• İktisada Giriş 1 Deneme Final Sınavları – Deneme 21

İktisada Giriş 1
Deneme Final Sınavları - Deneme 21
1.

Tatil destinasyonlarındaki restoranlar, oteller ve kayak merkezleri gibi işletmeler tatil sezonunun dışında faaliyette bulunmazlar. Ancak bu piyasadan da çekip gitmezler. Sadece bir süre için işi geçici olarak bırakırlar.Yukarıdaki durumda aşağıdakilerden hangisi söz konusudur?

Doğru Cevap: "A" Firma gelecekte fiyatların artacağına inanmaktadır ve bu nedenle kısa dönemde üretimi geçici olarak durdurur.
Soru Açıklaması

Firma gelecekte fiyatların artacağına inanmaktadır ve bu nedenle kısa dönemde üretimi geçici olarak durdurur.

2.

Üretim imkanları eğrisinin içbükey olmasının sebebi nedir?

Doğru Cevap: "D" Artan fırsat maliyeti
Soru Açıklaması

Üretim imkânları sınırı, orijine göre içbükey çizilmiş bir eğridir. Üretim imkânları eğrisinin niçin bu biçime sahip olduğu artan fırsat maliyeti ile ilgilidir.

3.
Bir firmanın malına ait esneklik değeri Ed>1 olduğu durumda, firma ürününün fiyatına %5 indirim yaptığı zaman firmanın toplam hasılatı nasıl değişir?
Doğru Cevap: "C" %5'den daha fazla artar
Soru Açıklaması

Eğer miktardaki yüzde değişme fiyattaki yüzde değişmeden büyük ise talep esnektir ve fiyat düştüğü zaman toplam hasılat artar. Dolayısıyla firmanın malına ait talep esnek olduğu için toplam hasılatı %5'den daha fazla artar.

4.

Aynı ürünü üreten firmalar topluluğuna ne denir?

Doğru Cevap: "A" Endüstri
Soru Açıklaması

Endüstri, aynı ürünü üreten firmalar topluluğudur.

5.

Aşağıdakilerden hangisi ekonomik karar birimlerinden birisi değildir?

Doğru Cevap: "C" Ücretler
Soru Açıklaması

Bir ekonomide dört tür katılımcı söz konusudur: Hane halkı, firmalar, devlet ve yabancılar. Dolayısıyla ücret, ekonomik karar birimlerinden biri değildir.

6.

Aşağıdakilerden hangisi tam rekabet piyasasının özelliklerinden biri değildir?

Doğru Cevap: "B" İkamesi olmayan farklılaştırılmış az sayıda satıcı vardır.
Soru Açıklaması

Tam rekabet piyasası standardize edilmiş her üreticinin çıktısının diğer üreticilerin çıktısıyla tıpa tıp aynı olması, bir ürünün çok sayıda firma tarafından üretilmesiyle karakterize edilir. Firmalar endüstriye çok kolay girebildiği gibi piyasadan çıkması da kolay olan piyasadır.

7.

Kota, belli bir dönem boyunca, ithal edilecek ürün miktarı üzerine bir tavan koyulmasıdır. Aşağıdaki ifadelerden hangisi diğerlerinden farklı bir kota türünü açıklamaktadır?

Doğru Cevap: "A" İlk amacı ulusal endüstrileri diğer ülke üreticilerin rekabetinden korumaktır.
Soru Açıklaması

İthalat ve üretim kotaları şeklinde iki tür kota bulunmaktadır. Dört ifade üretim kotlarına, bir ifade ise ithalat kotalarına ilişkindir. İthalat kotalarının ilk amacı ulusal endüstrileri diğer ülke üreticilerin rekabetinden korumaktır.

8.

Kısa dönemde tam rekabetçi firma kâr maksimizasyonu (veya zarar minimizasyonu) için kaç durumla karşılaşır?

Doğru Cevap: "A" 3
Soru Açıklaması

Kısa dönemde tam rekabetçi firmaların amacı kârlarını maksimize etmek ya da zararlarını minimize etmektir. Firma bu amacına, piyasada oluşan fiyata bağlı olarak ulaşacaktır. Piyasa fiyatı oluştuğunda (oluşan fiyat karşısında) firma kendisini şu üç durumdan birinde bulacaktır. Bunlar;

  • Piyasa fiyatı ekonomik kâr yapabilecek kadar yüksektir.
  • Piyasa fiyatı; firmanın faaliyetine devam edebileceği ancak zararda üretim yapabileceği düzeydedir.
  • Piyasa fiyatı; firmanın en iyi tercihinin faaliyetini geçici olarak durdurması ve fiyat artışlarını beklemesini gerektirecek ya da piyasadan tamamen çıkacak düzeydedir.
  • 9.

    Aşağıdaki formüllerden hangisinde esnek olmayan talep vardır?

    Doğru Cevap: "A" Ed<1
    Soru Açıklaması

    Ekonomistler talep eğrilerini, talebin fiyat esneklikleri ölçülerine ya da katsayılarına göre sınıflandırırlar. Bu sınıflandırmada, genelde katsayıların mutlak değerleri kullanılmaktadır.Ed<1 için, inelastik talep ya da esnek olmayan talep;Ed=1 için; birim esnek talep;Ed>1 için; esnek talep terimleri kullanılır. 

    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories