• Görsel Kültür Deneme Final Sınavları – Deneme 7

Görsel Kültür
Deneme Final Sınavları - Deneme 7
1.
"Hayatımızın her anında bizlere yardımcı, bir bilgi veya mesaj içeren küçük imgelerdir." tanımı aşağıdakilerde hangisine aittir?
Doğru Cevap: "C" İkon
Soru Açıklaması
İkon; Hayatımızın her anında bizlere yardımcı, bir bilgi veya mesaj içeren küçük imgelerdir. Cep telefonlarımızda uzun uzun yazılar yer almamaktadır. Kullanıcı işini kolaylaştırmak için “İkon” adını verdiğimiz belli bir anlam veya vurgu taşıdığına inandığımız görsel parçalardan yararlanır. Bu küçük göstergeler, cep telefonundan, televizyonumuzun uzaktan kumandasına kadar her anımızda bizlerledir. “İkon”lar, hızla öğrenebildiğimiz, bazen bilmesek de akıl yürüterek sonuç almamıza yardımcı küçük faydalı imgelerdir.
2.

Aşağıdakilerden hangisi görsel okuryazarlığın günlük hayatta sağladığı faydalar arasındadır?

Doğru Cevap: "B" Günlük yaşamda karşılaştığımız görsel öğelere ilişkin daha fazla soru sorarak eleştirel düşünmeyi geliştirebiliriz.
Soru Açıklaması

Görsel öğeler hakkında bilgi sahibi olmamız sayesinde görsel öğelerin oluşturulma amacı ve oluşturulma süreci hakkında bilgi sahibi olduğumuzda bu öğeleri sorgulama şansımız artar. Bu sayede bu öğelere daha eleştirel yaklaşırız.

3.
Aşağıdakilerden hangisi Yunan Sanatının ana temasıdır?
Doğru Cevap: "A" Mitoloji ve günlük yaşamdaki insan
Soru Açıklaması
4.
“İlk çağ kitabının geleneksel biçimi olan tomarın yerini alan kitap formudur” ifadesi aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?
Doğru Cevap: "E" Kodeks
Soru Açıklaması
İlk çağ kitabının geleneksel biçimi olan papirüs tomarının yerini alan kitap formu “kodeks”tir. MÖ II. ve IV. yüzyıllar arasında papirüsün yerini, iç içe konan ve kırılarak birbirini izleyen formalar oluşturan kodeks biçimi almıştır. Doğru cevap E seçeneğidir.
5.
1827 yılında, karanlık kutu ve ışığa duyarlı yüzey kullanılarak görüntülenen ve ilk fotoğraf olarak kabul edilen helyografi kim tarafından kaydedilmiştir?
Doğru Cevap: "E" Nicéphore Niépce
Soru Açıklaması
1827 yılında, karanlık kutu ve ışığa duyarlı yüzey kullanılarak görüntülenen ve ilk fotoğraf olarak kabul edilen helyografi Nicéphore Niépce tarafından kaydedilmiştir.
6.
Anadolu topraklarındaki ilk sinema gösterisi aşağıdaki tarihlerden hangisinde gerçekleşmiştir?
Doğru Cevap: "B" 1897
Soru Açıklaması
7.
Yazıda seslere ait işaretler yaratıp, bunların dizinleri ile sözcükleri yazarak imlemeye başlayan uygarlık aşağıdakilerden hangisidir ?
Doğru Cevap: "A" Fenikeliler
Soru Açıklaması
Yazıda seslere ait işaretler yaratıp, bunların dizinleri ile sözcükleri yazarak imlemeye başlayan uygarlık; Fenikeliler
8.
İç içe konan ve kırılarak birbirini izleyen formalar oluşturan kitap formatına ne denir?
Doğru Cevap: "C" Kodeks
Soru Açıklaması
İlkçağ kitabının geleneksel biçimi olan papirüs tomarının yerini MÖ II. ve IV. yüzyıllar arasında, gitgide, iç içe konan ve kırılarak birbirini izleyen formalar oluşturan “kodeks” almıştır.
9.
Aşağıdakilerden hangisi fotoğrafın yüzey üzerinde görüntü oluşturma, belgeleme ve çoğaltma özelliklerinin sanat alanına katkılarından biri olarak görülemez?
Doğru Cevap: "E" Ünlü eserlerin röprodüksiyonlarının çoğalması ile orjinallerinin değerini yitirmesi
Soru Açıklaması
10.
Sergei M. Eisenstein'ın baş yapıtı olan filminin adı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Potemkin Zırhlısı
Soru Açıklaması
Sergei M. Eisenstein'ın baş yapıtı olan filminin adı Potemkin Zırhlısı'dır.
11.
İki yüzünde farklı çizim resimlerin yer aldığı bir diskin kendi ekseni etrafında döndürülerek durağan çizimlerin üst üste binmesi yoluyla hareketli algılanmasını sağlayan aygıt hangisidir?
Doğru Cevap: "B" Tamitrop
Soru Açıklaması
12.
Büyülü Fenerin resmetme geleneği açısından üzerinde durulması gereken temel nokta, şeffaf bir yüzey üzerine resmedilen şeylerin, ışık ve optik aracılığı ile başka bir yüzey üzerinde büyütülmüş bir izdüşüm olarak yeniden üretilmesidir.Yukarıdaki bahsedilen açıklama içinde yer alan hangi öge yer almazsa, yüzey üzerine yansıtılan görüntü küçük kalır?
Doğru Cevap: "B" Optik
Soru Açıklaması
Büyülü fener, cazibeli bir aygıt olarak 1660’lı yılların sonuna doğru, Avrupa’da hızla yayılmıştır. Özellikle de eğlence amaçlı sahne gösterilerinde kullanılmıştır. Zaman içinde çe- şitli alanlarda kullanılan bu aygıtın yüzey üzerinde resmetme geleneği açısından üzerinde durulması gereken temel noktası şudur: Şeffaf bir yüzey üzerine resmedilen şeylerin, ışık ve optik aracılığıyla bir başka yüzey üzerinde büyütülmüş bir izdüşüm olarak yeniden üretilmesidir. Kullanılan optik görüntünün yüzey üzerine büyütülerek yansımasını sağlamaktadır.
13.
Aşağıdakilerden hangisi, televizyonun yaygınlaşması uzantısında tüketim kültürünün dönüm noktası sayılabilir?
Doğru Cevap: "D" Ürünü tanıtan ve alınmasına ikna eden mantıklı metin açıklamaları yerine, ürünü arzulatan ve özendiren görsellerin televizyon ve basılı yayınlar aracılığıyla tüketicinin karşısına çıkması
Soru Açıklaması
Tüketim kültürünün dönüm noktası ise tam burada gerçekleşti. Ürünü tanıtan ve alınmasına ikna eden mantıklı metin açıklamaları yerine, ürünü arzulatan ve özendiren görseller televizyon ve basılı yayınlar aracılığıyla tüketicinin karşısına çıktılar. Bu dönemde reklamcılığın bu başarılı yükselişi ile savaş sonrası ekonomi canlandı ve tüketim alışkanlığı XX. yüzyıl insanının vazgeçilmez bir parçası oldu.
14.

Kelime anlamı "uzaktan görmek" olan sesleri ve görüntüleri belirli vericilerden elektromanyetik dalgalar halinde alan elektromanyetik alıcılara ne ad verilir?

Doğru Cevap: "B" Televizyon
Soru Açıklaması

Kelime anlamı "uzaktan görmek" olan sesleri ve görüntüleri belirli vericilerden elektromanyetik dalgalar halinde alan elektromanyetik alıcılara televizyon denilir.

15.

Bugün kullandığımız alfabenin temeli olan seslere işaretler oluşturarak kullanılan alfabeyi kim bulmuştur?

Doğru Cevap: "C" Fenikeliler
Soru Açıklaması

Fenikeliler bugün kullandığımız alfabenin temeli olan seslere işaretler oluşturarak kullanılan Alfabeyi buldular ve kullanmaya başladılar. Binyıllardır semboller, kavramyazı ve resimyazılarlam iletişim kuran insanlığın önünde yeni bir kapı açıldı.

16.

İçinde bulunduğumuz ağ toplumu çağında görsel içerikleri iletişim sürecine sokmak isteyen bir bireyin ilk görevi aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?

Doğru Cevap: "C" Katılım
Soru Açıklaması

Görsel içerikleri iletişim sürecine sokmak isteyen bir kişinin ilk adımı ağa katılım olmalıdır. Diğer şıklardaki basamaklar katılımdan sonra gelmektedir.

17.
Eski Mısıra ait olan Güreşci Resmi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "A" Yüzey üzerine resmedilmemiştir.
Soru Açıklaması
18.

“11 Eylül” ya da “ikiz kuleler” denildiğinde sadece 11 Eylül 2001 tarihinde meydana gelen terör saldırısında daha fazlasının aklımıza gelmesi görsel iletişimin hangi yönü ile ilgilidir?

Doğru Cevap: "D" Görünenden daha fazla anlam taşıması
Soru Açıklaması

Bu görüntü artık görünenin ötesinde bir anlam yüklüdür. Bir saldırı fotoğrafı olmasının yanı sıra yeni bir dönemin kafamızdaki imgesi olarak kalmıştır.

19.
Naciye Suman ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "A" İlk kadın fotoğrafçımızdır. 
Soru Açıklaması
20.
I. Ağaç kabuklarıII. Parşömen III. Kil tabletlerIV. PapirüsV. TaşYukarıdaki malzemelerden hangisi yazıyı taşıyan ilk malzemelerdir?
Doğru Cevap: "B" III ve V
Soru Açıklaması
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories