• İktisada Giriş 2 Deneme Ara Sınavları – Deneme 3

İktisada Giriş 2
Ara Sınav - Deneme 3
1.

Aşınan sermaye miktarını yerine koymak için yapılan yatırımlara ne ad verilir?  

Doğru Cevap: "B" Amortisman yatırımı
Soru Açıklaması

Sermaye stokunun fiziksel veya teknolojik olarak eskiyen veya kullanılamaz hale gelen kısmına amortisman denir. Aşınan sermaye miktarını yerine koymak için yapılan yatırımlara amortisman yatırımları veya yenileme yatırımları denir.

2.
Aşağıdakilerden hangisi bir sermaye malıdır?
Doğru Cevap: "A" Testere
Soru Açıklaması
3.
Günümüz dünyasına hâkim ekonomiler nasıl ekonomilerdir?
Doğru Cevap: "B" Dışa açık ekonomilerdir ve yabancı ekonomiler ile değişik düzeylerde ve türlerde ilişki içindedir.
Soru Açıklaması
4.

A ülkesinde mevcut üretim faktörlerinin bir kısmı üretime katılamamaktadır. A ülkesinin yaşadığı sorun aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Eksik istihdam
Soru Açıklaması

Bir ülkede mevcut üretim faktörlerinin bir kısmının üretime katılamamasına eksik istihdam adı verilir.

5.
Aşağıdakilerden hangisi yapısal işsizliğin bir örneğidir?
Doğru Cevap: "C" Artık ayakkabı tamir ettirilmediği için işsiz kalan bir ayakkabı tamircisi
Soru Açıklaması
6.
Aşağıdakilerden hangisinin gayrisafi yurtiçi hasılaya eklenmesi ile gayrisafi milli hasılaya ulaşılır?
Doğru Cevap: "E" Net faktör gelirleri
Soru Açıklaması
7.
Bir şeyden daha fazla elde etmek için başka bir şeyden vazgeçme zorunluluğuna ödünleşim adı verilir. Yarın daha fazla tüketmek için bugün daha az tüketmek zorunda kalmamız bir ödünleşimdir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi ödünleşime örnek değildir?
Doğru Cevap: "E" Ali’nin maaşının bir kısmı ile hisse senedi satın alması
Soru Açıklaması
Ali’nin gelecek dönemlerde cari gelirinden daha az tüketim yapacak olması ya da bugün daha az tüketmesi onun bugünkü tüketimi ile gelecekteki tüketimi arasında ödünleşim ile karşı karşıyadır olduğunu göstermektedir.
8.

GSYH’sının yatırım harcamaları 308 milyar TL, kamu harcamaları 180 milyar TL, net ihracat ise -114 milyar TL olduğunda göre tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı ne kadardır?

Doğru Cevap: "E" %71
Soru Açıklaması

GSYH’nın harcamalar yöntemi ile hesaplanmasında tüketim harcamaları C, yatırım harcamaları I, kamu harcamaları G, ihracat X ve ithalat M olarak gösterilir.  GSYH=C+I+G+(X-M) dir.  Buna göre tüketim harcamaları (C) 921 milyar TL olup GSYH içindeki payı %71’dir.

9.

Aşağıdaki durumlardan hangisi tasarruf açığının olmasına sebep olur?

Doğru Cevap: "B" Tasarruf / GSYH oranı < Yatırım / GSYH oranı
Soru Açıklaması

Tasarruf / GSYH oranı < Yatırım / GSYH oranı olması durumunda tasarruf açığı; Tasarruf / GSYH oranı > Yatırım / GSYH oranı durumda tasarruf fazlası vardır.

10.

Ülkelerarasındaki fiyat düzeyi farklılaşmasını ortadan kaldıran bir çeşit düzeltilmiş döviz kuru olan kavramın kısaltılmış ifadesi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" SGP
Soru Açıklaması

Satın alma gücü paritesi (SGP), ülkelerarasındaki fiyat düzeyi farklılaşmasını ortadan kaldıran bir çeşit düzeltilmiş döviz kurudur. Satın alma gücü paritesi belirli bir mal ve hizmet sepetinin satın alınabilmesi için gerekli ulusal para tutarlarının birbirine oranıdır. Başka bir ifadeyle SGP, farklı para birimlerinin satın alma gücü- nü eşitleyen bir değişim oranıdır. Eğer T1’nin satın alma gücü Türkiye’de de yurtdışında da aynı ise o zaman iki ülke parası arasında reel döviz kurunda aynı olması gerekir. SGP’ye göre iki ülke parası arasındaki nominal döviz kuru bu ülkeler arasındaki fiyat farkını yansıtmalıdır.

11.
Gayri safi milli hasıladan amortismanların ve dolaylı vergilerin çıkarılıp, bulunan değere sübvansiyonların eklenmesi ile ulaşılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Milli gelir
Soru Açıklaması
12.
Üretime katılan son işçinin işletmeni son hasılatına yaptığı katkı ya da toplam hasılada meydana getirdiği değişiklik nedir?
Doğru Cevap: "C" Marjinal ürün hasılası
Soru Açıklaması
Marjinal faktör maliyeti, firmanın istihdam ettiği son işçinin firmanın toplam maliyetinde yaptığı değişikliktir. İşgücü, 15 ile 60 yaş arasındaki nüfusun toplam nüfusa oranıdır. Marjinal ürün hasılası, üretime katılan son işçinin işletmeni son hasılatına yaptığı katkı ya da toplam hasılada meydana getirdiği değişikliktir.
13.
Üretim faktörlerindeki sayısal büyüme ile faktörlerin verimliliklerindeki büyümenin toplamı aşağıdakilerden hangisini verir?
Doğru Cevap: "A" İktisadi büyüme oranı
Soru Açıklaması
14.
Birleşmiş Milletlerin hazırladığı İnsani Gelişme Endeksi (İGE), insan refahını belirleyen kaç temel unsuru göz önünde bulundurmaktadır?
Doğru Cevap: "A" 3
Soru Açıklaması
15.
Bir ekonomide işsizlik düzeyini hesaplamaya yarayan oran aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" (İşsizlerin Sayısı) / İşgücü
Soru Açıklaması
16.
Aşağıdakilerden hangisi GSYH hesaplanırken yapılmaması gereken "çifte sayma" hatasına bir örnektir?
Doğru Cevap: "E" Bir ekonomide üretilen toplam kumaş ve giysilerin GSYH hesabına dahil edilmesi
Soru Açıklaması
17.
Bir ülkenin ekonomisinde sadece bir buğday üreticisi ve 1 un fabrikası olduğunu düşünelim. 2014 yılı için buğday üreticisi ürettiği 10 ton buğdayın hepsini un fabrikasına kilosu 0,8 para birimi (PB)'nden, 2015 yılı için ise ürettiği 8 ton buğdayın hepsini un fabrikasına kilosu 1,2 PB 'den satmış olsun. Un fabrikası ise 50 kg buğdaydan 40 kg un elde edebilmektedir. Un fabrikası 2014 yılında ürettiği unu kg 3 PB'den , 2015 yılında ise kg 3,5 PB'den satmıştır. Bu bilgilere göre bu ülkenin 2015 yılı ekonomik büyümesi kaçtır?
Doğru Cevap: "A" 6,67
Soru Açıklaması
18.
İşgücünün, sermayeye görece bol olduğu bir ekonomide aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "C" İşgücü verimliliği düşüktür
Soru Açıklaması
19.
Bireyler (tüketiciler) ve firmaların (üreticiler) iktisadi faaliyetlerini inceleyen ve aynı zamanda ihtiyaç, fayda, değer ve fiyat kavramlarını analiz eden iktisadın alt dalına ne ad verilir?
Doğru Cevap: "B" Mikro İktisat
Soru Açıklaması
20.
Milli gelire ulaşmak için safi milli hasılaya eklenmesi ve safi milli hasıladan çıkarılması gereken veriler aşağıdakilerin hangisinde doğru biçimde verilmiştir?
Doğru Cevap: "A" –Dolaylı Vergiler, +Sübvansiyonlar
Soru Açıklaması
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories