Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri arasında gösterilemez?
Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapma yetkisi Anayasa Mahkemesinindir.
Sahibine en geniş yetkileri sağlar ve hak sahibi tarafından herkese karşı ileri sürülebilen haklara ne ad verilir?
Mutlak haklar
Aşağıdakilerden hangisi kamu haklarından değildir?
Alacak hakkı özel haklardandır
Aşağıdakilerden hangisi özel hukukun dallarından biridir?
Özel Hukukun Dalları Medeni, İş, Ticaret, Devletler Özel Hukuku olmak üzere dört başlık altında incelenir.
Aşağıdakilerden hangisi özel hukukun dallarından bir değildir?
Ceza hukuku medeni hukukun dallarından biri değildir, kamu hukuku dallarından biridir.
Aşağıdakilerden hangisi malvarlığı haklarından olmasına rağmen devredilemez?
Malvarlığı haklarının büyük bölümü devren kazanılabilirler. Ancak şahsa bağlı haklar (örneğin, intifa hakkı malvarlığı hakkı olsada kullanılması şahsa bağlı olduğu için başkasına devredilemeyeceğinden) buna istisna teşkil ederler. Cevap C dir.
Aşağıdakilerden hangisi devlet teşkilatını ve bireylerle ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarının bütününü ifade eder?
Kamu hukuku; devlet teşkilatını, devletin başka bir devletle veya bireylerle ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarının bütününü ifade eder
İdari yargı organlarının idarenin eylem ve işlemlerini denetlerken izleyecekleri yöntem ve usulleri düzenleyen kurallardan oluşan hukuk dalına ne denir?
İdari Yargılama Hukuku: İdari yargı organlarının idarenin eylem ve işlemlerini denetlerken izleyecekleri yöntem ve usulleri düzenleyen kurallardan oluşan hukuk dalıdır. Bu alandaki genel kanun 6 Ocak 1982 tarih ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’dur.
Hukukun, toplum yaşamını düzenleyen ve Devlet gücü ile yerine getirilen, hukuki yaptırımla kuvvetlendirilmiş olan kuralların bütününü ifade eden haline ne ad verilir?
Hukukun, toplum yaşamını düzenleyen ve Devlet gücü ile yerine getirilen, hukuki yaptırımla kuvvetlendirilmiş olan kuralların bütününü ifade eden haline objektif hukuk adı verilir.
İdare hukuku çerçevesinde kamu mallarına ilişkin aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?
İdarenin kamu malları üzerinde koruma, kullanma, gelir ve ürünlerinden yararlanma, genel ve özel olarak başkalarını yararlandırma, kamu malı olmaktan çıkarma gibi yetkileri vardır. Bunun dışında kamu kuruluşları, anayasal çerçevede ve kanuna uygun olarak özel mülkiyet içerisindeki bazı malları kamulaştırma imkânına da sahiptirler. Kamu malları devlete ait olan mallar demektir. Bunlar satılamazlar, kamulaştırılamazlar, haczedilemezler, vergiye tabi değillerdir ve kural olarak bunlara verilen zarar nedeniyle şahıslara ait olan mallara verilen zarara oranla daha ağır yaptırımlar öngörülmüştür.
Bir kişinin hakkını bizzat kuvvet kullanarak korumasına ne ad verilir?
Kuvvet (güç) kullanma (ihkak-ı hak), bir kişinin hakkını bizzat kuvvet kullanarak koruması, TBK 64. maddenin üçüncü fıkrasında öngörülen şartların varlığı hâlinde hukuka aykırı sayılmamaktadır. TBK m.64/3 hükmüne göre, “Hakkını kendi gücüyle koruma durumunda kalan kişi, durum ve koşullara göre o sırada kolluk gücünün yardımını zamanında sağlayamayacak ise ve hakkının kayba uğramasını ya da kullanılmasının önemli ölçüde zorlaşmasını önleyecek başka bir yol da yoksa, verdiği zarardan sorumlu tutulamaz”. Kuvvet kullanmaya ilişkin TBK m.64/3 hükmünün özel bir hâli TMK’nin 981. maddesinde yer almaktadır. Bu hükme göre, zilyet (bir şeyi fiilen elinde bulunduran kişi) bütün gasp ve saldırı fiillerini, durumun haklı gösterdiği derecede kuvvet kullanarak defetmek hakkına sahip bulunmaktadır. Zilyet, rızası dışında kendisinden alınan şeyi taşınmazlarda el koyanı kovarak, taşınırlarda ise eylem sırasında veya kaçarken yakalananın elinden alarak zilyetliğini koruyabilecektir. Ancak Kanun, zilyedin, durumun haklı göstermediği derecede kuvvet kullanmasını yasaklamaktadır.
Türk Ticaret Kanununa göre ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi aşağıdakilerden hangisidir?
Tacir ile karıştırılmaması için esnaf, Ticaret Kanunu’nda ayrıca tanımlanmıştır. Buna göre esnaf, ister gezici olsun ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişidir.
Bir taşınmazın malikinin yalnız o taşınmazla sorumlu olmak üzere diğer bir kimseye bir şey vermek veya bir iş yapmakla yükümlü kılındığı hakka ne ad verilir?
E şıkkı doğrudur. Taşınmaz yükü, bir taşınmazın malikinin yalnız o taşınmazla sorumlu olmak üzere diğer bir kimseye bir şey vermek veya bir iş yapmakla yükümlü kılınmasıdır (TMK m.839).
İnsan hakları kavramının tarihsel gelişimi göz önünde bulundurulduğunda aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
U¨çüncü kuşak hakların gerçekleşebilmesi için tek başına devlet yeterlidir. ifadesi doğru değildir, bu hakların gerçekleşebilmesi için devlet ile birlikte kurumlar ve kişiler de sorumluluk altındadır. Dolayısıyla C şıkkında verilen ifade doğru değildir.
B şıkkı doğrudur. Yalnız hukuki işleme veya ilişkiye taraf olan kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır. Nisbî haklar, mutlak hakların aksine herkese karşı değil, ancak belli bir kişiye veya belirli kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır. Diğer bir ifade ile nisbî haklar birbiri ile belli bir ilişki içinde olan iki kişi arasında mevcut olur. Bu haklar belirli kişilerden belirli davranışlarda bulunmalarını isteyebilen iktidar haklarıdır. Nisbi haklar alacak hakları ve grup haklarından meydana gelmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'deki mevcut hükümet sistemidir?
982 Anayasası bakımından Türkiye Cumhuriyeti devletinde başlangıçta güçlerin yumuşak ayrılığı ilkesi benimsenmişti. Her ne kadar 2007 Anayasa değişikliğine bağlı olarak Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmeye başlanması, hükümet sistemini güçlerin sert ayrılığı esasının benimsendiği başkanlık sistemine doğru yöneltse de; sistemin en fazla yarı başkanlık olduğu kabul edilebilirdi. Ancak 2017 Anayasa değişiklikleri birlikte hükümet sistemimiz başkanlık sistemi olarak değişmiştir.
I-Kişisel kamu haklarına koruyucu kamu hakları (negatif statü hakları) da denilir.
II-Kişinin maddi ve manevi tüm varlığı ile ilgili bulunan ve bu varlığın serbestçe geliştirilmesi amacına yönelik olan haklardır.
III-Kişisel kamu hakları, kişinin Devlet tarafından dokunulamayacak özel alanının sınırlarını çizen hak ve hürriyetlerdir, hukuk düzenince kişiyi topluma ve özellikle de Devlet’e karşı korumak için öngörülmüşlerdir.
Kişisel kamu hakları ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğru olarak verilmiştir?
Kişisel kamu haklarına koruyucu kamu hakları (negatif statü hakları) da denilir.Kişinin maddi ve manevi tüm varlığı ile ilgili bulunan ve bu varlığın serbestçe geliştirilmesi amacına yönelik olan haklardır. Kişisel kamu hakları, kişinin Devlet tarafından dokunulamayacak özel alanının sınırlarını çizen hak ve hürriyetlerdir, hukuk düzenince kişiyi topluma ve özellikle de Devlet’e karşı korumak için öngörülmüşlerdir. Doğru cevap D şıkkıdır.
Aşağıdakilerden hangisi genel nitelikli kamu haklarındandır?
Genel nitelikli kamu hakları; kişisel haklar, siyasi haklar ve sosyal ve ekonomik haklardır.
Devren kazanmada hakkı kazanana ne denir?
Halef
Öğretide hukukun toplum yaşamını düzenleyen ve Devlet gücü ile yerine getirilen, hukuki yaptırımla kuvvetlendirilmiş olan kuralların bütününü ifade eden haline ne ad verilir?
Objektif hukuk