Aşağıdakilerden hangisi finansal varlıklardan biri değildir?
Hisse senetleri, tahviller, kredi alacakları ve nakit finansal varlıklar içerisinde yer alır.
Devamlı envanter yöntemi aşağıdaki işletmelerden hangisinde tercih edilir?
Bu yöntem genellikle aynı anda farklı niteliklere sahip çeşitli malların satışını yapan, faaliyet hacmi büyük, stok ve tedarik dengesi önemli olan , bu nedenle mal hareketlerini optik okuyuculu elektronik sistemler kullanarak izleyen işletmeler tarafından tercih edilmektedir.
İş yaşamında ortaklardan alacaklar hesabı için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Şirket ortaklarından alacaklı hesabı borç kalanı ortağın şirkete olan borcunu gösterir ve borçlarını ödemeleri halinde bu hesap alacaklandırılır. Bu hesap iş yaşamında ortakların şirketin fonlarının ortaklar tarafından kullanılmasını ifade eder. Diğer bir deyişle şirket sermayesinin ortak tarafından kullanılmış olması anlamına gelir.
İşletme bankada bulunan ticari mevduat hesabından ödenmek üzere 1000 TL tutarında çek keşide etmiştir. Bu işleme ilişkin aşağıda verilen yevmiye kaydı bilgilerinden hangisi doğrudur?
İşletme banka hesabından ödenmek üzere çek keşide ettiğinde verilen çekler ve ödeme emirleri hesabı alacaklandırılır. Doğru olan ifade budur. Sorunun doğru yanıtı "B" seçeneğinde verilmiştir.
“A” İşletmesi daha önce alım satım amaçlı satın aldığı “Z” işletmesinin (1.000 adet x 60 TL.) hisse senetlerinin tamamını 1 Haziran tarihinde 65.000 TL.’ye satmıştır. Buna göre aşağıdaki finansal kayıtlardan hangisi doğrudur?
Hisse Senetleri satıldığında Bankalar Hesabı 65.000 TL. borçlandırılır. Hisse Senetleri Hesabı 60.000 TL. ve Menkul Kıymet Satış Kârları Hesabı 5.000 TL, alacaklandırılır.
I. Düzenlendiği yerde ödenecekse on gün, düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.II. Ödeneceği ülkeden başka bir ülkede düzenlenen çek, düzenlenme yeri ile ödeme yeri aynı kıtada ise bir ay ve farklı kıtalarda ise üç ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.III. İlk iki maddede yazılı süreler, çekte yazılı olan düzenlenme tarihinin ertesi günü başlamaktadır.IV. TTK madde 797’ye göre çekin, takvimleri farklı olan iki yer arasında düzenlenmesi durumunda düzenlenme günü, ödeme yerindeki takvimin onu karşılayan gününe dönüştürülür.Çeklerle ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?
Çekin doğasında, bankaya ibraz edildiğinde (gösterildiğind banka tarafından ödeme yapılması gereken bir ödeme aracıdır. Ancak çekin düzenlediği yer ile lehtarın tahsil edeceği yer arasında coğrafik olarak belirli bir mesafenin olması durumunda ödemenin hemen olması beklenemez. Bu nedenle TTK’nun 796. Maddesinde lehtarın çeki ibraz süreleri düzenlenmektedir. Buna göre;Düzenlendiği yerde ödenecekse on gün, düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.Ödeneceği ülkeden başka bir ülkede düzenlenen çek, düzenlenme yeri ile ödeme yeri aynı kıtada ise bir ay ve farklı kıtalarda ise üç ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.İlk iki maddede yazılı süreler, çekte yazılı olan düzenlenme tarihinin ertesi günü başlamaktadır.TTK madde 797’ye göre çekin, takvimleri farklı olan iki yer arasında düzenlenmesi durumunda düzenlenme günü, ödeme yerindeki takvimin onu karşılayan gününe dönüştürülür.
Aşağıdaki hesaplardan hangisi hazır değerler içerisinde yer almaz?
Tek düzen hesap planlamasında dönen varlıkların ilk grubunu oluşturan hazır değerler; kasa, alınan çekler, bankalar, verilen çekler ve ödeme emirleri ve diğer hazır değerler hesabından oluşur.
Menkul kıymetin üzerinde yazılı olan değere ne ad verilir?
Nominal Değer: Menkul kıymetin üzerinde yazılı olan değerdir.
Daha önce ihraç edilmiş menkul kıymetlerin yeniden alınıp satıldığı piyasalara ne ad verilir?
Reel piyasalar, mal ve hizmet piyasaları iken Hisse senedi, tahvil, bono vb. menkul değerlerin alınıp satıldığı piyasalar menkul kıymetler piyasası olup bunların ilk defa alınıp satıldığı piyasalar birincil piyasalar ikinci defa alınıp satıldığı piyasalar ikincil piyasalardır.
Muhasebenin temel işlevi işletmeye ait para ile ifade edilen mali olaylara ait belgeleri toplayarak kayıt etmek, bunları sınıflandırmak yoluyla özetlenen mali tabloları kullanarak işletmenin finansal performansını ortaya koymaktır.