İş Kanunu’nda Kanunun 24 ve 25. maddelerinde gösterilen nedenlerden yalnız ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan hallere dayanarak yapılan fesihlerde fesih hakkını kullanma süresi ne kadardır?
İş Kanunu’nda Kanunun 24 ve 25. maddelerinde gösterilen nedenlerden yalnız ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan hallere dayanarak yapılan fesihlerde fesih hakkını kullanma süresi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğertarafın öğrendiği günden başlayarak altı işgünü ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl ile sınırlanmıştır (İK m. 26/1).
Genel hükümlere göre İş sözleşmesi geçersiz olduğunda kural olarak İş sözleşmesinin durumu nasıl açıklanır?
Genel hükümlere göre, geçersizlik halinde kural olarak iş sözleşmesi baştan itibaren hükümsüzdür. Zira böyle bir sözleşme daha başlangıçta “ölü doğmuş” kabul edildiğinden geçerlilik kazanamaz.
Turizm sektöründe ......... aylık süre içinde haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
Turizm sektörü dışında denkleştirme süresi, 2 aydır, toplu iş sözleşmeleri ile 4 aya kadar arttırılabilir.
Turizm sektöründe dört aylık süre içinde haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirmre süresi toplu iş sözleşmeleri ile altı aya kadar arttırılabilir.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında işçilerin korunmasını düzenleyen ilk pozitif hukuk düzenlemeleri hangi alanda yapılmıştır?
Maden ocakları
Sanayi Devrimi'ne ilişkin verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
Sanayi Devrimi, 18. yüzyılın ikinci yarısında başlayarak, “Sanayi Dönemi” olarak adlandırılan yeni bir dönemin başlamasına ön ayak olmuş ve toplumların ekonomik, sosyal ve hukuki yapılarında köklü değişimlere yol açmıştır. Sanayi Devrimi ilkolarak İngiltere’de başlayarak daha sonra Fransa, Almanya gibi bazı Batı Avrupa ülkelerine yayılmıştır. Modern iş hukuku Sanayi Devrimi ile meydana gelmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi kıdem tazminatına hak kazanabilme koşullarından değildir?
Kıdem tazminatına hak kazanılabilmesi, her şeyden önce bazı koşulların gerçekleşmesine bağlıdır. Bu koşullar şu şekilde sıralanarak açıklanabilir:- İş Kanunu’na Tâbi Bir İş Sözleşmesi ile Çalışma
- Kıdem tazminatına hak kazanabilme açısından işçinin özel veya kamu kesiminde çalışması arasında da bir ayırım yapılmamıştır. Bu bakımdan işçi ister özel kesimde isterse kamu kesiminde çalışsın kıdem tazminatına hak kazanabilecektir.
- İşçinin Ölümü
- İş Sözleşmesinin İşveren Tarafından Süreli Fesih Yoluyla Sona Erdirilmesi Hal
- İşverenin Bir veya Değişik İşyerlerinde Belirli Bir Sürece Çalışmış Olmak
Ücretin ödeme gününden itibaren kaç gün içerisinde mucbir bir neden dışında ödenmemesi halinde işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir?
Ücretin ödeme gününden yirmi gün içerisinde mucbir bir neden dışında ödenmemesi halinde işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir.
İş sözleşmesinin sona ermesi birinci olarak genel sebeplerle olur genel sebeplerle sözleşmenin sona ermesi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Bu durumda işverenin ölümüyle iş sözleşmesinin son bulmasıiçin, iş sözleşmesinin işverenin kişiliği dikkate alınarak yapılıp yapılmadığına bakılacaktır. Eğer böyle özel bir durum söz konusu değilse, işverenin ölümü iş sözleşmesini sona erdirmez. Bu halde işveren ölmüş olsa dahi, iş sözleşmesinden doğan borçları mirasçıları tarafından yerine getirilir.
Nitelikleri bakımından en çok ...... işgünü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devamedenlere sürekli iş denir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
İş Kanunu’nun 10. maddesindeki sürekli ve süreksiz işler ayrımına göre, iş sözleşmeleri sürekli ve süreksiz iş sözleşmeleri olarak ikiye ayrılırlar. Bu maddeye göre “Nitelikleri bakımından en çok 30 işgünü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir” (İK m.10). Buna göre, süreksiz iş için yapılan iş sözleşmesine “Süreksiz İş Sözleşmesi”; sürekli iş için yapılan iş sözleşmesine de “Sürekli İş Sözleşmesi” denilmektedir.
Çalışma konusunu kısmen değiştiren işveren bu değişikliği kaç gün içerisinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne bildirmelidir?
İş Kanunu kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, devralan, çalışma konusunu kısmenveya tamamen değiştiren yahut işyerini kapatan işveren; işyeri ve çalıştırdığı işçilere ait bilgileri bir ay içinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne bildirmekle yükümlüdür.
"Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişi" aşağıdakilerden hangisidir?
İşçi, bireysel çalışma ilişkisinin öznesi durumundadır. İş Kanunu’nun 2. maddesine göre “Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi” denir.
Aşağıdakilerden hangi ücret çeşidi hukuki yönden akort ücret ile arasında fark bulunmayan fakat yapılan işin sonucuna göre hesaplanan bir ücret türüdür?
Götürü ücret çeşidi hukuki yönden akort ücret ile arasında fark bulunmayan fakat yapılan işin sonucuna göre hesaplanan bir ücret türüdür?