• İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Ara Sınavları – Deneme 4

İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Ara Sınav - Deneme 4
1.
İş sözleşmesinin sona ermesi durumunda, işveren tarafından işten ayrılan işçiye verilen, işinin türünün ne olduğunu ve süresini gösteren belgeye ne ad verilir? 
Doğru Cevap: "C" Çalışma belgesi 
Soru Açıklaması
çalışma belgesi
2.
Belirli ve belirsiz iş sözleşmesi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "E" Belirli süreli iş sözleşmeleri, sürenin dolması ile kendiliğinden sona erer ve işçi kıdem tazminatı alamaz.
Soru Açıklaması
A şıkkı yanlıştır. Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi ayrımında esas alınan kıstas sözleşmede bir sürenin kararlaştırılıp kararlaştırılmadığıdır. B yanlıştır. İş sözleşmesi yapılırken devam süresi, diğer bir ifadeyle ne zaman sona ereceği kararlaştırılmamışsa “Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi”, kararlaştırılmışsa “Belirli Süreli İş Sözleşmesidir”. c yanlıştır. Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. d yanlıştır. Süresi bir yıl veya bir yılı aşan belirli süreli sözleşmeler yazılı yapılmalıdır.
3.

Bu ücret türünde parça sayısı, uzunluk, ağırlık ve büyüklük gibi birimler esas alınarak işçinin alacağı ücret belirlenir.

Yukarıda bahsedilen ücret türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Akort ücret
Soru Açıklaması

Akort ücret, yapılan işe bağlı olarak hesaplanan ücret türüdür. Bu ücret türünde parça sayısı, uzunluk, ağırlık ve büyüklük gibi birimler esas alınarak işçinin alacağı ücret belirlenir.

4.
İşin karşılığı olan ücret ile ücret eki konumundaki prim, ikramiye ve sosyal yardımların oluşturduğu ücret aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Geniş ücret
Soru Açıklaması
5.

Belirli süreli iş sözleşmesi hangi koşulla üst üste (art arda) kurulabilir?

Doğru Cevap: "D" Esaslı bir sebebin bulunması halinde
Soru Açıklaması

Türk Borçlar Kanunu’nun 430. maddesi  İş İlişkisinin Sona Ermesi ve Sonuçlarıçerçevesinde belirli süreli iş sözleşmesi, süresinin bitiminden sonra örtülü olarak sürdürülüyorsa, belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür. Ancak esaslı bir sebebin varlığı halinde, üst üste belirli süreli iş sözleşmesi kurulabilir.

6.
İş Kanununun kapsamına giren bir işyerinde iş alan alt işveren, çalıştırmakta olduğu işçileri nereye ve ne kadar süre içinde bildirmekle yükümlüdür?
Doğru Cevap: "D" 1 ay içinde, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne
Soru Açıklaması
İş Kanunu kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren yahut işyerini kapatan işveren; işyeri ve çalıştırdığı işçilere ait bilgileri bir ay içinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ ne bildirmekle yükümlüdür (İK m.3/1). Ancak hemen ekleyelim ki, işverenler, işveren vekilleri ile işçiler bir aylık bildirim sürelerine bakılmaksızın, işyerinin faaliyete geçişi ile birlikte İş Kanunu hükümlerine tabi olurlar (İK m.1). Söz konusu bildirme yükümlülüğü, alt işveren için de geçerlidir. (İK m3/2).
7.

Aşağıdaki kavramlardan hangisi iş sözleşmesinin tarafların anlaşması suretiyle sona erdirilmesini konu edinen sözleşmeyi ifade etmek üzere kullanılmaktadır?

Doğru Cevap: "D" İkale
Soru Açıklaması

İkale

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories