• Hukukun Temel Kavramları Deneme Final Sınavları – Deneme 10

Hukukun Temel Kavramları
Deneme Final Sınavları - Deneme 10
1.

Aristoteles' göre, insanların şahsi ve özel durumlarına bakılmaksızın aynı işleme tâbi tutulmasına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "D" Denkleştirici adalet
Soru Açıklaması

Aristoteles'e göre, insanların şahsi ve özel durumlarına bakılmaksızın aynı işleme tâbi tutulmasına denkleştirici adalet denir. Doğtu cevap D'dir. 

2.

Genel anlamda kamu hukukunun tanımı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Doğru Cevap: "B" Devlet teşkilatını, devletin başka bir devletle veya bireylerle ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarının bütününü
ifade eder.

Soru Açıklaması

Genel anlamda kamu hukukuna ilişkin yalın bir tanım vermek gerekirse kamu hukuku; devlet teşkilatını, devletin başka bir devletle veya bireylerle ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarının bütününü ifade eder. Diğer seçeneklerde ise kamu hukukunun alt dalları olan; idare hukuku, uluslararası kamu hukuku, anayasa hukuku ve ceza hukukunun tanımları verilmiştir. Doğru cevap B'dir. 

3.
Birden çok kimsenin maddi olarak bölünmemiş olan bir şeyin tamamına belli paylarlamalik olmasına ne denir? 
Doğru Cevap: "A" Paylı mülkiyet
Soru Açıklaması

Birden çok kimsenin maddi olarak bölünmemiş olan bir şeyin tamamına belli paylarlamalik olmasına paylı mülkiyet denir.Cevap:A

4.

Aşağıdakilerden hangisi milletvekili seçilmenin önünde bir engel değildir?

Doğru Cevap: "E" 18 yaşını doldurmuş olmak.
Soru Açıklaması

E seçeneği dışındaki seçeneklerde verilenler milletvekili seçilmenin önünde engel teşkil etmektedirler.

5.

Bir devlette kural olarak isteyen herkes yönetimde rol almaya talip olabiliyor ve yöneticiler halk tarafından eşit oyla seçiliyorsa, ayrıca bireylerin temel hakları da teminat altına alınmışsa Anayasa md. 2 hükmüne göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hangi niteliğinden bahsedilebilir?

Doğru Cevap: "C" Demokratik devlet
Soru Açıklaması

Siyasal anlamda demokrasi, toplumdaki bireylerin doğrudan yönetime katılmak veya yöneticileri belirlemek suretiyle devlet yönetiminde etkili olabildikleri ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere diğer temel haklarının teminat altında olduğu yönetim biçimidir. Demokratik sistemlerde egemenliğin muhakkak halkın elinde olmasına gerek yoktur. Egemenliğin halkın elinde olduğu devlet biçimleri cumhuriyet olarak ifade edilir. Ancak cumhuriyet olmamakla birlikte demokratik olan siyasal sistemler de mevcuttur. Bunun klasik örneği olarak Birleşik Krallık gösterilir. Bu devlette egemenliğin kral veya kraliçede olmasına karşın, halk, devlet yönetimine etkin şekilde katılmaktadır. Dolayısıyla devlet siyasal yapı bağlamında monarşik bir demokrasidir. Bu anlatılanlar ışığında denilebilir ki, bir devlette kural olarak isteyen herkes yönetimde rol almaya talip olabiliyor ve yöneticiler halk tarafından eşit oyla seçiliyorsa, ayrıca bireylerin temel hakları da teminat altına alınmışsa, o devlette demokrasinin temel koşulları var demektir.

6.

Miras hukuku ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "E" Mirasçılar, tereke borçlarından sorumlu değildirler.
Soru Açıklaması

Mirasçılar, tereke borçlarından müteselsilen sorumludurlar.

7.

Aşağıdakilerden hangisi kişinin genelde seçim yolu ile yahut diğer herhangi bir biçimde devlet yönetimine ve siyasal kuruluşlara katılmasını sağlayan haklardır?

Doğru Cevap: "E" Siyasal kamu hakları
Soru Açıklaması

Siyasal kamu hakları, kişinin genelde seçim yolu ile yahut diğer herhangi bir biçimde Devlet yönetimine ve siyasal kuruluşlara katılmasını sağlayan haklardır

8.

Zaruret haline ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Doğru Cevap: "C" Zaruret hali, kişinin kendi hakkını bizzat kendisinin koruduğu durumlardan biridir. 
Soru Açıklaması

Kanun çok istisnaî durumlarda, kişinin hakkını bizzat kendisinin korumasına izin vermektedir. Bu istisnaî haller arasında haklı savunma (meşru savunma/ meşru müdafaa), zaruret (ıztırar) hali ve kuvvet kullanma (ihkak-ı hak) sayılabilir.Zaruret (ıztırar) hâlinde, bir kişi kendisini veya başkasını açık ya da yakın bir zarar tehlikesinden korumak için diğer bir kişinin mallarına zarar vermektedir. Böyle bir durumda hakim, ortaya çıkan zararı tazmin yükümlülüğünü hakkaniyete göre belirleyecektir (TBK m.64/2). Evinde çıkan yangından kaçmak için balkondan yan daireye geçip komşusunun kapı ve penceresini kırmak zorunda kalan kişinin durumu bir zaruret halidir. Zaruret halinde bu kişi verdiği zararı hakkaniyete uygun olarak ödemekle yükümlü olacaktır. Doğru cevap C'dir. 

9.
  • Aile Hukuku
  • Eşya Hukuku
  • Miras Hukuku
  • Borçlar Hukuku
  • 2001 yılında yenilenen 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nu oluşturan dört kitap arasında yukarıdakilerden hangileri sayılabilir?

    Doğru Cevap: "C" I, II ve III
    Soru Açıklaması

    1926 tarihli eski Medeni Kanun, 2001 yılında yerini yenisine bırakmıştır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 22.11.2001’de kabul edilmiştir. Yasa toplam dört kitaptan oluşturulmuştur. Bunlar, kişiler hukuku, aile hukuku, eşya hukuku ve miras hukuku kitaplarıdır. Borçlar hukuku Türk Borçlar Kanunu kapsamında olduğu için doğru cevap C'dir.

    10.

    I- Seçme ve seçilme hakkı

    II- Halk oylamasına katılma hakkı

    III- Vakıf kurma hakkı

    Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Anayasa’nın siyasal kamu hakkı olarak kabul ettiği haklardandır?

    Doğru Cevap: "C" I ve II
    Soru Açıklaması

    Anayasa’nın Siyasal kamu hakkı olarak kabul ettiği haklar Anayasa’nın ikinci kısmının dördüncü bölümünde 66-74. Maddeler arasında düzenlenmiştir. Seçme ve seçilme hakkı, halk oylamasına katılma hakkı bu haklar içerisindedir. 

    11.

    Aşağıdakilerden hangisi kişinin davranışına, onun iradesine uygun sonucu bağlaması halinde ortaya çıkar?

    Doğru Cevap: "C" Hukuki fiil
    Soru Açıklaması

    Hukuki işlem, bir veya birden fazla kişinin hukuki bir sonuca yöneltilmiş irade açıklamasıdır. Diğer ifade ile hukukun, kişinin davranışına, onun iradesine uygun sonucu bağlaması halinde hukuki işlem ortaya çıkar. Buna göre doğru cevap C şıkkıdır.

    12.

    I. Genellik ilkesi

    II. Adalet ilkesi

    III. Kanunilik ilkesi

    IV. Tasarruf ilkesi

    Vergi hukukun temel ilkeleri arasında aşağıdakilerden hangisi veya hangileri yer almaktadır?

    Doğru Cevap: "D" I-II-III
    Soru Açıklaması

    Vergi hukukun temel ilkelerini; genellik, adalet ve kanunilik oluşturmaktadır. Genellik ilkesi, kural olarak, ayrımcılık yapılmaksızın herkesten vergi alınmasını ifade eder. Vergide adalet, vergilendirmenin mali güce göre yapılmasını vurgulayan bir ilkedir. Kanunilik ilkesi ise verginin kanunla konulmasını, değiştirilmesini ve kaldırılmasını ifade etmektedir.

    13.

    "Objektif hukukun kişilere sağladığı yetkileri ifade eden kısmıdır." şeklinde tanımlanan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

    Doğru Cevap: "B" Subjektif hukuk
    Soru Açıklaması

    Subjektif hukuk, objektif hukukun kişilere sağladığı yetkileri ifade eden kısmıdır. Subjektif hukuk için, “hak” sözcüğü kullanılabilir.

    14.

    Anayasayla ifade özgürlüğünün güvence altına alınmış olması esas olarak devletin temel niteliklerinden hangisiyle ilgilidir?

    Doğru Cevap: "B" Demokratik devlet
    Soru Açıklaması

    Yöneticilerin seçimle işbaşına gelmesi, kural olarak isteyen herkesin yönetimde rol almaya talip olabilmesi, diğer temel hakların ve özellikle ifade özgürlüğünün güvence altına alınmış olması, demokratik toplumun temel gerekleri olarak sayılabilir.

    15.

    Hukuk düzeni hak kavramını kimlere tanımıştır?

    Doğru Cevap: "A" Kişilere 
    Soru Açıklaması

    Hak esasen, hukuk düzeni tarafından kişilere tanınmış olan yetkileri ifade eder.

    16.

    Hakkın mutlak kaybı nedir?

    Doğru Cevap: "C" Bir hakkın, hukuki olay,
    hukuki fiil ya da hukuki işlem sonucunda tamamen ortadan kalkmasıyla gerçekleşir.

    Soru Açıklaması

    Bir hakkın, hukuki olay,hukuki fiil ya da hukuki işlem sonucunda tamamen ortadan kalkmasıyla gerçekleşir.

    17.

    Sigorta hukuku ve deniz ticareti hukuku aşağıdaki hukuk dallarından hangisi içinde yer alır?

    Doğru Cevap: "A" Ticaret hukuku
    Soru Açıklaması

    Ticaret hukuku bir ticari işletmeyi ilgilendiren işlem ve fiilleri konu almaktadır. Bu yapısıyla ticari işletme, şirketler hukuku, deniz ticareti, kıymetli evrak, taşıma işleri ve sigorta olmak üzere altı bölümden oluşur.

    18.

    Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Büyük Millet Meclisinin yetki ve görevlerinden biri değildir?

    Doğru Cevap: "E" Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunmak.
    Soru Açıklaması

    Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunmak Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri içerisinde yer alır. Doğru cevap E’dir.

    19.

    2017 Anayasa değişikliği ile birlikte hangi sistem benimsenmiştir?

    Doğru Cevap: "B" Başkanlık sistemi
    Soru Açıklaması

    2017 Anayasa değişiklikleri birlikte hükümet sistemimiz başkanlık sistemi olarak değişmiştir.

    20.

    Anayasa’nın 37. maddesinde güvence altına alınan  ve somut bir uyuşmazlığa ilişkin yargılama yapacak mahkemenin kuruluşunun, yetkilerinin ve yargılama usulünün kanunla ve daha bu uyuşmazlık ortaya çıkmadan önce belirlenmiş olması gerekliliğini ifade eden ilke aşağıdakilerden hangisidir?

    Doğru Cevap: "C" Kanuni hakim ilkesi
    Soru Açıklaması

    Mahkemelerin bağımsızlığının sağlanabilmesi bakımından öngörülen en önemli teminatlardan birisi de kanuni hâkim ilkesidir. Anayasa’nın 37. maddesinde güvence altına alınan kanuni hâkim ilkesi, somut bir uyuşmazlığa ilişkin yargılama yapacak mahkemenin kuruluşunun, yetkilerinin ve yargılama usulünün kanunla ve daha bu uyuşmazlık ortaya çıkmadan önce belirlenmiş olması gerekliliğini ifade eder. Bu şekilde sanıkların salt kendileri için kurulmuş, ad hoc nitelikteki (özel) mahkemelerde yargılanmalarının önüne geçilmeye çalışılmıştır. Nitekim olaya ve kişiye özel kurulmuş olmaları dolayısıyla bu tür mahkemelerin bağımsızlığına ve dolaylı olarak tarafsızlığına güven duyulamayacaktır. Doğru cevap C'dir. 

    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories