• Hukukun Temel Kavramları Deneme Final Sınavları – Deneme 24

Hukukun Temel Kavramları
Deneme Final Sınavları - Deneme 24
1.

Genel kamu hukukuna ilişkin aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: ""
Soru Açıklaması

Genel kamu hukukunun en önemli çalışma konularından birisi de özgürlük ve eşitlik paradoksudur. Nitekim bu iki kavram her ne kadar ilk bakışta birbiriyle paralel ilerleyen kavramlar gibi görünseler de, daha yakından incelendiklerinde, ikisinin çoğu kez birbiriyle çelişir durumda oldukları görülecektir. Gerçekten de bir devlette bireyler arası eşitliği sağlamak amaçlanırsa çoğu kez özel mülkiyet, ticari faaliyette bulunma, üretim araçlarına sahip olma gibi özgürlüklerin kısıtlanması söz konusu olacaktır. Ancak devlet bireysel özgürlükleri ön planda tutarsa ve bu amaçla özel mülkiyeti, ticareti ve üretim araçlarına sahibi olmayı serbest bırakırsa, bu durumda da bu yolla zenginleşen bir sınıf ortaya çıkacak, bu da toplumsal eşitliğe zarar verecektir. İşte genel kamu hukuku bunlardan hangisinin toplumsal önceliği olduğu konusundaki görüşleri de konu edinmektedir. Bu bağlamda liberal devletler özgürlüğün toplumsal gerekliliğini ön planda tutarken, sosyalist örgütlenmeler eşitliğin toplumsal gerekliliğini öncelemektedirler.

2.

Yasama dokunulmazlığı devam eden bir milletvekili hakkında aşağıdaki işlemlerden hangisi yapılabilir?

Doğru Cevap: "C" Tanık dinleme
Soru Açıklaması

Yasama dokunulmazlığı devam eden bir milletvekili hakkında, tanık dinleme ve delil toplama yapılabilir ancak yargılama, tutuklama, sorgulama ve yakalama işlemleri yapılamaz. Doğru cevap C seçeneğinde verilmiştir.

3.

Bir taşınmazın malikinin yalnız o taşınmazla sorumlu olmak üzere diğer bir kimseye bir şey vermek veya bir iş yapmakla yükümlükılınmasına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "C" Taşınmaz yükü
Soru Açıklaması

Taşınmaz yükü, bir taşınmazın malikinin yalnız o taşınmazla sorumlu olmak üzere diğer bir kimseye bir şey vermek veya bir iş yapmakla yükümlü kılınmasıdır. Doğru yanıt C seçeneğidir.

4.

Aşağıdakilerden hangisi görevinden çekilmedikçe, aday olamaz ve milletvekili seçilemez?

Doğru Cevap: "A" Akademisyen
Soru Açıklaması

Hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri,kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve Silahlı Kuvvetler mensupları, görevlerinden çekilmedikçe, aday olamazlar ve milletvekili seçilemezler.

5.

Aşağıdakilerden hangisi sosyal ve ekonomik kamu haklarındandır?

Doğru Cevap: "B" Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması
Soru Açıklaması

Kamu hizmetlerine girme hakkı siyasal kamu haklarındandır. Basın hürriyeti, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme ve özel hayatın gizliliği kişisel kamu haklarıdır. Doğru yanıt B seçeneğidir.

6.

Aşağıdakilerden hangisi borçlar hukukunun inceleme alanına girmez?

Doğru Cevap: "E" Saklı pay
Soru Açıklaması

Saklı pay miras hukukunun konusudur. 

7.

Aşağıdakilerden hangisi iyiniyetin tam korunduğu hallerden biridir?

Doğru Cevap: "B" Malı emin sıfatıyla zilyetten alan kimsenin kazanımı
Soru Açıklaması

Emin sıfatıyla zilyetten iyiniyetle taşınır kazananın bu kazanımı tam korunur, diğer şıklarda verilenlerde kazanım doğrudan ve şartsız olarak mümkün değildir. Bu sebeple Cevap B dir.

8.

Kişiler arasında borç ilişkilerini düzenleyen özel hukukun bölümüne ne ad verilir?

Doğru Cevap: "B" Borçlar Hukuku
Soru Açıklaması

kişiler arasında borç ilişkilerini düzenleyen özel hukukun bölümüne borçlar hukuku denir

9.

Taşınır ve taşınmaz rehini hangi hukuk içerisinde incelenmektedir?

Doğru Cevap: "A" Eşya hukuku
Soru Açıklaması

Taşınır rehni, taşınmaz rehni (ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi), taşınmaz rehniyle güvence altına alınan ödünç senetleri, alacaklar ve diğer haklar üzerinde rehin, rehin karşılığında ödünç verme işi ile uğraşanlar, zilyetlik ve tapu sicili, eşya hukuku içinde incelenen diğer konulardır.

10.

Aşağıdakilerden hangisinde külli halefiyet söz konusudur?

Doğru Cevap: "E" Miras
Soru Açıklaması

Miras yoluyla hak kazanımı sonucunda külli halefiyet gerçekleşir. Cevap E dir.

11.

Somut bir uyuşmazlığa ilişkin yargılama yapacak mahkemenin kuruluşunun, yetkilerinin ve yargılama usulünün kanunla ve daha bu uyuşmazlık ortaya çıkmadan önce belirlenmiş olması gerekliliğini ifade eden ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Kanuni hakim ilkesi
Soru Açıklaması

Mahkemelerin bağımsızlığının sağlanabilmesi bakımından öngörülen en önemli teminatlardan birisi de kanuni hâkim ilkesidir. Anayasa’nın 37. maddesinde güvence altına alınan kanuni hâkim ilkesi, somut bir uyuşmazlığa ilişkin yargılama yapacak mahkemenin kuruluşunun, yetkilerinin ve yargılama usulünün kanunla ve daha bu uyuşmazlık ortaya çıkmadan önce belirlenmiş olması gerekliliğini ifade eder. Bu şekilde sanıkların salt kendileri için kurulmuş, ad hoc nitelikteki (özel) mahkemelerde yargılanmalarının önüne geçilmeye çalışılmıştır. Nitekim olaya ve kişiye özel kurulmuş olmaları dolayısıyla bu tür mahkemelerin bağımsızlığına ve dolaylı olarak tarafsızlığına güven duyulamayacaktır.

12.

Aşağıdakilerden hangisi suç karşılığında söz konusu olabilecek yaptırımlardan biri değildir? 

Doğru Cevap: "D" Tazminat 
Soru Açıklaması

Tazminat özel hukuka ait bir yaptırımdır. Bir hukuk kuralına uymamanın karşılığı olarak adli para cezası ve/veya hapis cezası ya da emniyet tedbiri öngörülmüşse o kural bir suçu düzenlemektedir.

13.

Vergi hukukunun temel ilkelerinden hangisi vergilendirmenin mali güce göre yapılmasını vurgulamaktadır?

Doğru Cevap: "B" Adalet
Soru Açıklaması

Vergi hukukun temel ilkelerini; genellik, adalet ve kanunilik oluşturmaktadır. Genellik ilkesi, kural olarak, ayrımcılık yapılmaksızın herkesten vergi alınmasını ifade eder. Vergide adalet, vergilendirmenin mali güce göre yapılmasını vurgulayan bir ilkedir. Kanunilik ilkesi ise verginin kanunla konulmasını, değiştirilmesini ve kaldırılmasını ifade etmektedir. Doğru cevap B’dir.

14.

Devletin yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç temel erki bulunmaktadır. Yasama erkini aşağıdakilerden hangi organ yürütmektedir?

Doğru Cevap: "A" TBMM
Soru Açıklaması

Devletin yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç temel erki bulunmaktadır. Yasama erkini TBMM yürütmektedir.

15.

Borçlar Kanunu’nda düzenlenen ... bir sözleşmenin yapılması sırasında sözleşmeyi düzenleyenin, ileride çok sayıdaki benzer sözleşmede kullanmak amacıyla önceden, tek başına hazırlayarak karşı tarafa sunduğu sözleşme hükümleridir. Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? 

Doğru Cevap: "A" Genel işlem koşulları
Soru Açıklaması

Borçlar Kanunu’nda düzenlenen genel işlem koşulları, bir sözleşmenin yapılması sırasında sözleşmeyi düzenleyenin, ileride çok sayıdaki benzer sözleşmede kullanmak amacıyla önceden, tek başına hazırlayarak karşı tarafa sunduğu sözleşme hükümleridir.

16.

Aşağıdakilerden hangisi kişisel kamu haklarından değildir?

Doğru Cevap: "E" Çalışma ve sözleşme hürriyeti
Soru Açıklaması

İlk 4 şık kişisel kamu haklarından olduğu için son şıkkımız doğru cevap olacaktır

17.

__________, başlı başına bir varlığı olmak üzere örgütlenmiş kişi toplulukları ve belli bir amaca özgülenmiş olan bağımsız mal topluluklarını ifade eder.

Yukarıdaki tanımda boş bırakılan yere hangisi gelmelidir?

Doğru Cevap: "D" Tüzel kişiler
Soru Açıklaması

Tüzel kişiler, başlı başına bir varlığı olmak üzere örgütlenmiş kişi toplulukları ve belli bir amaca özgülenmiş olan bağımsız mal topluluklarını ifade eder. Doğru cevap D'dir. 

18.
I. Eda davası                                                                                                        II. Tespit davası                                                                                                    III. Belirli alacak davası                                                                                        IV. Topluluk davası                                                                                            V. İnşai davası                                                                                                 Yukarıdaki maddelerden hangileri hukuk davasının türlerindendir?
Doğru Cevap: "D" I,II, IV ve V
Soru Açıklaması

Hukuk davaları beş türdür

Eda davası, Tespit davası, Belirsiz alacak davası,Topluluk davası ve İnşai davası.

19.

Kanunda aksi belirtilmeyen hallerde süreli hapis cezalarının asgari ve azami süre sınırları ne kadardır?

Doğru Cevap: "D" 1 ay- 20 yıl
Soru Açıklaması

süreli hapis cezası, kanunda aksi belirtilmeyen ha^llerde bir aydan az, yirmi yıldan fazla olamaz. Hükmedilen bir yıl veya daha az süreli hapis cezası, kısa süreli hapis cezasıdır (TCK m.46 vd.). Süreli hapis cezasının kısa süreli olması cezanın adli para cezasına ve diğer alternatif cezai yaptırımlara çevrilmesi bakımından önem arz eder.

20.

Aşağıdakilerden hangisi dava hakkı ile ilgili doğru bilgidir?

Doğru Cevap: "B" Talep hakkını devletin tarafsız ve
bağımsız yargı organları (mahkemeler) önünde ileri sürme ve onlar aracılığı ile yerine getirilmesini
isteme yetkisini ifade eder

Soru Açıklaması

Dava hakkı, talep hakkını devletin tarafsız vebağımsız yargı organları (mahkemeler) önünde ileri sürme ve onlar aracılığı ile yerine getirilmesiniisteme yetkisini ifade eder

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories