İşveren; işyeri ve çalıştırdığı işçilere ait bilgileri ne kadar süre içinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne bildirmekle yükümlüdür?
İş Kanunu kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren yahut işyerini kapatan işveren; işyeri ve çalıştırdığı işçilere ait bilgileri bir ay içinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne bildirmekle yükümlüdür.
İşçinin zorlayıcı nedenlerle çalışamadığı günlerde , hafta tatilinde, ulusal bayram ve genel tatillerde, yıllık ücretli izinlerde, işçiye çalışmadığı halde, kanunun ifadesiyle bir iş karşılığı olmaksızın ücret ödenmesi kabul edilen ücrete ne ad verilir?
İş Kanunu’nun 32. maddesi “genel anlamda ücret, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve parayla ödenen tutardır” şeklinde tanımlamıştır. Tanımda yer alan ilk unsur ücretin yapılan işin karşılığı olmasıdır. Bununla birlikte, ücret çoğu kez işçinin tek gelir ve geçim kaynağı olduğundan iş hukukunda sosyal düşüncelerle bazen çalışma olmamasına rağmen, kanunla işçinin ücrete hak kazanacağı öngörülmüştür. Bu düzenlemelerde amaç işçinin korunmasıdır. Nitekim ilerideki konular arasında incelenecek olan, işçinin zorlayıcı nedenlerle çalışamadığı günlerde (İK m.24/III, İK. m.25/III), hafta tatilinde (İK m.46), ulusal bayram ve genel tatillerde (İK m.47), yıllık ücretli izinlerde (İK m.57), işçiye çalışmadığı halde, kanunun ifadesiyle bir iş karşılığı olmaksızın ücret ödenmesi kabul edilmiştir. Bu tür ücrete sosyal ücret adı verilmektedir.
Yüksek Hakem Kurulu başvuru dilekçesinin alındığı günden başlayarak ..... işgünü içinde başkan ve en az ....... üyenin katılımı ile toplanır.
Boşluklara aşağıdaki seçeneklerden hangisi gelirse doğru olur?
Yüksek Hakem Kurulu başvuru dilekçesinin alındığı günden başlayarak altı işgünü içinde başkan ve en az beş üyenin katılımı ile toplanır.
İşyerinde elliden fazla işçi çalıştıran kamu sektörü işvereni hangi oranda eski hükümlü işçi istihdam etmekle yükümlüdür?
% 2
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun kaçıncı maddesine göre, sendika ve konfederasyon tüzüğünün veya Kanunda gösterilen diğer belgelerin içerdikleri bilgiler Kanuna aykırı olmamalıdır?
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 7. maddesine göre, sendika ve konfederasyon tüzüğünün veya Kanunda gösterilen diğer belgelerin içerdikleri bilgiler Kanuna aykırı olmamalıdır. Doğru cevap D'dir.
Toplu iş sözleşmelerinin iş sözleşmeleri karşısındaki hükmüyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A şıkkı yanlıştır. Toplu iş sözleşmesi yapılmadan önce yapılmış ve uygulanmakta olan iş sözleşmeleri, sonradan toplu iş sözleşmelerine aykırı olacak şekilde değiştirilemez. B şıkkı yanlıştır. Toplu iş sözleşmesi yapılıp yürürlüğe girdikten sonra, yeni iş sözleşmeleri yapılacaksa, bunlara toplu iş sözleşmelerine aykırı hükümler konulamaz. C şıkkı doğrudur. Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında daha önce yapılmış ve uygulanmakta olan iş sözleşmesine aykırı olan hükümlerin yerini toplu iş sözleşmesi hükümleri alır. D şıkkı yanlıştır. İş sözleşmelerinde düzenlenmemiş konularda, toplu iş sözleşmesinde hüküm varsa, toplu iş sözleşmesi hükümleri doğrudan doğruya uygulanır. E şıkkı yanlıştır. Bazı hallerde az da olsa iş sözleşmelerinde, toplu iş sözleşmesine göre işçinin lehine olan hükümler olabilir. İşçiye yararlık ilkesi; iş hukukunun temel prensiplerindendir. Bu bakımdan iş sözleşmeleri toplu iş sözleşmesinden sonra yapılmış olsalar bile toplu iş sözleşmesi hükümleri değil, iş sözleşmesindeki işçi lehine olan hükümler uygulanacaktır.
I. Bireye Ekonomik Güvence SağlamaII. Risklerin Ortaya Çıkmadan Önce ÖnlenmesiIII. Kişiliğin Geliştirilmesi
Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri geniş anlamda sosyal güvenliğin amaçlarındandır?
Zaman içinde yaşanan ekonomik ve sosyal gelişmelere bağlı olarak sosyal güvenliğin amaç vekapsamında bireye ekonomik güvence sağlama,risklerin ortaya çıkmadan önce önlenmesi ve kişiliğin geliştirilmesi şeklinde genişleme olmuştur(Güzel-Okur ve Caniklioğlu, 2009, s.5-7; Arıcı,1999, s.4).
Deneme Süreli İş Sözleşmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?