Aşağıdakilerden hangisi bir işletmenin ‘Diğer Çeşitli Borçlar’ altında yer alan çeşitli finansal işlemlerden değildir?
Diğer çeşitli borçlar; işletmenin ortakları, ortakları ile ilişkili taraflar ve çalışanları dışında kalan diğer ilgili taraf ve kişiler ile temel faaliyet konusu dışındaki borçlarının izlendiği hesaptır.
Aşağıdakilerden hangisi uzun vadeli mali borçlar arasında yer alır?
Tekdüzen Hesap Planı’nda 405.Çıkarılmış tahviller hesabı uzun vadeli mali borçların izlenmesi için kullanılan hesaplardan biridir.
İşletmenin tahmini kazançları üzerinden gelir vergisi veya kurumlar vergisinin hesaplandığı ve bu vergilerin peşin olarak tahsil edildiği geçici vergi dönemi/dönemleri hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
Devlet, işletmenin üçer aylık tahmini kazançları üzerinden gelir vergisi veya kurumlar vergisi hesaplattırmakta ve bu vergiyi üç aylık dönemler itibarıyla peşin olarak tahsil etmektedir. Ocak-Mart, Nisan-Haziran ve Temmuz-Eylül dönemlerini kapsayan üçer aylık dönemlere geçici vergi dönemi denilmektedir.
İşletmenin grubunda bulunan bağlı ortaklarla olan ilişkilerinde bağlı ortaklarından bir ticari işlemden kaynaklanmayarak almış olduğu uzun vadeli bir borcun vadesinin bir yıla inmesi durumunda borç izlendiği hesaptan hangi hesaba devredilir?
İşletmenin grubunda bulunan bağlı ortaklarla olan ilişkilerinde, bağlı ortaklarından bir ticari işlemden kaynaklanmayan kısa vadeli borç alması durumunda bu borcunu “333 Bağlı Ortaklıklara Borçlar” hesabında ve uzun vadeli borç alması durumunda da “433 Bağlı Ortaklıklara Borçlar” hesabında izler. Uzun vadeli bir borcun vadesinin bir yıla inmesi durumunda ise 433 Bağlı Ortaklıklara Borçlar hesabı 333 Bağlı Ortaklıklara Borçlar hesabına devredilmektedir.
Finansman bonolarının vadesi en az ne kadar olabilir?
Finansman bonolarının vadesi 60 günden az 360 günden fazla olmamak üzere ihraççı tarafından belirlenir.
Yeni kurulan işletmeler çıkardıkları hisse senetlerini genellikle hangi değerle satmayı tercih ederler?
Yeni kurulan işletmeler çıkardıkları hisse senetlerini genellikle nominal değerle satmayı tercih ederler.
Geçmiş Yıllar Zararları(-) hesap grubunda hangi hesaplar yer alır?
Bu grupta da geçmiş faaliyet dönemlerinde ortaya çıkan dönem net zararlarının izlendiği yalnızca 580 Geçmiş Yıllar Zararları (-) hesabı yer almaktadır.
Emeklilik ikramiyesi, çeşitli mevzuat veya sözleşme gereğince işçinin işletmeden ayrılması, kıdemine bağlı olarak işten ayrılması durumunda yapılacak ödemeler için ayrılan karşılıklar olarak tanımlanan tutarın kaydedildiği hesap aşağıdakilerden hangisidir?
İş Kanunu’na göre kıdem tazminatı; emeklilik ikramiyesi, çeşitli mevzuat veya sözleşme gereğince işçinin işletmeden ayrılması, kıdemine bağlı olarak işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı olarak yapılacak ödemeler için ayrılan karşılıklardır. Kıdem tazminatı, işletmenin tahmini bir borcudur. Bu amaçla her yılın sonunda işçinin hizmet akdi devam ettiği sürece her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı bir fonda biriktirilir.
İşletmenin ana faaliyet konusuna giren mal veya hizmet satışından veya ana faaliyet konusu dışında kalan varlıkların satışından; faiz, kira, iştirak geliri ve benzerlerinden elde edilen değerlerin brüt tutarı olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
İşletmenin ana faaliyet konusuna giren mal veya hizmet satışından veya ana faaliyet konusu dışında kalan varlıkların satışından; faiz, kira, iştirak geliri ve benzerlerinden elde edilen değerlerin brüt tutarı olarak tanımlanan kavram hasılattır.
İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri nedeniyle ortaklara ve bireysel işletmelerde işletme sahibine borçlandığı tutarların izlendiği hesap aşağıdakilerden hangisidir?
İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri nedeniyle ortaklara ve bireysel işletmelerde işletme sahibine borçlandığı tutarların izlendiği hesap 331 Ortaklara borçlar hesabıdır.
Aşağıdakilerden hangisi 37 Borç ve Gider Karşılıkları grubunda yer alan hesaplardan biridir?
Bu grubun kapsadığı hesaplar aşağıdaki gibidir. -370 DÖNEM KÂRI VERGİ VE DİGˆER YASAL YÜKÜMLÜLÜK KARŞILIKLARI-371 DÖNEM KÂRININ PEŞİN ÖDENEN VERGİ VE DİGˆER YÜKÜMLÜLÜKLERİ (-)-372 KIDEM TAZMİNATI KARŞILIGˆI-373 MALİYET GİDERLERİ KARŞILIGˆI-379 DİGˆER BORÇ VE GİDER KARŞILIKLARI