• Genel Muhasebe 2 Deneme Final Sınavları – Deneme 3

Genel Muhasebe 2
Deneme Final Sınavları - Deneme 3
1.

İşletme kârlarından, gelecekte ortaya çıkabilecek riskleri karşılamak veya oto finansman sağlamak amacıyla ayrılan tutarlara ne ad verilir?

Doğru Cevap: "B" Kâr Yedekleri
Soru Açıklaması

İşletme kârlarından, gelecekte ortaya çıkabilecek riskleri karşılamak veya oto finansman sağlamak amacıyla ayrılan tutarlara “yedekler” ya da “yedek akçe” denmektedir. Bu deyim, yedek ayrılması durumunda işletmede yedek tutulacak ödeme araçlarını yani parayı (akçe) ifade etmektedir. Kârın, dağıtılmayarak işletmede bırakılan kısmı kâr yedekleri olarak bilinmektedir.

2.
Ödenmiş sermaye tutarının enflasyon düzeltilmesine tabi tutulması sonucunda meydana gelen artış mu nasıl muhasebeleştirilir?
Doğru Cevap: "D" 698 Enflasyon Düzeltme” hesabının borcuna; “502 Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkları” hesabının alacağına “ kaydedilir.
Soru Açıklaması
Ödenmiş sermaye tutarının enflasyon düzeltmesine tabi tutulması sonucunda, ödenmiş sermaye tutarında meydana gelen artışlar “698 Enflasyon Düzeltme” hesabının borcuna; “502 Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkları” hesabının alacağına kaydedilir. Dolayısıyla doğru seçenek D şıkkıdır.
3.
Bir limited şirketin ortaklarından Bay A, 10.000 TL’lik sermaye taahhüdünü nakit olarak yerine getirdiğinde yapılması gereken muhasebe kaydında aşağıdaki hesaplardan hangisinin kullanımı doğru olarak yer alır?
Doğru Cevap: "E" 501. Ödenmemiş sermaye hesabı 10.000 TL Alacaklı
Soru Açıklaması
ödenmemiş sermaye hesabı 10.000 lira alacaklandırılır.
4.
İşletmenin belli bir dönemine ait tüm gelir ve giderleri devredildikten sonra “Dönem Kârı veya Zararı” hesabı alacak kalanı verirse, aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?
Doğru Cevap: "A" Ticari kâr vardır
Soru Açıklaması
Gelir ve gider hesapları işletmenin faaliyet sonuçlarını belirlediğinden bu hesaplara aynı zamanda sonuç hesapları ya da gelir tablosunu oluşturduklarından gelir tablosu hesapları adı da verilmektedir. Bu hesaplar dönem sonunda “Dönem Kârı veya Zararı” hesabına devredilerek kapatılırlar. Gelir ve giderler arasındaki fark işletmenin Dönem Kârı veya Zararı hesabının borç kalanını (zarar) ya da alacak kalanını (kâr) oluşturur.
5.
Sermaye Piyasası Kurulu hangi tarihte kurulmuştur?
Doğru Cevap: "B" 1981
Soru Açıklaması
Sermaye Piyasası Kurulu, 1981 yılında 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile kurulmuştur. Doğru cevap B seçeneğidir.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories