Firmanın üretimini bir birim arttırması durumunda toplam maliyet düzeyinde meydana gelen değişim hangi kavram ile ifade edilir?
Marjinal maliyet, firmanın üretimini bir birim arttırması durumunda toplam maliyet düzeyinde meydana gelen değişimi ifade eder. Diğer bir ifade ile marjinal maliyet (MC), toplam maliyetteki değişimin üretim miktarındaki değişime bölünmesiyle hesaplanır.
Aşağıdakilerden hangisi en sık karşılaşılan esneklik türlerinden birisidir?
Esneklik denildiğinde karşımıza arz, talep esneklikleri, nokta esneklikleri ve iki nokta arasındaki esnekliği ifade eden ark(Aralık) esnekliklerinden bahsedebiliriz. Bu esneklik türleri yanında arz ve talebe bağlı fiyat esneklikleri, gelir esneklikleri ve çapraz talep esneklikleri karşımıza çıkar. Bütün bu esneklik uygulamaları içerisinde en sık olarak karşılaşılan esneklik türü fiyat esnekliğidir.
Tam rekabet piyasasında ortalama hasılatın piyasa fiyatına eşit olmasının nedeni aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer almaktadır?
Tam rekabet piyasasında firma aynı fiyat düzeyinde istediği kadar mal satabilmekte ve her yeni birim eklendiğinde ortalama hasılat hiç değişmemektedir. Ortalama hasılat, toplam hasılatın çıktı miktarına bölünmesiyle belirlendiği için, fiyat her çıktı düzeyi için aynı olduğundan, toplam hasılatın, çıktı miktarına bölünmesiyle yine piyasa fiyatına ulaşılır. Yani ortalama hasılat, her çıktı düzeyi için aynıdır. Bu sebeple doğru cevap B seçeneğidir.
Üretim sürecinde kullanılan teknolojik ilerleme sonrasında uzun dönem maliyet eğrisinin konumu ne olur?
Üretim sürecinde kullanılan her bir yeni teknoloji bir öncekine göre daha etkin (verimli) olacağından dolayı teknolojik ilerleme de üretim maliyetlerini azaltıcı yönde etkiler. Budan dolayı da teknolojik ilerleme daha düşük girdi fiyatlarında olduğu gibi uzun dönem ortalama maliyet eğrisinin (LRAC’nin) aşağıya doğru kaymasına yol açar. Bunun yanında, teknolojik ilerleme, ölçek ekonomileri bölgelerinin genişliğini ve LRAC eğrisinin şeklini de değiştirir.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri arzı etkileyen faktörlerdendir?
Malın fiyatı onun arz edilen miktarını etkileyen temel belirleyicilerden biridir. Diğer koşullar sabitken, bir malın fiyatı yükseldikçe arz edilen miktarı artacaktır. Arz edilen miktar ve fiyata ilişkin yaptığımız diğer koşulların sabit olması varsayımı, arzın fiyat dışındaki başka faktörlerden de etkilendiğini göstermektedir. Bu faktörleri, girdi fiyatları (PI), ilgili malların fiyatları (Po), teknoloji (tec), beklentiler (e), firma sayısı (n) ve kamu politikaları (pol) şeklinde sıralayabiliriz. Bu nedenle doğru cevap D'dir.
Fiyat arttığında talep edilen mal ve hizmet miktarının azalması veya fiyat düştüğünde talep edilen miktarın artması tanımı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmektedir?
Fiyat arttığında talep edilen mal ve hizmet miktarının azalması veya fiyat düştüğünde talep edilen miktarın artması "Talep Kanunu" olarak tanımlanmaktadır.
Serbest piyasa sistemine çoğu kez fiyat sistemi de denir. Serbestçe oluşan fiyatlar piyasa ekonomisinde önemli roller üstlenirler. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu rollerden birisi değildir?
Bu sistemde temel koordinasyonu piyasada belirlenen fiyatlar sağlar. Bu yüzden serbest piyasa sistemine çoğu kez fiyat sistemi de denir.Serbestçe oluşan fiyatlar piyasa ekonomisinde önemli roller üstlenirler. Bunlar:• Fiyatlar, neyin üretileceği ve tüketileceği konusunda sinyal görevi üstlenirler.• Fiyatlar, insanların tüketimlerine ve üretimlerine yönelik teşvik mekanizması oluştururlar.• Fiyatlar, bölüşüm mekanizması üzerine önemli görev üstlenir
Firma açısından ekonomik etkinliğin sağlandığı birim başına en düşük maliyetle üretim aşağıda yer alan seçeneklerin hangisinde gerçekleşmektedir?
Firma acısından ekonomik etkinliğin sağlandığı birim başına en düşük maliyetle üretim gerçekleşmektedir. Çünkü¨ bu üretim düzeyinde P=MC=minATC koşulu sağlanmaktadır. Doğru cevap A seçeneğidir.
Firmalar üretimde kullandıkları girdilerin tamamını ne kadarlık bir süre içinde değiştirebilirler?
Tüm girdilerin değişken olduğu süreye uzun dönem denir. Uzun dönemin süresi ise üretilen mal veya hizmete bağlı olarak değişir. Kimi ürünlerde uzun dönem birkaç gün olabileceği gibi kimi ürünlerde yılları bulabilir.
Talep eğrisinin, özel durumlar dışında, (daima) eğimi nasıldır?
Talep eğrisi, özel durumlar dışında, daima sol yukarıdan sağ aşağıya (negatif) eğimli olduğu için, bu durum hatırlandığı sürece söz konusu evrensel gelenek herhangi bir karışıklığa yol açmaz.
Tüketici ve üretici arasındaki değişmelerle ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?
Tüketici artığı piyasa denge fiyatı ile talep eğrisi arasındaki alanı, üretici artığı ise denge fiyatı ile arz eğrisi arasındaki alanı vermektedir. Bu ikisinin toplamı ise toplam artığı vermektedir. Serbest bir piyasada bu toplam artık maksimuma ulaşmaktadır. Üretilen miktarı arttırmak toplam artığın büyümesine neden olacaktır. Bu ise refahın artması demektir.
Aşağıdaki hangi durumda verginin büyük kısmı üretici tarafından tüketiciye yansıtılır?
Talep esnekliğinin arz esnekliğinden daha küçük olması durumunda, verginin daha büyük kısmı üretici tarafından tüketiciye yansıtılır.
Bir piyasanın tam rekabetçi olması için bazı özellikleri taşıması gerekir. Aşağıdakilerden hangisi bu özelliklerden değildir?
Bir piyasanın tam rekabetçi olması için aşağıdaki koşulları bir arada bulundurması gerekir. Bunlar; • Piyasada çok sayıda alıcı ve satıcının olması gerekir. Bu koşulun bir sonucu olarak, hiçbir alıcı ya da satıcı fiyatları etkileyemez ve firmalar birbirlerinden bağımsız hareket eder. Piyasada yer alan tarafar, yani alıcı ve satıcılar, piyasa arz ve talebini etkileyemeyecek kadar küçüktür. Bu durum atomize koşulu olarak da adlandırılmaktadır. • Piyasadaki firmalar tarafından satılan ürünler homojen olmalıdır. Bu piyasadaki her firma tarafından satılan ürün, başka bir firma tarafından satılan ürünün tam ikamesidir. Homojenlik koşulu olarak da adlandırılan bu özellik nedeniyle, tüketiciler aynı olduklarına inandıkları ürünün, çok sayıdaki satıcıları arasında tercih yapabilir. • Piyasadaki tarafar fiyat, kalite vb. konular hakkında tam bilgiye sahip olmalıdır. Açıklık ya da tam bilgi koşulu olarak da adlandırılan bu özellik çerçevesinde, tüketiciler seçeneklerin tümüne ait bilgiye sahiptir. • Firmalar piyasaya çok kolay girebilmeli ve çıkabilmelidir. Örneğin; kaynaklar, kaynak akışkanlılığını engelleyen kamusal düzenlemeler olmaksızın piyasanın içine veya dışına hareket edebilir. Bu durum mobilite koşulu olarak da isimlendirilmektedir. D seçeneğinde verilen bilgi oligopol piyasa yapısına ait bir özelliktir. Doğru cevap D seçeneğidir.
Vergi uygulamaları ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?
A,B,D ve E şıklarındaki ifadeler yanlıştır. Çünkü, spesifik vergi artışı sonrası vergiyi üretici ödeyecekse talep eğrisi değil arz eğrisi sola kayar. Esnekliği büyük olan taraf verginin daha az bir oranını öder. Belli bir miktar üzerinden alınan vergiler spesifik vergiler iken, gelirin belli bir oranı şeklindeki vergiler ad valorem vergilerdir. "C" şıkkında verilen ifade ise doğrudur. Ad valorem vergiyi tüketicinin ödemesi durumunda talep eğrisinin sola kayması ile birlikte eğimi yatıklaşır. Doğru seçenek "C" şıkkıdır.
Yukarıda verilen ifadeler hangi sırayla verilirse arz kanununu ifade etmektedir?
Arz edilen miktar; belirli bir zamanda, belirli bir fiyatta üreticilerin satmaya hazır oldukları mal ve hizmet miktardır. Arz Kanunu; diğer şeyler sabitken, yüksek fiyat düzeylerinde malın arz edilen miktarının yüksek olmasını; düşük fiyat düzeylerinde ise malın arz edilen miktarının düşük olmasını ifade eder. Yani bu kanun bize arz edilen mal miktarının fiyatla aynı yönlü bir ilişki içinde olduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Bu nedenle cevap A'dır.
Aşağıda tavan fiyata ilişkin verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
Tavan fiyat uygulamasında amaç, denge fiyatını yüksek bulan tüketicileri desteklemektir. Eğer, tavan fiyat denge fiyatının üzerinde belirlenmişse, bağlayıcı hiçbir özelliği yoktur. Eğer uygulanması gereken maksimum fiyat, denge fiyatının altında belirlenmişse birtakım sorunlarla karşılaşılır. Bu sorunlardan ilki firmaların fiyatı düşük bulmalarından dolayı üretimi kısmaları ve bu mala ilişkin kıtlık ya da talep fazlası yaşanmasıdır.
Farklılaştırılmış veya standardize edilmiş bir ürünün az sayıda satıcısıyla karakterize edilen piyasa yapısı aşağıdakilerden hangisidir?
Farklılaştırılmış (otomobil, beyaz eşya gibi) veya standardize edilmiş (demir, çelik gibi) bir ürünün az sayıda satıcısıyla karakterize edilen piyasa yapısı oligopol piyasa olarak adlandırılır..
Fiyat esnekliğinin toplam hasılat üzerindeki etkisi ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
A,B,C ve E şıklarında verilen ifadler doğru iken "D" şıkkında verilen ifade yanlıştır. Çünkü talep inelastik ise fiyattaki artış hasılatı düşürmez artırır. Doğru seçenek "D" şıkkıdır.
Talebin fiyat esnekliği ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
Talebin fiyat esnekliği bir malın talep edilen miktarındaki yüzde değişmenin o malın fiyatındaki yüzde değişmeye oranıdır.
Kâr maksimizasyonu güdüsü ile hareket eden bir firma açısından son derce önem arz eden maliyet olgusunun muhasebeciler ve iktisatçılar tarafından algılanışı farklıdır. Aşağıdaki kavramlardan hangisi algılamadaki bu farklılığın temel nedenleri arasındaki kavramlardan değildir?
Algılamadaki bu farklılığın temel nedeni fırsat maliyetleridir. Herhangi bir faaliyete ilişkin fırsat maliyeti, söz konusu faaliyeti yapıyor olmadan dolayı vazgeçilmek zorunda kalınan en iyi (yakın) alternatif faaliyet tarafından verilir. Muhasebeciler maliyeti hesap dökümlerine dayalı tanımlarken, iktisatçılar maliyet kavramını daha geniş bir tanımın içine oturtur. Bir firma üretim faaliyetinde bulunabilmek için başkalarının sahip olduğu bazı girdileri üretim sürecinde kullanmak zorundadır. Firma başkalarının sahip olduğu bu girdileri üretim sürecinde kullanabilmek için girdi sahiplerine satın alma veya kiralama bedeli karşılığında birtakım ödemeler yapar. Muhasebe hesaplarına yansıtılan bu tür ödemeler (maliyetler) açık maliyetleri oluşturur. Firmalar kendi sahip oldukları üretim faktörlerini satmak veya kiraya vermek suretiyle bir gelir elde etmekten vazgeçerek söz konusu üretim faktörlerini herhangi bir bedel ödemeksizin kendi üretim süreçlerinde kullanmakla belli bir fırsat maliyeti yüklenmiş olurlar. Firmaların yüklenmiş olduğu bu fırsat maliyeti, firmalar için örtük maliyetleri oluşturur. Ekonomik maliyet ise açık maliyetler ile örtük maliyetlerin toplamından oluşur.