Farklı yargı kolları arasında ortaya çıkan yargı yolu uyuşmazlıklarını gidermek amacıyla teşkil edilen yargı kolu ise uyuşmazlık yargısıdır. Anayasa’ya göre, adlî ve idarî yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmekle görevli ve yetkili yüksek yargı merci Uyuşmazlık Mahkemesidir.
Kanunun öngördüğü unsurlara sahip olan ve kanunun emredici hükümlerine aykırı olmayan bir işlemin, o işlemi oluşturan iradelerden birindeki sakatlık sebebiyle geçersiz sayılması neyi ifade eder?
Kanunun öngördüğü unsurlara sahip olan ve kanunun emredici hükümlerine aykırı olmayan bir işlemin, o işlemi oluşturan iradelerden birindeki sakatlık sebebiyle geçersiz sayılmasına nispi butlan denir. Doğru cevap A'dır.
Bir kanunun ne zaman yürürlükten kalkacağı çeşitli olasılıklara göre belirlenir. Aşağıdakilerden hangisi bu olasılıklardan biri değildir?
Hukuk kuralları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Hukuk kuralları manevi değil, maddi yaptırım içerir. Doğru cevap B'dir.
Din kuralları neden dogmatik ve statiktir?
Din kuralları Tanrı buyruğu olduğu için dogmatik ve statiktir. Sorunun doğru cevabı B seçeneğidir.
I. İlgili yargı kolundaki iç hukuk yollarının tüketilmiş olması gerekir.
II. Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerin ihlali iddiasıyla açılabilir.
III. Bu başvuruda kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz.
Yukarıda Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru yoluyla ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
Bireysel Başvuru ile ilgili verilen bilgilerin hepsi doğrudur. Cevap E dir.
Adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adi yargı mercine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merci olan ve Anayasa ve diğer kanunlara göre görev yapan bağımsız yüksek mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?
Adliye mahkemelerinin kararlarını inceleyen son nihai merci Yargıtaydır. Doğru cevap C seçeneğidir.
Tazminat bir kimsenin hukuka aykırılık oluşturan kusurlu bir davranışı sonucu başkasına verdiği zararın o kişiye ödettirilmesidir. Tazminat ile zarar arasındaki ilişki, suç ile ceza arasındaki ilişkiye benzer. Suç işleyen kimseye ceza verilir; zarar veren kimse ise tazminat öder.
Aşağıdakilerden hangisi;
dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın;
Genel mahkemelerin görevi aşağıdaki şekilde özetlenebilir: • Asliye hukuk mahkemesi, kanunlarda aksine bir düzenleme bulunmadıkça, - Dava konusunun değer veya miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalara, - Sulh hukuk mahkemesi ve diğer özel mahkemelerin görev alanları dışında kalan tüm dava ve işlere (HMK m. 2) bakar. • Sulh hukuk mahkemesi, dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın; - Kira ilişkisinden doğan tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalara, - Taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davalara, - Taşınır ve taşınmaz mallarda, sadece zilyetliğin korunmasına yönelik olan davalara, - Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile diğer kanunların, sulh hukuk mahkemesi veya sulh hukuk hâkimini görevlendirdiği diğer davalara (ör. Taşınmazın aynına ilişkin olmayan, kat mülkiyeti kanundan doğan davalara veya çekişmesiz yargı işlerine) bakmakla görevlidir.
Ceza hükümleri anlamına gelen fıkıh terimi aşağıdakilerden hangisidir?
İslam Hukuku’nda, işlenen ve suç sayılan fiiller ile bunlara uygulanacak yaptırımları gösteren kısma “ukubat” denilir. Bu bölüm bedenî, mali veya caydırıcı bazı cezai hükümleri kapsar. Buna göre doğru cevap D şıkkıdır.
Tarihimizde ilk medeni kanunumuzun adı nedir?
1876 tarihli Mecelle-i Ahkamı Adliyye (Mecelle) hem Osmanlı modernleşmesinin hem de uzun yüzyılların ardından fıkıh geleneğinin özgün bir başyapıtı olarak, 1926’ya dek yürürlükte kalmak üzere kabul edildi.
Kurucu unsurları ve geçerlilik gerekleri mevcut olan ve bu yüzden geçerli sayılan bir işlemin, hukuki sonuçlarını doğurması için tamamlayıcı bir dış olgunun sonradan gerçekleşmesine bağlanmasına ne ad verilir?
Tek taraflı bağlamazlık (eksiklik); kurucu unsurları ve geçerlilik gerekleri mevcut olan ve bu yüzden geçerli sayılan bir işlemin, hukuki sonuçlarını doğurması için tamamlayıcı bir dış olgunun sonradan gerçekleşmesine bağlanmasıdır. Burada, eksik olan işlemin tamamlanması aranır. Eksikliğin tamamlanması ile işlem baştan itibaren geçerli hâle gelir. doğru cevap B'dir.
Mali yargı kolunda hem siyasi hem de yargısal boyutta görevli organ aşağıdakilerden hangisidir?
Mali yargı kolunda hem siyasi hem de yargısal boyutta görevli organ Sayıştaydır. Doğru cevap A şıkkıdır.
Kanunlar kural olarak ülkenin coğrafi sınırları içinde uygulanır. Bir devletin kanunları, o devletin hâkimiyet alanı ve sınırları içinde geçerlidir. Bir ülke sınırları içinde bulunan herkesi o devletin hukukuna tâbi tutmaya yersellik ikesi denir.
Aristo’ya göre, insanların şahsi ve özel durumlarına bakılmaksızın aynı işleme tâbi tutulmasına ne ad verilir?
Aristo adaleti ikiye ayırmaktadır. Aristo’ya göre, insanların şahsi ve özel durumlarına bakılmaksızın aynı işleme tâbi tutulmasına denkleştirici adalet denir. Denkleştirici adalet mutlak, aritmetik bir eşitliği ifade eder. Buna karşılık değerlerin dağıtılmasında herkesin yeteneğine ve toplumdaki durumuna göre pay almasında dağıtıcı adalet düşüncesi yer alır. Örneğin, devletin herkese eşit oranda sosyal yardım yapmasında denkleştirici adalet düşüncesi, özürlü ve hastalara diğerlerine göre daha fazla yardım yapılmasında ise dağıtıcı adalet fikri etkili olur. Benzer biçimde devletin herkesten eşit vergi almasında denkleştirici, kazanca göre vergi almasındaysa dağıtıcı adalet fikri etkilidir.
Doğru cevap A'dır.
Nitelikli dolandırıcılık suçundan yargılanan bir kişinin davası aşağıdaki mahkemelerden hangisinde görülür?
Ağır ceza mahkemesi ise, kanunların ayrıca görevli kıldığı haller dışında, Türk Ceza Kanununda yer alan yağma (TCK m.148), irtikâp (TCK m. 250/1 ve 2), resmî belgede sahtecilik (TCK m. 204/2), nitelikli dolandırıcılık (TCK m. 158), hileli iflas (TCK m. 161) suçlarına bakmakla görevlidir.
Kanun’un ne zaman yürürlüğe gireceğine ilişkin bir madde bulunmaması hâlinde, o kanun Resmî Gazete’de yayımdan sonraki kaçıncı günde yürürlüğe girer?
Kanun’un ne zaman yürürlüğe gireceğine ilişkin bir madde bulunmaması hâlinde, o kanun Resmî Gazete’de yayımdan sonraki 45. günde yürürlüğe girer. Doğru cevap D'dir.
Mutlak butlan, kanunun öngördüğü kurucu unsurlara sahip olan ancak kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak yapılan hukuki işlemler aleyhine uygulanan yaptırımdır.
Türk Ceza Kanunu'nun 151. maddesine göre başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılmaktadır. Buna göre mala zarar verme suçu iddiası ile açılan dava hangi mahkemede görülecektir?
TCK'ya göre ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis veya on yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bakmakla görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.bunun haricinde sulh ceza hakimliği ve ağır ceza mahkemelerinin görevleri dışında kalan dava ve işlere bakmakla görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.
Hâkimin hukuk yaratması söz konusu olmadığı hukuk türü aşağıdakilerden hangisidir?
Ceza hukukunda kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi gereği hâkimin hukuk yaratması söz konusu olmaz. Eğer bir konu ceza kanunları ile düzenlenmemişse, hâkim kendi görüş ve düşüncesine uygun bulmasa dahi hukuk yaratamayacak ve ortada bir suç ve ceza olmadığı için davaya son verecektir.