahip kalemlerdir. c) Hazır değerler grubunda en likit kalem Sermaye hesabıdır. (Yanlış) İşletmenin kasa veya bankasındaki parası ile kısa zaman içinde paraya dönüşecek diğer varlıklardan oluşturmaktadır. Bu nedenle hazır değerlerde bilançonun varlıklar bölümünde dönen varlıklar grubunun en likit unsurlarını içermektedir.
6.
Çek için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "B" Ödeneceği ülkeden başka bir ülkede düzenlenen çek düzenlenme ve ödeme yeri aynı kıtada ise 1 ay farklı kıtada ise 3 ay içerisinde ibraz edilir
Soru Açıklaması

Düzenlendiği yerde ödenecekse 10 gün içerisinde ibraz edilmeli, ödenecek ülkeden başka bir ülkede düzenlenmişse aynı kıtada ise 1 ay farklı kıtada ise 3 ay içerisinde ibraz edilmelidir. Süreler çekte yazılı düzenleme tarihinin ertesi günü başlar. İşletmedeki en likit varlık kasadaki paralar olup ondan sonra çekler yer alır. Çekte para gibi bir ödeme aracı olarak kullanılır.

7.
Aşağıdakilerden hangisi gelir ortaklığı senetlerinin özelliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "A" Ödemenin yapılamaması hâlinde ortaklığın iflası talep edilebilir.
Soru Açıklaması
Gelir ortaklığı senetleri, kamuya ait altyapı tesislerinin gelirlerinden yatırımcıya anonim ortaklığın ödeme yapmaya yeterli kâra sahip olması durumunda gelir sağlamayı amaçlamaktadır. Ödemenin yapılamaması hâlinde ise ortaklığın iflasının talep edilmesi olanaksızdır. Gelir ortaklığı senedi bu özelliği dışında tamamen tahvil özelliği taşımaktadır
8.
(E) işletmesi 1.2.20X1 tarihinde alım-satım amaçlı olarak, 100 adet almış olduğu ve aynı tarihte ihraç edilmiş olan T1.000 nominal değerli, yıllık % 45 faizli, F işletmesi tahvillerinin tamamını 1.6.20X1 tarihinde satmıştır (Piyasa faiz oranı ve tahvil faiz oranının aynı olduğunu varsayınız). Aşağıdakilerden hangisi bu işlem ile ilgili yevmiye kaydı için doğrudur?
Doğru Cevap: "C" Özel Kesim Tahvil, Senet ve Bonoları hesabı Alacaklı
Soru Açıklaması
Satış durumunda 111 Özel Kesim Tahvil, Senet ve Bonoları hesabı ise satı lan tahvillerin kayıtlı değeri tutarınca alacaklandırılır.
9.

Verilen seçeneklerden hangileri Nakit Akış Tablosu'nda bulunan nakit akışları doğru ifade etmektedir?

  • Sosyal faaliyetler
  • İşletme faaliyetleri
  • Yatırım faaliyetleri
  • Kazanç faaliyetleri
  • Finansman faaliyetleri
  • Doğru Cevap: "A" ii, iii, v
    Soru Açıklaması

    Nakit akış tablosunda nakit akışları; • İşletme faaliyetleri, • Yatırım faaliyetleri, • Finansman faaliyetleridir.

    10.
    İşletmelerin ana faaliyet konusunu oluşturan mal veya hizmet satışlarından ortaya çıkan, çek ve senede bağlanmamış alacaklar aşağıdaki hesapların hangisinde izlenir?
    Doğru Cevap: "A" 120 Alıcılar
    Soru Açıklaması
    Doğru cevap a seçeneğidir. İşletmelerin ana faaliyet konusunu oluşturan mal veya hizmet satışlarından ortaya çıkan, çek ve senede bağlanmamış alacaklar; 120 ALICILAR hesabında izlenir.
    11.

    Kasa Hesabı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

    Doğru Cevap: "E" İşletmenin en likit kalemidir.
    Soru Açıklaması

    KASA

    İşletmelerin kasasında bulunan ulusal para  ve yabancı para  mevcudu, kasa  terimiyle  ifade  edilmektedir. İşletmenin en likit değeri, kasasında bulunan paralardır ve işletmenin  harcamasına hazır  değerlerdir.

    12.

    Aşağıdaki işlemlerden hangisi kasa hesabını alacaklandırır?

    Doğru Cevap: "D" Hisse senedi alımı
    Soru Açıklaması

    Nakit mal satışı, bankadan çekilen paralar, vadesi dolan alacakların alınması, menkul kıymetlerin satılması gibi finansal nitelikli olaylar sonucunda kasadaki para miktarı artarsa bu olaylar tahsilat olarak adlandırılır. Tahsilat işlemleri ise kasa hesabını borçlandırır.

    Nakit mal alışı, bankaya yatırılan paralar, çek ödemeleri, vadesi gelen borçların nakden ödenmesi, hisse senedi alımı gibi mali nitelikli olaylar sonucunda kasadaki para miktarı azalırsa bu olaylar tediye olarak adlandırılır ve kasa alacaklandırılır. Doğru cevap D seçeneğidir.

    13.

    Aşağıdaki hesaplardan hangisi stoklar grubunda yer alır?

    Doğru Cevap: "C" Ticari mallar
    Soru Açıklaması

    Bankalar hesabı Hazır değerler grubunda, Alıcılar ve Verilen depozito ve teminatlar hesapları Alıcılar grubunda, Hisse senetleri hesabı Menkul kıymetler grubunda ve Ticari mallar hesabı Stoklar grubunda yer almaktadır.

    14.

    Aşağıdaki işlemlerden hangisi Alıcılar Hesabına borç kaydı yapılmasını gerektirir?

    Doğru Cevap: "C" Vadeli mal ve hizmet satışları
    Soru Açıklaması

    Alacağın doğması ile hesaba borç, tahsil edilmesi ile hesaba alacak kaydedilir.

    Alıcılar hesabının işleyişi ve muhasebeleştirilmesi aşağıdaki büyük defter üzerinde örneklendirilmiştir. Daha önceki, dönemden devreden senetsiz alacaklar, Vadeli (kredili) mal ve hizmet satışları, Senetsiz alacaklara tahakkuk ettirilen faizler, Eksik, hatalı vb. nedenler ile yapılan düzeltmeler ve diğer işlemler hesabın borcunda izlenirken; Müşterilerden tahsil edilen paralar, Alıcılara hesabına karşılık alınan senetler, Müşterilere yapılan miktar ve kasa iskontoları, İdari takibe alınan alacaklar, Şüpheli duruma düşen alacaklar, Eksik, hatalı vb. nedenler ile yapılan düzeltmeler ise hesabın alacağında izlenir.

    15.
    Yeni kurulan işletmede yapılacak envanter çalışması ve düzenlenecek açılış bilançosundan hareketle, faaliyetine devam eden işletmelerde ise dönem başı bilançosundan hareketle yapılan kayıt aşağıdakilerden hangisidir?
    Doğru Cevap: "D" Açılış kaydı
    Soru Açıklaması
    Yeni kurulan işletmede yapılacak envanter çalışması ve düzenlenecek açılış bilançosundan hareketle, faaliyetine devam eden işletmelerde ise dönem başı bilançosundan hareketle yapılan kayıt, açılış kaydıdır. Sorunun doğru cevabı D seçeneğidir.
    16.
    Aşağıdakilerden hangisi bir işletmede gerçekleşen tüm mali olayların sınıflandırıldığı çizelgelerden biridir?
    Doğru Cevap: "B" Hesaplar
    Soru Açıklaması

    Bilanço, varlık ve kaynak hesapları ile maliyet hesapları birer hesap sınıflandırması olup hesaplar ise işletmede gerçekleşen tüm mali olayların sınıflandırıldığı çizelgeler olup zaman içerisinde azalma veya artışların izlenmesine imkan verir. Doğru cevap B'dir.

    17.

    Stoklar, en genel anlamıyla işletmelerin ana faaliyet konularını yerine getirebilmeleri için tüketmek, satmak ya da üretimde kullanılmak amacı ile elinde bulundurduğu varlıklardan hangisi imalat işlemeleri tarafından kullanılır?

    Doğru Cevap: "A" Yarı Mamüller üretim
    Soru Açıklaması

    İlkmadde ve malzeme, yarı mamüller üretim,mamüller imalat işletmeleri tarafından kullanılan hesaplardır.

    18.
    Aşağıdakilerden hangisi menkul kıymetlerin taşıdığı özelliklerden biri değildir?
    Doğru Cevap: "E" Yalnızca faiz geliri sağlaması
    Soru Açıklaması
    Menkul kıymetler; işletmelerin kısa veya uzun vadede fiyat değişimi etkisinden yararlanmak, faiz geliri veya kâr payı sağlamak amacı ile edindikleri finansal araçlardan oluşmaktadır.
    19.
    Aşağıdakilerden hangisi işletmenin sahip olduğu senetler üzerinden yapılabilecek işlemlerden biri değildir?
    Doğru Cevap: "D" Senetlerin depozitosunun alınması
    Soru Açıklaması
    Doğru cevap d seçeneğidir. Genel anlamda depozito verme, taahhüt sırasında yatırılan paradır. işletme açısından depozito verme, üstlenilen işin yerine getirilmemesi durumunda katlanılacak zarar için önceden ödenen paradır. a seçeneğinde; İşletmeler, yapmış oldukları mal ve hizmet satışı karşılığında herhangi bir teminat almayabilir. Bu durumda oluşan alacaklar ise 120 Alıcılar hesabında takip edilir. Ancak bu tür alacaklar, geçen süreç içinde müşteri ile yap›lan anlaşmanın yerine getirilmemesine bağlı olarak senetli alacağa dönüşebilir. Bu dönüşüm, eski alacağın nominal değeri üzerinden olabileceği gibi alacağın gecikmesi nedeni ile vade farkını da içine alan yeni bir değer üzerinden gerçekleşebilir. Alacak senetlerinde yenileme, vade farklı ve vade farksız olmak üzere iki şekilde yapılır. b seçeneğinde; işletmeler genellikle bankalardan kredi sağlamak veya teminat mektubu almak için alacak senetlerini teminat olarak verebilir. c seçeneğinde; senetlerin protesto edilmesi; Ödememe protestosu, ödememe hâlinin resmen tespit edilmesi işlemidir.. e seçeneğinde ; Senetler ciro edilerek senet üzerindeki alacak hakkı üçüncü bir kişiye devredilir.Bu şekildeki ciroya temlik cirosu denir
    20.

    İlgili menkul kıymet yatırımlar›, Tekdüzen Hesap Planında Hangi hesap grubu altında izlenmektedir?

    Doğru Cevap: "C" "11" Hesap Grubu
    Soru Açıklaması

    İlgili menkul kıymet yatırımları, Tekdüzen Hesap Planında “11Menkul Kıymetler”hesap grubunda izlenmekte ve türlerine göre aşağıdaki şekildesınıflandırılmaktadır:110 Hisse Senetleri111 Özel Kesim Tahvil, Senet ve Bonoları112 Kamu Kesimi Tahvil, Senet ve Bonoları118 Diğer Menkul Kıymetler119 Menkul Kıymetler Değer Düşüklüğü Karşılığı (-)

    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories