• Genel Muhasebe 2 Deneme Final Sınavları – Deneme 9

Genel Muhasebe 2
Deneme Final Sınavları - Deneme 9
1.
Aşağıdakilerden hangisi bir gelir tablosu hesabı değildir?
Doğru Cevap: "A" Gelecek aylara ait gelirler
Soru Açıklaması
60. BRÜT SATIŞLAR 600. YURT İÇİ SATIŞLAR 601. YURT DIŞI SATIŞLAR 602. DİĞER GELİRLER 64. DİĞER FAALİYETLERDEN OLAĞAN GELİR VE KÂRLAR 640. İŞTİRAKLERDEN TEMETTÜ GELİRLERİ 641. BAĞLI ORTAKLIKLARDAN TEMETTÜ GELİRLERİ 642. FAİZ GELİRLERİ 643. KOMİSYON GELİRLERİ 644. KONUSU KALMAYAN KARŞILIKLAR 645. MENKUL KIYMET SATIŞ KÂRLARI 646. KAMBİYO KÂRLARI 647. REESKONT FAİZ GELİRLERİ 648. ENFLASYON DÜZELTME KÂRLARI 649. DİĞER OLAĞAN GELİR VE KARLAR
2.
Aşağıdakilerden hangisi kar yedekleri unsurları arasında yer almaz?
Doğru Cevap: "B" Hisse senedi iptal karları
Soru Açıklaması
Kar yedekleri aşağıdaki unsurlardan oluşur: - Yasal Yedekler - Statü Yedekleri - Olağanüstü Yedekler - Diğer Kar Yedekleri - Özel Fonlar. Hisse senedi iptal karları bir sermaye yedeğidir.
3.

Kâr yedekleri hesap grubu aşağıdaki hesaplardan hangisini kapsamamaktadır?

Doğru Cevap: "E" Diğer Sermaye Yedekleri
Soru Açıklaması

Kâr yedekleri, Yasal Yedekleri, Statü Yedeklerini, Olağanüstü Yedekleri ve Özel Fonları kapsamaktadır. Diğer Sermaye Yedekleri ise Sermaye yedekleri hesap grubunda izlenmektedir.

4.

I-Öz sermayeyi risklere karşı koruyarak onu sağlam tutar,II-İşletmenin güçlü öz kaynakla gelişimini ve sürekliliğini sağlar,III-Borçların zamanında ödenmesini ve böylece alacaklıların haklarının korunmasını sağlar,IV-Düzenli kâr payı dağıtımına olanak verir.Yukarıdakilerden hangileri dönem kârının bir bölümünün işletmede tutulması ile  sağlanacak faydalardandır?

Doğru Cevap: "E" I, II, III ve IV
Soru Açıklaması

Cevap Dönem kârının bir bölümünün işletmede tutulması;-Öz sermayeyi risklere karşı koruyarak onu sağlam tutar, -İşletmenin güçlü öz kaynakla gelişimini ve sürekliliğini sağlar, -Borçların zamanında ödenmesini ve böylece alacaklıların haklarının korunmasını sağlar, -İşletme sermayesi ihtiyacını karşılar, -Düzenli kâr payı dağıtımına olanak verir

5.
Aşağıdakilerden hangisi diğer çeşitli borçlar hesap grubunda sıralanan finansal işlemler arasında yer almaz?
Doğru Cevap: "E" Mali Borçlar
Soru Açıklaması
Diğer çeşitli borçlar hesap grubunda sıralanan finansal işlemler; Maddi duran varlık ve diğer varlıkların alımına ilişkin kambiyo senedine bağlı yada senetsiz borçlanmalar, maddi olmayan duran varlıkların alımına ilişkin kambiyo senedine bağlı ya da senetsiz borçlanmalar, kira borçları, araştırma ve geliştirme transferlerine ilişkin borçlar, lisans anlaşmaları kapsamında yapılan transferlere ilişkin borçlar, finansman anlaşmaları kapsamında yapılan transferlere ilişkin borçlar.
6.
İşletmenin faaliyet alanına uygun olarak kullanılan “Hazırlık ve Geliştirme Giderleri” hesabı, aşağıdakilerden hangisinin kapsamındadır?
Doğru Cevap: "A" Özel Tükenmeye Tabi Varlıklar
Soru Açıklaması
Belirli bir maddi varlıkla çok yakından ilgili bulunan veya tamamen tüketime tabi varlıklar için yapılan, üretim çalışmalarının zamanı ve yoğunluğu ile sınırlı bir ömre sahip olan harcamaları içerir. Bunlar “271. Arama Giderleri Hesabı”, “272. Hazırlık ve Geliştirme Giderleri Hesabı” ve “277. Diğer Özel Tükenmeye Tabi Varlıklar Hesabı’nda izlenebilir.
7.

KVK’ye göre ortaklardan ve ortakların ilişkili olduğu kişilerden doğrudan veya dolaylı olarak alınan borçların ilgili mali yıl içinde herhangi bir tarihte öz sermayenin üç katını aşan kısmına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "D" Örtülü sermaye
Soru Açıklaması

Örtülü sermaye, borçlanmanın ortaklardan veya ortakla ilişkili kişilerden yapılmış olması ve yapılan borçlanmanın öz sermayenin üç katını aşması durumlarında ortaya çıkar.

8.

İşletmenin henüz yerine getirmediği ve ortaklarına ödemekle yükümlü olduğu sözleşmeye bağlı ek ödemelere ilişkin kısa vadeli borçlar hangi hesapta izlenir?

Doğru Cevap: "A" 331 Ortaklara Borçlar
Soru Açıklaması

İşletmenin henüz yerine getirmediği ve ortaklarına ödemekle yükümlü olduğu temettü borçları, sözleşmeye bağlı ek ödemelere ilişkin borçlar, senetli veya senetsiz borçları vb. Tekdüzen hesap planında “331 Ortaklara Borçlar” hesabında izlenir.

9.

Tek Düzen Hesap Planına göre aşağıdakilerden hangisi Ortaklara Borçlar hesabının bulunduğu Diğer Yabancı Kaynaklar grubudur?

Doğru Cevap: "B" Diğer Borçlar
Soru Açıklaması

Tek Düzen Hesap Planına göre Diğer borçlar Ortaklara Borçlar hesabının bulunduğu Diğer Yabancı Kaynaklar grubudur.

10.
Gelir ve gider hesaplarına topluca ne ad verilir?
Doğru Cevap: "C" Gelir tablosu hesapları
Soru Açıklaması
Gelir ve gider hesapları işletmenin faaliyet sonuçlarını belirlediğinden bu hesaplara aynı zamanda sonuç hesapları ya da gelir tablosunu oluşturduklarından gelir tablosu hesapları adı da verilmektedir.
11.
Türkiye Muhasebe Standartlarında ortakların sermayeye katkıları dışında, öz kaynakta artışla sonuçlanan ve işletmenin dönem içindeki olağan faaliyetlerinden elde edilen brüt ekonomik fayda tutarına ne ad verilir?
Doğru Cevap: "C" Hasılat
Soru Açıklaması
Türkiye Muhasebe Standartlarında ortakların sermayeye katkıları dışında, öz kaynakta artışla sonuçlanan ve işletmenin dönem içindeki olağan faaliyetlerinden elde edilen brüt ekonomik fayda tutarına hasılat denir. Öğrencinin hasılatın tanımını bilerek doğru şık olan hasılat seçeneğini işaretlemesi gerekmektedir.
12.
İşletmenin dönem giderlerini izlediği hesapların dönem sonunda kapatılması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yapılır?
Doğru Cevap: "A" Dönem Kârı veya Zararı hesabı borçlandırılır
Soru Açıklaması
Gelir ve giderlerin sermaye hesabı paralelinde açılan ayrı hesaplarda izlenmesi gerekir. Buna göre bir gider doğduğunda ilgili gider hesabının borç tarafına kaydedilirken, bir gelir doğduğunda ilgili gelir hesabının alacak tarafına kaydedilir.Bu hesaplar dönem sonunda “Dönem Kârı veya Zararı” hesabına devredilerek kapatılırlar.
13.
Aşağıdakilerden hangi Tekdüzen hesap planına göre Diğer Borçlar hesabında yer almaz?
Doğru Cevap: "B" Borç ve Gider Karşılıkları
Soru Açıklaması
Tekdüzen hesap planına göre Diğer Borçlar hesabında; Ortaklara Borçlar, İştiraklere Borçlar, Bağlı ortaklıklara Borçlar, Personele Borçlar, Diğer Çeşitli Borçlar, Diğer Borç Senetleri Reeskontu yer almaktadır.
14.

I-Ocak-MartII-Nisan-HaziranIII-Temmuz-EylülIV-Ağustos-EkimV-Ekim-Aralıkİşletmenin tahmini kazançları üzerinden gelir vergisi veya kurumlar vergisinin hesaplandığı ve bu vergilerin peşin olarak tahsil edildiği geçici vergi dönemi/dönemleri hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Doğru Cevap: "E" I, II ve III
Soru Açıklaması

Devlet, işletmenin üçer aylık tahmini kazançları üzerinden gelir vergisi veya kurumlar vergisi hesaplattırmakta ve bu vergiyi üç aylık dönemler itibarıyla peşin olarak tahsil etmektedir. Ocak-Mart, Nisan-Haziran ve Temmuz-Eylül dönemlerini kapsayan üçer aylık dönemlere geçici vergi dönemi denilmektedir.

15.

Tekdüzen Hesap Planında kâr yedekleri unsurları arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?

Doğru Cevap: "C"
Soru Açıklaması

Tekdüzen Hesap Planında kâr yedekleri unsurları şunlardır: Yasal yedekler, Statü yedekleri, Olağanüstü yedekler, Diğer kâr yedekleri ve Özel fonlardır.

16.
İşletmenin dönem sonu kayıtlarından alınan yukarıdakimadde hangi işlem için yapılmıştır?
Doğru Cevap: "A" Bedeli daha sonra ödenecek dönem gideri
Soru Açıklaması
Veriler yeterli olmadığı için çözüm yoktur.
17.
“Ödenmemiş Sermaye” hesabı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "A" Ortaklar sermaye taahhütlerini ödedikçe borçlandırılır
Soru Açıklaması
Ödenmemiş sermeye işletmenin ortaklarından olan sermaye taahhüt alacağını ifade eder. Ortaklar taahhütlerini yerine getirdikçe hesabın alacaklandırılması gerekir. Bu nedenle doğru cevap A seçeneğidir.
18.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi faaliyet sonuçlarının belirlenmesine ilişkin temel göstergedir?
Doğru Cevap: "A" Kar
Soru Açıklaması
faaliyet sonuçlarının belirlenmesine ilişkin temel gösterge kardır. Öğrencinin bunu bilerek doğru seçeneğini işaretlemesi gerekmektedir.
19.
Aşağıdakilerden hangisinde duran varlıklardan amortisman gider payı ayrılması ile ortaya çıkan bir durum değildir?
Doğru Cevap: "D" Varlıkların değeri artmış olur
Soru Açıklaması
Amortisman varlığın maliyetinin gidere dönüşen kısmıdır ve varlığın değerindeki azalmayı ifade eder. Söz konusu değer azalışı varlığın kayıtlı değerinden doğrudan düşülmeyerek “Birikmiş Amortismanlar” hesabında izlenir. Bilanço gösteriminde ilgili varlık grubu altında eksi olarak gösterilerek varlıkların net değeri ile raporlanması sağlanır.
20.

Üretimde kullanılmak amacı ile 240.000 liraya bir bina satın alınmış ve bahçesine de 40.000 liraya kuyu yapılmıştır. Paranın tamamı bankadan ödenmiştir. Bu işlemin yevmiye kaydı nasıl yapılır?

Doğru Cevap: "D" 252 BİNALAR HS                              240.000                                   
Soru Açıklaması

İndirilecek KDV Hesabı:

Binalar için ?240.000x18%= ?43.200

Yeraltı ve Yerüstü Düzenlemeleri için ?40.000x18%= ?7.200

Toplam KDV hesabı: ?43.200 + ?7.200 = ?50.400

Binalar Hs: ?240.000 + ?40.000 + ?50.400 = ?330.400      

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories