• İktisada Giriş 1 Deneme Final Sınavları – Deneme 16

İktisada Giriş 1
Deneme Final Sınavları - Deneme 16
1.
Aşağıdakilerden hangisi tam rekabet piyasasında uzun dönem dengesini gösterir?
Doğru Cevap: "A" MC=MR=AR=P=minATC
Soru Açıklaması

Uzun dönemde tüm girdiler değişken olduğundan, firmalar ölçeklerini ya da kapasitelerini değiştirebilirler. Yeni firmalar piyasaya girebilir ya da zarar eden firmalar piyasadan çıkabilir. Uzun dönemde tam rekabet piyasasında faaliyet gösteren firma dengesi; ATC’nin minimum olduğu üretim düzeyinde gerçekleşir.

Bu üretim düzeyi firma için optimum ölçek olup, firmanın tam kapasiteyle etkin olarak çalıştığını gösterir. Firmanın MC eğrisi daima ATC’nin minimum noktasında geçtiğinden, uzun dönemde tam rekabetçi firmalardan hiçbiri aşırı kâr veya zarar durumunda bulunmaz. Piyasaya giriş ve çıkışların tamamlandığı uzun dönem piyasada varolan tüm firmalar sıfır ekonomik kâr elde eder. Bunun anlamı:

MC=MR=AR=P=minATC

2.

Her firma tarafından satılan ürünün, başka bir firma tarafından satılan ürünün tam ikamesi olması, tam rekabet piyasasının hangi koşuludur?

Doğru Cevap: "B" Homojenlik koşulu
Soru Açıklaması

Atomize koşulu; piyasada çok sayıda alıcı ve satıcının olması gerektiğidir. Açıklık ya da tam bilgi koşulu olarak adlandırılan koşul, piyasadaki tarafların fiyat, kalite vb. konular hakkında tam bilgiye sahip olmaları gerekliliğini ifade etmektedir. Mobilite koşulu, firmaların piyasaya çok kolay girebilmeleri ve çıkabilmeleri özelliğidir. Her firma tarafından satılan ürünün, başka bir firma tarafından satılan ürünün tam ikamesi olması ise homojenlik koşulu olarak adlandırılmaktadır.

3.

Marjinal Tüketim Eğiliminin (MPC) 0.8 olduğu bir ekonomide yapılan 20 bin TL.lik otonom tüketim harcaması denge gelir düzeyini ne kadar artırır?

Doğru Cevap: "E" 100 bin TL.
Soru Açıklaması

Otonom tüketim harcamalarındaki bir artış denge gelir düzeyini çoğaltan kadar artırır. Çoğaltan, 1/(1-MPC) formülünden 1/(1-0.8)=5 olarak bulunur. Otonom tüketim harcaması 20 bin TL. olduğuna göre bunun beş katı 100 bin TL. olacaktır. Yani denge geliri 100 bin TL. artar.

4.

e =? ise talep eğrisi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Doğru Cevap: "D" Yatay eksene paraleldir.
Soru Açıklaması

e =? ise talep eğrisi yatay eksene paraleldir.

5.

X firması ölçeğini büyütünce ürettiği ürünlerin ortalama maliyeti artmaktadır. Buna göre X firması aşağıdakilerden hangisiyle karşı karşıyadır?

Doğru Cevap: "C" Ölçeğe göre azalan getiri
Soru Açıklaması

Üretim ölçeğinin büyümesiyle birlikte ortalama maliyetlerin yükselmesi ancak ölçeğe göre azalan getiriler olması durumunda mümkündür.

6.

Fiyat dışı rekabet stratejilerinin yaygın olarak kullanıldığı bu piyasa yapısına firmaların hem girmesi hem çıkması kolaydır. Sözü edilen piyasa türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Monopolcü rekabet
Soru Açıklaması

Monopolcü rekabet farklılaştırılmış (mobilya, giysi, kitap gibi) ürün üreten nispi olarak çok, endüstri için yeterli sayıda firmayla karakterize edilir. Fiyat dışı rekabetstratejilerinin yaygın olarak kullanıldığı bu endüstriye hem girmesi hem de çıkması oldukça kolaydır. Doğru cevap B seçeneğidir.

7.

Aşağıdakilerden hangisi Talebin Fiyat Esnekliğini etkileyen faktörlerden birisi değildir?

Doğru Cevap: "E" Normal veya Düşük mal olması
Soru Açıklaması
8.
Üretiminde kıt kaynakların kullanıldığı, insan ihtiyaçlarını karşılama özelliğine sahip fiziki varlığı olmayan ürünlere ne ad verilir?
Doğru Cevap: "C" Hizmet
Soru Açıklaması

İnsan ihtiyaçlarını karşılama özelliğine sahip fiziki varlığı olmayan ürünlere hizmet adı verilir.

9.
Aşağıdakilerden hangisi devletin piyasalarda oluşan denge fiyatı ve miktarını değiştirmek için kullanabileceği diğer bir araç olan kotalarla ilgili olarak doğrudur?
Doğru Cevap: "A" Kota uygulamasının fiyat kontrollerinden farkı, hükümetin miktar kontrollerine yönelmesidir.
Soru Açıklaması

Taban fiyat ve tavan fiyat politikalarına ek olarak, devletin piyasalarda oluşan denge fiyatı ve miktarını değiştirmek için kullanabileceği diğer bir araç da kotalardır. Kota, en sık, uluslararası ticarette ve üretimde uygulanır. Üretim kotası, devletin arz edilen mal veya hizmet miktarını sınırlayarak, tam rekabet koşullarında oluşmuş olan piyasa fiyatını üreticilerin lehine arttırması yönündeki bir politikayı tanımlamaktadır. Bu uygulamanın fiyat kontrollerinden farkı, burada hükümetin miktar kontrollerine yönelmesidir.

10.

Karın maksimum olmasını sağlayan üretim düzeyinde

  • Toplam hasıla maksimumdur
  • Toplam maliyet minimumdur
  • Marjinal hasıla marjinal maliyete eşittirİfadelerinden hangileri kesin doğrudur?
  • Doğru Cevap: "C" Yalnızca III
    Soru Açıklaması

    Kar maksimizasyonu yapan firma içinde bulunduğu piyasadan bağımsız olarak marjinal hasılanın marjinal maliyete eşit olduğu noktada karını maksimize eder. Karın maksimum olduğu nokta toplam maliyetin minimum veya toplam hasılanın maksimum olduğu nokta olmak zorunda değildir.

    11.

    Firmanın bir birimlik üretimi başına düşen toplam değişken maliyet miktarı olarak tanımlanır.

    Doğru Cevap: "D" Ortalama değişken maliyet
    Soru Açıklaması

    Ortalama değişken maliyet, firmanın bir birimlik üretimi başına düşen toplam değişken maliyet miktarıdır.

    12.
    Aşağıdakilerden hangisi veri fiyat düzeyinde arz edilen mal miktarının talep edilenden fazla olması durumunu ifade eder?
    Doğru Cevap: "B" Artık
    Soru Açıklaması

    Veri fiyat düzeyinde arz edilen mal miktarının talep edilenden fazla olması durumu artık ya da arz fazlası olarak adlandırılır. Veri fiyat düzeyinde aşırı arz ya da artığın ortaya çıkması üreticiler tarafından piyasaya sunulan malların bir kısmının alıcı bulamadığı yani satılamadığı anlamına gelmektedir. Doğru cevap B'dir.

    13.

    Bir firma üretim miktarını 5 birim arttırdığında toplam maliyetti 5000 TL'den 7500 TL'ye çıkıyorsa marjinal maliyet kaçtır?

    Doğru Cevap: "B" 500
    Soru Açıklaması

    Marjinal maliyet, firmanın üretimini bir birim arttırması durumunda toplam maliyet düzeyinde meydana gelen değişimi ifade eder. Bu durumda marjinal maliyet (7500-5000)/5=2500/5=500 TL'dir.

    14.

    Tam rekabetçi piyasada firmanın karşılaşacağı talep eğrisi nasıl olmaktadır?

    Doğru Cevap: "A" Tam esnek
    Soru Açıklaması

    Bir piyasada malların ikamesi ne kadar yüksekse firmanın karşılaşacağı talepte o derece esnek olacaktır. Dolayısıyla firmanın karşılaşacağı talep eğrisinin esnekliği sonsuz olacaktır. Tam rekabetçi firma fiyat alıcı olduğu için karşılaşacağı talep eğrisi tam esnek olmaktadır.

    15.

    Gelir artınca talebi azalan mallar nasıl tanımlanır?

    Doğru Cevap: "D" Düşük mal
    Soru Açıklaması

    Gelir artınca talebi azalan mallar düşük mal olarak tanımlanır.

    16.

    Tahsis etkinliğinde fiyat aşağıdakilerden hangisine eşittir?

    Doğru Cevap: "E" P=MC
    Soru Açıklaması

    Herhangi bir piyasada fiyat marjinal maliyetten büyük (P>MC) olduğunda, ilave çıktının üretiminden tüketici fayda elde edecektir. P<MC olduğunda ise bu tüketici refahını azaltacaktır.

    Tahsis Etkinliği: P=MC

    Sonuç olarak, hem tüketici hem de üretici açısından eş zamanlı en iyi durum P=MC olduğu durum gerçekleşir bu eşitlik kaynakların da etkin tahsisi anlamındadır.

    Herhangi bir piyasada tüketicilerin memnuniyetini azaltmaksızın üretim faktörlerinin bir başka piyasada kullanılmasının olanaksız olduğu duruma tahsis etkinliği denir.

    Bilindiği gibi tam rekabet koşullarında fiyat marjinal maliyete eşittir. Bu nedenle tüm piyasalarda tam rekabet koşulları geçerliyse, kaynaklar etkin olarak tahsis edilmiş olur.

    17.

    Mal ve hizmetlerin üretilmesinde insanlar tarafından harcanan zaman tanımı aşağıdakilerden hangisinindir?

    Doğru Cevap: "E" İşgücü
    Soru Açıklaması

    İşgücü: Mal ve hizmetlerin üretilmesinde insanlar tarafından harcanan zaman

    18.

    Arz esnekliği ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

    Doğru Cevap: "D" Kısa dönemde arz esnekliği yüksektir
    Soru Açıklaması

    A,B,C ve E şıklarında verilen ifadeler doğru iken E şıkkında verilen ifade yanlıştır. Çünkü üretim faaliyetlerinin çoğunun ölçeği (büyüklüğü) kısa sürede değiştirilemez. Örneğin; eğer fiyat artarsa, bazı ilave ürün artışı değişken girdilerin miktarını arttırmakla elde edilebilir. Öyle ki daha fazla emek kullanılabilir, makineler daha yoğun biçimde çalıştırılabilir. Ancak üretimde daha büyük değişmelere ulaşabilmek için sabit girdilerin de değiştirilmesi gerekir, bu ise uzun zaman alır. Dolayısıyla kısa dönemde arz esnekliği yüksek değil düşüktür. Doğru seçenek "D" şıkkıdır. 

    19.

    Kıtlık koşulları altında yapılan tercihlerin inceleyen bilim dalına ne ad verilir

    Doğru Cevap: "C" İktisat
    Soru Açıklaması

    İktisat: Kıtlık koşulları altında yapılan tercihlerin incelenmesidir.

    20.

    Rekabetin en fazla yaşandığı piyasa türü hangisidir?

    Doğru Cevap: "B" Tam rekabet piyasası
    Soru Açıklaması

    Tam rekabet piyasası, rekabetin en fazla yaşandığı piyasa türüdür

    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories