• Görsel Kültür Deneme Final Sınavları – Deneme 11

Görsel Kültür
Deneme Final Sınavları - Deneme 11
1.

Delikli kartın tanımı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Doğru Cevap: "C" XX. yüzyılda hesap makinesi ve bilgisayarlarda kullanılan üzerinde belirli noktalara açılan delikler sayesinde bilgi taşıyabilen karton parçalarıdır.
Soru Açıklaması

Delikli kartlar üzerindeki belirli noktalara açılan (veya açılmayan) delikler sayesinde sayısal bilgi taşıyabilen karton parçalarıdır

2.
1920 ve 30’lu yıllarda ortaya çıkmıştır. İlk olarak 1925’teki Uluslararası Dekoratif Sanatlar ve Modern Sanayiler Sergisi’nde isimlendirilmiştir.  Sözü edilen mimari akım aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Art Deco
Soru Açıklaması
3.

Warhol’un “hiç okumam, sadece resimlere bakarım” sözü resmin hangi özelliğine vurgu yapmaktadır?

Doğru Cevap: "D"  Resmin dönemin toplumsal gelişmelerinin kaydını tutması
Soru Açıklaması

Resmin biçimsel özelliklerinin yanında, dönemin toplumsal gelişmelerine paralel belli bir tarihi kayıtta da bulunduğunu hatırlamamız gerekiyor.

4.

Kil tabletleri ve Mısır papirüse basılan ilk kitap örnekleri hangi yüzyıla dayanır?

Doğru Cevap: "C" MÖ 3000
Soru Açıklaması

İlk kitap örnekleri Mezopotamya kil tabletleri ve Mısır papirüs tomarlarıdır. İki örnek de MÖ 3000 yılına dayanır.

5.
Karanlık bir kutunun bir yüzüne iğneyle bir delik açıldığında, iğne deliğinden giren ışığın, kutunun içinde iğne deliğinin tam karşı yüzeyinde ters bir görüntü oluşturulduğundan ilk kez, ünlü filozof Mo Ti, MÖ V. yy'da söz etmiştir. Mo Ti'nin, sözü edilen aygıta verdiği isim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Kapalı değerli oda
Soru Açıklaması
6.
Aşağıdakilerden hangisi tapınak sütunları içerisinde yer alan biçimlerden biridir?
Doğru Cevap: "E" Korint
Soru Açıklaması
Tapınak sütunları içerisinde Dor, İyon ve Korint gibi biçimlerden bahsedilir. Bu nedenle doğru cevap E seçeneğidir.
7.
İlk fotoğraf olarak kabul edilen helyografiyi gerçekleştirerek, fotoğrafı bulan kişi aşağıdakilerden hangisidir
Doğru Cevap: "D" J. Nicéphore Niépce
Soru Açıklaması
8.
Rembrandt’ın 1632 tarihli “Dr. Nicolas Tulp’un Anatomi Dersi”, Delacroix’in 1830 tarihli “Halka Yol Gösteren Özgürlük” ve Picasso’nun 1937 tarihli “Guernica” adlı eserleri, görsel okuryazarlık kapsamında birlikte değerlendirildiğinde aşağıdaki çıkarımlardan hangilerine ulaşılabilir?I. Eserler, gerçek yaşam deneyimlerine ilişkin ipuçları barındırır.II. Eserler, yapıldıkları dönemin toplumsal gelişmelerini kayıt almıştır.III. Eserler, dönemlerinin üstün teknik özelliklerini sergilemektedir.IV. Eserler, teknik ve biçimsel açılardan benzer özellikler göstermektedir
Doğru Cevap: "D" I, II ve III
Soru Açıklaması
9.

Sinematografı kim bulmuştur?

Doğru Cevap: "E" Lumière Kardeşler
Soru Açıklaması

Edison’un tek kişi tarafından izlenen kinetoskop aygıtının yerine birden çok insanın izleyebileceği bir aygıtın geliştirilmesine yönelik çabaları Lumière Kardeşler, Sinematograf adlı buluşlarıyla ortaya koymuşlardır. Auguste et Louis Lumière (1862-1954) ve Louis Jean Lumière (1864-1948), Sinematograf hem film çekimi hem gösterim hem de negatif filmin pozitife basımını yapabilen bir aygıttı.

10.

Fotoğrafın durgun resminin hareket ettirilmesine ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" Film
Soru Açıklaması

Film, fotoğrafın durgun resminin hareketlendirilmesidir. İngilizce film karşılığı olarak da hareketli görüntü-resim (motion picture) terimi kullanılır.

11.
“1860 yılında Thomas Edison tarafından geliştirilen ve hareketli görüntüyü kaydetmeyi sağlayan aygıt” aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "E" Kinetograf
Soru Açıklaması
Sinematograf, 1895 yılında Lumieré Kardeşler tarafından geliştirilen ve aynı anda birden çok kişinin hareketli görüntü izleyebileceği aygıttır. Kalotip , Talbot’un negatiften pozitif fotoğraf elde ettiği yönteme verdiği addır. Zoetrop, görmenin sürekliliği kuralına göre çalışan ve yanılsama yoluyla durağan resimlerden hareket izlenimi yaratan aygıtlardan biridir. Kinetoskop, 1891 yılında Thomas Edison tarafından geliştirilen ve hareketli görüntünün tek kişi tarafından izlenebildiği aygıttır. 1860 yılında Thomas Edison tarafından geliştirilen ve hareketli görüntüyü kaydetmeyi sağlayan aygıta ise Kinetograf adı verilmektedir.
12.
Aşağıdakilerden hangisi Rönesans’a bağlı olarak gelişen Maniyerizm’in temsilcilerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "C" El Greco
Soru Açıklaması
13.

Karanlık kutu yoluyla görüntünün nasıl ortaya çıktığını soyut açıklamalardan çok deneysel çalışmalarıyla açıklayan bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" İbnü'l-Heysem
Soru Açıklaması

İbnü'l-Heysem

14.

Alfabe ile diğer ses temelli yazılar olan çivi yazısı, hiyeroglif veya Çin yazısı arasındaki temel fark nedir?

Doğru Cevap: "C" Alfabe farklı göstergeler ile çok sayıda sesi yazmayı sağlar.
Soru Açıklaması

Alfabe ile Alfabenin işleyişi ise bambaşkadır. İlkece otuz kadar göstergeyle her şeyi yazmayı sağlar. Bu nedenle Fenikeliler’in MÖ 1500’lerde yaptıkları tam bir devrimdir. O zamana kadarki tüm örneklerden farklı olarak Fenikeliler, kavramları resimselleştirerek bunlardan yazı oluşturmak yerine, seslere işaretler yaratıp, bunların dizinleri ile sözcükleri yazarak imlemeye başladılar.

15.
Küçük, birbirinden farklı üç boyutlu parçaları bir yüzey üzerinde yanyana getirerek resim oluşturma tekniğine ne ad verilir?
Doğru Cevap: "D" Mozaik Tekniği
Soru Açıklaması
16.
“Dijital dünya, herkes için fotoğrafın ortaya koyma, paylaşma ve anlamlandırma biçimlerini değiştirmektedir.” ifadesi aşağıdaki önermelerden hangisinin açılımıdır?
Doğru Cevap: "B" Dijital teknolojiler fotoğrafı demokratikleştirmektedir.
Soru Açıklaması
17.
Kübizm sanat akımına önemli eserler kazandırmış olan sanatçı kimdir?
Doğru Cevap: "E" Pablo Picasso
Soru Açıklaması
18.

İngilizcede ‘still picture’ ve ‘motion picture’ terimleri ile ifade edilen sanat ikilisi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Fotoğraf- Film
Soru Açıklaması

Fotoğraf denildiğinde tek bir kare resim anlaşılır. Fotoğraf tek bir kareden oluşur. Bu nedenle, İngilizcede fotoğraf karşılığı olarak durgun resim (still picture) terimi kullanılır. Film ise fotoğrafın durgun resminin hareket- lendirilmesidir. İngilizce film karşılığı olarak da hareketli görüntü-resim (motion picture) terimi kullanılır.

19.

Danimarkalı ünlü mimar Jorn Utzon tarafından yapılan ve 2003 Pritzker Mimarlık Ödülünü kazanarak UNESCO dünya kültür mirasına eklenen bina, aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Sidney Opera Binası
Soru Açıklaması

1973, Sidney Opera Binası; Danimarkalı ünlü mimar Jorn Utzon bu eseriyle 2003 Pritzker Mimarlık Ödülünü kazanmıştır. UNESCO dünya kültür mirasına eklenen bina, şiirsel ve simgesel yaklaşımıyla mimarlığın geldiği farklı bir noktayı işaretlemekteydi. Benzersiz çatısı 67 m.’ye kadar yükselir ve İsveç’ten getirilmiş 1.056.000 adet beyaz seramik fayansla bezenmiştir. 588 adet beton ayak, yerin 25 m. kadar derinine inerek yaklaşık 160.000 ton ağırlığındaki yapıyı taşırlar.

20.

ABD'deki dönemin ünlü bir basın devinin özel hayatını konu alan ve toplumsal eleştiri niteliği taşıyan Yurttaş Kane filminin yönetmeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Orsen Welles
Soru Açıklaması

Orsen Welles

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories