İş sözleşmesinin ikalesi fesih anlamına gelmediği için İş Kanunlarında iş sözleşmesininfeshine ilişkin sonuçlar ikale bakımından uygulama alanı bulmaz.
İş sözleşmesinin diğer bütün sözleşmeler için geçerli olan ve Türk Borçlar Kanunu’nda "belirtilen sözleşme taraflarından birinin irade beyanıyla sona ermesine" ne ad verilmektedir?
İş sözleşmesinin diğer bütün sözleşmeler için geçerli olan ve Türk Borçlar Kanunu’nda belirtilen genel sebeplerle sona ermesine “genel sebeplerle sona erme”; sözleşme taraflarından birinin irade beyanıyla sona ermesine ise “fesih” denir.
Aşağıdaki iş türlerinden hangisinde çalışanlar için iş güvencesinden yararlanabilmek için kıdem şartı aranmaz?
Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmamaktadır.
İşçinin iş sözleşmesinin kıdem tazminatına hak kazanacak biçimde feshedilmesi halinde kanunda öngörülen düzenleme gereğince her geçen tam yıl için işverence kaç günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenecektir?
30
İş hukukundaki "bağımlı çalışma" kavramı ile kastedilen nedir?
Bağımlı çalışmadan kastedilen, başkasının iş organizasyonuna katılarak ve başkasınca belirlenen bir şekilde iş görmedir. Bağımsız çalışanlariş hukukunun kapsamına girmemektedir.
I. İş güvencesi kapsamındaki işçilerin iş sözleşmesinin feshi
II. İş güvencesi kapsamı dışındaki işçilerin iş sözleşmesinin feshi
III. Toplu işçi çıkarmayı gerektiren sebeplerle iş sözleşmesinin feshi
IV. İş sözleşmesinin sağlık nedenleriyle derhal feshi
V. İş sözleşmesinin zorlayıcı nedenlerle derhal feshi
Yukarıdakilerden hangisi/hangileri geçerli bir sebebe dayanma zorunluluğu koşullarının gerçekleşip gerçekleşmemesine göre belirlenen süreli fesih türlerinden değildir?
IV - V
İş Kanunu’na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği’ne göre, “işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın .............. oranına kadar yapılan çalışma kısmi çalışma; bu çalışmaya ilişkin iş sözleşmesine ise kısmi süreli iş sözleşmesi” denir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
Nitekim İş Kanunu’nun 13. maddesinde, önceki kanunlarda da benzer düzenlemelerle, normal çalışma süreleriyle sınırlı, “işçinin normal haftalık çalışma…süresi kadar çalışmayı öngören iş sözleşmesidir” (İK m.13, f.1). Madde hükmünden de anlaşılacağı üzere, tamsüreli iş sözleşmesi karşısında kısmi süreli iş sözleşmesinden söz edebilmek için tam süreli iş sözleşmesi ile çalışan emsal işçiye göre, “önemli ölçüde daha az” bir haftalık çalışma süresinin, sözleşmede tespit edilmiş olması gerekir. İş Kanunu’na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği’ne (ÇSY) göre, “işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma kısmi çalışma (m.6); bu çalışmaya ilişkin iş sözleşmesine ise kısmi süreli iş sözleşmesi” denir.
İş hukukunda egemen olan işçiyi koruma amacının sınırı aşağıdaki şıklardan hangisinde yer almaktadır?
Toplum yararı
Aşağıdakilerden hangisi işçinin yan borçlarındandır?
Sadakat borcu, işçinin yan borçlarındandır. Doğru cevap E'dir.