• İktisada Giriş 1 Deneme Final Sınavları – Deneme 2

İktisada Giriş 1
Deneme Final Sınavları - Deneme 2
1.

Aşağıdaki durumların hangisinde vergi yükünün tamamı tüketiciye yansıyacaktır?

Doğru Cevap: "C" Arz eğrisi yatay eksene paralel ise
Soru Açıklaması

Arz eğrisinin yatay eksene paralel olduğu durumda, esnekliğinin sonsuz olması nedeniyle, tüm vergi piyasa fiyatlarına yansıtıldığından, verginin tüm yüklenicisi tüketici olmaktadır.

2.

Tüketim fonksiyonunu gösteren şekildeki tüketim harcamalarının 60 birimlik düzeyi aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?

Doğru Cevap: "C" Otonom tüketimi
Soru Açıklaması

Grafikteki tüketim fonksiyonuna göre harcanabilir gelirin sıfır olduğu durumda tüketim harcamalarının 60 birim olduğu görülmektedir. Bu tüketim harcaması otonom tüketimi göstermektedir.

3.

Bir firmanın toplam hasılatı 1000 TL, toplam açık maliyeti 250 TL ve toplam örtük maliyeti 150 TL ise firmanın muhasebe ve ekonomik karları sırasıyla hangileridir?

Doğru Cevap: "D" 750 TL – 600 TL
Soru Açıklaması

Muhasebe kârı = (toplam hasılat) – (toplam açık maliyetler) Ekonomik kâr = (toplam hasılat) – (toplam açık maliyetler + toplam örtük maliyetler) şeklinde hesaplanır. Bu durumda muhasebe kârı=1000-250=750 TL ve ekonomik kâr=1000-(250+150)=600 bulunur.

4.
X malının fiyatı artarken, Y malına olan talep azalmaktadır. X ve Y malları ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "A" Tamamlayıcı mallardır
Soru Açıklaması

Tamamlayıcı mallar ilişkisinde bir malın fiyatı artarken diğer mala olan talep azalmaktadır. Tamamlayıcı mallarda talebin çapraz fiyat esnekliği negatiftir. 

5.

İktisadın insan davranışı ve insanların piyasa, endüstri, firma ve birey gibi nispeten küçük birimlerle ilişkili tercihlerini inceleyen bölümüne ne denir?

Doğru Cevap: "C" Mikro iktisat
Soru Açıklaması

İktisadın insan davranışı ve insanların piyasa, endüstri, firma ve birey gibi nispeten küçük birimlerle ilişkili tercihlerini inceleyen bölümü mikro iktisattır.

6.
  • Piyasadaki endüstrinin büyüklüğüne firmanın büyüklüğüne eşittir
  • Ürün farklılaştırılmıştır, piyasa giriş ve çıkış zordur
  • Piyasadaki firmalar tarafından satılan ürünler homojendir
  • Firmaların piyasaya giriş ve çıkışlarında büyük engeller bulunmaktadır
  • Firmaların fiyat belirleme gücü vardır ve fiyat dışı rekabet stratejilerini kullanırlar
  • Yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri tam rekabet piyasanın bir özelliğini oluşturmaktadır?

    Doğru Cevap: "C" III
    Soru Açıklaması

    Tam rekabet piyasasında; ürünler homojendir, piyasa giriş ve çıkışlarda çok kolaydır, alıcı ve satıcı tam bilgiye sahiptir ve firmaların fiyat belirleme gücü bulunmamaktadır. Bu sebeple doğru yanıt C seçeneğidir. 

    7.

    Bir firmanın üretim sürecinde kullandığı girdiler %25 arttırıldığında toplam ürün düzeyi %50 artıyorsa ölçeğe göre getiri kaçtır?

    Doğru Cevap: "D" 2
    Soru Açıklaması

    Tüm üretim faktörlerinin (girdilerinin) aynı oranda arttırıldığı durumda toplam ürün miktarının ne oranda değişeceğini gösteren ölçüte ölçeğe göre getiri denir. Bu durumda ölçeğe göre getiri %50/%25=2'dir. 1'den büyük olduğu için ölçeğe göre artan getiri söz konusudur.

    8.

    I. İnsanların ne yapacağını ve gelirin bölüşümü kararları merkezi otoritenin kontrolü altındadır.

    II. Fiyatlar, insanların tüketimlerine ve üretimlerine yönelik teşvik mekanizması oluştururlar.

    III. Fiyatlar hükümet tarafından belirlenir ve ekonomide etkinsizliklerin ortaya çıkmasına neden olur. 

    Kumanda ekonomileri sistemi ile ilgili verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

    Doğru Cevap: "D" I ve III
    Soru Açıklaması

    Kumanda ekonomileri ya da merkezi plan ekonomilerinde, temel ekonomik sorulara ilişkin kararlar merkezi otorite tarafından alınır. Hükümetin kontrolünü elinde bulunduranlar merkezi plan çerçevesinde insanların ne yapacağını, üretim ve tüketim tercihlerini ve gelirin bölüşümünü kontrol altında tutarlar. Kumanda ekonomilerinde çoğu fiyatlar hükümet tarafından belirlenir ve ekonomide etkinsizliklerin ortaya çıkmasına neden olur. Cevap D şıkkıdır.

    9.

    Maliyetler konusuna ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    Doğru Cevap: "E" Ortalama değişken maliyetin çıktıya bölünmesiyle sabit maliyet elde edilir.
    Soru Açıklaması

    Ortalama değişken maliyet bir firmanın bir birimlik üretimi başına düşen toplam değişken maliyet miktarıdır. Ortalama değişken maliyet, toplam değişken maiyetin çıktıya bölünmesiyle elde edilir. Ortalama sabit maliyet ise, sabit maliyetler toplamının üretim miktarına bölünmesiyle elde edilir.

    10.

    Aşağıdakilerden hangisi mikro iktisadın konusu içerisinde yer alır?

    Doğru Cevap: "A" Piyasa
    Soru Açıklaması

    Mikro iktisat iktisadın insan davranışı ve insanların piyasa, endüstri, firma, birey gibi nispeten küçük karar birimleri ile ilişkili tercihlerini incelerken, büyüme, enflasyon, para, banka gibi genel büyüklükleri makro iktisat içerisinde ele alınır.

    11.

    Bir ürünün fiyatı 100 TL'den 80 tlye düştüğünde satılan ürün miktarı 1000 birimden 1500 birime çıkmıştır. Ürünün toplam hasılatındaki değişme ne kadardır? İlgili ürüne yönelik talep nasıl isimlendirilebilir?

    Doğru Cevap: "C" 20,000-Esnek Talep
    Soru Açıklaması

    Başlangıç hasılatı =100*1000=10.000 fiyat değişimden sonra ise 80*1500=120.000 hasılattaki değişim  20.000 tldir. Ve ürüne yönelik talebe esnek taleptir. Doğru cevap C seçeneğidir.

    12.

    Aşağıdakilerden hangisi talebin fiyat esnekliğini etkileyen ekonomik faktörlerden biri değildir?

    Doğru Cevap: "E" Arz esnekliği
    Soru Açıklaması

    Üretici ya da satıcıların iyi bir fiyatlama politikası izleyebilmeleri için kendi mal ve hizmetlerine yönelik talebin esneklik derecesi hakkında bilgiye ihtiyaçları vardır. Satıcılar bu bilgileri esneklik derecesini etkileyen, ürün için İkame edilebilirliğin derecesi, ürünün tüketici bütçelerindeki önemi, malın tatmin ettiği ihtiyacın niteliği (zorunlu ve lüks mal) ve kısa ve uzun dönemde esneklik olan ve talebin fiyat esnekliğini etkileyen ekonomik faktörlerdir.

    13.

    Bireyler olarak yaptığımız tercihleri ve bu tercihlerin ekonomi üzerindeki etkilerini inceleyen iktisadın başlangıç noktasını ne oluşturur?

     

    Doğru Cevap: "A"
    Soru Açıklaması

    İktisat, bireyler olarak yaptığımız tercihleri ve bu tercihlerin ekonomi üzerindeki etkilerini inceler. Dolayısıyla, bireylerin kıtlık koşulları altında tercihlerini nasıl yaptıklarını incelemek iktisadın başlangıç noktasını oluşturur.

    14.
    Gelir artıkça talebi azalan, gelir azaldıkça talebi artan mallara ne ad verilir?
    Doğru Cevap: "E" Düşük mallar
    Soru Açıklaması

    Gelir arttıkça talebi artan ve gelir azaldıkça talebi azalan mallar normal mallar olarak adlandırılır. Ancak bazı mallar vardır ki gelir arttıkça talebi azalır ve gelir azaldıkça talebi artar, bu mallar da düşük mallar olarak adlandırılır. Doğru cevap E'dir.

    15.

    Gelirin belli bir yüzdesi şeklindeki vergiler nasıl isimlendirilir?

    Doğru Cevap: "B" Ad valorem vergiler
    Soru Açıklaması

    Gelirin belli bir yüzdesi şeklindeki vergiler ad valorem vergiler olarak isimlendirilir. Doğru yanıt "B" şıkkıdır. 

    16.

    Marjinal tüketim eğiliminin (MPC)  0,8 olduğu devletin olmadığı dışa kapalı bir ekonomide marjinal tasarruf eğilimi (MPS) aşağıdakilerden hangisidir?

    Doğru Cevap: "B" 0,2
    Soru Açıklaması

    Devletin olmadığı dışa kapalı bir ekonomide marjinal Tüketim Eğilimi (MPC= c ile de gösterilebilir.) ile Marjinal Tasarruf Eğilim (MPS=s ile de gösterilebilir.) arasındaki ilişkiye bakıldığında MPC+MPS=1 olduğu ya da başka bir ifade ile c + s = 1 olduğu görülür. Bu bilgiler ışığında MPC(c)=0,8 ise ; c+s= 1 den yola çıkarak MPS(s)=0,2 olacaktır.

    17.

    Aşağıdakilerden hangisi talebi etkileyen faktörlerden biri değildir?

    Doğru Cevap: "E" Arz edilen miktar
    Soru Açıklaması

    Bir malın talep edilen miktarını etkileyen en önemli faktör fiyat olmaktadır. Fiyat düştükçe ( diğer koşullar sabitken) talep edilen miktar artacaktır. Fiyata ilişkin bir diğer durum ise malın fiyatı yükseldikçe talep edilen mal miktarı azalacaktır. Tüketicinin geliri, zevkleri, beklentileri, ilişkili malların ikame durumu, fiyatları ve tüketici sayısı talebi etkileyen belli başlı faktörlerdir.

    18.

    I. Tarımsal destekleme politikalarının daha çok ülke ekonomisi için kritik ürün niteliği taşıyan çay, tütün, pamuk vb. ürünler için uygulandığı görülmektedir.II. Tarımsal destekleme fiyatı, bir tavan fiyat uygulamasıdır. III. Hükûmetçe belirlenen bir fiyat düzeyinin altında piyasada işlem yapılmasını engellemektedir.Tarımsal destekleme fiyatlarıyla ilgili yukarıda yer alan önermelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

    Doğru Cevap: "D" I ve III
    Soru Açıklaması

    Tarımsal destekleme fiyatı da aynen asgari ücret düzeyi politikasında olduğu gibi bir taban fiyat uygulamasıdır.

    19.
    Aşağıdakilerden hangisi talep eğrisi üzerindeki iki noktanın esnekliğini hesaplamakta kullanılır?
    Doğru Cevap: "D" Yay esnekliği
    Soru Açıklaması

    Talep esnekliği formülü talep doğrusu üzerindeki bir noktanın esnekliğinin hesaplanmasında doğru olacaktır. Talep eğrisi üzerinde iki farklı nokta için ekonomistler esneklik formülünde çok az değişiklik yapmışlar ve yeni bir formül geliştirmişlerdir. Yay esnekliği ya da ark esnekliği olarak adlandırılan bu formülde, talep edilen eski ve yeni fiyatın ortalaması ya da orta noktası alınarak miktarın hem başlangıç hem de yeni değerlerinin birlikte kullanılmaktadır. Doğru cevap D'dir.

    20.

    Aşağıdaki durumların hangisinde vergi yükünün tamamı üreticiye yansımaktadır?

    Doğru Cevap: "C" Talep esnekliği sonsuz ise
    Soru Açıklaması

    Talep eğrisinin sonsuz esnek olduğu durumda üretici verginin hiçbir kısmını tüketiciye yansıtamamaktadır.

    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories