Gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi; hasılat, gelir ve kârların aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırılması aşağıdaki hangi kavramın gereğidir?
Dönemsellik Kavramı: İşletmenin sürekliliği kavramı uyarınca sınırsız kabul edilen ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanmasıdır. Gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi; hasılat, gelir ve kârların aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırılması bu kavramın gereğidir.
Düzenlendiği yerde ödenecekse 10 gün içerisinde ibraz edilmeli, ödenecek ülkeden başka bir ülkede düzenlenmişse aynı kıtada ise 1 ay farklı kıtada ise 3 ay içerisinde ibraz edilmelidir. Süreler çekte yazılı düzenleme tarihinin ertesi günü başlar. İşletmedeki en likit varlık kasadaki paralar olup ondan sonra çekler yer alır. Çekte para gibi bir ödeme aracı olarak kullanılır.
Verilen seçeneklerden hangileri Nakit Akış Tablosu'nda bulunan nakit akışları doğru ifade etmektedir?
Nakit akış tablosunda nakit akışları; • İşletme faaliyetleri, • Yatırım faaliyetleri, • Finansman faaliyetleridir.
Kasa Hesabı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
KASA
İşletmelerin kasasında bulunan ulusal para ve yabancı para mevcudu, kasa terimiyle ifade edilmektedir. İşletmenin en likit değeri, kasasında bulunan paralardır ve işletmenin harcamasına hazır değerlerdir.
Aşağıdaki işlemlerden hangisi kasa hesabını alacaklandırır?
Nakit mal satışı, bankadan çekilen paralar, vadesi dolan alacakların alınması, menkul kıymetlerin satılması gibi finansal nitelikli olaylar sonucunda kasadaki para miktarı artarsa bu olaylar tahsilat olarak adlandırılır. Tahsilat işlemleri ise kasa hesabını borçlandırır.
Nakit mal alışı, bankaya yatırılan paralar, çek ödemeleri, vadesi gelen borçların nakden ödenmesi, hisse senedi alımı gibi mali nitelikli olaylar sonucunda kasadaki para miktarı azalırsa bu olaylar tediye olarak adlandırılır ve kasa alacaklandırılır. Doğru cevap D seçeneğidir.
Aşağıdaki hesaplardan hangisi stoklar grubunda yer alır?
Bankalar hesabı Hazır değerler grubunda, Alıcılar ve Verilen depozito ve teminatlar hesapları Alıcılar grubunda, Hisse senetleri hesabı Menkul kıymetler grubunda ve Ticari mallar hesabı Stoklar grubunda yer almaktadır.
Aşağıdaki işlemlerden hangisi Alıcılar Hesabına borç kaydı yapılmasını gerektirir?
Alacağın doğması ile hesaba borç, tahsil edilmesi ile hesaba alacak kaydedilir.
Alıcılar hesabının işleyişi ve muhasebeleştirilmesi aşağıdaki büyük defter üzerinde örneklendirilmiştir. Daha önceki, dönemden devreden senetsiz alacaklar, Vadeli (kredili) mal ve hizmet satışları, Senetsiz alacaklara tahakkuk ettirilen faizler, Eksik, hatalı vb. nedenler ile yapılan düzeltmeler ve diğer işlemler hesabın borcunda izlenirken; Müşterilerden tahsil edilen paralar, Alıcılara hesabına karşılık alınan senetler, Müşterilere yapılan miktar ve kasa iskontoları, İdari takibe alınan alacaklar, Şüpheli duruma düşen alacaklar, Eksik, hatalı vb. nedenler ile yapılan düzeltmeler ise hesabın alacağında izlenir.
Bilanço, varlık ve kaynak hesapları ile maliyet hesapları birer hesap sınıflandırması olup hesaplar ise işletmede gerçekleşen tüm mali olayların sınıflandırıldığı çizelgeler olup zaman içerisinde azalma veya artışların izlenmesine imkan verir. Doğru cevap B'dir.
Stoklar, en genel anlamıyla işletmelerin ana faaliyet konularını yerine getirebilmeleri için tüketmek, satmak ya da üretimde kullanılmak amacı ile elinde bulundurduğu varlıklardan hangisi imalat işlemeleri tarafından kullanılır?
İlkmadde ve malzeme, yarı mamüller üretim,mamüller imalat işletmeleri tarafından kullanılan hesaplardır.
İlgili menkul kıymet yatırımlar›, Tekdüzen Hesap Planında Hangi hesap grubu altında izlenmektedir?
İlgili menkul kıymet yatırımları, Tekdüzen Hesap Planında “11Menkul Kıymetler”hesap grubunda izlenmekte ve türlerine göre aşağıdaki şekildesınıflandırılmaktadır:110 Hisse Senetleri111 Özel Kesim Tahvil, Senet ve Bonoları112 Kamu Kesimi Tahvil, Senet ve Bonoları118 Diğer Menkul Kıymetler119 Menkul Kıymetler Değer Düşüklüğü Karşılığı (-)