• Hukukun Temel Kavramları Deneme Final Sınavları – Deneme 17

Hukukun Temel Kavramları
Deneme Final Sınavları - Deneme 17
1.

Birleşmiş milletler genel kurulunca ‘İnsan hakları evrensel bildirgesi’ aşağıdaki tarihlerden hangisinde yayınlanmıştır?

Doğru Cevap: "A" 10 Aralık 1948
Soru Açıklaması

Birleşmiş milletler genel kurulunca ‘İnsan hakları evrensel bildirgesi’ 10 Aralık 1948 tarihinde yayınlanmıştır.

2.

Bir belediye sınırları içerisinde bulunan belirli bir alanı kamulaştırarak halkın yararına otopark alanı haline getirmek istemekte ancak söz konusu alanın sahibi buna itiraz etmektedir. Konu yargıya taşınınca dava aşağıdaki disiplinlerden hangisinin alanına girer?

Doğru Cevap: "D" İdare hukuku
Soru Açıklaması

İdarenin kamu malları üzerinde koruma, kullanma, gelir ve ürünlerinden yararlanma, genel ve özel olarak başkalarını yararlandırma, kamu malı olmaktan çıkarma gibi yetkileri vardır. Bunun dışında kamu kuruluşları, anayasal çerçevede ve kanuna uygun olarak özel mülkiyet içerisindeki bazı malları kamulaştırma imkânına da sahiptirler. Kamu malları devlete ait olan mallar demektir. Bunlar satılamazlar, kamulaştırılamazlar, haczedilemezler, vergiye tabi değillerdir ve kural olarak bunlara verilen zarar nedeniyle şahıslara ait olan mallara verilen zarara oranla daha ağır yaptırımlar öngörülmüştür.

3.

Aşağıdakilerden hangisi özel nitelikli kamu haklarındandır?

Doğru Cevap: "E" Devlet memurlarının ücretli izin hakkı
Soru Açıklaması

Belli kişilerin kamu kuruluşları ile olan ilişkilerini düzenleyen kamu hakları özel nitelikli kamu hakları olarak nitelendirilmektedir. Dilekçe, kamu denetçisine başvurma kamu hizmetlerine girme ve düşünce ve kanaat hürriyeti genel nitelikli kamu haklarıdır. Doğru yanıt E seçeneğidir.

4.

İmzalanan bir toplu iş sözleşmesinin uygulamada önemli yargısal sorunlara ve tartışmalara neden olan unsurları arasında aşağıdakilerden hangisi sayılamaz?

Doğru Cevap: "D" Üye sayısı
Soru Açıklaması

İmzalanan bir toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihi, geriye etkisi, üye olmadan toplu sözleşmeden yararlanma, dayanışma aidatı, konunun uygulamada önemli yargısal sorunlara ve tartışmalara neden olan yapılarıdır. Üye sayısı bu maddeler arasında yer almadığı için doğru cevap D'dir.

5.

Alım, ön alım, geri alım hakları hangi tür haklara örnek olarak gösterilebilir?

Doğru Cevap: "E" Kurucu yenilik doğuran haklar
Soru Açıklaması

Kurucu yenilik doğuran hakkın kullanılması ile yeni bir hukuki ilişki yaratılır, başka bir ifade ile bir hak kazanılır. Hak sahibi iradesini açıklamak suretiyle yeni bir hukuki ilişkinin doğmasını sağlar. Bir sözleşme kurulurken taraflardan birinin yapmış olduğu öneriyi (icabı) karşı tarafın kabul etmesi (kabul beyanı), kurucu yenilik doğuran haklardandır. Zira, Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 1. maddesi, “Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur” hükmünü içermektedir. Yetkisiz temsil hâlinde temsil olunanın işleme icazet vermesi (TBK m.46/1); bir taşınmazın üçüncü bir kişiye satılması hâlinde hak sahibine o taşınmazı öncelikle satın alabilme yetkisi veren ön alım (şuf’a) hakkı (TMK 732), hak sahibine tek taraflı irade beyanı ile bir taşınmazı satın alabilme yetkisi veren alım (iştira) hakkı ile kendisine ait bir taşınmazı bir başkasına devreden kişinin devrettiği bu taşınmazı daha sonra tek taraflı irade beyanı ile geri alabilme yetkisini içeren geri alım (vefa) hakkı (TMK m.736); “Sahipsiz bir taşınırı malik olmak iradesiyle zilyetliğine geçiren kimse, onun maliki olur” hükmünü içeren sahipsiz şeylere (ihraza) ilişkin düzenleme (TMK m. 767), kurucu yenilik doğan hakların diğer örneklerindendir. 

6.

Bir emredici hukuk kuralının, hukuka aykırı bir fiil için öngördüğü yaptırımdan korunmak amacıyla, kanunda yer alan bir başka kuraldan yararlanarak yasaklanmış sonucu elde etmeye ne ad verilir?

Doğru Cevap: "C" Kanuna karşı hile
Soru Açıklaması

Dürüstlük kurallarına aykırılık teşkil eden kanuna karşı hile, bir emredici hukuk kuralının, hukuka aykırı bir fiil için öngördüğü yaptırımdan korunmak amacıyla, kanunda yer alan bir başka kuraldan yararlanarak yasaklanmış sonucu elde etmektir.

7.

Aşağıdakilerden hangisi, bir ticari işletmeyi ilgilendiren işlem ve fiilleri konu almaktadır?

Doğru Cevap: "A" Ticaret hukuku
Soru Açıklaması

Ticaret hukuku bir ticari işletmeyi ilgilendiren işlem ve fiilleri konu almaktadır. Cevabımız A seçeneğidir.

8.

Aşağıdakilerden hangisi eşya hukukunun incele alanına girmez?

Doğru Cevap: "C" İkametgah
Soru Açıklaması

İkametgah eşya hukukunun değil kişiler hukukunun alanına girer. 

9.
I. Duygu açıklamaları                                                                                          II. Borç açıklamaları                                                                                              III. Bilgi açıklamaları                                                                                              IV. Emek açıklamaları                                                                                     Yukarıdaki seçeneklerden hangileri hukuka uygun fiiller grubunda yer alır?
Doğru Cevap: "E" I, III ve IV
Soru Açıklaması

Hukuka uygun fiiller, irade veya iş ve emek açıklamaları, bilgi veya haber verme açıklamaları ve duygu açıklamaları olmak üzere üç gruba ayrılır.

10.

Boşanma davası hangi tür daha sınıfına girer?

Doğru Cevap: "D" Çekişmeli yargı
Soru Açıklaması

Boşanma davaları çekişmeleri davalardır.

11.

İki veya daha fazla kişinin ortak bir ekonomik amaca erişmek için emek ve sermayelerini bir araya getirmelerini ifade eden kavram aşağıdakileren hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Şirket
Soru Açıklaması

Şirket, iki veya daha fazla kişinin ortak bir ekonomik amaca erişmek için emek ve sermayelerini bir araya getirmelerini ifade eder. Ticaret hukukunun ticari şirketlere ilişkin kısmı, ticari şirket olarak tanımlanan, kolektif şirket, komandit şirket, anonim şirket, limited şirket ve kooperatiflerin hukuki yapısı ile ilgilenir.

12.
1926 tarihli eski Medeni Kanun, hangi tarihte yenilenmiştir?
Doğru Cevap: "A" 2001
Soru Açıklaması

1926 tarihli eski Medeni Kanun, 2001 yılında yerini yenisine bırakmıştır. Cevap:A

13.

Bu hakların temel özelliği, kişilere devletin karışamayacağı özel bir alan oluşturmasıdır. Bu özel alan içerisinde kişiler diledikleri gibi hareket edebilirler. Birinci kuşak haklar, kişileri devlete karşı korurken devlete kişilere müdahale etmeme ve karışmama yükümlülüğü getirir. Birinci kuşak hakları kullanabilmek bakımından kişinin ihtiyacı olan en önemli şey özgür olmaktır. Devlete düşen ise kişiye karışmamak, pasif bir tutum sergilemektir.

Yukarıda bahsedilen hak türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Birinci Kuşak Haklar
Soru Açıklaması

Yukarıda tanımı yapılan hak türü birinci kuşak haklardandır. Klasik haklar olarak da bilinirler.

14.

Velayet hakkı hangi hak kategorisine girmektedir?

Doğru Cevap: "B" Başkalarının kişiliği üzerindeki haklar
Soru Açıklaması

Modern hukuk anlayışında kişiler hakkın konusu değil ancak sahibi olabilecekleri için başkalarının kişiliği üzerindeki haklar istisnai nitelik taşırlar. Özellikle küçük olanları, akıl yönünden zayıf durumda bulunanları sadece koruma amacıyla bu kişiler üzerinde bir başka kimsenin hak sahibi olmasına hukuk düzenince müsaade edilmektedir. Bunlar, anne ve babanın henüz ergin olmayan çocukları üzerindeki yetkilerini ifade eden velayet hakkı, velayet altında bulunmayan küçüğe veya kendisinde kısıtlama sebeplerinden birisi mevcut olan kişiye, mahkeme kararı ile vasi tayin edilen vesayet kurumu ve aynı çatı altında oturan kişilerin çıkarlarını koruma ve iyiliklerini gerçekleştirme ve ev düzenini sağlama konusunda bazı yetkileri bulunan ev başkanıdır.

15.

Refah toplumunun oluşturulmasında alınabilecek aktif ve pasif önlemler bulunduğu ifade edilmektedir. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde sadece pasif önlemler yer almaktadır?

Doğru Cevap: "A" Emeklilik ve zorunlu sağlık giderlerinin karşılanması
Soru Açıklaması

Refah toplumunun oluşturulmasında alınabilecek aktif ve pasif önlemler bulunduğu ifade edilmektedir. Emeklilik ve zorunlu sağlık giderlerinin karşılanması sadece pasif önlemler yer almaktadır?

16.

Aşağıdakilerden hangisi devletler özel hukuku kapsamındadır?

Doğru Cevap: "C" Kanunlar ihtilafı hukuku
Soru Açıklaması

Devletler özel hukuku, yabancılık unsuru taşıyan özel hukuka ilişkin işlem ve ilişkilerdeuygulanacak hukuktur. Devletler özel hukuku, vatandaşlı hukuku, yabancılar hukuku ve kanunlar ihtilafı hukukunu kapsamına alır. Doğru cevap C'dir. 

17.

Aşağıdakilerden hangisi rehin hakkına örnek teşkil etmektedir?

Doğru Cevap: "E" İrat senedi
Soru Açıklaması

İrat senedi rehin haklarından taşınmaz rehninin bir örneğini teşkil etmektedir. Doğru cevap E seçeneğidir.

18.

Aşağıdakilerden hangisi mevcut ve bilinen olgulardan, bilinmeyen bir olgunun varlığı sonucunu çıkarmaktır?

Doğru Cevap: "B" Karine
Soru Açıklaması

Karine mevcut ve bilinen olgulardan, bilinmeyen bir olgunun varlığı sonucunu çıkarmaktır. Buna göre doğru cevap B şıkkıdır.

19.

Siyasal kamu hakları, kişinin Devlet yönetimine ve siyasal kuruluşlara katılmasını sağlayan haklardır. Aşağıdakilerden hangisi bu hakların diğer adıdır?

Doğru Cevap: "E" Katılma Hakları
Soru Açıklaması

Siyasal kamu hakları, kişinin Devlet yönetimine ve siyasal kuruluşlara katılmasını sağlayan haklardır. Bu haklara “katılma hakları (aktif statü hakları)” da denilmektedir.

20.

Bir kişinin evinde çıkan yangından kaçmak için balkondan atlarken alt katındaki dükkanın tentesini kırması aşağıdaki durumlardan hangisi ile açıklanabilir?

Doğru Cevap: ""
Soru Açıklaması

Kanun çok istisnaî durumlarda, kişinin hakkını bizzat kendisinin korumasına izin vermektedir. Bu istisnaî haller arasında haklı savunma (meşru savunma / meşru müdafaa), zaruret (ıztırar) hali ve kuvvet kullanma (ihkak-ı hak) sayılabilir.

Zaruret (ıztırar) hâlinde, bir kişi kendisini veya başkasını açık ya da yakın bir zarar tehlikesinden korumak için diğer bir kişinin mallarına zarar vermektedir. Böyle bir durumda hakim, ortaya çıkan zararı tazmin yükümlülüğünü hakkaniyete göre belirleyecektir (TBK m.64/2). Evinde çıkan yangından kaçmak için balkondan yan daireye geçip komşusunun kapı ve penceresini kırmak zorunda kalan kişinin durumu bir zaruret halidir. Aynı şey dükkanın tentesini kıran kişi için de geçerlidir. Zaruret halinde bu kişi verdiği zararı hakkaniyete uygun olarak ödemekle yükümlü olacaktır.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories