• İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Final Sınavları – Deneme 15

İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Deneme Final Sınavları - Deneme 15
1.
Kanun dışı grev ve lokavtın sonuçları ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "E" İşveren, işçilerin lokavt süresine ilişkin iş sözleşmesinden doğan haklarını ödemek zorunda değildir.
Soru Açıklaması
İşveren, işçilerin lokavt süresine ilişkin iş sözleşmesinden doğan bütün haklarını bir iş karşılığı olmaksızın ödemek ve uğradıkları zararları tazmin etmekle yükümlüdür. Sorunun cevabı e seçeneğindedir.
2.

I. Arabuluculuk

II.Uzlaştırma 

III.Kanuni Hakem

IV.Özel Hakem

 Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ülkemizde toplu iş uyuşmazlıklarının barışçıçözüm yolları olarak düzenlenmiştir? 

Doğru Cevap: "A" I, III ve IV. 
Soru Açıklaması

Ülkemizde toplu iş uyuşmazlıklarının barışçıçözüm yolları olarak arabuluculuk, kanuni hakemve özel hakem müesseseleri düzenlenmiştir.

3.

Aşağıdakilerden hangisi 4857 sayılı İş Kanunu'nun uygulama alanı kapsamında yer alır?

Doğru Cevap: "E" Havacılığın yer tesislerinde yürütülen işler
Soru Açıklaması

Havacılığın yer tesislerinde yürütülen işler

4.

Türkiye'de İşsizlik Sigortası Kanunu hangi yıl uygulanmaya başlanmıştır?

Doğru Cevap: "B" 2000
Soru Açıklaması

Türkiye'de 25.08.1999 tarihinde 4447 sayılı “İşsizlik Sigortası” kabul edilmiş ve 01.06.2000 tarihinde uygulanmaya başlamıştır.

5.

"Yetki belgesi bulunmaksızın yapılan bir toplu iş sözleşmesinde taraflardan birinin veya ikisinin yetki şartlarına sahip olmadığı ve bu nedenle sözleşmenin hükümsüzlüğü, Bakanlıkça durumun tespitinden itibaren ......... içinde, ilgililerce veya Bakanlıkça mahkemede dava yolu ile ileri sürülebilir."

Aşağıdakilerden hangisi boşluğa gelecek seçeneklerden biridir?

Doğru Cevap: "E" 45 gün
Soru Açıklaması

Yetki belgesi bulunmaksızın yapılan bir toplu iş sözleşmesinde taraflardan birinin veya ikisinin yetki şartlarına sahip olmadığı ve bu nedenle sözleşmenin hükümsüzlüğü, Bakanlıkça durumun tespitinden itibaren kırk beş gün içinde, ilgililerce veya Bakanlıkça mahkemede dava yolu ile ileri sürülebilir.

6.
Aşağıdakilerden hangisi 5510 sayılı Kanun’a göre sigortalı sayılmamaktadır?
Doğru Cevap: "E" Rehabilite edilen hasta veya maluller
Soru Açıklaması
5510 sayılı Kanun iş kazası, meslek hastalıkları, hastalık ve analık sigortalarını, “Hizmet Akdiyle veya Kendi Adına ve Hesabına Bağımsız Çalışan Sigortalıların Tabi Olduğu Kısa Vadeli Sigorta Hükümleri” başlığı altında 13-25. maddeler kapsamında düzenlenmektedir. Hatırlanacağı gibi 4/1-a sigortalıları, çoğunluğu hizmet akdiyle çalışan bağımlı çalışanlardır. 4/1-b sigortalıları bağımsız çalışanlar ve 4/1-c sigortalıları ise kamu kesiminde çalışanlardır. Kamu çalışanlarının durumu 5510 sayılı Kanun’un 5. Bölümünde ayrıca düzenlendiği için onlara kısa vadeli sigorta hükümleri uygulanmayacaktır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise kısa vadeli sigorta kollarından sadece parasal yardım yapılması, sağlık hizmeti verilmemesidir. Sağlık hizmetleri ileride değinileceği gibi genel sağlık sigortası hükümlerine göre verilecektir.
7.

İşçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışıyla olayda maddi çıkar sağlaması halinde işveren iş sözleşmesini derhal fesih hakkını hangi süre içinde kullanmalıdır?   

Doğru Cevap: "D" 6 iş günü 
Soru Açıklaması

6 iş günü

8.

İşçinin yeni iş arama için gün içinde verilmesi gereken iş arama izni en az kaç saat olmalıdır?

Doğru Cevap: "C" İki saat
Soru Açıklaması

İş arama izni işçiye yeni bir iş bulmasını sağlamak amacıyla verildiğine göre, işçinin yeni bir iş bulmasından sonra işverenin işçiye yeni iş arama izni vermesi zorunluluğu ortadan kalkar. İş saatleri içinde verilmesi gereken iş arama izni süresi günde iki saatten az olamaz (İK m.27).

9.
Aşağıdakilerden hangisi sosyal sigorta sisteminin öncüsü olarak kabul edilmektedir?
Doğru Cevap: "C" Bismarck
Soru Açıklaması
Sanayi Devrimi’nin İngiltere’de yaşanmasına rağmen Almanya’da Bismarck tarafından oluşturulan sosyal güvenlikle ilgili ilke ve uygulamaların modern sosyal güvenlik uygulamaları içinde ilk ve önemli bir yeri vardır. Bismarck, sosyal sigorta sisteminin öncüsü olarak kabul edilmektedir. Bu sistem, özel sigorta tekniğinin uygulanmasına dayanmaktadır. Sistem zorunluluk esasını temel almakta, finansmanı işçi, işveren primleri ile Devletin genel bütçeden yaptığı katkı ile sağlanmakta ve kişiler prim ödemek suretiyle yararlanmaktadırlar. Almanya’nın sistemi daha sonra diğer Avrupa ülkeleri tarafından da uygulanmıştır (Uşan, 2009, s.35; Güzel-Okur ve Caniklioğlu, 2009, s.19; Dilik, 1992, s.46-50).
10.

Değişik işkollarında en az beş sen­dikanın bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşlara ne denir?

Doğru Cevap: "B" Konfederasyon
Soru Açıklaması

2821 sayılı Sendikalar Kanunu gibi, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre de işçi ve işverenlerin ku­rabileceği tek sendikal üst kuruluş konfede­rasyondur. Konfederasyon, 6356 sayılı Sen­dikalar ve Toplu İş  Sözleşmesi Kanunu’nun tanımlar başlığını taşıyan 2. maddesinde tanımlanmıştır. Bu tanıma göre konfede­rasyon, “Değişik işkollarında en az beş sen­dikanın bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip” kuruluşlardır.

11.
Toplu iş sözleşmesinin yapılmasında herhangi bir uyuşmazlığın olmamasıdurumunda aşağıdaki safhalardan hangisi görülmez?
Doğru Cevap: "D" Arabuluculuk
Soru Açıklaması
Arabuluculuk yöntemi de uzlaştırma yöntemine oldukça benzer bir yöntemdir. Arabuluculukta taraflar arasındaki uyuşmazlığın çözümüne üçüncü bir kişi katkıda bulunmaya çalışır. Arabulucu sadece taraflar arasındaki görüş farklılıklarını gidermeye çalışır. Tarafların anlaşması için bir karar taslağı hazırlamaya ve tarafların buna uymasını talep etmeye yetkili değildir. Tarafların anlaşmaları halinde arabulucunun görevi sona erer.
12.
Sosyal Güvenlik Kurumu nereye bağlıdır?
Doğru Cevap: "D" Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Soru Açıklaması
Günümüzde ülkemizde sosyal güvenlik hizmetleri, Sosyal Güvenlik Kurumu ile yerine getirilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu, kamu tüzel kişiliğine haiz, idari ve mali açıdan özerk Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir kuruluşudur
13.

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine göre sendika veya konfederasyonların şubelerinin ilk genel kurulu, kuruş tarihinden itibaren başlayarak kaç ay içinde yapılmalıdır?

Doğru Cevap: "C" 6 ay
Soru Açıklaması

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hü­kümlerine göre sendika veya konfederasyonun ilk genel kurulu, tüzel kişiliğin kazanılmasından, şube­lerin ilk genel kurulu ise kuruluş tarihinden itibaren başlayarak altı ay içinde yapılır.

14.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre “işçi sendikaları”nın, sendikalaşma ilkesi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "B" Yerel ve bölgesel düzeyde işçi sendikaları kurulabilir.
Soru Açıklaması

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda da işçi sendikalarının işkolu esasına dayalı olarak kurulabileceği hükme bağlanmıştır. Söz konusu düzenleme ile benimsenen işkolu esasına göre sendikalaşma ilkesi uyarınca, yerel ve bölgesel düzeyde işçi sendikaları kurulabilmesi mümkün olmadığı gibi, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’nda olduğu gibi açık bir şekilde ifade edilmiş olmasa da, meslek ve işyeri esasına göre işçi sendikası kurulabilmesi de mümkün değildir

15.
İş sözleşmelerinin saptanan sürenin dolması ile bitmesi hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "E" Esaslı bir sebebin varlığı halinde, saptanan süre dolmasına rağmen iş sözleşmesi, süresinin bitiminden sonra örtülü olarak sürdürülüyorsa, belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.
Soru Açıklaması
Belirli süreli iş sözleşmeleri, ilke olarak saptanan sürenin bitimi ile son bulur. Bu süre ilerideki bir tarih olarak belirlenebileceği gibi; gün, hafta, ay ve yıl gibi bir zaman dilimi olarak da kararlaştırılabilir. Hatta iş sözleşmesinde devam süresine ilişkin belirli bir süre öngörülmemiş olsa bile, iş sözleşmesi konusunu oluşturan işin niteliğine bağlı olarak belirli bir süreyle sınırlı da olabilir. Bu şekilde, belirli süreli iş sözleşmelerinde saptanan sürenin dolmasıyla sözleşme kendiliğinden sona erer. Sözleşmenin sona ermesi için taraflardan birinin bildirimine gerek yoktur. Bu tür iş sözleşmelerinde, karşılaşılabilecek bir durum, belirli süreli iş sözleşmesinin süresinin bitiminden sonra örtülü olarak sürdürülmesidir. Başka bir deyişle, kararlaştırılan sürenin sona ermiş olmasına rağmen işçi çalışmaya, işveren de çalıştırmaya devam etmektedir. Böyle bir halde, Türk Borçlar Kanunu’nun 430. maddesi çerçevesinde belirli süreli iş sözleşmesi, süresinin bitiminden sonra örtülü olarak sürdürülüyorsa, belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.
16.

17 yaşındaki işçi Sema'nın yıllık ücretli izni en az kaç gün olarak belirlenebilir?

Doğru Cevap: "C" 20 gün
Soru Açıklaması

İş Kanunu’na göre yıllık ücretli izin, işçilerin işyerindeki çalışma süresine göre farklılık gösterir. Ancak Kanunda, 18 ve daha küçük yaştaki işçilerin yıllık ücretli izin süresinin 20 günden az olamayacağı düzenlenmiştir (İK 53/5).

17.
Aşağıdaki durumlardan hangisinde işçi kıdem tazminatına hak kazanmaz?
Doğru Cevap: "C" İş sözleşmesinin işçinin ahlâk ve iyiniyet kurallarına uymaması sebebiyle sona erdirilmesi durumunda
Soru Açıklaması
Kıdem tazminatı almaya hak kazandıran sona erme hallerinden biri ölümdür. Kıdem tazminatı için işçinin ölümünün doğal sebeplerle gerçekleşmiş olması veya kendi yahut başkalarının kusuru ile meydana gelmiş olmasının bir önemi yoktur. İş sözleşmesinin İş Kanunu’nun 25. maddesine göre sağlık sebepleri, zorunlu sebepler ve işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması sebebiyle işveren tarafından haklı nedenle derhal sona erdirilmiş olması, işçiye kıdem tazminatı hakkı kazandırır. İş sözleşmesinin işveren tarafından sadece ahlak ve iyi niyet kuralları ve benzerleri nedeniyle derhal sona erdirilmesi durumunda işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz. Ayrıca, evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi isteğiyle iş sözleşmesini sona erdirmesi halinde kadın işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
18.
Aşağıdaki işlerden hangisinde4857 sayılı İş Kanununa göre kadınların çalışması mümkündür?
Doğru Cevap: "E" Okul inşaatı
Soru Açıklaması
İş Kanunu’nun 72. maddesine göre “Maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerde onsekiz yaşını doldurmamış erkek ve her yaştaki kadınların çalıştırılması yasaktır”. Buna göre kadınların okul inşaatı gibi işlerde çalışması mümkündür.
19.

Sendika kurucusu olabilmek için aşağıdaki suçlardan hangisine ait mahkumiyetin bulunması kurculuk için engel teşkil etmez?

Doğru Cevap: "E" Hakaret
Soru Açıklaması

Sendika kurucularının; “Fiil ehliyetine sahip olmaları, sendikaların kurulacağı işkolunda fiilen çalışır olmaları,Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, ediminin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama ve kaçakçılık suçlarından birinden mahkûmiyetlerinin bulunmaması” gerekir.

20.

Okul öncesi çocuklar ile okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri haftada en fazla kaç saat olabilir?

Doğru Cevap: "D" 10
Soru Açıklaması

Okul öncesi çocuklar ile okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, en fazla günde iki saat ve haftada on saat olabilir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories