“A” İşletmesinin 20 Mayıs tarihli yevmiye kaydı aşağıdaki gibidir.Yukarıda verilen yevmiye kaydına ilişkin finansal nitelikli olay aşağıdakilerden hangisidir?
“A” İşletmesi çekin çalışmakta olduğu bankadan tahsil edilmesini tercih etmiş, çekin yeri değişmiştir.
Vadeli alış-satış işlemlerinde alınan ya da satılan malın peşin fiyatı ile vadeli fiyatı arasındaki farka ne denir?
Vadeli alış-satış işlemlerinde alınan ya da satılan malın peşin fiyatı ile vadeli fiyatı arasındaki farka Vade farkı denir. Vadeli alış-satış işlemlerinde alınan ya da satılan malın peşin fiyatı ile vadeli fiyatı arasındaki farka Vade farkı denir.
Ortaklara dağıtılan kar payı literatürde ne olarak adlandırılmaktadır?
Temettü; ortaklara dağıtılan kâr payıdır.
Her türlü mal ve hizmetin satın alınması sırasında, satın alma bedelleri üzerinden satıcılara ödenen ya da ödenecek katma değer vergisinin izlendiği hesap aşağıdakilerden hangisidir?
İşletmelerin mal ve hizmet satın aldıklarında malın veya hizmetin bedeli ile birlikte ödediği KDV indirilecek KDV hesabında izlenir.
I. Yevmiye Defteri
II. Defteri Kebir
III. Envanter Defteri
Birinci sınıf işletmeler, bilanço esasına göre yukarıdaki defterlerden hangisini veya hangilerini tutmak zorundadır?
Birinci sınıf işletmeler, bilanço esasına göre aşağıdaki defterleri tutmak zorundadırlar:1. Yevmiye Defteri,2. Defteri Kebir,3. Envanter Defteri olup bunlardan yevmiye ve envanter defteri tasdike tabidir.
İşletmelerin ellerindeki nakit fazlasını, altın, altın dışı değerli madenlerle değerlendirmeleri durumunda ilgili menkul kıymet satın alınması sonucu aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
İşletmelerin bu tür varlıklara yatırım yapmaları durumunda ilgili yatırımlar diğer menkul kıymetler hesabında muhasebeleştirilirken, menkul kıymet satın alındığında ilgili alt hesap borçlandırılır. Satılması durumunda alacaklandırılır. Menkul kıymetin kayıt değeri ile satış degeri arasındaki fark olumlu ise menkul kıymet satış hesabı elde edilen kar tutarı kadar alacaklandırılırken, olumsuz fark durumunda menkul kıymet satış zararı hesabı ortaya çıkan zarar kadar borçlandırılır.
Kasadaki ve bankadaki para nakit olarak değerlendirilirken; vadesi üç ay ve daha az olan yatırımlar nakit benzeri yatırım olarak kabul edilir.
Aşağıdaki işlemlerden hangisi kasa hesabını alacaklandırır?
Nakit mal satışı, bankadan çekilen paralar, vadesi dolan alacakların alınması, menkul kıymetlerin satılması gibi finansal nitelikli olaylar sonucunda kasadaki para miktarı artarsa bu olaylar tahsilat olarak adlandırılır. Tahsilat işlemleri ise kasa hesabını borçlandırır.Nakit mal alışı, bankaya yatırılan paralar, çek ödemeleri, vadesi gelen borçların nakden ödenmesi, hisse senedi alımı gibi mali nitelikli olaylar sonucunda kasadaki para miktarı azalırsa bu olaylar tediye olarak adlandırılır ve kasa alacaklandırılır.