Alıcı-satıcı ilişkisi olan şirketler birleşiyorsa bu ne tür bir birleşmedir?
Birleşecek olan işletmeler arasında alıcı-satıcı ilişkisi varsa ya da şirket kendi tedarikçisi ile birleşirse, bu dikey birleşmedir. Doğru cevap B seçeneğidir.
Franchising, belli bir ürüne, hizmete ya da sürece sahip bir işletmenin (franchisor), bir başka işletmeye (franchisee) belli bir süre için gerekli ödemeleri yapması ve ilgili koşulları sağlaması şartıyla sözkonusu ürün, hizmet ya da süreci kullanma iznini verdiği bir anlaşmadır. Anlaşma dahilinde, franchising veren işletme (franchisor), alan işletmeye (franchisee) belli bir coğrafi bölge dahilinde kendisini kanıtlamış olan bir iş sistemini kullanma izni vermektedir. Dolayısıyla Doğru cevap B seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi Franchise anlaşmasına konu olabilecek unsurlardan biri değildir?
Franchise anlaşmasına konu olabilecek unsurlar: 1 Mevcut bir pazara ve belli bir imaja sahip ürünler ve hizmetler 2 Patentli bir formül ya da tasarım 3 Ticari isimler ve ticari markalar 4 Finansal getirilerin denetimi için finansal yönetim sistemi 5 Alanında uzman kişilerden alınacak yönetim desteği 6 Reklam ve satın alma faaliyetlerinde ölçek ekonomilerinden yararlanma 7 Genel merkez tarafından sunulan faydalar 8 Test edilmiş bir iş modeli
I. Başvuru / İlgili Kuruluşlardaki Kayıt ve İşlemler Şekli
II. Ana Sözleşmenin Noterce veya Ticaret Sicil Müdürlüğünce tasdik edilmesi
III. Tescil ve İlanla İlgili İşlemler
IV. Ana Sözleşme Hazırlığı
Yukarıda Anonim şirket kuruluş aşaması adımları sırasız olarak verilmiştir. İşlem sırasına sokulduğunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Anonim şirket kuruluş aşamaları;
Ana Sözleşme Hazırlığı
Ana Sözleşmenin Noterce veya Ticaret Sicil Müdürlüğünce tasdik edilmesi
Başvuru / İlgili Kuruluşlardaki Kayıt ve İşlemler Şekli
Tescil ve İlanla İlgili İşlemler
Kuruluşun Tamamlanması
Franchising alan işletmeye ne ad verilmektedir?
Franchising , alan işletmeye franchisee adı verilmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi kurulan işletmenin basit usulde vergilendirilmesinin sağladığı bazı kolaylıklar arasında yer almaz?
Ticari kazancın tespitinde amortismana tabi iktisadi kıymet alışları ve satışları dikkate alınmaz.
I. Franchisee pazarda bilinen bir marka, ürün ya da hizmet ile çalışma fırsatı bulurII. Franchisee kullandığı markayı özgürce değiştirebilirIII. franchisee finansal destek alma konusunda avantajlıdır IV. Franchisee pazara ilişkin bilgi birikiminden yararlanırV. Franchisee kalite standartlarını özgürce belirleyebilir
Yukarıdakiler dikkate alındığında Franchising sistemi açısından doğru olan bilgiler hangisinde verilmiştir?
Franchisee, franchising anlaşması ile pazarda bilinen bir marka, ürün ya da hizmet ile çalışma fırsatı bulacaktır. Girişimci bu noktada bilinen bir marka ile çalışmanın getirilerine sahip olacaktır. Bu sayede girişimci marka imajını ve güvenini oluşturmak için finansal kaynak ayırmak zorunda kalmayacaktır.Franchisee için önemli getirilerden birinin de franchisor tarafından kendisine sağlanan yönetsel destek olduğu söylenebilir. Franchising anlaşmalarının büyük bir bölümü, franchisee’nin konu ile ilgili bir eğitim programına katılmasını gerektirmektedir. Genellikle girişimcilerin en fazla sıkıntı çektikleri kaynakların başında da finansal kaynaklar gelmektedir. Bu noktada franchising sözleşmesi sayesinde, franchisee finansal destek alma konusunda bazı üstünlükler sağlayabilir.Uzun süredir faaliyetlerine devam etmekte olan bir franchisor’ın pazara ilişkin derin bir bilgi birikimi mevcuttur. Franchisor, potansiyel ve mevcut müşterilere, rakiplerin ve sektörün mevcut ve gelecekteki durumuna ilişkin bir bilgi birikimine sahiptir. Franchisee faaliyete başladığında bu bilgi birikiminden yararlanma fırsatına sahip olacaktır. Tedarik süreçlerinin, ürünlerin ve hizmetlerin belli bir standartta gerçekleştirilmesi, son derece önemli olan kalite standartlarının korunmasına yardımcı olacaktır.
Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri mülkiyet haklarındandır?
I. Patentler
II. Faydalı modeller
III. Ticari markalar
IV. Coğrafi işaretler
Sinai Mülkiyet Hakları; patentler, faydalı modeller, ticari markalar, endüstriyel tasarımlar, coğrafi işaretler (menşe ve mahreç işaretleri), entegre devrelerin topografyaları olarak tanımlanmaktadır
Faaliyetlerine son verilen işletmenin tüm varlıklarının satılıp paraya çevrilmesi, alacakların tahsili ve borçların ödenmesinden sonra geriye kalan kısmın (kaldı ise) ortaklar arasında dağıtılması işleminin bütününe tasfiye adı verilir.
Franchisee için önemli getirilerden birinin de franchisor tarafından kendisine sağlanan _________ destek olduğu söylenebilir.
Franchisee için önemli getirilerden birinin de franchisor tarafından kendisine sağlanan yönetsel destek olduğu söylenebilir.
Gelecekteki girişimcilik ile ilgili araştırmaların disiplinler arası bir yaklaşımla ele alınmasının gerekliliğini savunan ve bu araştırmalarda pazar, sosyal yapı ve kültür gibi konuların hem bireysel hem de birlikte değerlendirilmesinin önemini vurgulayan aşağıdakilerden hangisidir?
Martinelli, gelecekteki girişimcilik ile ilgili araştırmaların disiplinler arası bir yaklaşımla ele alınmasının gerekliliğini savunmakta ve bu araştırmalarda pazar, sosyal yapı ve kültür gibi konuların hem bireysel hem de birliktedeğerlendirilmesinin önemini vurgulamaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi bir şirketin aynı sektörde ve aynı coğrafi bölgede bulunan başka bir şirket tarafından satın alınması, devralınması veya yeni bir işletme bünyesinde bir araya gelinmesi anlamına gelir?
Birleşmeyi yatay, dikey ve karma birleşme olarak ayırabiliriz. Birleşecek olan işletmeler ayı› sektörde ve aynı coğrafi bölgede (aynı ülkede vb.) işletiliyorsa, bu birleşme yatay birleşmedir. Doğru vevap C’dir.
Aşağıdakilerden hangisi franchising hakkında yanlış bir ifadedir?
Franchising anlaşmasına konu olan şey yalnızca ürünler ve hizmetler değil, aynı zamanda franchising veren işletmenin markası ve yönetim modelleridir. Anlaşma dahilinde, franchising veren işletme (franchisor), alan işletmeye (franchisee) belli bir coğrafi bölge dahilinde kendisini kanıtlamış olan bir iş sistemini kullanma izni vermektedir. Unutulmaması gereken nokta, franchisee’nin pazarlama ve yönetim faaliyetlerinde standart bir formata sadık kalması gerekliliğidir. Franchisee, anlaşma dahilinde belirlenen sözkonusu standartlara uyum sağlamak zorundadır.
İşletmenin kuruluş yeri ile ilgili bir sorun işletme satın alma sürecinde hangi riski doğurur?
Bazı işletmelerin istikrarsız ve hatta kârsız bir geçmişi bulunabilir. Örneğin fabrika içerisinde makinelerin yerleşiminde sorun var ise bu düzeltilebilecek bir sorundur. Ancak, işletmenin kuruluş yeri ile ilgili bir sorun var ise girişimci farklı satın alma seçeneklerini değerlendirmek isteyebilir. Aksi takdirde düşük performans riskiyle karşı karşıya kalablilir.
Vergi dairesine kayıt yaptırıldıktan sonra girişimcinin yapacağı işe göre ilgili meslek odası veya Ticaret Odasının aşağıdaki evraklarla kaydı yapılır.
Doğru cevap E’dir.
Limited şirkette ortak sayısının kaç olması durumunda tasfiye işlemi gerçekleşir?
Limited şirkette aşağıdaki nedenlerden birinin gerçekleşmesi ile tasfiye işlemi gerçekleşir: • Ana sözleşmedeki şirket süresinin bitmesi • Şirket sermayesinin üçte ikisinin kaybedilmesi ve ortakları bu şirkete koymamaları • Şirketin iflasına karar verilmesi • Şirketin diğer bir şirketle birleşmesi •Şirketin mahkeme kararı ile feshinin istenmesi • Şirket amacının gerçekleştirmiş veya amacın gerçekleşmesinin imkansız hale gelmesi • Ortak sayısının 50’nin üzerine çıkması • Ortaklar kurulunca şirketin tasfiyesine karar verilmesi
İşletme satın alma sürecinde, aşağıdakilerden hangisinin yapılması önerilmez?
Satın Alma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Girişimci ilk aşamada öncelikle işletme ile ilgili bulabildiği kadar dış kaynaklı bilgiye erişmelidir. Sonrasında ise işletmenin içerisine yönelip, finansal kayıtları incelemeli, çalışanlardan ve işletmenin mevcut sahibinden bilgiler almalıdır.
Dış kaynaklı bilgilere erişim söz konusu olduğunda, girişimci, satın almayı düşündüğü işletme ile ilgili olarak müşterilerle ve işletmenin halen iş yaptığı tedarikçilerle görüşebilir. Bunun dışında girişimci, işletme ile ilgili medyada çıkan haberleri ve yazıları takip edebilir. Dış kaynaklı bilgilerin toplanması ve analiz edilmesi süreci son derece önemli bir konudur. Çünkü işletme bir sonraki aşama olan iç kaynaklı bilgi toplama gereksiniminin olup olmadığına karar verirken dış kaynaklı bilgilerden elde ettiği sonuçları göz önünde bulunduracaktır. Girişimci dış kaynaklı bilgilerin analiz edilmesi sürecinde, yetersiz kaldığı durumlarda profesyonel destek almalıdır. Bu sayede konuya daha tarafsız bakabilen kişi ya da grupların da satın alma kararı sürecine dahil olmaları sağlanabilir.