İçerik açısından girişimcilik kaça ayrılmaktadır?
İçerik açısından iki tür girişimcilikten söz edilebilir. Bunlar ekonomik (ticari) ve sosyal girişimciliktir. Dolayısıyla doğru cevap A seçeneğidir.
Portfolyo planlama ve fonksiyonel modelleme, ürün yapısının geliştirilmesi ve kavram mühendisliği adımları ürün geliştirme sürecinde "bir kavram geliştirilmesi" evresinin adımları iken, sağlam tasarım ise "bir kavramın uygulanması" sürecine ait bir adımdır. Doğru yanıt E seçeneğidir.
Girişimcinin ekonomiye katkısı ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlış bilgi içermektedir?
Girişimci, ekonomik kaynakların düşük üretkenlik alanlarından yüksek alanlara aktarılma sürecinde baş aktördür. Çünkü girişimci, kendisinin veya başkasının yarattığı yenilikleri ekonomiye kazandırır. En küçük bir yenilik dahi, üretim sürecinde iyileştirmeler ve üretkenlik artışları sağlayabilir. Yeniliğin düzeyi arttıkça ekonomiye katkısı da büyür. Doğru cevap C'dir.
Küçük ve orta ölçekli firmaların ekonomideki rollerinin yeniden değerlendirildiği ve girişimciliğe yönelen yeni bir ilginin ortaya çıktığı dönemler aşağıdakilerden hangisidir?
1980’lerde stagflasyon ve yüksek işsizlik oranları arz yönlü iktisada ve iktisadi büyümeyi etkileyen temel faktörlere olan ilginin artmasına neden olmuştur. Özellikle bu dönemlerde teşvikler, piyasaların düzenlenmesi ve sosyal katılıklar gibi konulara odaklanılmaya başlanmıştır. Bu gelişmelerle birlikte 1980’ler ve 1990’lar küçük ve orta ölçekli firmaların ekonomideki rollerinin yeniden değerlendirildiği ve girişimciliğe yönelen yeni bir ilginin ortaya çıktığı dönemler olmuştur.
Tasarımcının rolü ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Bazı durumlarda işletmede fikir lideri olabileceğini fark etmelidir
Hangi Fransız iktisatçıdan itibaren, girişimcilik dördüncü üretim faktörü olarak genel kabul görmüştür?
Fransız iktisatçı J.B. Say’dan itibaren, girişimcilik dördüncü üretim faktörü olarak genel kabul görmüştür.
İşletmenin ilk adımı ve başlangıcı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru cevap A şıkkıdır. İş fikri işletmenin ilk adımı ve başlangıcıdır.
Girişimcilik kavramını 18. Yüzyılda ilk kez tanımlayan Richard Cantillon girişimciliğin hangi yönüne dikkat çektiği aşağıda verilen şıkların hangisinde bulunduğu söylenebilir?
Girişimciliği, henüz belirginleşmemiş bir bedelle satmak üzere üretimin girdilerinin ve hizmetlerinin satın alınması ve üretilmesi olarak 18. yüzyılda ilk kez tanımlayan Richard Cantillon, girişimciliğin risk alma unsurunu öne çıkarmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi dış ve iç girişimci arasındaki farklardan biri değildir?
• İç girişimci fon sağlamak konusunda diğer girişimciye göre daha rahattır.
• İkisi de risk alır ancak iç girişimcinin riski kariyeri ve istihdam ile ilgilidir.
• İç girişimci şirketteki engellerle karşılaşır ve üstesinden gelmeye çalışır.
• Diğer girişimci ise pazarda karşılaştığı engellerle uğraşır.
• İç girişimci güçlendirmek diğer girişimci geliştirmek için çalışır.
İş fikriyle ilgili kurulması düşünülen organizasyonun yapısıyla ilgili bir araştırma fizibilitede hangi araştırmanın konusudur?
Örgütsel araştırmalar, yaşayan bir işletmede yeni iş fikrimiz işletmemizin organizasyon yapısında nasıl bir değişiliklik yaratacaktır gibi konularda varsayımlara dayalı olarak kestirimlerde bulunulur.
Geçtiğimiz yüzyıl büyük işletmelerin küçülmeye ve yeniden yapılanmaya gerek duymalarına yol açmıştır. Bu süreçte ağır sanayiye ve büyük işletmelere dayalı ülke ekonomileri zor durumda kalmıştır. Geçiş süreci yaşayan bu ülkelerde çoğunlukla karşılaşılan özelliklerin başında girişimci eksikliği gelmektedir. Devletlerin giderek ekonomik faaliyetlerden ellerini çektiği bu dönemde yenilik ve farklılık yaratacak girişimcilere olan ihtiyaç giderek artmıştır.Doğru cevap E’dir.
İlk kez iş adamının, emeği üretim sürecinde istihdam etme, mali sermaye tedarik etme işlevleri ile bilinmeyen gelecek karşısındaki karar alma pozisyonunu ayrı değerlendiren Fransız düşünür kimdir?
İlk kez iş adamının, emeği üretim sürecinde istihdam etme, mali sermaye tedarik etme işlevleri ile bilinmeyen gelecek karşısındaki karar alma pozisyonunu ayrı değerlendiren Fransız düşünür Cantillon'dur. Doğru cevap B seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi Rothwell tarafından sunulan tasarım sürecinin temel basamaklarından biri değildir?
Tasarım sürecinin temel basamakları Rothwell tarafından aşağıdaki şekilde sunulmaktadır:
• Uyarıcı/Başlatan: Süreci başlatandır. Bu, teknik olanaklardan ortaya çıkan yeni bir fikir, yeni bir şey için açıklanmış gereksinim ya da mevcut öneriye planlanmış stratejik bir ilave olabilmektedir.
• Kavram Geliştirme: İşletmenin güçlü, zayıf yönleri, olanakları ve pazar gereksinimleri göz önünde bulundurularak yaşamını sürdürebilmesi için fikirlerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Üretim kabiliyeti, kalite ve maliyet açısından fizibilite de göz önüne alınmalıdır.
• Proje Planlama: İşletme, fikri derinlemesine araştırmak isterse, amaçları belirten, kaynakları dağıtan ve zaman çizelgesini ve bütçeyi oluşturan bir ürün planı hazırlanmalıdır.
• Tasarım Brifi: Teknik, finansal, pazarlama ve tasarım ile ilgili bilgiler bulunmalıdır. Tasarımcılar amaçlar, iş çizelgesi, iş listesi ve bütçeyi içeren iletişim raporları hazırlamaktadırlar.
• Tasarım Yeteneği Kaynağı: İşletme içi ya da işletme içi ve dışı karması ya da tamamen işletme dışı olabilmektedir. Kaynağı sağlayan, önerilen proje için gerekli tasarım yeteneklerini çok iyi anlamalıdır. Tasarım işletmeleri bir işletme listesinde yer almakta ve kullanıcı işletmeler tarafından belirli aralıklarla tekrar değerlendirilmektedir.
• Kavram Tasarımı: Tasarım fikrinin ana hatları ortaya çıkarılmaktadır. Çizimler ve basit modeller yapılmakta ve tasarım brifi daha açık ve odaklanmış kavram haline getirilmektedir.
• Tasarım Spesifikasyonları: Çizimler ve modeller ile gerçek tasarımın detayları şekil almaktadırlar.
• Kavram Geliştirme: Tasarımın detaylandırılması, kayıp ya da eksik bilginin toplanması ve önemli stratejik soruların incelenmesi (başlangıç pazarı,teknik araştırma) yapılmaktadır.
Prototip ve Test: İncelenen, test edilen, değerlendirilen ve geliştirilen maket, model ya da son tasarımın başlangıç versiyonu üretilmektedir.
• Detaylı Tasarım: Tasarımın son hali prototip ve deneme üretimi için detaylı spesifikasyonlara dönüştürülmektedir.
• Pazar Geliştirme: Pazar ile ilgili problemler bulunmakta ve çözümlenmektedir. Talepteki ya da orijinal kavramdaki değişimler buna örmek verilebilmektedir.
• Teknik Geliştirme: Fizibilite, hata giderme ve üretim kolaylığı gibi konular ile ilgili teknik problemler bulunmakta ve çözümlenmektedir.
• Pazara Sürme: Ürünün pazara sunulması genelde tasarım evresinin sonunu göstermektedir.
• Değerlendirme: Süreç ve proje çıktılarının analizi yapılmakta ve aynı zamanda bütçe, zaman ve elde edilen başarı açısından hedeflenen amaçlara ulaşılıp ulaşılmadığını belirlemek için tasarım yönetim süreci gözden geçirilmektedir.(satış miktarı, müşteri şikayetleri, gibi).
• Destek ve İlaveler: Ürün pazara sunulduktan sonra müşterilerden alınan geri besleme ile teknik anlamda ürün hakkında çok bilgi öğrenilmektedir. Satış sonrası destek ile müşteriler elde tutulmaya ve ilişkiler geliştirilmeye çalışılmaktadır.
• Yeniden İnovasyon: Genelde göz ardı edilen bu aşamada, tecrübe ve pazara sunulduktan sonra elde edilen bilgi yeni bir inovasyon için girdi olarak kullanılmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi iş fikri kavramı ile ilgili yanlış bilgi verir?
İş fikri, işletmenin ilk adımı ve başlangıcıdır. İş fikri insan odaklıdır. İş fikri olarak üretilen her ürün ve hizmet mutlaka bir ihtiyacı giderir, bir sorunu çözer. Eğer bir ürün ve hizmet ihtiyaç gideriyor, sorun çözüyorsa faydalıdır. Üretilen mal ve hizmetlerin sağlayacağı fayda hem müşteri için hem de girişimci içindir. Girişimcinin de ihtiyacı kâr etmektir. O halde iş fikri şu üç kriteri sağlamalıdır:1. Müşteriye bir fayda sağlamalı 2. Rekabet avantajı getirmeli 3. Paydaşlarımıza ve bize bir kazanım getirmeli