• Görsel Kültür Deneme Final Sınavları – Deneme 8

Görsel Kültür
Deneme Final Sınavları - Deneme 8
1.
Gotik sanatın İtalyadaki en önemli temsilcisi kimdir?
Doğru Cevap: "B" Giotto Di Bondone
Soru Açıklaması
Gotik sanat daha çok mimari tarzda ağırlığını belirgin şekilde ortaya koyarken resim alanında da değişimler gözlenmeye başladı. Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde şekillenen sanat anlayışları farklı coğrafyalarda özgün ve öncü sanatçılarla farklı kimlikler oluşturdu. Artık bireysel sanatçıların isimleri daha çok duyulmaya ve üslupları taklit edilmeye başlandı. Bunların başında gelen ve İtalya’daki sanata yön veren kişiliklerden biri hiç şüphesiz “Giotto Di Bondone”dir.
2.

Taş Çağında, barınak işlevi haricinde, anıtsal amaçlarla yapılan megalit yapılar yapılmaya başlanmıştır. Bu yapıların bir türü olan, aşağıda görülen taşların adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Doğru Cevap: "A" Menhir
Soru Açıklaması

Megalit yapılar; dayanak gerektirmeden ayakta duran taşlar halindeyse menhir, bir doğru veya daire şeklinde dizilirse kromlek (cromlech) adını alırlar. Üstünde bir plaka taşıyan taşlardan meydana getirilen mezar odalarına da dolmen denir, dolmenlerin üstü toprakla örtülürse, ortaya çıkan tepeciklere tümülüs veya höyük adı verilir.

3.

İlkçağ kitabının geleneksel biçimi olan papirüs tomarının yerini M.Ö 2. Ve 4. yüzyıllar arasında, gitgide, iç içe konan ve kırılarak birbirini izleyen formlar oluşturan ... almıştır. Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Doğru Cevap: "A" Kodeks
Soru Açıklaması

İlkçağ kitabının geleneksel biçimi olan papirüs tomarının yerini M.Ö 2. Ve 4. yüzyıllar arasında, gitgide, iç içe konan ve kırılarak birbirini izleyen formlar oluşturan kodeks almıştır.

4.
Karanlık kutu ile büyülü fener karşılaştırmasına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "E" Karanlık kutuda görüntü yüzeye düz yansırken büyülü fenerde ters dönmektedir.
Soru Açıklaması
5.

İlk radyo programı hangi tarihte yapılmıştır?

Doğru Cevap: "B" 1930
Soru Açıklaması

İlk radyo programı 1920’de yapılmıştır.

6.

Bergama Krallığında hayvan derisinden yararlanılarak yapılan ve üzerinde dini metinler ve ticari faaliyetlerin kayıtlarının tutulması amacıyla kullanılan kağıt türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Parşömen
Soru Açıklaması

Parşömen

7.
Tarihsel süreçte aşağıdaki dizilimlerden hangisi fotoğrafın bulunuş sırasındaki gelişmeleri kronolojik olarak vermektedir?
Doğru Cevap: "B" Karanlık Kutunun keşfi-Büyülü Fenerin keşfi-Aydınlık Kutunun keşfi-Helyografi'nin keşfi
Soru Açıklaması
8.

Alfabe ile diğer ses temelli yazılar olan çivi yazısı, hiyeroglif veya Çin yazısı arasındaki temel fark nedir?

Doğru Cevap: "C" Alfabe farklı göstergeler ile çok sayıda sesi yazmayı sağlar.
Soru Açıklaması

Alfabe ile Alfabenin işleyişi ise bambaşkadır. İlkece otuz kadar göstergeyle her şeyi yazmayı sağlar. Bu nedenle Fenikeliler’in MÖ 1500’lerde yaptıkları tam bir devrimdir. O zamana kadarki tüm örneklerden farklı olarak Fenikeliler, kavramları resimselleştirerek bunlardan yazı oluşturmak yerine, seslere işaretler yaratıp, bunların dizinleri ile sözcükleri yazarak imlemeye başladılar.

9.
I. Dışarıdan gelen ışık yoluyla görüntü üretir. II. Bir manzaranın görüntüsünü küçültülmüş olarak üretir.III. Küçük bir resmi büyüterek sergiler. Yukarıdakilerden hangisi karanlık kutuyla ilgili yanlış bilgidir?
Doğru Cevap: "B" Yalnız III
Soru Açıklaması
10.
I. Brunelleschi’nin deneyindeki kişi bir aygıt yoluyla izleyen konumundadır .II. Brunelleschi bu deneyi sonucunda odak uzaklığı olgusu belirlenmiştir. III. Yansıma yoluyla bir resmin görülmesini sağlamıştır. IV. Bu deneyin yüzey üzerindeki perspektifle doğrudan ilgisi yoktur. V. İkiboyutlu yüzey üzerinde üçboyutlu bir resmi yanılsama olarak ortaya çıkarmıştır.Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri, Filippo Brunelleschi’nin1425 yılında resim ve ayna kullanarak yaptığı deneyin ortaya çıkardığı sonuçlar arasındadır?
Doğru Cevap: "C" II-IV-V
Soru Açıklaması
II. Brunelleschi bu deneyi sonucunda odak uzaklığı olgusu belirlenmiştir. IV. Bu deneyin yüzey üzerindeki perspektifle doğrudan ilgisi yoktur. V. İkiboyutlu yüzey üzerinde üçboyutlu bir resmi yanılsama olarak ortaya çıkarmıştır.
11.

Yukarıda yer alan görselde, ‘Madrid’de 3 Mayıs 1808’ adlı eser hangi döneme aittir?

Doğru Cevap: "C" Yeni Gerçekçilik
Soru Açıklaması

Goya bu çalışmayı, Fransızlar’ın 1808’de Madrid’i işgali sırasında, İmparator Napolyon’un ordularına direnen İspanyollar’ın anısına yapmıştır.. Yeni Gerçekçilik anlayışı Fransız ihtilali ile çakışan, bir ölçüde de Napolyon devrinin sanat anlayışı olmuştur.

12.
Türkiye'de ilk uzun metrajlı filmi çeken yönetmen aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "B" Fuat Uzkıray
Soru Açıklaması
Türkiye'de ilk uzun metrajlı filmi çeken yönetmen Fuat Uzkıray'dır.
13.
Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri e-postanın iletişim ve bilgi alışverişi açısından hayatımıza getirdiği olumlu katkılar arasında sayılabilir? I-İletişim ve bilgi alışverişi açısından mesafeler kısaldı; dünya küçüldü. II-İletişim ve bilgi alışverişi açısından hız arttı. III-Tüketim kültürü yaygınlaştı.
Doğru Cevap: "B" I ve II
Soru Açıklaması
İletişim ve bilgi alışverişi açısından mesafeler kısaldı dünya küçüldü ve hız arttı.
14.
Mimarlık ve tasarımın teknolojiyle ve toplu üretim teknikleriyle olan birlikteliğini savunan bir okul olan Bauhaus’ un kurucusu kimdir?
Doğru Cevap: "E" Walter Gropius
Soru Açıklaması
Peter Behrens’in öğrencisi olan mimar 1919 yılında görsel sanatlar, mimarlık ve tasarımın teknolojiyle ve toplu üretim teknikleriyle olan birlikteliğini savunan bir okul olan Bauhaus’u kurdu. Modern tasarımın yolunu açtı. Kandinsky, Klee ve Albers gibi sanatçılarla birlikte çalıştı. Amaç “biçimin işleve uyduğu” binaları yaratmak ve bunu çağın malzemeleri olan, betonarme, çelik ve cam ve yeni tekniklerle yapabilmekti.
15.
Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri "sanatçı"nın taşıdığı özellikler olarak sayılabilir?I-Sanatçı farklı ve özgündür.II-Sanatçı marjinal ve sorgulayıcıdır.III-Sanatçı sıradan ve totaliterdir.
Doğru Cevap: "B" I ve II
Soru Açıklaması
16.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde "Camera Obscura" tanımı verilmiştir?
Doğru Cevap: "B" Karanlık kutu; yüzey üzerinde görüntü oluşturan aygıttır.
Soru Açıklaması
Aydınlık kutu; Camera Lucida'dır. Hareketli görüntü kaydetmeye yarayan aygıtt; kinetograftır. Bir tür projeksiyon ya da gösterim aygıtı olan aygıt; magic lantern, büyülü fenerdir. Hareketli görüntü gösterimi için geliştirilen aygıt ise Kinetoskop'tur. Camera Obscura, ışık yoluyla yüzey üzerinde görüntü oluşturmanın bilinen ilk aygıtıdır.
17.
Niépce ile birlikte fotoğrafın buluşunu gerçekleştiren kişi kimdir? 
Doğru Cevap: "B" L. J. Mandé Daguerre
Soru Açıklaması
18.
Aşağıdakilerden hangisi iç içe konan ve kırılarak birbirini izleyen formalar oluşturulmasına verilen addır?
Doğru Cevap: "C" Kodeks
Soru Açıklaması
İlkçağ kitabının geleneksel biçimi olan papirüs tomarının yerini MÖ II. ve IV. yüzyıllar arasında, gitgide, iç içe konan ve kırılarak birbirini izleyen formalar oluşturan “kodeks” almıştır. Bu değişiklik kitabın biçimi üzerinde etkili olmuş ve okuru, fiziksel durumunu tümüyle değiştirmek zorunda bırakmıştır.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories