• Girişimcilik ve İş Kurma Deneme Final Sınavları – Deneme 23

Girişimcilik ve İş Kurma
Deneme Final Sınavları - Deneme 23
1.

Faaliyetlerine son verilen işletmenin tüm varlıklarının satılıp paraya çevrilmesi, alacakların tahsili ve borçların ödenmesinden sonra geriye kalan kısmın (kaldı ise), ortaklar arasında dağıtılma işleminin bütününe ne ad verilir?

Doğru Cevap: "E" Tasfiye
Soru Açıklaması

Tasfiye: faaliyetlerine son verilen işletmenin tüm varlıklarının satılıp paraya çevrilmesi, alacakların tahsili ve borçların ödenmesinden sonra geriye kalan kısmın (kaldı ise), ortaklar arasında dağıtılma işleminin bütününe denir. Doğru cevap E'dir.

2.

I. Yeni üretim metodu ve teknoloji sağlamak

II. Vergi yasalarının sağladığı avantajlardan yararlanmak

III. Katma değer ve sinerji oluşturmak

IV. Rekabeti ortadan kaldırmak

Yukarıdakiler aşağıdakilerden hangisinin nedenleri olarak sayılır?

Doğru Cevap: "E" Birleşme
Soru Açıklaması

Girişimcinin kurmuş olduğu işletmeyi işletememesi durumunda başka bir işletmeye devretmesi ve başka bir işletme ile birleşmesi gerekebilir. İşletme birleşmelerinin nedenleri ise şöyle sıralanabilir:

• Finansman kolaylığı sağlamak için daha büyük veya güçlü işletmelerle birleşilebilir.

• İşletmeler katma değer ve sinerji oluşturma için birleşebilir. Birleşme ile yeni oluşan şirketin piyasa değeri, tek tek işletmelerin toplam piyasa değerinin üzerinde olabilir.

• Yeni üretim metodu ve teknoloji sağlamak için bileşilebilir.

• Kötü yönetilen bir şirketin kullanılmayan varlıklarını başka bir şirketin daha verimli yönetimi altında daha iyi değerlendirmek amacıyla iki işletme birleşebilir.

• Vergi yasalarının sağladığı avantajlardan yararlanmak için birleşilebilir. Kârlı bir işletme, zarar eden bir işletmeyi satın alarak, devraldığı kurum zararını mevcut kârından düşerek vergi avantajı sağlayabilir.

• Girişimcilerin yönetimsel veya finans alanındaki yeteneklerini gösterme arzusu, daha büyük bir şirketi yönetme tutkusu, şirketin devamını emniyet altına alma duygusu, birleşme kararlarında etkili olmaktadır.

• Diğer nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz: - Kâr kaybını engelleme - Yeni bir alana girme isteği - Nakit sağlama isteği - Parçalı yapıdaki bir endüstride beraber kaynak oluşturmak - Rekabeti ortadan kaldırma - Yeni fikirler kazanmak - Yeni insanlar kazanmak

3.

"Maliyetlerin kontrol edilebilmesi ve yeterli miktarda satış yapılabilmesi için doğru miktarda stoğa sahip olmak son derece önemlidir. Eğer işletmenin stok düzeyi gerekenin altında ise, bu durum, müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak çeşitlilikte ve miktarda ürüne sahip olunmadığı anlamına gelecektir."

Yukarıda verilen paragrafta mevcut işletmenin satın alınmasının üstünlüğü olarak aşağıdaki hangi başlık altında incelenebilir?

Doğru Cevap: "C" Mevcut Stoklar ve Ticari İtibar
Soru Açıklaması

Mevcut Stoklar ve Ticari İtibar: Maliyetlerin kontrol edilebilmesi ve yeterli miktarda satış yapılabilmesi için doğru miktarda stoğa sahip olmak son derece önemlidir. Eğer işletmenin stok düzeyi gerekenin altında ise, bu durum, müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak çeşitlilikte ve miktarda ürüne sahip olunmadığı anlamına gelecektir.

4.
Aşağıdakilerden hangisi franchising anlaşmasının franchisee’ye sağlayabileceği faydalardan biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Elde edilen kârın paylaşılması
Soru Açıklaması
Elde edilen kârın paylaşılması franchising anlaşmasının franchisee'ye sağlayabileceği faydalardan biri değildir.
5.
Girişimcilerin franchising anlaşmaları yapmalarının temel nedeni nedir?
Doğru Cevap: "A" Riski azaltmak
Soru Açıklaması
Girişimcilerin franchising anlaşmaları yapmalarının nedeni riski azaltmaktır.
6.

I. Borçlunun ikametgahının belli olmaması,II. Borçlunun taahhütlerinden kurtulmak amacıyla kaçması,III. Borçlunun haciz yolu ile yapılan takip sırasında mallarını saklaması,IV. Borçlunun ödemelerini tatil etmiş bulunması

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri İcra ve İflas Kanunu’nda (İİK) sayılan doğrudan iflas halleri arasında yer almaktadır?

Doğru Cevap: "E" Hepsi
Soru Açıklaması

Bütün seçenekler İcra ve İflas Kanunu’nda (İİK) sayılan doğrudan iflas halleri arasında yer almaktadır?

7.

Girişimcilik iklimi, girişimciliği etkileyen kişilik faktörlerinin yanı sıra, girişimcilerin faaliyetlerini sürdürdüğü ortamdaki  hangi faktörlerden de etkilenmektedir?

I. Ekonomik

II. Sosyal

III. Yasal 

IV. Teknolojik

Doğru Cevap: "E" I,II,III ve IV
Soru Açıklaması

Girişimcilik iklimi, girişimciliği etkileyen kişilik faktörlerinin yanı sıra, girişimcilerin faaliyetlerini sürdürdüğü ortamdaki ekonomik, sosyal, yasal ve teknolojik gelişmeler gibi çevresel faktörlerden de etkilenmektedir.

8.

Aşağıdakilerden hangisi girişimcilik politika önlemleri arasında değildir?

Doğru Cevap: "E" Girişimcilere yönelik sıkı vergi politikaları uygulamak
Soru Açıklaması

Girişimcilik politika önlemlerini altı ana başlık altında kategorize edebiliriz.

Bunlar; Girişimcilik kültürünün arttırılmasının teşvik edilmesi, -Temel ve sonraki eğitimlerin her düzeyinde okullarda girişimcilik eğitiminin entegrasyonu, -Girişimcilik engellerinin ortadan kaldırılması, işletmelerin pazara girmelerini kolaylaştırıcı tedbirlerin önceden alınması, -Yeni kurulacak işletmeler için başlangıç sermayesi veren gerek kamu gerekse de finans kuruluşlarının oluşturulması, var olanların güçlendirilmesi, -Yeni kurulacak işletmelere yönelik desteklerin arttırılması, İşletme inkübatörlerinin sayısının arttırılması, -Danışmanlık hizmetlerinin arttırılması, -Girişimcilik portallarının oluşturulması ve girişimcilere iletişim kanalları sağlanması, -Ticari mülkiyet katılım oranlarını artırmak amacıyla gençlik, kadın, teknolojik girişimciler gibi hedef gruplar oluşturulması ve bunlara özgü spesifik teşvik unsurlarının yaratılması. Doğru Cevap E'dir.

9.
  • Şahıs Şirketi-Limited Şirketi
  • Sermaye Şirketi-Kollektif Şirket
  • Şahıs Şirketi-Komandit Şirket
  • Sermaye Şirketi-Anonim Şirket
  • Sermaye Şirketi- Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket
  • Yukarıda şirket türleri ile ilgili verilen eşleşmelerden hangileri doğrudur?

    Doğru Cevap: "C" III-IV ve V
    Soru Açıklaması

    Girişimci işi şirket kurarak yapmak isterse şahıs şirketi veya sermaye şirketi kurabilir. Şahıs şirketleri olarak kollektif veya komandit şirket kurabilirken; sermaye şirketi olarak limited şirket veya anonim şirket kurabilirler. Türk Ticaret Kanunu’na (TTK) göre sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket sermaye şirketleri arasında sayılsa da uygulamada pek tercih edilen şirket değildir ve yeni işe başlayan girişimciler için kurulması önerilmez.

    10.
    Aşağıdakilerden hangisi girişimcinin başarısızlık nedenleri arasında yer almaz?
    Doğru Cevap: "E" Erken patent başvurusu
    Soru Açıklaması
    Erken patent başvurusu yapmak girişimcinin başarısızlık nedenlerinden biri değildir.
    11.

    Bir işletmenin işletilmesinden amaç aşağıdakilerden hangisidir?

    Doğru Cevap: "A" Somut biçimde işletme alanına giren konu veya konularda faaliyete geçmesidir
    Soru Açıklaması

    İşletmenin işletilmesinden amaç; işletmenin fiilen çalışmaya başlaması yani, somut biçimde işletme alanına giren konu veya konularda faaliyete geçmesini ifade etmektedir. Doğru cevap A seçeneğinde verilmektedir.

    12.

    Çin’de bir tesisi bulunan yabancı sermayeli işletmeler yüzde kaç oranında kurumlar vergisi ödemek zorundadırlar?

    Doğru Cevap: "E" %30
    Soru Açıklaması

    Çin’de bir tesisi bulunan yabancı sermayeli işletmeler %30 kurumlar vergisi öderler.

    13.

    Halen faaliyetlerini sürdürmekte olan bir işletmeyi satın almak isteyen girişimci, işletmenin satışa çıkana kadar olan dönemdeki finansal kayıtlarını ve kuruluş yeri ile ilgili detayları inceliyorsa hangi konuda risk ya da olumsuzluk söz konusu olabilir?

    Doğru Cevap: "B" Düşük Performans
    Soru Açıklaması

    Düşük Performans

    Bazı işletmelerin istikrarsız ve hatta kârsız bir geçmişi bulunabilir. Girişimci, işletmenin satışa çıkana kadar olan dönemdeki finansal kayıtlarını dikkatle incelemelidir. Bu sayede girişimci, işletmenin neden finansal anlamda başarılı olamadığı ya da gelecekte başarılı olabilme olasılıklarını değerlendirebilecektir. Girişimci, işletmeye ilişkin hangi olumsuzlukların düzeltilebilir hangilerinin düzeltilemez olduğunu analiz etmelidir. Örneğin fabrika içerisinde makinelerin yerleşiminde sorun var ise bu düzeltilebilecek bir sorundur. Ancak, işletmenin kuruluş yeri ile ilgili bir sorun var ise girişimci farklı satın alma seçeneklerini değerlendirmek isteyebilir.

    14.

    Sınai ve Fikri Mülkiyet haklarının korunması hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    Doğru Cevap: "D" Sınai ve mülkiyet hakları hukuki olarak sahibi lehine korunur.
    Soru Açıklaması

    Sınai Mülkiyet Hakları; sanayideki yeniliklerin, buluşların, yeni tasarımların ve özgün çalışmaların ilk uygulayıcıları adına veya ticaret alanında üretilen ve satılan malların üzerindeki üreticisinin veya satıcısının ayırt edilmesini sağlayacak işaretlerin sahipleri adına kaydedilmesini ve böylece ilk uygulayıcıların ürünü üretme ve satma hakkına belirli bir süre sahip olmalarını sağlayan gayrimaddi bir haktır. Sınai Mülkiyet Hakları; patentler, faydalı modeller, ticari markalar, endüstriyel tasarımlar, coğrafi işaretler (menşe ve mahreç işaretleri), entegre devrelerin topografyaları olarak tanımlanmaktadır. Bu haklar üçüncü şahıslara karşı hukuken sahibi lehine korunmakta ve başkalarına devredilebilmektedir. Dorğu cevap D'dir.

    15.

    Aşağıdakilerden hangileri iş fikirlerini arama ve bulma konusunda yöneticilerin ihtiyaç duyacağı tekniklerdendir?

    I. GZFT Analizi

    II. Öngörü ve Yol haritaları

    III. Senaryo Analizi

    IV. Süreç Analizi

    V. Bütçe Analizi

    Doğru Cevap: "A" I-II-III-IV
    Soru Açıklaması

    II. Öngörü ve Yol haritaları

    III. Senaryo Analizi

    IV. Süreç Analizi

    V. Bütçe Analizi

    16.
    Aşağıdakilerden hangisi Birinci sınıf gayrisıhhi müesseselerden iş yeri açmak için 10.08.2005 tarihli İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in 22. maddesine göre yer seçimi ve tesis kurma için gerekli belgelerden biri değildir?
    Doğru Cevap: "E" Sağlık koruma bandının işaretlendiği vaziyet planı örneği
    Soru Açıklaması
    Birinci sınıf gayrisıhhi müesseselerden iş yeri açmak için 10.08.2005 tarihli İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in 22. maddesine göre aşağıdaki belgeler istenir: a. Yer seçimi ve tesis kurma için gerekli belgeler: 1. Başvuru formu 2. Gümrük bölgeleri, organize Gümrük bölgeleri ve endüstri bölgeleri içindekiler hariç işletmenin kurulacağı yeri gösteren plan örneği 3. İlgili inceleme kurulu tarafından hazırlanacak yer seçimi ve tesis kurma raporu 4. Çevre kirlenmesini önlemek amacıyla alınacak tedbirlere ait kirleticilerin nitelik ve niceliğine göre hazırlanmış proje ve açıklama raporları 5. Şehir şebeke suyu bulunmayan yerlerde içme ve kullanma suyunun hangi kaynaktan sağlandığı ile suyun bakteriyolojik ve kimyasal analiz raporu
    17.

    Aşağıdakilerden açıklamalardan hangisi Franchising sistemi açısından doğru değildir?

    Doğru Cevap: "B" Franchising’in her koşulda son derece güvenli bir iş kurma yöntemidir
    Soru Açıklaması

    Franchising sistemi ile iş kurmak, tamamen yeni bir iş kurmaktan daha düşük bir riske sahiptir. ABD içerisinde gerçekleştirilen franchise yatırımlarının %97’si beş yılın sonunda yaşamlarına devam etmektedirler. Bu oran geçmiş yıllarda aynı amaçla hesaplanan diğer kurumların oranları ile paralellik göstermektedir. Bu sonuçlar net ve açık bir şekilde göstermektedir ki, franchising sisteminin riski son derece düşüktür. Franchising kendisini ispat etmiş bir sistemdir. Ancak franchising’in her koşulda son derece güvenli bir iş kurma yöntemi olduğu düşüncesi yanlıştır. Disiplinli bir çalışma, gerçekçi beklentiler ve son derece dikkatli yürütülen bir araştırma başarı için vazgeçilmez koşullar arasında sıralanabilir.Franchisor büyüyen örgüt yapısı sayesinde ölçek ekonomisinin getirilerinde yararlanma fırsatı yakalayabilmektedir. Çünkü franchisor büyük ölçekli alımlar yapabilmekte ve bu sayede satın alma maliyetlerini düşürebilmektedir.Franchisor pazarlama ve reklam harcamalarında da bazı maliyet üstünlüklerine sahiptir. Her bir franchisee, satışlarından elde ettiği cironun belli bir yüzdesini, franchisor bünyesinde oluşturulan genel reklam harcamaları havuzuna aktarmak zorundadır.Franchise sisteminde franchisor daha az sayıda personel ile çalışabilmektedir. Genel merkezde ve bölge ofislerinde istihdam edilen sınırlı sayıda personel franchisee’lere destek vermektedirler. Bu sayede franchisor’ın çalışan maliyetleri ve insan kaynakları problemleri de asgari düzeye çekilmiş olacaktır.

    18.
    "Misyon, vizyon, süreç, kontrol, karar verme" kavramlarının ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
    Doğru Cevap: "E" İş alanındaki formel kültürel değerler
    Soru Açıklaması
    İş alanındaki kültürel değerler; misyon, vizyon, süreç, kontrol, karar verme gibi formel değerlerden oluşur.
    19.

    Aşağıdaki bilim adamlarından hangisi girişimcilik ile ilgili araştırmaların disiplinler arası bir yaklaşımla ele alınmasının gerekliliğini savunur?

    Doğru Cevap: "C" Martinelli
    Soru Açıklaması

    Martinelli girişimcilik ile ilgili araştırmaların disiplinler arası bir yaklaşımla ele alınmasının gerekliliğini savunur

    20.

    Aşağıdakilerden hangisi girişimcinin kurmuş olduğu işi esnaf ve sanatkarlar siciline  kaydettirmesi için gereken evraklardan biridir?

    Doğru Cevap: "C" Sicil ilan bedeli dekont örneği
    Soru Açıklaması

    Girişimcinin kurmuş olduğu işi esnaf ve sanatkarlar siciline aşağıdaki evraklarla kaydettirmesi gerekir. • Vergi levhası fotokopisi • Nüfus cüzdanı fotokopisi • İkametgah belgesi (resimli) • 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına alınan il ve mesleklerde faaliyette bulunacak esnaf ve sanatkarlardan ustalık belgesi veya satış elemanlığı belgesinin bir örneği • Araç sahibi esnaflardan araç ruhsatlarının bir fotokopisi • Sicil ilan bedeli dekont örneği. Doğru cevap C'dir.

    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories