• İktisada Giriş 1 Deneme Final Sınavları – Deneme 9

İktisada Giriş 1
Deneme Final Sınavları - Deneme 9
1.

Hükümetin, buğday üretiminin yıllık 50 ton ile sınırlandıracağını duyurması hangisine örnektir?

Doğru Cevap: "C" Üretim kotası
Soru Açıklaması

Kota, en sık, uluslararası ticarette ve üretimde uygulanır. Üretim kotası, devletin arz edilen mal veya hizmet miktarını sınırlayarak, tam rekabet koşullarında oluşmuş olan piyasa fiyatını üreticilerin lehine arttırması yönündeki bir politikayı tanımlamaktadır. Bu uygulamanın fiyat kontrollerinden farkı, burada hükûmetin miktar kontrollerine yönelmesidir. Verilen örnekte hükümet üretim kotası uygulayarak bir piyasa müdahalesi gerçekleştirmektedir.

2.

Aşağıdakilerden hangisi talebin fiyat esnekliğini verir?

Doğru Cevap: "A" Malın talep edilen miktarındaki % değişme / Malın fiyatındaki % değişme
Soru Açıklaması

Talebin fiyat esnekliği, bir malın talep edilen miktarındaki yüzde değişmenin o malın fiyatındaki yüzde değişmeye oranıdır.

3.

Fiyatta meydana gelen küçük bir değişiklik karşısında talep edilen miktarda oldukça büyük miktarda değişme oluyorsa aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Doğru Cevap: "D" Ed=∞
Soru Açıklaması

Esneklik katsayısının alabileceği olası en yüksek değer sonsuza yaklaşmaktadır. Bu durumda fiyattaki çok küçük bir değişiklik talep edilen miktarda oldukça büyük miktarda bir değişme neden olacaktır.

4.

Tarımsal destekleme politikaları ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "B" Tavan fiyat uygulamasıdır
Soru Açıklaması

A,C,D ve E şıklarında verilen ifadeler doğru iken "B" şıkkında verilen ifade yanlıştır. Çünkü tarımsal destekleme politikalarında tavan değil taban fiyat uygulaması gerçekleştirilir. Böylelikle hükümetçe belirlenen bir fiyat düzeyinin altında işlem yapılması engellenmiş olur. Doğru seçenek "B" şıkkıdır. 

5.

Üreticilerin her ilave birimi üretmek için kabul etmeye hazır oldukları minumum fiyatlarla piyasada oluşan denge fiyatı arasındaki farkların toplamını ifade eden tanım hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Üretici artığı
Soru Açıklaması

Üretici artığı, Üreticilerin her ilave birimi üretmek için kabul etmeye hazır oldukları minumum fiyatlarla piyasada oluşan denge fiyatı arasındaki farkların toplamınıdır.

6.

Arz kanunu diğer koşullar sabitken malın fiyatı ve arz edilen mal miktarı arasındaki .................. ilişkiyi verir.

Yukarıdaki ifadede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelecektir?

Doğru Cevap: "B" pozitif yönlü
Soru Açıklaması

Diğer koşullar sabitken, malın fiyatı ve arz edilen mal miktarı arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır. Bu ilişki arz kanunu vasıtasıyla ifade edilebilir.

7.

Her bir zaman dilimi için üretilen ürün miktarındaki değişime karşın üretim sürecinde kullanılan miktarları değişen girdilere ne denir?

Doğru Cevap: "B" Değişken girdiler
Soru Açıklaması

Her bir zaman dilimi için üretilen ürün miktarındaki değişime karşın üretim sürecinde kullanılan miktarları değişen girdilere değişken girdiler denir.

8.

Tüm üretim faktörlerinin aynı oranda arttırıldığı durumda toplam ürün miktarının ne oranda değişeceğini gösteren ölçüte ne denir?

Doğru Cevap: "E" Ölçeğe göre getiri
Soru Açıklaması

 Tüm üretim faktörlerinin aynı oranda arttırıldığı durumda toplam ürün miktarının ne oranda değişeceğini gösteren ölçüte ölçeğe göre sabit getiri denir.

9.

Tüketicinin bir mal için ödemeyi arzu ettiği fiyat ile gerçekte satın aldığı fiyat arasındaki fark olan talep eğrisi altında ve piyasa fiyatı üzerindeki alan aşağıdaki kavramlardan hangisini tanımlamaktadır?

Doğru Cevap: "A" Tüketici artığı
Soru Açıklaması

Tüketici artığı tüketicinin bir mal için ödemeyi arzu ettiği fiyat ile gerçekte satın aldığı fiyat arasındaki olumlu farktır. Tüketici artığı piyasaya katılım sonucu alıcıların sağladığı faydayı ölçmeye yarar.

10.

Tüketicinin geliri, ilişkili malların fiyatları, tüketicinin zevkleri, tüketicilerinin beklentileri ve tüketici sayısı gibi talebi etkileyen fiyat dışı faktörlerde bir değişme olması durumunda talep eğrisinde ne gibi bir değişim olur?

Doğru Cevap: "C" Bir bütün olarak sağa veya sola kayar
Soru Açıklaması

Fiyat dışında tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen diğer faktörlerde bir değişme meydana gelirse, talep eğrisinde de değişme meydana gelir, bir başka deyişle talep eğrisi kayar. Talep eğrisinin kayması demek; talep eğrisinin bir bütün olarak sağa veya sola doğru yer değiştirmesi demektir.

11.

Bir malın üretimini değiştiren, az girdi ile aynı düzey üretim sağlaması arzı etkilen değişkenlerden hangisi ile gerçekleşebilir?

Doğru Cevap: "B" Teknoloji
Soru Açıklaması

Arz da talep gibidir, fiyatta meydana gelen değişme arz edilen mal miktarı açısından bir etki yaratır. Arz, fiyat dışında başka değişkenlerden de etkilemektedir. Bunlar; girdi fiyatları (PI), ilgili malların fiyatları (Po), teknoloji (tec), beklentiler (e), firma sayısı (n) ve kamu politikaları (pol) şeklindedir. Bir malın üretim tekniğinde ortaya çıkan teknolojik gelişme aynı düzeydeki üretimin daha az girdi kullanılarak gerçekleştirilmesine olanak tanır veya mevcut girdilerle daha fazla üretimin yapılmasını sağlar. Böylesi bir durumda üretkenlik artışı sağlanacaktır. Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan üretkenlik artışı birim üretim maliyetlerini düşürür. Bu nedenle cevap B'dir.

12.

Belirli bir zaman diliminde, bireyin diğer mal ve hizmetlerden olan tüketimi sabit iken, bir malın çeşitli miktarlarının tüketilmesi sonucu ulaşılan tatmin düzeyi ne ad verilir?

Doğru Cevap: "D" Toplam fayda
Soru Açıklaması

Belirli bir zaman diliminde, bireyin diğer mal ve hizmetlerden olan tüketimi sabit iken, bir malın çeşitli miktarlarının tüketilmesi sonucu ulaşılan tatmin düzeyi toplam fayda olarak tanımlanır.

13.

Denge fiyatını yüksek bulan tüketicileri desteklemek için hükümetlerin uyguladığı politika aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Tavan Fiyat
Soru Açıklaması

Taban fiyat uygulamasında amaç, mal ve hizmet arz edenleri korumaktır.Örneğin; asgari ücret ödemesi ile düşük gelirliler korunurken, destekleme alımlarıyla çiftçilerin korunması amaçlanmaktadır. Asgari ücret politikasıyla ilgili olarak iki temel sonuç ortaya çıkmaktadır. Bu politikalar sonucu ücretlerin yükseltilmesi, halihazırda çalışan ücretli kesimin refah seviyesini arttırırken, yüksek ücretler nedeniyle iş bulamayanların ya da işini kaybedenlerin refahseviyesini düşürür. Tavan fiyat uygulamasıyla ise, hükümet uygulanacak en yüksek fiyatı belirler. Amaç, denge fiyatını yüksek bulan tüketicileri desteklemektir. Ekonomide mülkiyet hakkının serbest olması herkesin konut sahibi olacağı anlamına gelmez. Bu sebeple kiralık konutların kiraya verildiği ve kiralandığı bir piyasa vardır. Bu piyasayı kiralık konut piyasası olarak tanımlayacak olursak, kiralık konut talep edenler kiracı olurlarken, kiralık konut arz edenler konut sahipleri olmaktadır. Kiralık konut talep edenler bunları ev, işyeri gibi değişik amaçla kullanabilirler. Kendi ihtiyacından fazla konuta sahip olanlar bunları kiraya verirler. Kiraya verdikleri mülkleri üzerinden de kira geliri elde ederler. Ancak, kiralık konut piyasasında konut miktarı yetersizse, konut arz edenler bu durumdan yararlanmak ve gelirlerini daha çok artırmak isteyeceklerdir. Böyle bir davranış ekonomik ve sosyal bağlamda birtakım sorunların yaşanmasına zemin hazırlayabilecektir. Kota, en sık, uluslararası ticarette ve üretimde uygulanır. Üretim kotası, devletin arz edilen mal veya hizmet miktarını sınırlayarak, tam rekabet koşullarında oluşmuş olan piyasa fiyatını üreticilerin lehine arttırması yönündeki bir politikayı tanımlamaktadır. 

14.

Devletin olduğu dışa açık bir ekonomide  harcama fonksiyonunun eğimi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" c(1-t)-m
Soru Açıklaması

Harcama fonksiyonunun eğimi devletin olmadığı dışa kapalı bir ekonomide "c" iken Ekonomiye devleti dahil ettiğimizde " c(1-t) " ve daha sonra dışa açtığımızda ise eğimi "c(1-t)-m" olarak ifade ettik. Buradan da görüldüğü gibi  her bir aşamada harcama fonksiyonunun eğimi azalmıştır. Dolayısıyla devletin olduğu dışa açık bir ekonomide harcama fonksiyonunun eğimi c(1-t)-m dir.

15.

Diğer üretim faktörlerinin üretimde kullanılan miktarları sabitken sadece tek bir üretim faktörünün üretimde kullanılan miktarı arttırıldığında üretimin belli bir düzeyinden sonra değişken girdinin her bir ilave biriminin toplam üretim düzeyine sağladığı ürün katkı miktarlarının sürekli azalması olarak tanımlanan durum aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Azalan verimler kanunu
Soru Açıklaması

Azalan verimler kanunu, diğer üretim faktörlerinin üretimde kullanılan miktarları sabitken sadece tek bir üretim faktörünün üretimde kullanılan miktarı arttırıldığında üretimin belli bir düzeyinden sonra değişken girdinin her bir ilave biriminin toplam üretim düzeyine sağladığı ürün katkı miktarlarının sürekli azalması olarak tanımlanan durumu ifade eder. Doğru seçenek "D" şıkkıdır.

16.

Toplam fiziksel ürünü maksimum düzeyine çıkaran kombinasyona ulaşıldıktan sonra, emek girdisinin üretimde kullanılan miktarı artırılmaya devam edilirse, emek girdisi başına düşen sabit girdi miktarı azalacağından dolayı bir birim emek girdisi başına düşen verimin azalmasına yol açacaktır. Bu duruma ekonomi literatüründe ne ad verilmektedir?

Doğru Cevap: "D" Azalan Verimler Kanunu
Soru Açıklaması

Azalan verimler kanunu, diğer üretim faktörlerinin üretimde kullanılan miktarları sabit iken sadece tek bir üretim faktörünün üretimde kullanılan miktarı arttırıldığında üretimin belli bir düzeyinden sonra değişken girdinin her bir ilave biriminin toplam üretim düzeyine sağladığı ürün katkı miktarlarının sürekli azaldığı durumu ifade eder.

17.
Üretimde kullanılan girdi fiyatlarındaki artış aşağıdakilerden hangisine neden olur?
Doğru Cevap: "C" Arz eğrisi sola kayar
Soru Açıklaması

Girdi fiyatları, arz eğrisini etkileyen önemli bir etmendir. Malın fiyatındaki değişme arz eğrisinde bir kayma yaratmazken, girdi fiyatlarında meydana gelecek değişme arz eğrisinde kayma yaratır. Bir malı üretmek için birtakım girdiler kullanılır. Üretim sürecinde kullanılan girdilerden birinin fiyatının yükselmesi maliyetleri artıracak ve kârlılığı azaltacaktır. Bunun sonucunda üreticiler tarafından piyasaya sunulan mal miktarı yani arz azalacak ve arz eğrisi sola kayacaktır. Doğru cevap C'dir

18.

Hükümetin, uygulanacak en yüksek fiyatı belirlediği tavan fiyat uygulamasında, eğer tavan fiyat denge fiyatının üzerinde belirlenmişse sonuç ne olur?

Doğru Cevap: "A" Hiçbir bağlayıcı özelliği yoktur.
Soru Açıklaması

Tavan fiyat uygulamasıyla ise, hükümet uygulanacak en yüksek fiyatı belirler. Amaç, denge fiyatını yüksek bulan tüketicileri desteklemektir. Eğer, tavan fiyat denge fiyatının üzerinde belirlenmişse, bağlayıcı hiçbir özelliği yoktur. Eğer uygulanması gereken maksimum fiyat, denge fiyatının altında belirlenmişse birtakım sorunlarla karşılaşılır.

19.

Bir malın talep edilen miktarındaki yüzde değişmenin ilgili bir başka malın fiyatındaki yüzde değişmeye oranı olarak tanımlanan aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Çapraz fiyat esnekliği
Soru Açıklaması

Bir malın talep edilen miktarındaki yüzde değişmenin ilgili bir başka malın fiyatındaki yüzde değişmeye oranı çapraz fiyat esnekliği olarak tanımlanır.

20.
  • Girdi fiyatları
  • İlgili malların fiyatları
  • Teknoloji
  • Beklentiler
  • Yukarıda verilenlerden hangileri arzı belirleyen faktörler arasında yer alır?

    Doğru Cevap: "E" I-II-III-IV
    Soru Açıklaması

    Arzı belirleyen faktörleri, girdi fiyatları, ilgili malların fiyatları, teknoloji, beklentiler, firma sayısı ve kamu politikaları şeklinde sıralayabiliriz.

    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories