• Genel Muhasebe 1 Deneme Final Sınavları – Deneme 4

Genel Muhasebe 1
Deneme Final Sınavları - Deneme 4
1.
Nakit akış tablosunda döneme ait nakit akışları aşağıdakilerden hangisine dayalı bir biçimde sınıflandırılarak raporlanır?
Doğru Cevap: "A" işletme, yatırım ve finansman faaliyetlerine dayalı bir biçimde
Soru Açıklaması
Nakit akış tablosunda döneme ait nakit akışları işletme, yatırım ve finansman faaliyetlerine dayalı bir biçimde sınıflandırılarak raporlanır.
2.
Finansal tabloların karşılaştırılabilirlik özelliğine sahip olmasının en önemli ölçütü aşağıdakilerden hangisinde belirtilmiştir?
Doğru Cevap: "A" Raporlamanın eşit zaman aralığında yapılması
Soru Açıklaması
3.

Aşağıdakilerden hangisi finansman faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışlarından biridir?

Doğru Cevap: "B" Hisse senedi ve diğer öz sermaye araçlarının ihracından sağlanan nakit girişleri
Soru Açıklaması

Finansman faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışlarına ilişkin örnekler şöyledir: • Hisse senedi ve diğer öz sermaye araçlarının ihracından sağlanan nakit girişleri, • Borçlanma araçları ihracı ve diğer uzun ve k›sa vadeli krediler ile sağlanan nakit girişleri, • Sermayenin azaltılması veya işletmenin kendi hisse senetlerini almasıyla ilgili nakit çıkışları, • Borç ödemelerine ilişkin nakit çıkışları • Finansal kiralama sözleşmelerinden kaynaklanan borç ödemelerine ilişkin nakit çıkışları.

4.

Halktan toplanan paralarla belge sahipleri hesabına sermaye piyasası araçları, gayrimenkul, altın ve diğer kıymetli madenler portföyü işletmek amacı ile kurulan mal varlığına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" Yatırım fonu
Soru Açıklaması

Yatırım fonu: Halktan toplanan paralarla belge sahipleri hesabına sermaye piyasası araçları, gayrimenkul, altın ve diğer kıymetli madenler portföyü işletmek amacı ile kurulan mal varlığıdır.

5.

Aşağıdakilerden hangisi borçlanma kâğıtlarından birisi değildir?

Doğru Cevap: "D" Hisse senedi
Soru Açıklaması

Tahviller, hazine bonosu, finansman bonosu, gelir ortaklığı senedi, kar ve zarar ortaklığı belgesi, yatırım fonu katılım belgesi borçlanma kâğıtları iken hisse senedi ortaklık sermayeye katılım payını temsil eder.

6.
Aşağıdaki Hazır Değerler hesaplarından hangisi en likit özelliğe sahiptir?
Doğru Cevap: "C" Kasa Hesabı
Soru Açıklaması
Tekdüzen hesap planında Dönen Varlıkların ilk grubunu oluşturan Hazır Değerler, aşağıdaki hesaplardan oluşmaktadır: 100.KASA 101. ALINAN ÇEKLER 102.BANKALAR 103.VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ (-) 108. DİĞER HAZIR DEĞERLER Ayrıca hesap planı oluşturulurken hazır değerlerdeki hesaplar, en likitten daha az likite doğru sıralanmaktadır.
7.
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin temel faaliyet konusu olan mal veya hizmet satışından doğan alacaklardır?
Doğru Cevap: "C" Ticari Alacak
Soru Açıklaması
8.
Aşağıdakilerden hangisi kasa hesabı ile ilgili olarak verilen ifadelerden doğru değildir?
Doğru Cevap: "B" Hesap kalan verdiğinde alacak kalanı verir
Soru Açıklaması
a) Nakit mal satışı, bankadan çekilen paralar, vadesi dolan alacakların alınması menkul kıymetlerin satılması gibi finansal nitelikli olaylar sonucunda kasadaki para miktarı artarsa bu olaylar tahsilat olarak adlandırılır. Tahsilat işlemleri ise kasa hesabını borçlandırır. ( Doğru ) c) Aktif karakterli bir hesaptır.Kasa hesabı, bir varlık hesabıdır ve bu nedenle varlık hesabının temel özelliklerini taşımaktadır. ( Doğru ) d) Hesabın borç ve alacak toplamları birbirine eşitse hesap kapalıdır. (Doğru ) e) Yabancı paralar Türk Lirası cinsinde kayda alınır. Türk Ticaret Kanunu’na göre işletmeler, muhasebe kayıtlarını Türkçe ve Türk Lirasına göre gerçekleştirmek zorundadır. Bu durumda işletmenin finansal işlemleri karşılaştığında yabancı para işlemlerinin Türk Lirasına çevrilerek muhasebeleştirilmesi gerekmektedir. işletme kasasına herhangi bir finansal işlem sonucunda giren yabancı para, serbest piyasa veya Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası alış kuru üzerinden Türk Lirasına dönüştürülür. Yabancı paralar kasaya girdiğinde Türk Lirası değeri üzerinden borçlandırılır. ( Doğru ) b) Hesap kalan verdiğinde alacak kalanı verir. (Yanlış)
9.

Aşağıdakilerden hangisi diğer alacaklar grubu içerisinde yer almaz?

Doğru Cevap: "D" Alacak senetleri
Soru Açıklaması

Alacak senetleri ticari alacaklar grubu altında yer almaktadır.

10.

Devamlı envanter yöntemi, işletmelerin ilgili dönem içinde gerçekletirdikleri tümalım-satım işlemlerinin, gerçekleştikleri anda işletme kayıtlarına yansıtılması esasına dayalı bir yöntemdir. Bu yöntemi en çok hangi işletmeler kullanır?

Doğru Cevap: "D" Aynı anda farklı niteliklere sahip çeşitli malların satışın yapan işletmeler
Soru Açıklaması

Bu yöntem; genellikle aynı anda farklı niteliklere sahip çeşitli malların satışınıyapan, faaliyet hacmi büyük, stok ve tedarik dengesi önemli olan, bu nedenle mal hareketlerini optik okuyuculu elektronik sistemler kullanarak izleyen işletmeler tarafından tercih edilmektedir.

11.

Devamlı envanter yöntemine göre kayıtlarını tutan bir işletme daha önceki bir tarihte kredili olarak aldığı malın 500 TL. +%18 KDV’lik kısmını örneğe uygun olmaması nedeniyle iade etmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "D" Ticari Mallar Hesabı 590 TL. alacaklandırılır.
Soru Açıklaması

Alış iadesi işlemi ticari malları malın maliyeti kadar azaltacağından hesap maliyet tutarı kadar alacaklandırılır.

12.
Aşağıdakilerden hangisi bir bilgi sistemi olarak muhasebenin temel türleridir?
Doğru Cevap: "A" Genel muhasebe – Maliyet muhasebesi – Yönetim muhasebesi
Soru Açıklaması
13.
"Senet vadesinde ödenmez ise senedi alan işletmenin senedi teminat olarak veren işletmeye geri dönme hakkı olabilir". Bu tür bir işlem ne şekilde ifade edilir?
Doğru Cevap: "B" Kabulü rücu
Soru Açıklaması
Doğru cevap b seçeneğidir. Teminata verilen senetlerin mülkiyeti, tahsil edilinceye kadar senedi teminata veren işletmeye aittir. Eğer senet vadesinde ödenmez ise senedi alan işletmenin senedi teminat olarak veren işletmeye geri dönme hakkı olabilir. Bu tür işleme kabulü rücu denir.
14.
Aşağıdakilerden hangisinde nazım hesaplarla ilgili verilen ifadeler doğrudur?
Doğru Cevap: "D" Bankadan çekilen kredi karşılığında sadece gayrimenkul ipoteklenmesi olayı Nazım Hesaplarda izlenir.
Soru Açıklaması
İşletmelerin varlıklarında veya kaynaklarında artış veya azalış meydana getirmeyen; ancak karar alıcılar için önem arz ettiği için takip edilmesi gereken bazı olaylar vardır; örneğin bankadan ipotek karşılığı nakit kredinin çekilmesi. Bu olayda, işletmenin gayrimenkulü üzerinde alınan kredi karşılığında ipotek tesis ettirilmiştir ve işletmenin kredi borcu bitinceye kadar ipotek tesisi de devam edecektir. İpotek tesisi mevzusu gayrimenkulün satışına engeldir. Bu olay, karar alıcı için önemlidir. Bankadan çekilen kredi karşılığında sadece gayrimenkul ipoteklenmiş; varlıklarda herhangi bir azalış meydana gelmemiştir. Bunun gibi önemli olaylar Nazım Hesaplarda izlenir. Bir nazım hesap, bir başka nazım hesap ile karşılıklı çalışır. Olayın başlangıcında ilgili nazım hesapları açılır ve olay sonlandığında karşılıklı ters kayıtlarla ilgili açılan nazım hesaplar kapatılır.Nazım hesapların kodları 7 ile değil 9 ile başlar. Sorunun doğru cevabı D seçeneğidir.
15.
Türk Ticaret Kanunun 796. maddesinde lehtarın çeki ibraz sürelerinin düzenlenmesine ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?1. Düzenlendiği yerde ödenecekse on gün, düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.2. TTK madde 797’ye göre çekin, takvimleri farklı olan iki yer arasında düzenlenmesi durumunda düzenlenme günü, ödeme yerindeki takvimin onu karşılayan gününe dönüştürülür.3. Ödeneceği ülkeden başka bir ülkede düzenlenen çek, düzenlenme yeri ile ödeme yeri aynı kıtada ise bir ay ve farklı kıtalarda ise üç ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.
Doğru Cevap: "D" 1, 2, 3
Soru Açıklaması
• Düzenlendiği yerde ödenecekse on gün, düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir ay içinde muhataba ibraz edilmelidir. • Ödeneceği ülkeden başka bir ülkede düzenlenen çek, düzenlenme yeri ile ödeme yeri aynı kıtada ise bir ay ve farklı kıtalarda ise üç ay içinde muhataba ibraz edilmelidir. • İlk iki maddede yazılı süreler, çekte yazılı olan düzenlenme tarihinin ertesi günü başlamaktadır. • TTK madde 797’ye göre çekin, takvimleri farklı olan iki yer arasında düzenlenmesi durumunda düzenlenme günü, ödeme yerindeki takvimin onu karşılayan gününe dönüştürülür
16.
Karşılıklı pazarlık ortamında, bilgili ve istekli gruplar arasında bir varlığın el değiştirmesi ya da borcun ödenmesi durumunda ortaya çıkması gereken tutara ne ad verilir?
Doğru Cevap: "C" Gerçeğe uygun değer
Soru Açıklaması
17.
Aşağıdakilerden hangisi bonoların üzerinde yazılı olan değeri ifade eder?
Doğru Cevap: "A" Nominal Değer
Soru Açıklaması
Bono (Emre Yazılı Senet): Kambiyo senetlerinden olup, ticari faaliyet sonucunda borçlunun alacaklısına olan borcunu belirli bir vade sonunda belirli bir faize katlanarak kayıtsız ve şartsız ödeyeceğini gösteren belgedir, Senedin üzerindeki yazılı olan değere nominal değer denilir.
18.

“A” İşletmesi; 2.000 TL. + %18 KDV tutarındaki malı; yarısı peşin yarısı çek ciro edilmek suretiyle satın almıştır. Buna göre aşağıdaki finansal kayıtlardan hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "B" Ticari Mallar Hesabı 2.360 TL. borçlandırılır.
Soru Açıklaması

Ticari malın değeri 2.000 TL.’dir. Bu nedenle Ticari Mallar Hesabı 2.000 TL. borçlandırılır.

19.
Aşağıdakilerden hangisi menkul kıymet değildir?
Doğru Cevap: "B" Alacak Senedi
Soru Açıklaması
Menkul Kıymetler hesap grubunda izlenmekte ve türlerine göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılmaktadır: 110 Hisse Senetleri 111 Özel Kesim Tahvil, Senet ve Bonoları 112 Kamu Kesimi Tahvil, Senet ve Bonoları 118 Diğer Menkul Kıymetler 119 Menkul Kıymetler Değer Düşüklüğü Karşılığı (-) Borçlanma kâğıtlarının muhasebeleştirilmesinde 111 Özel Kesim Tahvil, Senet ve Bonoları ile 112 Kamu Kesimi Tahvil, Senet ve Bonoları hesaplarının alt hesapları; ikinci kırılımı aşağıda verilen hesap planından yararlanılacaktır: 01. Tahviller 02. Hazine Bonosu 03. Finansman Bonosu 04. Gelir Ortaklığı Senedi 05. Kâr ve Zarar Ortaklığı Belgesi 06. Yatırım Fonu Katılım Belgesi
20.
Aşağıdakilerden hangisi borçlanma kağıtlarından birisi değildir?
Doğru Cevap: "D" Hisse Senedi
Soru Açıklaması
Borçlanma kağıtlarının muhasebeleştirilmesinde 111 Özel Kesim Tahvil, Senet ve Bonoları ile 112 Kamu Kesimi Tahvil, Senet ve Bonoları hesaplarının alt hesapları şunlardır: 1.Tahviller 2.Hazine Bonosu 3.Finansman Bonosu 4. Gelir Ortaklığı Senedi 5. Kâr ve Zarar Ortaklığı Belgesi 6. Yatırım Fonu Katılım Belgesidir. Hisse senedi bunlar arasında yoktur. Sorunun doğru cevabı D seçeneğidir.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories