• Hukukun Temel Kavramları Deneme Final Sınavları – Deneme 16

Hukukun Temel Kavramları
Deneme Final Sınavları - Deneme 16
1.

Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin işlerinde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran işverene ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" Alt işveren 
Soru Açıklaması

Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin işlerinde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran işverene Alt işveren denir. 

2.

Devlet teşkilatını, devletin başka bir devletle veya bireylerle ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarının bütününü ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Kamu hukuku
Soru Açıklaması

Genel anlamda kamu hukukuna ilişkin yalın bir tanım vermek gerekirse kamu hukuku; devlet teşkilatını, devletin başka bir devletle veya bireylerle ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarının bütününü ifade eder.

3.

Objektif hukuk ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Doğru Cevap: "D" Öğretide hak sözcüğü ile ifade edilmektedir
Soru Açıklaması

Öğretide objektif hukuk sadece hukuk sözcüğü ile ifade edilirken, subjektif hukuk için ise hak sözcüğü kullanılmaktadır. Doğru cevap D seçeneğidir.

4.

Hukuk düzeninde kaç durumda kişi iyi niyetli de olsa hakkı kazanma söz konusu olmaz?

Doğru Cevap: "B" 3
Soru Açıklaması

Hukuk düzeninde iyi niyetin en önemli sonucu, hükmü hakların kazanılmasının sağlanmasıdır. Gerçekten iyi niyetli hakkın kazanılması için gerekli olan şartlar mevcut olmasa da veya geçici engellere rağmen o hakkın geçerli bir şekilde kazanılmasına imkan sağlanmaktadır. Ancak, bazı istisnai hallerde kişi iyi niyetli de olsa, hakkı kazanması söz konusu olmayacaktır. Bu istisnai haller; iyi niyetin daha öncelikli korunması öngörülmüş olan yararlarla çatışması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu istisnai haller, ayırt etme gücü bulunmayan kişinin korunması, malı çalışanın korunması ve mal elinden rızası olmadan çıkmış kimsenin korunmasıdır. Doğru cevap B'dir.

5.

Medeni Kanun’un ikinci kitabı aşağıdakilerden hangisine aittir?

Doğru Cevap: "C" Aile hukuku
Soru Açıklaması

Medeni Kanun’un ikinci kitabı aile hukukuna aittir. 

6.
  • İnsan Haklarına Saygılı Devlet
  • Atatürk Milliyetçiliğine Bağlı Devlet
  • Demokratik Devlet
  • Sosyal Devlet
  • Laik Devlet
  • Yukarıda verilen bilgilerden hangisi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin nitelikleri arasında sayılabilir?

    Doğru Cevap: "E" I, II, III, IV ve V
    Soru Açıklaması

    Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin nitelikleri; insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olarak sıralanabilir.

    7.

    Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından seçilir.

    Buna göre, Cumhurbaşkanı doğrudan kim tarafından seçilir?

    Doğru Cevap: "E" Halk
    Soru Açıklaması

    Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilir. Doğru seçenek E şıkkıdır. 

    8.

    Aşağıdakilerden hangisi ticaret hukukunun alanlarından biri değildir?

    Doğru Cevap: "E" Borçlar hukuku
    Soru Açıklaması

    Borçlar hukuku ticaret hukukunun dallarından biri değildir.

    9.

    İdare hukukunda ihlal edilmiş hakkın yerine getirilmesi veya uğranılan zararın giderilmesi için açılan dava türü aşağıdakilerden hangisidir?

    Doğru Cevap: "A" Tam yargı davası
    Soru Açıklaması

    Tam yargı davası ihlal edilmiş hakkın yerine getirilmesi veya uğranılan zararın giderilmesi için açılır.

    10.

    Davalının bir borcunu yerine getirmesi talep edilirse aşağıdaki davalardan hangisi söz konusu olur?

    Doğru Cevap: "B" İfa davası
    Soru Açıklaması

    Eda davası ile mahkemeden, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesi talep edilmektedir (HMK m.105). Eda davası, davanın dayandığı hakka göre göre çeşitli isimler almaktadır (örneğin; bir zararın giderilmesi talep edilirse tazminat davası, davalının bir borcunu yerine getirmesi talep edilirse ifa davası, mülkiyet hakkına bağlı olarak bir malın iadesi talep edilirse istihkak davası söz konusu olur).

    11.

    Sahipsiz bir taşınmaz üzerinde aslen mülkiyet hakkının kazanılmasını sağlayan “............”, Sahipsiz taşınırlar üzerinde bu yolla mülkiyet hakkının kazanılmasına imkan veren “............”, denir.

    Yukarıda boş bırakılan alana aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

    Doğru Cevap: "E" işgal - ihraz
    Soru Açıklaması

    Sahipsiz bir taşınmaz üzerinde aslen mülkiyet hakkının kazanılmasını sağlayan “işgal”, Sahipsiz taşınırlar üzerinde bu yolla mülkiyet hakkının kazanılmasına imkan veren “ihraz”, başkasına ait bir şeyi işleme, malların karışması ya da birleşmesi, başkasına ait bir eşyayı zamanaşımı ile kazanma, hakların aslen kazanılmasının yollarıdır. Doğru cevap E'dir.

    12.

    Bir hakkın bir kişiye bağlanmasına ne denir?

    Doğru Cevap: "B" Hakkın kazanılması
    Soru Açıklaması

    Bir hakkın bir kişiye bağlanmasına hakkın kazanılması adı verilir. Bu durumda kişi ile hak arasında bir bağlantı kurulmaktadır. Bir hakkın kazanılmasına, başka bir ifade ile hakkın doğumuna yol açan olgular üç tanedir. Bunlar; hukuki olay, hukuki fiil ve hukuki işlemdir. “Hukuki olay”, hukuk düzeninin kendilerine hukuki sonuçlar bağladığı olaylardır.Doğru cevap B'dir.

    13.

    Aşağıdakilerden hangisi medeni hukukun dalllarından biri olmakla birlikte ayrı bir kanunda düzenlenmiştir?

    Doğru Cevap: "D" Borçlar hukuku
    Soru Açıklaması

    1926 tarihli eski Medeni Kanun, 2001 yılında yerini yenisine bırakmıştır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 22.11.2001’de kabul edilmiştir. Yasa toplam dört kitaptan oluşturulmuştur. Bunlar, kişiler hukuku, aile hukuku, eşya hukuku ve miras hukuku kitaplarıdır. Borçlar hukuku 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiştir. Doğru yanıt D seçeneğidir.

    14.

    Aşağıda eşya hukukuyla ilgili olarak verilenlerden hangisi tam ve doğru bir bilgidir?

    Doğru Cevap: "E" Kaynak hakkı aksi kararlaştırılmış olmadıkça devredilebilir ve mirasçılara geçer.
    Soru Açıklaması

    Mülkiyet hakkı, bir kimseye, bir eşya üzerinde kullanma, yararlanma, tasarrufta bulunma yetkilerini tanıyan en geniş kapsamlı haktır.Kanun ya da sözleşme uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyetine elbirliğiyle mülkiyet denir. Taşınmaz mülkiyeti tapu siciline tescil ile kazanılır. İntifa ve oturma hakkı devredilemez ve mirasçılara geçmez. Doğru yanıt E seçeneğidir.

    15.

    Resmi şekle tabi bir işlemin şekle uyulmaksızın yapılması halinde aşağıdaki yaptırım türlerinden hangisi söz konusu olur?

    Doğru Cevap: "B" Kesin hükümsüzlük
    Soru Açıklaması

    Resmi şekle tabi bir işlemin şekle uyulmaksızın yapılması halinde işlem kesin hükümsüz olur. 

    16.
  • Hukuki olay
  • Hukuki ceza
  • Hukuki işlem
  • Hukuki fiil
  • Hukuki onay
  • Yukarıdakilerden hangileri bir hakkın kazanılmasına yol açan olgulardır?

    Doğru Cevap: "C" I, III ve IV
    Soru Açıklaması

    Bir hakkın bir kişiye bağlanmasına hakkın kazanılması adı verilir. Bu durumda kişi ile hak arasında bir bağlantı kurulmaktadır. Hak, hukuk düzeninin kişilere tanıdığı yetkiler veya kişilerin hukuk düzeni tarafından korunmakta olan menfaatleri olarak ifade edildiğine göre, her hakkın bir sahibi var demektir. Sahipsiz bir haktan söz edilemez. Ancak bir hakkın herhangi bir kişiye bağlanması ve o kişinin hak sahibi haline gelmesi de kendiliğinden olmaz. Birtakım olgular bu sonucun doğmasına yol açarlar. Bir hakkın kazanılmasına, başka bir ifade ile hakkın doğumuna yol açan olgular üç tanedir. Bunlar; hukuki olay, hukuki fiil ve hukuki işlemdir.

    17.

    Kanunun öngördüğü kurucu unsurlara sahip olan ancak kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak yapılan hukuki işlemler aleyhine uygulanan yaptırım aşağıdakilerden hangisidir?

    Doğru Cevap: "A" Mutlak butlan
    Soru Açıklaması

    mutlak butlan kanunun öngördüğü kurucu unsurlara sahip olan ancak kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak yapılan hukuki işlemler aleyhine uygulanan yaptırımdır.

    18.
    Türk vatandaşı ile evlenme, Türk vatandaşlığını kazandırır. Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır. Türkiye’de yabancı ana ve babadan doğan çocuk, doğumla birlikte Türk vatandaşlığını kazanır. Türk vatandaşlık hukukuna ilişkin yukarıdakilerden hangileri yanlıştır?
    Doğru Cevap: "C" I ve III
    Soru Açıklaması

    Türk vatandaşlığı, doğumla veya sonradan kazanılır. Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı, soy bağı veya doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılır. Doğumla kazanılan vatandaşlık doğum anından itibaren hüküm ifade eder. Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır. Türk vatandaşı ana ve yabancı babadan evlilik birliği dışında doğan çocuk Türk vatandaşıdır. Türk vatandaşı baba ve yabancı anadan evlilik birliği dışında doğan çocuk ise soy bağı kurulmasını sağlayan usul ve esasların yerine getirilmesi hâlinde Türk vatandaşlığını kazanır. Türkiye’de doğan ve yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşıdır. Bazı ülkelerde görülen evliliğin vatandaşlığa etkisi, ülkemizde daha farklıdır. Buna göre, bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.  Doğru cevap C'dir. 

    19.

    Sahibine tam ve sınırsız yetki veren aynî hakka ne ad verilir?

    Doğru Cevap: "A" Mülkiyet hakkı 
    Soru Açıklaması

    Mülkiyet hakları

    20.

    Aşağıdakilerden hangisi ikinci kuşak haklardandır?

    Doğru Cevap: "A" Konut hakkı
    Soru Açıklaması

    A seçeneği dışında yer alan haklar birinci kuşak haklardandır. Konut hakkı ise ikinci kuşak haklardandır.

    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories