I. Arabuluculuk
II.Uzlaştırma
III.Kanuni Hakem
IV.Özel Hakem
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ülkemizde toplu iş uyuşmazlıklarının barışçıçözüm yolları olarak düzenlenmiştir?
Ülkemizde toplu iş uyuşmazlıklarının barışçıçözüm yolları olarak arabuluculuk, kanuni hakemve özel hakem müesseseleri düzenlenmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi 4857 sayılı İş Kanunu'nun uygulama alanı kapsamında yer alır?
Havacılığın yer tesislerinde yürütülen işler
Türkiye'de İşsizlik Sigortası Kanunu hangi yıl uygulanmaya başlanmıştır?
Türkiye'de 25.08.1999 tarihinde 4447 sayılı “İşsizlik Sigortası” kabul edilmiş ve 01.06.2000 tarihinde uygulanmaya başlamıştır.
"Yetki belgesi bulunmaksızın yapılan bir toplu iş sözleşmesinde taraflardan birinin veya ikisinin yetki şartlarına sahip olmadığı ve bu nedenle sözleşmenin hükümsüzlüğü, Bakanlıkça durumun tespitinden itibaren ......... içinde, ilgililerce veya Bakanlıkça mahkemede dava yolu ile ileri sürülebilir."
Aşağıdakilerden hangisi boşluğa gelecek seçeneklerden biridir?
Yetki belgesi bulunmaksızın yapılan bir toplu iş sözleşmesinde taraflardan birinin veya ikisinin yetki şartlarına sahip olmadığı ve bu nedenle sözleşmenin hükümsüzlüğü, Bakanlıkça durumun tespitinden itibaren kırk beş gün içinde, ilgililerce veya Bakanlıkça mahkemede dava yolu ile ileri sürülebilir.
İşçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışıyla olayda maddi çıkar sağlaması halinde işveren iş sözleşmesini derhal fesih hakkını hangi süre içinde kullanmalıdır?
6 iş günü
İşçinin yeni iş arama için gün içinde verilmesi gereken iş arama izni en az kaç saat olmalıdır?
İş arama izni işçiye yeni bir iş bulmasını sağlamak amacıyla verildiğine göre, işçinin yeni bir iş bulmasından sonra işverenin işçiye yeni iş arama izni vermesi zorunluluğu ortadan kalkar. İş saatleri içinde verilmesi gereken iş arama izni süresi günde iki saatten az olamaz (İK m.27).
Değişik işkollarında en az beş sendikanın bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşlara ne denir?
2821 sayılı Sendikalar Kanunu gibi, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre de işçi ve işverenlerin kurabileceği tek sendikal üst kuruluş konfederasyondur. Konfederasyon, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun tanımlar başlığını taşıyan 2. maddesinde tanımlanmıştır. Bu tanıma göre konfederasyon, “Değişik işkollarında en az beş sendikanın bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip” kuruluşlardır.
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine göre sendika veya konfederasyonların şubelerinin ilk genel kurulu, kuruş tarihinden itibaren başlayarak kaç ay içinde yapılmalıdır?
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine göre sendika veya konfederasyonun ilk genel kurulu, tüzel kişiliğin kazanılmasından, şubelerin ilk genel kurulu ise kuruluş tarihinden itibaren başlayarak altı ay içinde yapılır.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda da işçi sendikalarının işkolu esasına dayalı olarak kurulabileceği hükme bağlanmıştır. Söz konusu düzenleme ile benimsenen işkolu esasına göre sendikalaşma ilkesi uyarınca, yerel ve bölgesel düzeyde işçi sendikaları kurulabilmesi mümkün olmadığı gibi, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’nda olduğu gibi açık bir şekilde ifade edilmiş olmasa da, meslek ve işyeri esasına göre işçi sendikası kurulabilmesi de mümkün değildir
17 yaşındaki işçi Sema'nın yıllık ücretli izni en az kaç gün olarak belirlenebilir?
İş Kanunu’na göre yıllık ücretli izin, işçilerin işyerindeki çalışma süresine göre farklılık gösterir. Ancak Kanunda, 18 ve daha küçük yaştaki işçilerin yıllık ücretli izin süresinin 20 günden az olamayacağı düzenlenmiştir (İK 53/5).
Sendika kurucusu olabilmek için aşağıdaki suçlardan hangisine ait mahkumiyetin bulunması kurculuk için engel teşkil etmez?
Sendika kurucularının; “Fiil ehliyetine sahip olmaları, sendikaların kurulacağı işkolunda fiilen çalışır olmaları,Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, ediminin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama ve kaçakçılık suçlarından birinden mahkûmiyetlerinin bulunmaması” gerekir.
Okul öncesi çocuklar ile okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri haftada en fazla kaç saat olabilir?
Okul öncesi çocuklar ile okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, en fazla günde iki saat ve haftada on saat olabilir.