• Genel Muhasebe 2 Deneme Ara Sınavları – Deneme 2

Genel Muhasebe 2
Ara Sınav - Deneme 2
1.

İşletmelerin gerçek ve tüzel kişilere, resmî kuruluşlara, özel kurumlara karşı giriştikleri taahhütlerin yerine getirilmesi veya borçlandıkları paraların ödenmesine kefalet etmek üzere bu yerlere hitaben bankaların verdikleri mektuplara ne ad verilir?

Doğru Cevap: "B" Teminat mektubu
Soru Açıklaması

Bu şekilde verilen mektuplara teminat mektubu denmektedir.

2.
İşletmenin %50 oranından fazla sermaye ya da oy hakkına veya en az bu oranda yönetim çoğunluğunu seçme hakkına sahip olduğu iştiraklerin sermaye paylarına ne ad verilir?
Doğru Cevap: "B" Bağlı Ortaklık
Soru Açıklaması
3.
Bankalar borçlu cari hesap şeklindeki kredilerin verilip verilmemesi yönünde bir karar varırken aşağıdakilerden hangisini göz ardı etmektedir?
Doğru Cevap: "A" İşletmenin kuruluş yılını
Soru Açıklaması
Bankalar açık kredi (D şıkkı), kefalet karşılığı kredi (C şıkkı) ya da maddi teminat karşılığı ( E şıkkı) kredi vermektedirler. Ancak tüm bunlardan önce mali istihbarat ve kredi analizleri yapmaktadırlar. Cari hesap şeklindeki kredileri verme kararlarında dikkate almayacakları konu se işletmenin kuruluş yılıdır. Doğru cevap A seçeneğidir.
4.

Bir bankaya hitaben ve belirli kurallara uyularak yazılan bir ödeme emrine ne ad verilir?

Doğru Cevap: "E" Çek
Soru Açıklaması

Çek: Bir bankaya hitaben ve belirli kurallara uyularak yazılan bir ödeme emridir.

5.
Bir finansal varlığın, vadesine kadar olan süre içinde sağlanacak nakit girişlerinin etkin faiz oranı ile indirgenmiş bugünkü değerine ne ad verilir?
Doğru Cevap: "C" İtfa edilmiş maliyet değeri
Soru Açıklaması
6.
İştirak edilen ortaklıklarda, iştirak ilişkisinden söz edebilmek için sermaye payı dikkate alınmaksızın sahip olunan oy hakkı veya yönetime katılma hakkının en az yüzde kaç oranında bulunması gerekir?
Doğru Cevap: "E" 10%
Soru Açıklaması
7.
İşletmenin yatırım amacıyla satın aldığında ve şirket sermayesinin %10-%50 arasında payı temsil eden hisse senetleri aşağıdaki hesaplardan hangisinde izlenir?
Doğru Cevap: "A" İştirakler hesabı
Soru Açıklaması
8.

Bir varlığın aşınma, yıpranma ve eskime payını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Amortisman 
Soru Açıklaması

Amortisman varlığın maliyetinin gidere dönüşen kısmıdır ve varlığın değerindeki azalmayı, aşınma yıpranma ve eskime payını ifade eder. Duran varlıklarda amortisman; varlığın kullanımından, belli bir sürenin geçmesi ve teknolojik gelişmeler nedeniyle varlığın demode olmasından dolayı ortaya çıkabilecek eskime, yıpranma ve tükenme  şeklindeki değer kayıplarını dikkate alarak, duran varlıkların yararlı ömürlerini tahmin etmek ve bu süre içerisinde söz konusu varlıkların elde etme maliyetlerini gider olarak muhasebeleştirmektir.

9.
Aşağıdakilerden hangisi amortismanı doğru olarak açıklamaktadır?
Doğru Cevap: "B" Duran varlıkların değerinin ömrü süresince her döneme gider olarak dağıtılması ve dönemin sonuçlarına yansıtılmasıdır
Soru Açıklaması
Duran varlıklarda amortisman; varlığın kullanımından, belli bir sürenin geçmesi ve teknolojik gelişmeler nedeniyle varlığın demode olmasından dolayı ortaya çıkabilecek eskime, yıpranma ve tükenme şeklindeki değer kayıplarını dikkate alarak, duran varlıkların yararlı ömürlerini tahmin etmek ve bu süre içerisinde söz konusu varlıkların elde etme maliyetlerini gider olarak muhasebeleştirmektir.
10.
"Herhangi bir fiziksel varlığı bulunmayan ve işletmenin bir yıldan uzun süre faaliyetlerinde yararlandığı veya yararlanmayı beklediği aktifleştirilen giderler ile belli koşullar altında hukuken himaye gören haklar ve şerefiyelerdir" tanımı neyi ifade etmektedir?
Doğru Cevap: "B" Maddi olmayan duran varlıklar
Soru Açıklaması
Maddi olmayan duran varlıklar, herhangi bir fiziksel varlığı bulunmayan ve işletmenin bir yıldan uzun süre faaliyetlerinde yararlandığı veya yararlanmayı beklediği aktifleştirilen giderler ile belli koşullar altında hukuken himaye gören haklar ve şerefiyelerdir.
11.
Faaliyetleri özellik arz eden bazı işletmeler hariç bilanço esasına göre defter tutan bütün gerçek ve tüzel kişiler hangi yıldan itibaren Tekdüzen Hesap Planı’nı zorunlu olarak kullanmaya başlamıştır?
Doğru Cevap: "D" 1994
Soru Açıklaması
Ülkemizde 1992 yılında Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan “Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği” ile ulusal düzeyde bir hesap çerçevesi oluşturulmuş ve faaliyetleri özellik arz eden bazı işletmeler hariç bilanço esasına göre defter tutan bütün gerçek ve tüzel kişiler 1994 yılından itibaren zorunlu olarak “Tekdüzen Hesap Planı”nı ve buna göre hazırlanan finansal tablo formatlarından oluşan “Tekdüzen Muhasebe Sistemi”ni kullanmışlardır. Doğru cevap D seçeneğidir.
12.
Aşağıdakilerden hangisi maddi duran varlıklar grubunda yer alan hesap kalemlerinden biridir?
Doğru Cevap: "A" Verilen Avanslar
Soru Açıklaması
Verilen Avanslar, maddi duran varlıklar grubunda yer alan hesap kalemlerinden biridir.
13.
Aşağıdakilerden hangisi maddi duran varlıklar grubunda yer alan hesap kalemlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "D" Stoklar
Soru Açıklaması
Stoklar, maddi duran varlıklar grubunda yer alan hesap kalemlerinden biri değildir.
14.
Aşağıdakilerden hangisi tahvil türevi menkul kıymetlerden değildir?
Doğru Cevap: "A" Kar-Zarar ortaklığı belgesi
Soru Açıklaması
15.
İşletme faaliyetlerinde uzun süre kullanmak amacıyla edinilen, fiziki varlığı bulunmayan aktifleştirilmiş giderler ile belli koşullar altında korunan haklar ve şerefiyeler, aşağıdakilerden hangisini tanımlar?
Doğru Cevap: "A" Maddi olmayan duran varlıklar
Soru Açıklaması
Maddi olmayan duran varlıklar, herhangi bir fiziksel varlığı bulunmayan ve işletmenin bir yıldan uzun süre faaliyetlerinde yararlandığı veya yararlanmayı beklediği aktifleştirilen giderler ile belli koşullar altında hukuken himaye gören haklar ve şerefiyelerdir.
16.
Değeri başka bir finansal varlığın veya malın değerine dayalı hak ve yükümlülükleri sağlayan sözleşmeler aşağıdaki menkul kıymetlerden hangisidir?
Doğru Cevap: "B" Türev finansal araçlar
Soru Açıklaması
17.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi işletme faaliyetlerinde kullanılmak üzere edinilen ve tahmini yararlanma süresi bir yıldan fazla olan fiziki varlık kalemleri ifade etmektedir?
Doğru Cevap: "B" Maddi duran varlıklar
Soru Açıklaması
Maddi duran varlıklar, işletme faaliyetlerinde kullanılmak üzere edinilen ve tahmini yararlanma süresi bir yıldan fazla olan fiziki varlık kalemleridir. Bu durumda doğru seçenek B seçeneğidir.
18.
Aşağıdakilerden hangisi Mali Duran Varlıklar'ın kapsadığı varlıklardan değildir?
Doğru Cevap: "D" Hisse senetleri
Soru Açıklaması
19.

Üçüncü kişilerin belli bir işi yapmalarını, aldıkları bir değeri geri vermelerini sağlamak amacıyla ve belli sözleşmeler nedeniyle gerçekleşecek bir alacağın karşılığı olarak nakit şeklinde alınan teminatlar kısa vadeli olarak alınmışsa hangi hesapta izlenir?

Doğru Cevap: "D" 326 ALINAN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR
Soru Açıklaması

Bu teminatlar kısa vadeli olduğu için 326 Alınan Depozito ve Teminatlar Hesabında izlenir. Uzun vadeli olanları da 426 nolu hesapta izlenir.

20.

Belirli bir tarihte veya belirli bir vade sonunda ödenecek olan senedin üzerinde yazılı olan değer aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Nominal Değer
Soru Açıklaması

Belirli bir tarihte veya belirli bir vade sonunda ödenecek olan senedin üzerinde yazılı olan değere nominal değer denmektedir ve senet vade sonunda nominal değere ulaşır.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories