Aşağıdakilerden hangisi mülkiyetin türlerinden biri değildir?
Ferdi müllkiyet, Birlikte mülkiyet, Paylı (müşterek) mülkiyet, Elbirliğiyle mülkiyet mülkiyetin türleri arasında kabul edilir.
Genel kabul gören bir yaklaşıma göre aşağıdakilerden hangisi sosyal düzen kurallarından biridir?
Genel kabul gören bir yaklaşımagöre sosyal düzen kuralları:• Din kuralları,• Ahlak kuralları,• Görgü kuralları,• Hukuk kuralları şeklinde sınıflandırılabilir
Maddenin hakkın açıkça kötüye kullanılmasını yasaklayan ikinci fıkra hükmü doğrudan doğruya kime yöneliktir ?
Maddenin hakkın açıkça kötüye kullanılmasını yasaklayan ikinci fıkra hükmü doğrudan doğruya hâkime yöneliktir.Doğru cevap D'dir.
Hukuk düzeninin kendilerine hukuki sonuçlar bağladığı olaylara ne denir?
Hukuk düzeninin kendilerine hukuki sonuçlar bağladığı olaylara hukuki olay denir. Sorunun doğru cevabı B seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Cumhuriyeti Devletinin niteliklerinden birisi değildir?
Otoriter devlet niteliği Türkiye Cumhuriyeti devletinin nitelikleri arasında sayılmamaktadır. Doğru cevap E seçeneğidir.
İdari yargı organlarının idarenin eylem ve işlemlerini denetlerken izleyecekleri yöntem ve usulleri düzenleyen kurallar genel olarak aşağıdakilerden hangisinin bünyesinde yer alır?
İdari yargı organlarının idarenin eylem ve işlemlerini denetlerken izleyecekleri yöntem ve usulleri düzenleyen kurallardan oluşan hukuk dalıdır. Bu alandaki genel kanun 6 Ocak 1982 tarih ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’dur.
“Hakkını kendi gücüyle koruma durumunda kalan kişi, durum ve koşullara göre o sırada kolluk gücünün yardımını zamanında sağlayamayacak ise ve hakkının kayba uğramasını ya da kullanılmasının önemli ölçüde zorlaşmasını önleyecek başka bir yol da yoksa, verdiği zarardan sorumlu tutulamaz”.
Yukarıda açıklanmış olan şartlar kişinin hangi hakkına aittir ?
Kuvvet (güç) kullanma (ihkak-ı hak), bir kişinin hakkını bizzat kuvvet kullanarak koruması, TBK 64. maddenin üçüncü fıkrasında öngörülen şartların varlığı hâlinde hukuka aykırı sayılmamaktadır. TBK m.64/3 hükmüne göre, “Hakkını kendi gücüyle koruma durumunda kalan kişi, durum ve koşullara göre o sırada kolluk gücünün yardımını zamanında sağlayamayacak ise ve hakkının kayba uğramasını ya da kullanılmasının önemli ölçüde zorlaşmasını önleyecek başka bir yol da yoksa, verdiği zarardan sorumlu tutulamaz”.Doğru cevap B'dir.
Yukarıdaki olaylarda sırası ile hangileri söz konusudur?
Hakkın mutlak kaybı, bir hakkın, hukuki olay, hukuki fiil ya da hukuki işlem sonucunda tamamen ortadan kalkmasıyla gerçekleşir. A'nın hayvanlarının telef olması hakkın mutlak kaybıdır. Hak sahibinin, sahip olduğu bir hakkın hukuki işlem, hukuki fiil ya da hukuki olay sonucunda bir başka kişiye devredilmesiyle hakkın nisbi kaybı gerçekleşir. B, fularını B'ye bağışlayarak hakkını ona devretmiştir. Dolayısıyla hakkın nisbi kaybı söz konusudur.
Hak sahibinin, sahip olduğu bir hakkın hukuki işlem, hukuki fiil ya da hukuki olay sonucunda bir başka kişiye devredilmesiyle aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?
Hak sahibinin, sahip olduğu bir hakkın hukuki işlem, hukuki fiil ya da hukuki olay sonucunda bir başka kişiye devredilmesiyle hakkın nisbi kaybı gerçekleşir.
Bir hak kazanılırken hakkın kazanılmasına engel olan bir sebebin mevcudiyeti veya o hakkı kazanma için gerekli olan bir unsurun yokluğu hakkında gerekli özeni göstermesine rağmen kişide var olan, makul görülebilen bir yanlış bilgi ya da bilgisizliği ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
İyiniyet kavramı, bir hak kazanılırken hakkın kazanılmasına engel olan bir sebebin mevcudiyeti veya o hakkı kazanma için gerekli olan bir unsurun yokluğu hakkında gerekli özeni göstermesine rağmen kişide var olan, makul görülebilen bir yanlış bilgi ya da bilgisizliği ifade eder. Sorunun doğru cevabı A seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisinde verilen haklar, Devlet’in bazı hizmetleri yapmasını zorunlu kılarak Devlet’e bazı ödevler yükler?
Sosyal ve ekonomik kamu hakları, kişinin toplum hayatı içindeki sosyal ve ekonomik faaliyetleri ile ilgili olan; bireylere Devlet’tenolumlu bir davranış, bir hizmet isteme imkânını tanıyan haklardır. Bu haklara “isteme hakları (pozitif statü hakları)” da denir. Cevap A dır.
E seçeneği dışında verilen hak türleri kamu haklarıdır. E seçeneğinde verilen hak ise özel haklardandır.
Aşağıdakilerin hangisinde kambiyo senetleri doğru olarak verilmiştir?
Kıymetli evrakın en yaygın modelini kambiyo senetleri oluşturur. Poliçe, bono, çek bu kapsama girer. Makbuz senedi, varant ve taşıma belgeleri kıymetli evrak hukukunda tüm yönleriyle ele alınan diğer senetlerdir. Şirketin çıkaracağı pay senetleri, intifa senetleri, tahviller, yedek akçeler yine şirketler hukuku kapsamında yer alan konulardandır.
Çalışma yaşamına ilişkin kuralları ele alıp inceleyen hukuk dalı aşağıdakilerden hangisidir?
Çalışma yaşamına ilişkin kuralları ele alıp inceleyen iş hukuku, esasen içerdiği konular itibarıyla hem özel hukuk hem de kamu hukuku karakteri taşıyan bir alandır.
Aşağıdakilerden hangisi siyasal kamu haklarından biridir?
E şıkkı doğrudur. Siyasal kamu hakları, kişinin genelde seçim yolu ile yahut diğer herhangi bir biçimde Devlet yönetimine ve siyasal kuruluşlara katılmasını sağlayan haklardır. Bu nedenle bu haklara “katılma hakları (aktif statü hakları)” da denilmektedir. Siyasal kamu hakları, Anayasa’nın ikinci kısmının dördüncü bölümünde 66-74. maddeler arasında düzenlenmiştir. Bu haklara “seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakları ile halk oylamasına katılma hakkı” (m.67), “siyasal parti kurma hakkı” (m.68), “kamu hizmetlerine girme hakkı” (m.70) örnek verilebilir.
Anayasa'nın 42. maddesinde düzenlenen eğitim ve öğretim hakkının niteliği aşağıdakilerden hangisidir?
Kişinin toplum hayatı içindeki sosyal ve ekonomik faaliyetleri ile ilgili olan; bireylere Devlet’ten olumlu bir davranış, bir hizmet, bir yardım isteme imkânını tanıyan haklardır. Bu haklara “isteme hakları (pozitif statü hakları)” da denir. Bu haklar Anayasa’nın ikinci kısmının üçüncü bölümünde 41- 65. maddeler arasında düzenlenmiştir. Bu haklara örnek olarak “ailenin korunması ve çocuk hakları” (m.41), “eğitim ve öğretim hakkı” (m.42), “çalışma ve sözleşme hürriyeti” (m.48), “çalışma hakkı” (m.49), “çalışma şartları ve dinlenme hakkı” (m.50), “sendika kurma hakkı” (m.51), “toplu iş sözleşmesi ve toplu sözleşme hakkı” (m.53), “grev hakkı ve lokavt” (m.54), “sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması” (m.56), “konut hakkı” (m.57), “sosyal güvenlik hakkı” (m.60) gösterilebilir. Bu tür haklar Devlet’in bazı hizmetleri yapmasını zorunlu kılar, Devlet’e sosyal alanda birtakım ödevler yükler. Ancak Anayasa’ya göre Devlet’in bu hizmetleri yerine getirebilmesi malî kaynaklarının yeterliliğine bağlıdır (m.65).
2017 Anayasa değişikliği ile hükümet sistemi aşağıdakilerden hangisi olmuştur?
2017 Anayasa değişikliği ile hükümet sistemi başkanlık olarak değişmiştir.
A şıkkı doğrudur. Mülkiyet Hakkı: Sahibine tam ve sınırsız yetki veren aynî hak mülkiyet hakkıdır. Diğer bir ifade ile sahibine en geniş yetki veren aynî hak olarak mülkiyet hakkı ortaya çıkmaktadır. Mülkiyet hakkına sahip olan mâlik, bu hakkın konusunu oluşturan eşyayı, hukuk düzeninin belirlediği sınırlar içinde kalmak kaydıyla dilediği gibi kullanabilir, ondan dilediği gibi yararlanabilir ve o eşya üzerinde dilediği gibi tasarrufta bulunabilir.
Kişilerin “ticarî” nitelikteki ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarının bütününe ne ad verilir?
kişilerin “ticarî” nitelikteki ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarının bütününe ticaret hukuku denir
Aşağıdaki özelliklerden hangisi milletvekili seçilme hakkını ortadan kaldırıcı niteliktedir?
1982 Anayasası’na göre yasama yetkisi TBMM’ye aittir ve kural olarak bu yetki devredilemez (Any. m.7). TBMM 600 milletvekilinden oluşmaktadır (Any. m.75). On sekiz yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir. Bununla birlikte;• En az ilkokul mezunu olmayanlar,• kısıtlılar,• askerlikle ilişiği olanlar,• kamu hizmetinden yasaklılar,• taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar,• zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, Resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler (Any. m.76).