I. Fiyat İstikrarıII. Tam istihdamı gerçekleştirmekIII. Nüfus artışını sağlamakIV. Gelir dağılımını gerçekleştirmekYukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ekonomi politikasının amaçlarındandır?
Ekonomi politikasının amaçları ile kastedilen, “ulaşılmak istenen hedefler” veya “elde edilmek istenen sonuçlardır”. Örneğin enflasyonu önleyip “fiyat istikrarını sağlamak”, “tam istihdamı gerçekleştirmek”, “yüksek büyüme hızları elde etmek”, “ödemeler dengesini sağlamak”, “gelir dağılımını iyileştirmek”, ekonomi politikası modelinin temel amaçlarını oluşturur.
Aşağıdaki kavramlardan hangisi “niteliksel” bir özellik taşır?
İktisadi kalkınma yaşam koşullarının ve refahın iyileşmesini de kapsadığı için niteliksel bir özellik taşır.
Enerji fiyatlarındaki ani artış aşağıdaki durumlardan hangisine yol açar?
Enerji fiyatlarındaki ani artış bir arz şoku yaratır. Çünkü enerji üretim için önemli bir girdidir. Ani yaşanan arz şoku nedeniyle fiyatlar genel seviyesi yükselir ve bir enflasyon ortaya çıkar.
Hükümet toplam gelir düzeyini bütçe açığına yol açmadan artırmak istediğinde kamu harcamaları artışına eşdeğer miktarda vergiyi artırmalıdır. Bu durumda çarpana ne ad verilir?
Hükümet toplam gelir düzeyini bütçe açığına yol açmadan artırmak istediğinde kamu harcamaları artışına eşdeğer miktarda vergiyi artırmalıdır. Bu durumda çarpana denk bütçe çarpanı denir. Kamunun yer aldığı dışa kapalı basit ekonomide denk bütçe çarpanı 1’e eşittir.
Çarpan, reel toplam çıktının denge düzeyindeki değişiminin, dışsal değişkendeki değişime oranıdır.