• İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Final Sınavları – Deneme 11

İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Deneme Final Sınavları - Deneme 11
1.

Ülkemizde çalışma hayatıyla ilgili hususları düzenleme, uygulama ve denetleme ile görevlendirilen Çalışma Bakanlığı hangi yıl kurulmuştur?

Doğru Cevap: "B" 1945
Soru Açıklaması

1945 tarihinde çalışma hayatıyla ilgili hususları düzenleme, yürütme ve denetlemeyle görevli Çalışma Bakanlığı kurulmuştur.

2.
500 işçinin çalıştığı özel sektör işyerinde kaç engelli çalıştırılma yükümlülüğü bulunmaktadır?
Doğru Cevap: "B" 15
Soru Açıklaması
3.
Sendikal üyeliğe ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "C" Herhangi bir askeri ödev nedeniyle silah altına alınan üyenin üyelik ilişkisi bu süre içinde askıda kalır.
Soru Açıklaması
Herhangi bir askeri ödev nedeniyle silah altına alınan üyenin üyelik ilişkisi bu süre içinde askıda kalır. İşçinin çalışmakta olduğu işkolunu değiştirmesi sendika üyeliğini sona erdirir. İşçi sendikası üyesi işçinin bir yılı geçmemek üzere işsiz kalması sendika üyeliğini etkilemez. Sendika üyeliğinden çekilmek isteyen kişi, e-devlet kapsısı üzerinden çekilme bildiriminde bulunmak suretiyle üyelikten çekilebilir. Sorunun doğru cevabı c şıkkıdır.
4.
I.Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde kullanılabilmesiII.Belirli süreli iş sözleşmelerinde kullanılabilmesiIII. Haklı sebeplere dayanılarak kullanılabilmesiIV. Geçerli sebeplere dayanılarak kullanılabilmesiDerhal fesihe ilişkin olarak, yukarıdakilerden hangisi veya hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: "E" I,II ve III
Soru Açıklaması
Derhal fesih, Kanunda öngörülen “haklı sebeplere” dayanarak taraflardan birinin irade beyanı ile iş sözleşmesini sona erdirmesidir. Ayrıca derhal fesih, süreli fesihte olduğu gibi sadece belirsiz süreli iş sözleşmeleri için değil, aynı zamanda belirli süreli iş sözleşmeleri için de uygulanabilen bir fesih türüdür.
5.
Üyelik aidatına ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "D" Talebe rağmen ödenmesi gereken üyelik aidatını kesmeyen işveren aidat miktarını bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiziyle birlikte sendikaya ödemekle yükümlüdür.
Soru Açıklaması
Sendikal kuruluş üyesi bir kişinin üyelikten doğan en önemli borçlarından birisi üyelik aidatı ödemektedir. Üyelik aidatının mikatarının sendikal kuruluşların tüzüklerinde belirlenen usul ve esaslara göre genel kurul tarafından belirlenmesi gerekir. Sendikal kuruluşun faaliyeti durduğu anda borç da oratadan kalkar. üyelik aidatı, yetkili işçi sendikasının işverene yazılı başvurusu üzerine, işçinin ücretinden kesilmek suretiyşe ilgili sendikaya ödenir. Üyelik aidatını kesmeyen veya kesmesine rağmen bir ay içinde ilgili işçi sendikasına ödemeyen işveren bldirim şarıtu aranmaksızın aidat miktarını işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiziyle birlikte ödemekle yükümlüdür. Doğru Cevap B şıkkıdır.
6.

İşçi sayıldıkları için işçi sendikasına üye olma hakkına sahip kişilerin, işçi sendikasına üye olabilmeleri başka bir deyişle üye olma hakkını kullanabilmeleri için Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre kaç yaşını doldurmuş olmaları gerekir?

Doğru Cevap: "B" 15
Soru Açıklaması

İşçi sayıldıkları için işçi sendikasına üye olma hakkına sahip bu kişilerin, işçi sendikasına üye olabilmeleri başka bir deyişle üye olma hakkını kullanabilmeleri için Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre on beş yaşını doldurmuş olmaları gerekir.

7.

Sürekli tam işgöremezlikte sigortalıya aylık kazancının yüzde kaçı oranında gelir bağlanır?

Doğru Cevap: "C" %70
Soru Açıklaması

Sürekli tam işgöremezlikte sigortalıya aylık kazancın %70’i oranında gelir bağlanır.

8.
Bazı hallerde iş sözleşmesi işçi tarafından süreli fesih yoluyla sona erdirildiği halde işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Aşağıdakilerden hangisi bu duruma örnek gösterilemez?
Doğru Cevap: "E" Süreksiz iş sözleşmesine dayanarak çalışanların işten ayrılması
Soru Açıklaması
Süreksiz iş sözleşmesine dayanarak çalışanlar da kıdem tazminatı ödemesinden yararlanamayacaklardır. Zira kıdem tazminatı sadece İş Kanunları kapsamında bulunan işçiler için getirilmiş özel bir düzenlemedir. diğer durumlarda ise, iş akdi işçi tarafından feshedildiği halde işçi kıdem tazminatına hak kazanmaktadır.
9.

İş Kanunu kapsamına giren nitelikte bir işyerini kapatan işveren, işyerini ve çalıştırdığı işçilere ait bilgileri kaç ay içinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne bildirmekle yükümlüdür? 

Doğru Cevap: "A" 1
Soru Açıklaması

1 (Bir)

10.
Toplu iş sözleşmesinin şekli ve süresiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: ""
Soru Açıklaması

E şıkkı doğrudur. Toplu iş sözleşmeleri yazılı olarak yapılmalıdır (m.35/1). Toplu iş sözleşmesi en az bir ve en çok üç yıl süreli olarak yapılabilir. Toplu iş sözleşmesinin süresi, sözleşmenin imzalanmasından sonra taraflarca uzatılamaz, kısaltılamaz ve sözleşme süresinden önce sona erdirilemez (m. 35/2). Faaliyetleri bir yıldan az süren işlerde uygulanmak üzere yapılan toplu iş sözleşmelerinin süresi bir yıldan az olabilir. İşin bitmemesi halinde bu sözleşmeler bir yılın sonuna kadar uygulanır (m.35/4). Toplu iş sözleşmesi süresinin bitmesinden önceki yüz yirmi gün içinde, yeni sözleşme için yetki başvurusunda bulunulabilir. Ancak yapılacak toplu iş sözleşmesi önceki sözleşme sona ermedikçe yürürlüğe giremez (m.35/4).

11.
Aşağıdakilerden hangisi sendika ve konfederasyonların kendiliğinden sona erme hallerinden biri değildir? 
Doğru Cevap: "B" Anayasada belirtilen Cumhuriyetin nitelikleri ve demokratik esaslara aykırı faaliyette bulunulması 
Soru Açıklaması
Sendika üyesi olabilmek için gerekli koşulların kaybedilmesi halinde sendika üyeliği kendiliğinden sona erer. İşçi sendikası üyeliğini kendiliğinden sona erdiren bir diğer hal de işkolunun değiştirilmesidir. Gerçek kişinin ölümü veya gaipliğine karar verilmesi, tüzel kişiliğin feshi ya da infisahi halinde de sendika üyeliği kendiliğinden sona erer. SGK'dan yaşlılık veya malullük aylığı ya da toptan ödeme alarak işten ayrılan işçilerinde sendika üyeliği sona erer. Sorunun doğru cevabı b şıkkıdır.
12.
Türk İş Hukukundaki aşağıdaki düzenlemelerden hangisi işçi eylemlerini yasaklamak amacıyla çıkarılmıştır?
Doğru Cevap: "D" Tatil-i Eşgal Kanunu
Soru Açıklaması
Cumhuriyet dönemi öncesinde, giderek çoğalan işçi eylemlerini yasaklamak üzere 1909 yılında “Tatil-i Eşgal Kanunu” çıkarılmıştır.
13.
Aşağıdakilerden hangisi Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre işveren sendikası için söylenemez?
Doğru Cevap: "C" En az on beş işverenin bir araya gelmesi ile kurulur.
Soru Açıklaması
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre “işveren sendikaları, işkolu esasına göre bir işkolunda ve bu işkolundaki en az yedi işveren tarafından kurulur” İşçi sendikaları gibi işveren sendikaları için de geçerli olan işkolu esasına göre sendikalaşma ilkesi uyarınca, işveren sendikalarının da meslek ve işyeri esasına göre veya yerel ve bölgesel düzeyde kurulabilmesi mümkün değildir.
14.

"Ücret sistemi işçiyi, daha yüksek ücret geliri elde edebilmek için daha fazla çalışmaya sevk edip yorabilir. Bunun sonucunda da işçi, iş kazası ve meslek hastalığı riskine daha açık hale gelebilir." ifadesi aşağıdaki hangi ücret için doğru bir ifadedir?

Doğru Cevap: "D" Akort ücret
Soru Açıklaması

Yapılan işe bağlı olarak ücret ödenmesi nedeniyle ücret, yapılan işin tam karşılığıdır. İşçi, daha çok çalışmasına bağlı olarak daha yüksek ücret geliri elde edebileceği gibi yavaş çalışması halinde ücreti düşecektir. Bu ücret sistemi işçiyi, daha yüksek ücret geliri elde edebilmek için daha fazla çalışmaya sevk edip yorabilir. Bunun sonucunda da işçi, iş kazası ve meslek hastalığı riskine dahaaçık hale gelebilir. Ayrıca, yaptığı işin kalitesinde de bozulma olabilir.

15.
İşyerinin devri halinde devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden, devir tarihinden itibaren ne kadar süre ile sorumludur?
Doğru Cevap: "B" 2 yıl
Soru Açıklaması
İşyerinin bir devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlarından devreden ve devralan birlikte sorumludur. Ancak devredenin sorumluluğu, devir tarihinden itibaren 2 yıl süre ile sınırlıdır.
16.

6356 sayılı Kanuna göre bir işyerinin girdiği işkolu belirlenirken hangi unsur dikkate alınır?

Doğru Cevap: "C" İşyerinde yapılan asıl işin niteliği
Soru Açıklaması

Bir işyerinin gireceği işkolu o işyerinde yürütülen esas işin niteliğine göre belirlenir ve bir işyerinde yürütülen asıl işe yardımcı işler de asıl işin dahil olduğu işkolundan sayılır

17.
Toplu iş sözleşmelerinde yer alan, iş sözleşmesinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi ile ilgili hükümlere borç doğrucu hükümler denir. Toplu iş sözleşmesinin tarafları normatif hükümlerle, toplu iş sözleşmesinin kapsamı ile sınırlı kalmak ve kanuna aykırı olmamak kaydıyla genel ve objektif hukuk kuralları koyabilmektedirler. Ücret, fazla çalışma, prim, ikramiye, sosyal yardımlar, izinler, çalışma süreleri ile ilgili hükümler de iş sözleşmesinin içeriğine ilişkin normatif hükümlere örnektir. Yukarıda toplu iş sözleşmesinin içeriği ile ilgili olarak verilenlerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: "D" II ve III
Soru Açıklaması

Toplu iş sözleşmelerinde yer alan, iş sözleşmesinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi ile ilgili hususları düzenleyen hükümlere toplu iş sözleşmelerinin normatif hükümleri denilir. Bu hükümler toplu iş sözleşmelerinin zorunlu unsurlarındandır. Bir başka ifadeyle iş sözleşmesinin yapılması, içeriği veya sona ermesiyle ilgili düzenleme bulunmayan bir sözleşme toplu iş sözleşmesi olarak kabul edilemez.

18.
İşçilerin ve işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az yedi işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Sendika
Soru Açıklaması
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre; sendika, “İşçilerin ve işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az yedi işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip” kuruluşlardır. Yapılan bu tanım, hem işçi ve hem de işveren sendikaları için ortak kullanılmaktadır. Sendikalar işçiler tarafından meydana getirilirse işçi sendikaları, işverenler tarafından meydana getirilirse işveren sendikaları adını alırlar. Sorunun Doğru Cevabı C şıkkıdır.
19.

İş Kanununda belirli süreli iş sözleşmesi yapma serbestisi hangi gerekçe ile sınırlandırılmıştır?

Doğru Cevap: "E" İşçinin korunması için
Soru Açıklaması

Kanunun 11. maddesinin 1. fıkrasında belirli süreli iş sözleşmesi yapma serbestisi işçileri korumak amacıyla sınırlandırılmış ve bu tür sözleşmelerin ancak anılan fıkrada belirtilenobjektif koşulların varlığı halinde kurulabileceği belirtilmiştir.

20.
01.01.2016 tarihinde iş sözleşmesi sona eren işçi (İ); kıdem tazminatının eksik hesaplanmış olduğu gerekçesiyle çalışmakta olduğu işletmeye bir dilekçeyle başvurmuştur. Dilekçesine bir cevap alamayan (İ) iş mahkemesinde dava açmayı düşünmektedir. Yukarıdaki örnek olayda hangi tür iş uyuşmazlığı bulunmaktadır?
Doğru Cevap: "C" Bireysel iş uyuşmazlığı
Soru Açıklaması
İş uyuşmazlığı, tek bir işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisinden kaynaklanıyorsa bireysel iş uyuşmazlığı söz konusudur. Geçerli bir sebep yokken, işverenin iş sözleşmesini feshetmesi kıdem tazminatını eksik ödemesi veya hiç ödememesi, ücretlerden kanuna aykırı kesintiler yapması bireysel iş uyuşmazlıklarına örnektir. Ülkemizde uygulanan hukuk sistemi, bireysel iş uyuşmazlıkları için özel bir çözüm yolu öngörmemiştir. Bireysel iş uyuşmazlıklarının çözüm yeri iş davalarına bakmakla görevlendirilen mahkemelerdir.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories