Aşağıdakilerden hangisi genel sağlık sigortalısı sayılan kişilerdendir?
Oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından başka ülkelerin sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında sigortalı olmayanlar, genel sağlık sigortalısı sayılan kişilerdendir.
Aşağıdakilerden hangisi İş Kanunu'nun uygulama alanındaki işlerdendir?
İş Kanunu’nun Uygulama Alanı Dışındaki İşler:
- Deniz Taşıma İşleri
-Hava Taşıma İşleri
-50 veya Daha Az İşçi Çalıştıran Tarım ve Orman İşleri
-Aile Ekonomisi Sınırları İçinde Kalan Tarımla İlgili Yapı İşleri
-Evde Yapılan El Sanatlarına İlişkin İşler
-Ev Hizmetleri
-Çıraklar
-Sporcular
-Rehabilite Edilenler
-5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 3. Maddesinin Tarifine Uygun Üç Kişinin Çalıştığı İşyerleri
Bir sendikanın kurulabilmesi için kurucuların hazırladıkları tüzüğü hangi merciye vermeleri gerekir?
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre, sendika ve konfederasyonların kurulması yalnızca, hazırlanan tüzüğün, kanunda gösterilen diğer belgelerle birlikte sendika ve konfederasyonun merkezinin bulunduğu ilin valiliğine bir dilekçe ile verilmesi koşuluna bağlıdır (STİSK m.7).
Grev oylaması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Grev oylaması, grevi engelleme yollarından biridir. Grev oylaması, grev kararının işyerinde ilanedilmesinden itibaren, grev kararının ilan edildiğitarihte o işyerinde çalışan işçilerin en az 1/4’ünün 6işgünü içinde yazılı olarak grev oylaması talebindebulunması üzerine yapılır.
İş sözleşmesi toplu iş sözleşmelerine aykırı hükümler içerebilir. (m.36/1). Aşağıdakilerden hangisi kanundaki bu düzenlemenin açıklamasının dışında kalır?
Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında daha önce yapılmış ve uygulanmakta olan iş sözleşmesine aykırı olan hükümlerin yerini toplu iş sözleşmesi hükümleri alır.
İşkolu esasına göre bir işkolunda ve bu işkolundaki işyerlerinde çalışan en az yedi işçi tarafından kurulan kuruluşlara ne denir?
İşçi Sendikası: Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre “işçi sendikaları, işkolu esasına göre bir işkolunda ve bu işkolundaki işyerlerinde çalışan en az yedi işçi tarafından kurulur”.
Sosyal Sigortalar Kurumu, T.C. Emekli Sandığı ve BağKur’un tüzel kişilikleri sona erdirerek, Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında toplayan kanun aşağıdakilerden hangisidir?
Sosyal güvenlikte reform çerçevesinde16.05.2006 tarihinde kabul edilen ve 20.05.2006tarihinde yürürlüğe giren 5502 sayılı “Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu” ile kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışma ilişkisinin niteliğine bağlıolarak farklı sosyal güvenlik kurumlarına bağlı olansigortalıları bünyesine almıştır. Bu Kanunla SosyalSigortalar Kurumu, T.C. Emekli Sandığı ve BağKur’un tüzel kişilikleri sona erdirilmiş ve SosyalGüvenlik Kurumu altında toplanılmışlardır.
Konfederasyonların kurulma şartları açısından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Konfederasyon kavramının unsurları;• Farklı işkollarında faaliyet gösteren en az beş sendikanın bir araya gelmesi,• Tüzel kişi olması,• Kuruluş olması,