• Genel Muhasebe 1 Deneme Final Sınavları – Deneme 24

Genel Muhasebe 1
Deneme Final Sınavları - Deneme 24
1.

"Muhasebe olaylarında temkinli davranılması ve işletmenin karşılaşabileceği risklerin gözönüne alınması" gerektiğini ifade eden muhasebenin temel kavramı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" İhtiyatlılık
Soru Açıklaması

Muhasebe olaylarında temkinli davranılması ve işletmenin karşılaşabileceği risklerin gözönüne alınması gerektiğini ifade eden kavram ihtiyatlılık kavramıdır. Doğru yanıt "E" seçeneğidir.

2.
Bir işletme sahip olduğu fon fazlası ile menkul kıymet yatırımı yapmak istiyor; ancak bu yatırımın kendisi için herhangi bir bağlayıcılığı olmasını istemiyorsa, satın almış olduğu menkul kıymetlerin elden çıkarılabilmesi için vade sonuna kadar bekleme zorunluluğun olmasını istemiyorsa söz konusu menkul kıymetler nasıl sınıflandırılır?
Doğru Cevap: "B" Satılmaya hazır amaçlı menkul kıymetler
Soru Açıklaması
Satılmaya Hazır Amaçlı Menkul Kıymetler arzu edildiği takdirde vadesine kadar elde tutulabilecek ama sahibine bu konuda bir yükümlülük yüklemeyen ve vadesinden önce de elden çıkarılabilen menkul kıymetlerdir. Doğru cevap '' B '' seçeneğidir.
3.

Borçlanma kâğıtları ile hisse senetleri için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru Cevap: "D" Borçlanma kâğıtları işletmelere fon yaratmak amacıyla ihraç edilir
Soru Açıklaması

Hisse senetleri, sahibine ilgili kuruluşa ortak olma hakkı verirken hisse senetlerinde vade yoktur. Borç kâğıtları ise vadeli olup işletmelere fon yaratmak amacıyla ihraç edilir ve ortaklık hakkı vermezler.

4.

Aşağıdakilerden hangisi yasal düzenlemelere tabi belgelerden birisidir?

Doğru Cevap: "C" Müstahsil makbuzu
Soru Açıklaması

Müstahsil makbuzu yasal düzenlemelere tabi belgelerden birisidir. Doğru yanıt "C" seçeneğidir.

5.
Kambiyo senetlerine ait işlemler hangi hesapta izlenmektedir?
Doğru Cevap: "E" Alacak Senetleri
Soru Açıklaması
6.
Aşağıdakilerden hangisi finansal tablolardaki değişimlerin izlendiği çizelgeye verilen addır?
Doğru Cevap: "B" Hesap
Soru Açıklaması
7.
Aşağıdakilerden hangisi çeşitli görevlendirmeler nedeni ile personele verilen ve görev sonrası mahsup edilecek alacaklar için kullanılan hesaptır?
Doğru Cevap: "B" Personelden Alacaklar hesabı
Soru Açıklaması
İşletmede çalışan personel, işletmeden kısa vadeli borç para alabilir; işletmenin sosyal imkanlarından, demirbaşlarından yararlanabilir veya kendisine verilen mali sorumluluk nedeni ile bazı açıklar (kasa a盤›, stok açığı gibi) verebilir. İşletmenin tüm çalışanlarına çeşitli nedenlerle kısa bir süre için verdi¤i borçlar 135 PERSONELDEN ALACAKLAR hesabında izlenmektedir.
8.

Aşağıdakilerden hangisi Ticari alacaklar grubunda yer almaktadır?

Doğru Cevap: "E" Alacak senetleri
Soru Açıklaması

Ortaklardan alacaklar, Personelden alacaklar, İştiraklerden alacaklar ve Bağlı ortaklıklardan alacaklar, işletmeni ana faaliyet konusu dışından kaynaklanırlar ve Diğer alacaklar grubunda yer alırlar. Alacak senetleri ise Ticari alacaklar grubunda yer alır.

9.
İşletme kasasındaki bir miktar parayı bankadaki meduat hesabına yatırdığında aşağıdaki hesaplardan hangisi borçlandırılır?
Doğru Cevap: "E" Bankalar
Soru Açıklaması
Doğru cevap e seçeneğidir. Bankadaki hesaba para yatırıldığı zaman 102 Bankalar hesabının borç tarafına kayıt yapılır. Bankadaki hesaptan para çekildiğinde ise 102 Bankalar hesabının alacak tarafına kayıt yapılır. Dolayısıyla Bankalar hesabı borçlandırılır.
10.

“A” işletmesi “X” bankasından 3.000 Amerikan doları satın almıştır. Bankanın dolar satış kuru 3,60 TL.’dir. Buna göre aşağıdaki yevmiye kayıtlarından hangisi doğrudur?

Doğru Cevap: "D"
Soru Açıklaması

İşletme Türk lirası kasasından 10.800 TL. nakit çıkışı yaparken, yabancı paralar kasasına 3.000 Amerikan doları karşılığı 10.800 TL girmiştir.

11.

Aşağıdakilerden hangisi menkul kıymetlere ilişkin sınıflandırmaya dâhil edilemez?

Doğru Cevap: "E" Banka mevduat hesabı
Soru Açıklaması

Menkul kıymetler; işletmelerin kısa veya uzun vadede fiyat değişimi etkisinden yararlanmak, faiz geliri veya kâr payı sağlamak amacı ile edindikleri finansal araçlardan oluşmaktadır. Banka mevduat hesabı menkul kıymetlere ilişkin sınıflandırmaya dâhil edilemez.

12.

Tekdüzen Hesap Planına göre aşağıdakilerden hangisi “Diğer Alacaklar” grubunda yer alır?

Doğru Cevap: "B" İştiraklerden Alacaklar
Soru Açıklaması

Diğer alacaklar, işletmelerin temel faaliyeti dışında ve en çok bir yıl içinde tahsil edilmesi beklenen senetli veya senetsiz alacaklar ile bu gruba ait şüpheli alacaklar ve şüpheli alacak karşılığından oluşmaktadır. Tekdüzen Hesap Planı’nda bu tür alacaklar 13 Diğer Alacaklar grubu altında yer almaktadır. Diğer alacaklar grubu aşağıdaki hesaplardan oluşmaktadır:

131 Ortaklardan Alacaklar

132 İştiraklerden Alacaklar

133 Bağlı Ortaklıklardan Alacaklar

135 Personelden Alacaklar

136 Diğer Çeşitli Alacaklar

137 Diğer Alacaklar Reeskontu (-)

138 Şüpheli Diğer Alacaklar

139 Şüpheli Diğer Alacaklar Karşılığı (-)

13.

Borçlu tarafından imzalanarak alacaklıya verilen, alacaklı emrinebelirlenen tarihte ve yerde belirli bir tutarın ödenmesiyükümlülüğünü kapsayan kıymetli evrak ne olarak adlandırılır?

Doğru Cevap: "A" Senet
Soru Açıklaması

Senet; borçlu tarafındanimzalanarak alacaklıyaverilen, alacaklı emrinebelirlenen tarihte ve yerdebelirli bir tutarın ödenmesiyükümlülüğünü kapsayankıymetli evraktır.

14.

Çek defteri aşağıdakilerden hangisi tarafından basılır?

Doğru Cevap: "A" Bankalar
Soru Açıklaması

Çek defteri sadece banka tarafından bastırılabilir. İşletmeler, maliye bakanlığı ya da hazine ve tacir tarafından basılamaz.

15.

Aralıklı envanter yöntemini benimseyen bir işletme yarısı çek karşılığı, yarısı kredili olmak üzere mal satmıştır. Bu durumda aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "E" Satılan Ticari Mallar Maliyeti Hesabı borçlandırılır.
Soru Açıklaması

Bu yöntemde sadece satış kaydı yapılır. Satılan ticari mallar maliyetine ilişkin bir kayıt yapılmaz.

16.

Maliyet esasının temelini oluşturan kavram, aşağıdaki muhasebenin temel kavramlarından hangisidir? 

Doğru Cevap: "E" İşletmenin Sürekliliği Kavramı
Soru Açıklaması

İşletmelerin, faaliyetlerini bir süreye bağlı olmaksızın sürdüreceğini ifade eder. Bu nedenle işletmenin sürekliliği, sahiplerinin ya da hissedarlarının yaşam süreleriyle bağlı değildir. İşletmenin sürekliliği kavramı maliyet esasının temelini oluşturur.

17.
Türk Ticaret Kanunu ve Çek Kanunu’na göre çek bastırma görevini hangi kurumlara vermektedir?
Doğru Cevap: "A" Çekin Muhatabı Olan Bankalar
Soru Açıklaması
Doğru Cevap A seçeneğidir.
18.

Aşağıdakilerden hangisi yeminli mali müşavir olabilmenin temel koşullarından birisidir?

Doğru Cevap: "A" En az 10 yıl serbest muhasebeci ve mali müşavirlik yapmış olmak
Soru Açıklaması

En az 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmak, yeminli mali müşavir olmanın temel koşullarından birisidir. Doğru yanıt "A" seçeneğidir.

19.

I. Çek, alındığı zaman Alınan Çekler hesabı borçlandırılırII. Çek, ciro edildiğinde Alınan Çekler hesabı borçlandırılırIII. Çek, tahsil edildiğinde Alınan Çekler hesabı alacaklandırılırIV. Çek, tahsil için bankaya teslim edildiğinde Alınan Çekler hesabı hem borçlandırılır hem de alacaklandırılırV. Çek, yenilendiğinde Alınan Çekler hesabı hem borçlandırılır hem de alacaklandırılır.Yukarıda Alınan Çekler hesabı ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Doğru Cevap: "E" I, III, IV ve V
Soru Açıklaması

İşletmeler, yapmış oldukları satışlarına karşılık veya alacaklarına karşılık almış oldukları çekleri Alınan Çekler hesabında takip eder. Çek alındığında Alınan Çekler hesabı borçlanır. Çek tahsil edildiğinde ya da bir başka kişiye ciro edildiğinde ise alacaklanır. Bu hesabın kalanı, tahsil edilmek üzere işletmenin portföyünde bulunan çek miktarını gösterir.İşletmeler, bankalarda bulunan hesapları üzerine çek keşide edebilir ya da ödeme emri verebilir. Bu durumda Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri hesabı alacaklandırılır. Keşide edilen çek bankadaki hesaptan tahsil edildiğinde ise bu hesap borçlandırılır. Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri hesabı, pasif karakterli bir hesap olmasına rağmen aktifte eksi olarak gösterilerek işletmenin karşılıksız çek düzenlememesi sağlanmaya çalışılmaktadır.

20.
Kasadan para çıkışını kayda alan fiş aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Tediye fişi
Soru Açıklaması
Kasa Tediye Fişi; İşletmelerin ödediği paralar karşılığında düzenledikleri ve ödeme işlemi sonucunda teslim al›nan belgedir. İşletmenin kasasından para çıkışı olması durumunda işletme Kasa Tediye Fişi düzenlemektedir. Doğru cevap d seçeneğidir.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories