I. Vergi çarpanıII. Servet etkisiIII. BeklentilerIV. Döviz kuru etkisiV. Faiz oranı etkisiYukarıda verilen kavramlardan hangisi ya da hangileri toplam talep eğrisinin negatif eğilimli olmasında etkilidir?
Toplam talep eğrisi üç etki nedeniyle negatif eğilimlidir: 1)Servet oranı 2)Faiz oranı 3) Döviz kuru.
Toplam talep eğrisinin sağa kayması sonucu aşağıdaki durumlardan hangisi oluşur?
Toplam talep eğrisinin sağa kayması ekonomik büyümeyi, reel milli gelirde artışı ve işsizlik oranında azalışı temsil eder.
Ülkede hem ekonomik daralma hem de enflasyonun aynı anda ortaya çıkmasına ne ad verilir?
Ülkede hem ekonomik daralma hem de enflasyonun aynı anda ortaya çıkması stagflasyon olarak adlandırılır. Bundan kurtulmak isteyen devlet arz şokunun sönmesini beklemek yerine sisteme müdahale etmeye karar verir. Kamu harcamalarını arttırır.
Bir ekonominin üretim kapasitesinin zaman içinde reel olarak artmasına ne ad verilir?
Bir ülkenin üretim kapasitesindeki artış ancak reel değişkenler ile ölçülebilir. Bu reel artışa ekonomik büyüme adı verilir ve en güvenilir şekilde reel GSYH ile ölçülür.
Senyoraj kavramının tanımı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?
Senyoraj, paranın üretim maliyetiyle üzerinde yazılı değer arasındaki fark demektir. B, C, D ve E şıklarındaki tanımlar sırasıyla devalüasyon, sterilizasyon, reeskont ve resesyon kavramlarına aittir.
Aşağıdakilerden hangisi 1936 yılında iktisat alanında yayımlanmış olan Genel Teori kitabının yazarıdır?
İktisat alanında 1936 yılında yayımlanmış olan Genel Teori kitabı John Maynard Keynes tarafından yazılmıştır.
Faiz oranı fiyat düzeyi ile yatırım ilişkisine etkisi nasıldır?
Daha düşük fiyat seviyesi daha düşük faiz oranı anlamına gelir. Bu da yatırım malları için daha fazla harcamayı getirir. Yatırım harcamalarında meydana gelen bu artış toplam talepte bir başka artış nedeni olacaktır.
Kamunun yer almadığı dışa kapalı bir ekonomide tüketim fonksiyonu c=150 +0,5Y ve planlanan yatırımların 100 birim olması durumunda denge gelir düzeyinin değeri nedir?
Elimizde ikisi içsel (Y ve C), biri de dışsal (I) olan üç değişkenimiz vardır. İlk olarak denge durumunu, yani toplam gelirle (Y) toplam planlanan harcama (AE) eşitliğini yazalım. Y = C + IEkonomini tüketim fonksiyonunu da aşağıdaki gibi kabul etmiştik: C = 150 + 0,5YDışsal değişken olan planlanan yatırımları ise 100 varsaymıştık: I=100. Bu bilgileri, denge denklemindeki yerlerine yazalım. Y = 150 + 0,5Y + 100 → Y = 250 + 0,5YBu son denklemi Y için çözeriz: Y=500. Bu değer, veri bilgiler altında ekonominin toplam denge gelirini göstermektedir. Denge gelir düzeyine karşılık gelen toplam tüketimi (C) belirlemek istersek, Y=500 değerini C = 150 + 05Y ’deki yerine yazar ve çözeriz. Buna göre, denge gelir düzeyinde ekonominin toplam tüketim düzeyi, C=400 birimdir.