Aşağıdaki işverenlerden hangisi işçilerinin ücretini mutlak surette banka kanalıyla ödemek zorundadır?
Ücretlerin banka kanalıyla ödenmesi konusunda, ilgili yönetmelikte 21.05.2016 tarihinde yapılan değişiklikten sonra beş ve daha fazla sayıda işçi çalıştıran işverenler işçi ücretlerini ve diğer ödemeleri banka kanalıyla yapmak zorundadır.
Yalnızca işveren adına işletmenin bütününü yönetenlerin işveren vekili olarak kabul edildiği kanun aşağıdakilerden hangisidir?
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu
İşin karşılığı olan ücret ile ücret eki konumundaki prim, ikramiye ve sosyal yardımların oluşturduğu ücrete ne ad verilir?
İşin karşılığı olan ücret ile ücret eki konumundaki prim, ikramiye ve sosyal yardımların oluşturduğu ücrete giydirilmiş ücret ya da geniş ücret denir.
İşçiden iş görme borcunu yerine getirmesini çağrı yoluyla talep hakkına sahip olan işveren bu çağrıyı, aksi kararlaştırılmadıkça, işçinin çalıştırılacağı zamandan en az ......... önceden yapmak zorundadır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
4857 sayılı Kanun’a göre “hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süre ile çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılır. Çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanır” (İK m.14/2). Kanun’un 14. maddesinin son fıkrasına göre, “İşçiden iş görme borcunu yerine getirmesini çağrı yoluyla talep hakkına sahip olan işveren bu çağrıyı, aksi kararlaştırılmadıkça, işçinin çalıştırılacağı zamandan en az 4 gün önceden yapmak zorundadır. Süreye uygun çağrı üzerine işçi iş görme edimini yerine getirmekle yükümlüdür. Sözleşmede günlük çalışma süresi kararlaştırılmamışsa, işveren her çağrıda işçiyi günde en az 4 saat çalıştırmak zorundadır”.
Telafi çalışması, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşuluyla günde ............ saatten fazla olamaz.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
Telafi çalışmasının yapılması konusunda sınırlama getirilmiştir. Buna göre telafi çalışması, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşuluyla günde 3 saatten fazla olamaz. Ayrıca işveren, tatil günlerinde de telafi çalışması yaptıramaz.
Kıdem süresinin hesabında aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmaz?
İş sözleşmesinin devam süresince işçinin fiilen çalıştığı sürelerle kanunen çalışma süresinden sayılan haller (İK m.66), varsa deneme süresi, münavebeli işlerde işe ara verilen süreler, belirsiz süreli iş sözleşmesinin işverence haksız feshi halinde bildirim süreleri, hafta tatili, genel tatil günleri, yıllık ücretli izin süreleri, hastalık ve ücretli izin gibi durumlara ilişkin süreler de kıdem süresinin hesabında dikkate alınacaktır. Buna karşın işçilerin ücretsiz izin süreleri grev ve lokavtta geçirdiği süreler, mevsimlik çalışmalarda mevsim dışı süreler ile uzun süreli istirahat halleri, uzun süreli tutukluluk halleri, kural olarak çıraklıkta geçen süreler ise kıdem süresinden sayılmamaktadır.
Loncalar; tüm esnaf ileri gelenlerinin toplandığı, meslekleriyle ilgili serbestçe görüşebildiği ve herkesin uyabileceği kararların alındığı yerlerdir. Bunlardan önce varolan zaviye isimli meslek kuruluşlarından temel farkları, din temeline dayanmamalarıdır.
(İ), haftada üç gün, gündüz on ikiden akşam yediye kadar olmak üzere, restoran sahibi (R) ile iş sözleşmesi yapmıştır. (İ), iş sözleşmesini yaptıktan sonra, eve dönerken alışveriş merkezinden kazak satın almıştır. Olaydaki iş sözleşmesi ile satım sözleşmesi arasındaki temel farklılık nedir?
B şıkkı doğrudur. İş sözleşmesi zamana bağlı devamlı bir sözleşmedir. İş sözleşmesinde tarafların karşılıklı edimleri devamlılık arz ettiğinden, işçinin taahhüt ettiği işi yapması buna karşılık ise işverenin ücret ödemesi, iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alması gibi bazı borçlarını yerine getirmesi, kısa veya uzun sürede gerçekleşmektedir. Bu ise, sözleşmenin devamlı olduğu sonucunu doğurmaktadır. İş sözleşmesinin belirli ya da belirsiz, sürekli ya da süreksiz olması bu devamlılığı bozmaz. Her durumda tarafların edimleri devamlılık gösterir.
4000 TL ücret karşılığında çalışan bir işçinin aylık ücretinin en fazla ne kadarı haczedilebilir?
İşçilerin aylık ücretlerinin 1/4’den fazlası haczedilemez.
I. Ücreti ödeme
II. İşçiyi gözetme
III. Eşit davranma
IV. İşe uygun işçi çalıştırma
Yukarıdakilerden hangileri işverenin borçlarındandır?
Ücreti ödeme, işçiyi gözetme, eşit davranma, ve işe uygun işçi çalıştırma işverenin borçlarındandır. Doğru cevap E'dir.
11 yıllık hizmet süresi boyunca maden ocağında çalışan işçiye verilecek yıllık ücretli izin süresi kaç günden az olamaz?
24