• Genel Muhasebe 1 Deneme Final Sınavları – Deneme 6

Genel Muhasebe 1
Deneme Final Sınavları - Deneme 6
1.

İşletmelerde muhasebe süreciyle ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "A" Finansal tablolar genel geçici mizandan sonra düzenlenir.
Soru Açıklaması

Finansal tablolar kesin mizandan sonra düzenlendiğinden, A seçeneğinde verilen ifade yanlıştır. Sorunun doğru yanıtı "A" seçeneğidir.

2.

Karşılıklı pazarlık ortamında, bilgili ve istekli gruplar arasında bir varlığın eldeğiştirmesi ya da bir borcun ödenmesi durumunda ortaya çıkmasıgereken tutara ne ad verilir?

Doğru Cevap: "D" Gerçeğe uygun değer
Soru Açıklaması

Gerçeğe Uygun Değer:Karşılıklı pazarlık ortamında, bilgili ve istekli gruplar arasında bir varlığın eldeğiştirmesi ya da bir borcun ödenmesi durumunda ortaya çıkmasıgereken tutardır.

3.
Aşağıdakilerden hangisi mal ya da hizmet satışından doğan alacaklardandır?
Doğru Cevap: "B" Ticari alacak
Soru Açıklaması
Ticari malların veya sunulan hizmetlerin belirli bir vadeye bağlı satışı sonucunda ortaya çıkan alacaklara Ticari Alacaklar denmektedir.
4.
Aşağıdakilerden hangisi Ticari Alacaklar grubunda yer alır?
Doğru Cevap: "C" Şüpheli Alacaklar
Soru Açıklaması
5.
I. İşletmenin normal faaliyet döngüsü içinde paraya çevrilmesinin, satılmasının veya tüketilmesinin beklenmesi II. Öncelikle ticari amaçla elde bulundurulması III. Raporlama döneminden sonra on iki ay içinde paraya çevrilmesi IV. Raporlama döneminden sonra en az on iki ay içinde bir borcun ödenmesi için kullanılmak üzere veya başka bir nedenle sınırlandırılmamış olmak koşuluyla söz konusu varlıkların nakit veya nakit benzeri olması. Bu şartlar aşağıdakilerden hangisinin kapsamına girmektedir?
Doğru Cevap: "D" Dönen varlık olarak sınıflandırma şartları
Soru Açıklaması
Herhangi bir varlığın dönen varlık olarak sınıflandırılabilmesi için aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekir: • İşletmenin normal faaliyet döngüsü içinde paraya çevrilmesinin, satılmasının veya tüketilmesinin beklenmesi, • Öncelikle ticari amaçla elde bulundurulması, • Raporlama döneminden (bilanço tarihinden) sonra on iki ay içinde paraya çevrilmesi veya • Raporlama döneminden (bilanço tarihinden) sonra en az on iki ay içinde bir borcun ödenmesi için kullanılmak üzere veya başka bir nedenle sınırlandırılmamış olmak koşuluyla söz konusu varlıkların nakit veya nakit benzeri olması.
6.
Aşağıdakilerden hangisi kıymetli evrak niteliğindeki senetlerden biri değildir?
Doğru Cevap: "C" Adi Senetler
Soru Açıklaması
Doğru cevap c seçeneğidir. Alacak Senetleri, adi senetler ve kıymetli evrak niteliğinde senetler olmak üzere ikiye ayrılır. Yani burada, adi senetler ve kıymetli evrak senetleri ayrılmaktadır. Adi Senetler; Borçlar Kanunu hükümlerine göre düzenlenen ve belli bir biçime bağlı olmayan senetlerdir. Ticari faaliyette bu tür senetlerin fazla önemi yoktur. Kıymetli Evrak Niteli¤indeki Senetler; Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre düzenlenen ve belli bir şekil şartı olan, belli bir hakkın bağlı olduğu ve senetten ayrı olarak ileri sürülemeyeceği senetlerdir. Kıymetli evrak niteliğindeki senetler, kambiyo senetleri (ticari senetler) ve mal (emtia) senetleri olmak üzere ikiye ayrılır. Poliçe, bono ve çek; kambiyo senetleridir.
7.

A işletmesi B işletmesinden 15.5.20X1 tarihinde 211 no.lu fatura ile 3.000 + %18 KDV karşılığında kredili mal satın almıştır. İşlemin yevmiye kaydı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" 153 TICARI MALLAR HS.             3.000
Soru Açıklaması

Mal alışları, işletmenin mal stokunu arttırıcı bir etkiye sahip olduğu için “Ticari Mallar” hesabı borçlandırılmış; ödeme kredili olduğu için “Satıcılar” hesabı alacaklandırılmıştır. Gerçekleştirilen işleme ilişkin KDV tutarı hesaplanmış ve “İndirilecek KDV” hesabı ilgili tutar kadar borçlandırılmıştır.

8.
Aşağıdakilerden hangisi işletme faaliyetleri sonucunda ortakların varlıklar üzerindeki haklarındaki artışı ifade eden kavramdır?
Doğru Cevap: "D" Kâr
Soru Açıklaması
9.

“A” İşletmesi 5 Mayıs tarihinde devamlı müşterisi olan “X” işletmesine peşin fiyatı 8.000 TL. olan bir malı, kredili olarak 90 gün vadeli 8.400 TL. + 670 TL. KDV’ye satmıştır. Buna göre aşağıdaki finansal kayıtlardan hangisi doğrudur?

Doğru Cevap: "D" Yurt İçi Satışlar Hesabı 8.000 TL. alacaklandırılır.
Soru Açıklaması

İşletme, “X” işletmesi ile yaptığı bu ticari faaliyet sonucunda, Alıcılar Hesabı 9.070 TL. borçlandırılır, buna karşılık Yurt İçi Satışlar Hesabı 8.000 TL., Ertelenmiş Ticari Alacaklar Vade Farkı Hesabı 400 TL. ve Hesaplanan KDV Hesabı 670 TL. alacaklandırılır.

10.

Borçlu tarafından imzalanarak alacaklıya verilen; alacaklı emrine belirlenen tarihte ve yerde,kayıtsız ve koşulsuz belirli bir tutarın ödenmesi yükümlülüğünü kapsayan bir yıldan kısa süreli kıymetli evraklara ne ad verilir?

Doğru Cevap: "D" Bono
Soru Açıklaması

Bono: Borçlu tarafından imzalanarak alacaklıya verilen; alacaklı emrine belirlenen tarihte ve yerde,kayıtsız ve koşulsuz belirli bir tutarın ödenmesi yükümlülüğünü kapsayan bir yıldan kısa süreli kıymetli evraklardır.

11.

İşletmeler genellikle bankalardan kredi sağlamak veya teminat mektubu almakiçin alacak senetlerini bankalara rehine verirler yapılan bu işlem ne olarak adlandırılır?

Doğru Cevap: "A" Senetlerin teminata verilmesi
Soru Açıklaması

İşletmeler genellikle bankalardan kredi sağlamak veya teminat mektubu almakiçin alacak senetlerini teminat olarak verebilir.

12.

Aşağıdakilerden hangisi devamlı envanter yönteminin temel özelliklerinden biridir?

Doğru Cevap: "B" Dönem içinde istenildiğinde stokların hem miktarı hem de maliyeti tespit edilebilir.
Soru Açıklaması

Devamlı envanter yöntemi, işletmelerin ilgili dönem içinde gerçekleştirdikleri tüm alım-satım işlemlerinin, gerçekleştikleri anda işletme kayıtlarına yansıtılması esasına dayalı bir yöntemdir. Yöntemin bu özelliği işletmelerin dönem içinde arzu ettikleri zaman hem ellerindeki hem de o ana kadar satmış oldukları malların miktar ve maliyetini tespit edebilmelerini mümkün kılmaktadır.Bu yöntem; genellikle aynı anda farklı niteliklere sahip çeşitli malların satışını yapan, faaliyet hacmi büyük, stok ve tedarik dengesi önemli olan, bu nedenle mal hareketlerini optik okuyuculu elektronik sistemler kullanarak izleyen işletmeler tarafından tercih edilmektedir.Stoklarla ilgili işlemlerinin muhasebeleştirilmesinde devamlı envanter yöntemini kullanan bir işletme dönem başı mal stoku da dahil olmak üzere dönem içindeki mal alışları ve satın alınan malların maliyeti ile ilişkilendirebildiği her türlü harcama tutarını, 153 Ticari Mallar hesabının borcuna kaydeder.Dönem içinde gerçekleşen her bir satış işlemi için ise en az iki kayıt yapar.Bunlardan birincisi, gerçekleştirilen satış işlemi sonucunda işletmenin elde ettiği satış hasılatına ilişkin kayıttır. Bu tutar satışın yurt içi ya da yurt dışı satış olmasına bağlı olarak 600 Yurtiçi Satışlar ya da 601 Yurtdışı Satışlar hesaplarından birinin alacağına, satış işleminin peşin ya da kredili olması durumuna bağlı olarak ilgili hesap ya da hesapların borcuna kaydedilir.

13.
Hisse Senetleri ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur? I- Hamiline yazılı hisse senetlerinin üzerinde ortağın adı yazılı değildir. II- Nama yazılı hisse senetlerinin üzerinde ise mutlaka ortağın adı yazılı olmak zorundadır. III- Hamiline hisse senedi teslim yolu ile el değiştirebilir.
Doğru Cevap: "E" I, II, III
Soru Açıklaması
Hisse senetlerinin hamiline ya da nama yazılı olması mümkündür. Hamiline yazılı hisse senetlerinin üzerinde ortağın adı yazılı değildir, kim ilgili hisse senedine sahip ise hisse senedinin ona ait olduğu kabul edilir ve teslim yolu ile el değiştirir. Nama yazılı hisse senetlerinin üzerinde ise mutlaka ortağın adı yazılı olmak zorundadır. Sorunun doğu cevabı E seçeneğidir.
14.
Daha önce ihraç edilmiş menkul kıymetlerin işlem gördüğü, yani yeniden alım satımının yapıldığı piyasalara ne ad verilir?
Doğru Cevap: "B" İkincil Piyasa
Soru Açıklaması
15.
Anonim şirketler ile kamu kurum ya da kuruluşlarının, faaliyetlerinin finansmanında ihtiyaç duydukları fonları sağlamak amacı ile ihraç edilen borçlanma senetleri aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Tahvil
Soru Açıklaması
Tahviller; anonim şirketler ile kamu kurum ya da kuruluşlarının, faaliyetlerinin finansmanında ihtiyaç duydukları fonları sağlamak amacı ile ihraç edilen borçlanma senetleri olarak tanımlanmaktadır.
16.

Aşağıdakilerden hangisi finansal borçlar içerisinde yer alır?

Doğru Cevap: "B" Nakit
Soru Açıklaması

Nakit, kredi alacakları, hisse senetleri ve ticari alacaklar finansal varlıklar olarak ifade edilirken borç senetleri, ticari borçlar, kredi borçları, tahvil borçları finansal borç olarak değerlendirilir.

17.
Aşağıdakilerden hangisi geçici (kısa vadeli) menkul kıymet yatırımlarından biri değildir?
Doğru Cevap: "D" Alacak Senedi
Soru Açıklaması
Menkul kıymetler; işletmelerin kısa veya uzun vadede fiyat değişimi etkisinden yararlanmak, faiz geliri veya kâr payı sağlamak amacı ile edindikleri finansal araçlardan oluşmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir: • Hisse Senedi • Tahvil • Hazine Bonusu • Finansman Bonusu • Yatırım Fonu Katılım Belgesi • Kâr-Zarar Ortaklığı Belgesi • Gelir Ortaklığı Senedi
18.

I. Yabancı paralar Türk Lirası cinsinde kayda alınırII. Aktif karakterli bir hesaptırIII. Hesap kalan verdiğinde alacak kalanı verirIV. Hesabın borç ve alacak toplamları birbirine eşitse hesap kapalıdırV. Kasaya para girişleri hesabı borçlandırır.Kasa hesabı ile ilgili olarak yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru Cevap: "E" I, II, IV ve V
Soru Açıklaması

Kasa hesabı, bir varlık hesabıdır ve bu nedenle varlık hesabının temel özelliklerini taşımaktadır. Yani işletmenin kasası, cebinizdeki cüzdanlar gibidir; bu nedenle kasada ya para vardır ya da yoktur. Kasada bulunan paradan daha fazlasını nakit olarak harcama olanağınız ise kesinlikle mümkün değildir. Bu nedenle kasa ya borç kalanı verir ya da kalan vermez.

19.
İşletmelerin ana faaliyet konusunu oluşturan mal veya hizmet satışlarından ortaya çıkan, çek ve senede bağlanmamış alacaklar, hangi hesapta izlenir?
Doğru Cevap: "D" Alıcılar
Soru Açıklaması
20.
İşletmenin kayıtlı durumu ile fiili durumu arasındaki uyumsuzlukları hangi kayda göre anlaşılır?
Doğru Cevap: "A" Envanter
Soru Açıklaması
Genel Geçici Mizana bakılarak hareketler incelenir; işletmenin varlıkları sayılır, ölçülür, tartılır ve değerlenir. Alacakları ile borçlarının mutabakat çalışmaları yapılır. Kayıtlardaki durumu ne olursa olsun (Bilerek veya bilmeyerek hatalar olabilir.) işletmenin gerçek durumu envanter listeleri ile çıkartılır. Bu aşamada işletmenin kayıtlı durumu ile fiili durumu arasındaki uyumsuzlukların yapılacak envanter kayıtları ile aynı noktaya getirilmesi sağlanır. Kayıtların fiili duruma uygun olması sağlanır. Dolayısıyla cevap envanter olmaktadır.Sorunun doğru cevabı A seçeneğidir.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories