• İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Final Sınavları – Deneme 17

İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Deneme Final Sınavları - Deneme 17
1.

Aşağıdakilerden hangisi genel sağlık sigortalısı sayılan kişilerdendir?

Doğru Cevap: "A" Oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından başka ülkelerin sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında sigortalı olmayanlar
Soru Açıklaması

Oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından başka ülkelerin sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında sigortalı olmayanlar, genel sağlık sigortalısı sayılan kişilerdendir.

2.
Türk Hukukunda işçi sendikalarının kurulabilmesi için en az kaç işçinin bir araya gelmesi gerekmektedir?
Doğru Cevap: "C" 7
Soru Açıklaması
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre “işçi sendikaları, işkolu esasına göre bir işkolunda ve bu işkolundaki işyerlerinde çalışan en az yedi işçi tarafından kurulur” (STİSK m.3). Madde hükmünden de anlaşılabileceği üzere, ülkemizde işçi sendikaları ancak,• İşkolu esasına göre,• Bir işkolundaki işyerlerinde çalışan işçiler tarafından ve• En az yedi işçinin bir araya gelmesi ile kurulabilmektedir.
3.

Aşağıdakilerden hangisi İş Kanunu'nun uygulama alanındaki işlerdendir?

Doğru Cevap: "C" 50'den çok işçi çalıştırılan tarım ve orman işleri
Soru Açıklaması

İş Kanunu’nun Uygulama Alanı Dışındaki İşler:

- Deniz Taşıma İşleri

-Hava Taşıma İşleri

-50 veya Daha Az İşçi Çalıştıran Tarım ve Orman İşleri

-Aile Ekonomisi Sınırları İçinde Kalan Tarımla İlgili Yapı İşleri

-Evde Yapılan El Sanatlarına İlişkin İşler

-Ev Hizmetleri

-Çıraklar

-Sporcular

-Rehabilite Edilenler

-5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 3. Maddesinin Tarifine Uygun Üç Kişinin Çalıştığı İşyerleri

4.
"İş sözleşmesinin tarafları, bu sözleşmeyle kesin olarak bağlanmadan önce karşılıklı olarak bir deneme süresine ihtiyaç duyabilirler. Böylece işveren işçinin bilgisi, yetenekleri, çalışkanlığı ve kişiliği konusunda bilgi sahibi olacak, işçi de işyerinin ve çalışma koşullarının kendisine uygun düşüp düşmeyeceğini anlayabilecektir."Yukarıdaki ifade hangi tür iş sözleşmesi bakımından söz konusudur?
Doğru Cevap: "C" Deneme süreli iş sözleşmesi
Soru Açıklaması
İş sözleşmesinin tarafları, bu sözleşmeyle kesin olarak bağlanmadan önce karşılıklı olarak bir deneme süresine ihtiyaç duyabilirler. Böylece işveren işçinin bilgisi, yetenekleri, çalışkanlığı ve kişiliği konusunda bilgi sahibi olacak, işçi de işyerinin ve çalışma koşullarının kendisine uygun düşüp düşmeyeceğini anlayabilecektir. Bu ifade deneme süreli iş sözleşmesi ile ilgilidir. Doğru cevap C seçeneğidir.
5.
Aşağıdakilerden hangisi bir toplu iş uyuşmazlığıdır?
Doğru Cevap: "D" Toplu iş sözleşmesinin ihlal edilmesi
Soru Açıklaması
Uyuşmazlığın tarafları bakımından sınıflandırılması, bireysel iş uyuşmazlıkları ve toplu iş uyuşmazlıkları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İş uyuşmazlığı, tek bir işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisinden kaynaklanıyorsa bireysel iş uyuşmazlığı söz konusudur. Geçerli bir sebep yokken, işverenin iş sözleşmesini feshetmesi kıdem tazminatını eksik ödemesi veya hiç ödememesi, ücretlerden kanuna aykırı kesintiler yapması bireysel iş uyuşmazlıklarına örnektir. Toplu iş uyuşmazlıklarında uyuşmazlık ya işçi sendikası ile işveren arasında ya da işçi sendikası ile işveren sendikası arasında çıkar. Yürürlükte bulunan bir toplu iş sözleşmesinin hükümlerinin taraflarca farklı yorumlanması nedeniyle veya açıkça ihlali nedeniyle ortaya çıkan uyuşmazlıklar toplu iş uyuşmazlıklarına örnek olarak verilebilir.
6.
Sosyal güvenlik kurumunun prim ve diğer alavaklarına ilişkin zamanaşımı süresi ne kadardır?
Doğru Cevap: "E" 10 yıl
Soru Açıklaması
Kurumun prim ve diğer alacakları, ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başından başlayarak 10 yıllık zamanaşımına tabidir (SSGSSK m.93/2).
7.

Bir sendikanın kurulabilmesi için kurucuların hazırladıkları tüzüğü hangi merciye vermeleri gerekir?

Doğru Cevap: "E" Valiliğe
Soru Açıklaması

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre, sendika ve konfederasyonların kurulması yalnızca, hazırlanan tüzüğün, kanunda gösterilen diğer belgelerle birlikte sendika ve konfederasyonun merkezinin bulunduğu ilin valiliğine bir dilekçe ile verilmesi koşuluna bağlıdır (STİSK m.7).

8.

Grev oylaması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "A" Grev kararının ilan edildiği tarihte o işyerinde çalışan işçilerin en az 1/2’sinin talebi gerekir.
Soru Açıklaması

Grev oylaması, grevi engelleme yollarından biridir. Grev oylaması, grev kararının işyerinde ilanedilmesinden itibaren, grev kararının ilan edildiğitarihte o işyerinde çalışan işçilerin en az 1/4’ünün 6işgünü içinde yazılı olarak grev oylaması talebindebulunması üzerine yapılır.

9.
İşçiye çalışmadığı halde (ulusal bayram ve genel tatiller, yıllık ücretli izin gibi günlerde) ödenen ücret aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Sosyal ücret
Soru Açıklaması
10.

İş sözleşmesi toplu iş sözleşmelerine aykırı hükümler içerebilir. (m.36/1). Aşağıdakilerden hangisi kanundaki bu düzenlemenin açıklamasının dışında kalır?

Doğru Cevap: ""
Soru Açıklaması

Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında daha önce yapılmış ve uygulanmakta olan iş sözleşmesine aykırı olan hükümlerin yerini toplu iş sözleşmesi hükümleri alır.

11.

İşkolu esası­na göre bir işkolunda ve bu işkolundaki işyerlerinde çalışan en az yedi işçi tarafından kurulan kuruluşlara ne denir?

Doğru Cevap: "B" İşçi Sendikası
Soru Açıklaması

İşçi Sendikası: Sendikalar ve Toplu İş Sözleş­mesi Kanunu’na göre “işçi sendikaları, işkolu esası­na göre bir işkolunda ve bu işkolundaki işyerlerinde çalışan en az yedi işçi tarafından kurulur”.

12.
Değişik işkollarında en az beş sendikanın bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşlara ne ad verilir?
Doğru Cevap: "A" Konfederasyon
Soru Açıklaması
2821 sayılı Sendikalar Kanunu gibi, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre de işçi ve işverenlerin kurabileceği tek sendikal üst kuruluş konfederasyondur. Konfederasyon, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun tanımlar başlığını taşıyan 2. Maddesinde tanımlanmıştır. Bu tanıma göre konfederasyon, “Değişik işkollarında en az beş sendikanın bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip” kuruluşlardır.
13.
Aşağıdakilerden hangisi iş sözleşmesinin özelliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Tek taraflı borç yüklemesi
Soru Açıklaması
İş sözleşmesi karşılıklı borç yükleyen bir sözleşmedir. Tek taraflı borç yüklenmesi söz konusu değildir. Doğru cevap E seçeneğidir.
14.
Feodal Düzen olarak adlandırılan dönem kaçıncı yüzyıla kadar sürmüştür?
Doğru Cevap: "A" a. 15. yüzyıla
Soru Açıklaması
Feodal beylerin güçlenmesiyle ortaya çıkan 'Feodal Düzen' 10 yy dan 15 yın sonuna kadar sürmüştür.
15.
İsteğe bağlı sigortalılar için prim oranı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "E" 32%
Soru Açıklaması
İşsizlik sigortası, ülkemizde en geç uygulanmaya başlayan sigorta koludur. İşsizliğin kişiler üzerinde yarattığı olumsuz sonuçların azaltılmasına yönelik olarak 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu 25.08.1999 tarihinde (RG, T.08.09.1999, S.23810) kabul edilmekle birlikte Kanunun yürürlüğe girme tarihi 01.06.2000 tarihine bırakılmıştır. İşsizlik sigortası, 5510 sayılı Kanun kapsamında değil bağımsız bir kanun olarak düzenlenmiştir. İşsizlik sigortasının primleri sigortalı, işveren ve devlet payı olarak Kanunda düzenlenmiştir. Buna göre işsizlik sigortası primi, sigortalının 5510 sayılı Kanunun 80. ve 82. maddelerinde belirtilen prime esas aylık brüt kazançlarından %1 sigortalı, %2 işveren ve %1 devlet payı olarak alınacaktır. İsteğe bağlı sigortalılardan ise %1 sigortalı ve %2 işveren payı alınır (İSK m.49/1).
16.
01.01.2016 tarihinde (A) İşçi Sendikası (B) işletmesi ile toplu iş sözleşmesi imzalanmıştır. Bir ay sonra, 01.02.2016 tarihinde (A) İşçi Sendikasının tüzel kişiliği sona ermiştir. Yukarıda verilen bilgilere göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "E" Toplu iş sözleşmesi sona ermez, süresi bitinceye kadar toplu iş sözleşmesinin uygulanmasına devam edilir.
Soru Açıklaması
Toplu iş sözleşmesine taraf olan sendikanın tüzel kişiliğinin sona ermesi, faaliyetinin durdurulması, işçi sendikasının yetkiyi kaybetmesi ve toplu iş sözleşmesinin uygulandığı işyerlerinde işverenin veya işyerinin girdiği işkolunun değişmesi toplu iş sözleşmesini sona erdirmez. Süresi bitinceye kadar toplu iş sözleşmesinin uygulanmasına devam edilir.
17.

Sosyal Sigortalar Kurumu, T.C. Emekli Sandığı ve BağKur’un tüzel kişilikleri sona erdirerek,  Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında toplayan kanun aşağıdakilerden hangisidir? 

Doğru Cevap: "A" 5502 sayılı Kanun
Soru Açıklaması

Sosyal güvenlikte reform çerçevesinde16.05.2006 tarihinde kabul edilen ve 20.05.2006tarihinde yürürlüğe giren 5502 sayılı “Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu” ile kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışma ilişkisinin niteliğine bağlıolarak farklı sosyal güvenlik kurumlarına bağlı olansigortalıları bünyesine almıştır. Bu Kanunla SosyalSigortalar Kurumu, T.C. Emekli Sandığı ve BağKur’un tüzel kişilikleri sona erdirilmiş ve SosyalGüvenlik Kurumu altında toplanılmışlardır.

18.
Sosyal Sigortalar Kurumu, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’un hukuki varlıklarını sona erdiren ve Sosyal Güvenlik çatısı altında birleştiren kanun aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "E" 5502 Sayılı Kanun
Soru Açıklaması
Sosyal güvenlikte reform çerçevesinde 16.05.2006 tarihinde kabul edilen ve 20.05.2006 tarihinde yürürlüğe giren 5502 sayılı “Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu” ile kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışma ilişkisinin niteliğine bağlı olarak farklı sosyal güvenlik kurumlarına bağlı olan sigortalıları bünyesine almıştır. Bu Kanunla Sosyal Sigortalar Kurumu, T.C. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’un tüzel kişilikleri sona erdirilmiş ve Sosyal Güvenlik Kurumu altında toplanılmışlardır. Farklı sosyal güvenlik kanunlarına tabi olanları tek bir kanunun içinde düzenlemeyi amaçlayan 5510 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” 31.05.2006 tarihinde kabul edilmiştir. Kanun işçi, memur ve bağımsız çalışanların sosyal sigorta haklarını düzenlemekte ve genel sağlık sigortası hükümlerini içermektedir. Kanunun yürürlük tarihi 01.01.2007 olarak belirlenmekle birlikte bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi (T.15.12.2006, E.2006/111, K.2006/112) tarafından iptal edilmiş ve bazı maddelerinin de yürürlüğü durdurulmuştur. Kanun, 2008 yılında kademeli olarak yürürlüğe girmiş ve 01.10.2008 tarihinde genel olarak yürürlüğe girmiştir. 5510 sayılı Kanunda da zaman zaman değişiklikler yapılmıştır.
19.

Konfederasyonların kurulma şartları açısından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "D" Kurucularında aranan niteliklerin olması
Soru Açıklaması

Konfederasyon kavramının unsurları;• Farklı işkollarında faaliyet gösteren en az beş sendikanın bir araya gelmesi,• Tüzel kişi olması,• Kuruluş olması,

20.
Aşağıdakilerden hangisi grev ve lokavtın sürekli olarak yasaklandığı iş veya işyerlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "D" Telefon hizmeti
Soru Açıklaması
Can ve mal kurtarma işlerinde; cenaze işlerinde ve mezarlıklarda; şehir şebeke suyu, elektrik, doğalgaz, petrol üretimi, tasfiyesi ve dağıtımı ile nafta veya doğalgazdan başlayan petrokimya işlerinde; bankacılık hizmetlerinde; Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca doğrudan işletilen işyerlerinde; kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiye ve şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinde ve hastanelerde grev ve lokavt yapılamaz (m.62/1). Buna göre telefon hizmeti grev ve lokavtın yasaklandığı hizmetlerden biri değildir.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories