• Hukukun Temel Kavramları Deneme Final Sınavları – Deneme 8

Hukukun Temel Kavramları
Deneme Final Sınavları - Deneme 8
1.

İdare hukukuna ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "B" İdari işlemin yapılabilmesi için kamu yararı bulunması gerekmez. 
Soru Açıklaması

İdare kamusal faaliyetlerini idari işlemler vasıtasıyla yürütür. İdari alanda belirli bir hukuki amacı gerçekleştirmek için idarenin yapmış olduğu irade açıklamalarına idari işlem denilir. İdari işlemler tek yanlıdır, kamu yararı için yapılır ve kanuna dayanır. İdarenin insan ögesine kamu görevlileri ya da kamu personeli denilmektedir.  Hukuk devletinin en önemli gereklerinden birisi idarenin hukuk kurallarıyla bağlı olmasıdır. Bu nedenle idarenin hukuka uygun davranıp davranmadığının denetiminin yapılması gerekir. Hukuk devleti olmanın gereği olarak, 1982 Anayasası’nda idarenin bütün eylem ve işlemlerinin yargı denetimine tabi olduğu açıkça ifade edilmiştir. Doğru cevap B'dir. 

2.

I. Kişi hatalı (yanlış) bir bilgiye sahip veya bilgisiz olmalıdır.II. Bu hatalı (yanlış) bilgi veya bilgisizlik kendi kusurundan ortaya çıkmış olmamalıdır.Başka bir ifade ile, mazur görülebilir bir hatalı (yanlış) bilgi veya bilgisizlik bulunmalı;gereken özenin gösterilmesi ihmal edilmiş olmamalıdır.III. Bu hatalı (yanlış) bilgi veya bilgisizlik; ya yalnız hakkın doğumu veya kazanılması anında bulunmalı ya da devamlı olarak mevcut olmalıdır.

IV. Kişi hatalı bilgiye sahipse ancak ve ancak yanıltılmış olmalıdır.

İyiniyet ile ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur.

Doğru Cevap: "B" I,II,III
Soru Açıklaması

İlk üç öncül doğru bilgiler içerirken son öncül yanlıştır. 

3.

Tazminat davası, hukuk davasının türlerinden hangisine girmektedir?

Doğru Cevap: "A"
Soru Açıklaması

Eda davası ile mahkemeden, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesi talep edilmektedir. Tespit davası ile mahkemeden, bir hakkın veya hukuki ilişkinin varlığının ya da yokluğunun yahut bir belgenin sahte olup olmadığının belirlenmesi talep edilmektedir. İnşai dava (yenilik doğuran dava) ile mahkemeden, yeni bir hukuki durum yaratılması veya mevcut bir hukuki durumun içeriğinin değiştirilmesi yahut onun ortadan kaldırılması talep edilebilmektedir. HMK’da yer verilen yeni bir dava çeşidi de belirsiz alacak davasıdır. HMK m. 107 hükmüne göre, davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde, alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilecek; hattâ, karşı tarafın verdiği bilgi veya tahkikat sonucu alacağın miktarı veya değerinin tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin mümkün olduğu anda davacı, iddianın genişletilmesi yasağına tâbi olmaksızın davanın başında belirtmiş olduğu talebini artırabilecektir. HMK’da yer verilen bir diğer yeni dava çeşidi de topluluk davasıdır. HMK m.113 hükmüne göre, dernekler ve diğer tüzel kişiler, statüleri çerçevesinde, üyelerinin veya mensuplarının yahut temsil ettikleri kesimin menfaatlerini korumak için, kendi adlarına, ilgililerin haklarının tespiti veya hukuka aykırı durumun giderilmesi yahut ilgililerin gelecekteki haklarının ihlâl edilmesinin önüne geçilmesi için dava açabileceklerdir.

Tazminat davasında, bir zararın giderilmesi talep edildiği için davalının bir şeyi vermeye mahkum edilmesi söz konusudur. Bu sebeple hukuk davası türlerinden eda davasına girmektedir.

4.

Hukuki ilişkilerin içeriğini düzenleyen ve kişilerin söz ve taahhütlerine bağlı kalmalarını sağlayan kurallar bütününe ne ad verilir?

Doğru Cevap: ""
Soru Açıklaması

Dürüstlük kuralları (objektif iyiniyet kuralları), dürüst, normal, orta zekâlı, makûl kişilerin, toplum içinde karşılıklı güvene, ahlâka ve dürüstlüğe dayalı davranışları sonucunda ortaya çıkan ve toplumun ihtiyaçlarıyla iş hayatının gereklerine uygun olduğu ölçüde herkesçe benimsenen yazılı olmayan kuralların tümünü ifade etmektedir. Bir hak sahibi hakkını kullanırken, bir borçlu borcunu ifa ederken bu esaslara uygun hareket etmiş mi etmemiş mi ona bakılacak ve dürüstlük kurallarına uygun davranıp davranmadığı belirlenecektir.

5.

Aşağıdakilerden hangisi güçlendirilmiş alacak haklarındandır?

Doğru Cevap: "C" Önalım hakkı
Soru Açıklaması

Önalım hakkı güçlendirilmiş nisbi haklardandır.

6.

Aşağıdakilerden hangisi muhataba yöneltilmesi gerekmeyen tek taraflı bir hukuki işlemdir? 

Doğru Cevap: "A" Vasiyetname yapılması
Soru Açıklaması

Vasiyetname yapılması da tek taraflı hukuki işlemlerdendir. Ancak bu işlemin muhataba yöneltilmesi gerekmez. 

7.

Aşağıdakilerden hangisi birinci kuşak hak ve özgürlükler arasında yer alır?

Doğru Cevap: "E" Dernek kurma hakkı
Soru Açıklaması

Birinci kuşak haklar, kişileri devlete karşı korurken devlete kişilere müdahale etmeme ve karışmama yükümlülüğü getirir. Birinci kuşak hakları kullanabilmek bakımından kişinin ihtiyacı olan en önemli şey özgür olmaktır. Bu haklardan belli başlıları; yaşam hakkı ve kişi dokunulmazlığı, kişi özgürlüğü ve kişi güvenliği, düşünce ve düşünceyi açıklama özgürlüğü, eşitlik hakkı, seçme ve seçilme hakkı, tarafsız yargıç önünde yargılanma hakkı, inanç ve ibadet özgürlüğü, dernek kurma hakkı, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, dilekçe hakkı, kamu hizmetine girme hakkı, mülkiyet hakkı olarak sayılabilir.

8.

I. Halk oylamasına katılma hakkı

II. Dilekçe hakkı

III. Kamu denetçisine başvurma hakkı

IV.  Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı

Hangisi veya hangileri siyasal kamu hakları içerisindedir?

Doğru Cevap: "B" I, II ve III
Soru Açıklaması

Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı kişisel kamu haklarındandır. Diğer şıklarda sayılan haklar ise siyasal kamu hakları içerisindedir. 

9.
Mirasçılarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Doğru Cevap: "D" Evlilik dışında doğmuş çocuklar, tanıma veya mahkeme kararı olsa bile sadece anneye mirasçı olurlar.
Soru Açıklaması

Evlilik dışında doğmuş ve soybağı, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulmuş olanlar, baba yönünden evlilik içi hısımlar gibi mirasçı olurlar. 

10.

Güçlendirilmiş alacak hakları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Doğru Cevap: "C" Sadece işlemin taraflarına karşı ileri sürülebilirler
Soru Açıklaması

Güçlendirilmiş alacak hakları; tapu kütüğüne şerh verilmesi şartı aranarak, sadece işlemin tarafına değil, üçüncü kişilere de ileri sürülebilmesi imkânı getirilmiş, sınırlı olarak kanunda açıkça düzenlenmiş olan haklardır.

11.

Aşağıdakilerden hangisi ticaret hukukunun alt dallarından değildir?