• İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Final Sınavları – Deneme 18

İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Deneme Final Sınavları - Deneme 18
1.

I. Bireye ekonomik güvence sağlama

II. Devletin ekonomisini güçlendirme

III. Risklerin ortaya çıkmadan önce önlenmesi

IV. Zayıfların korunması

V. Kişiliğin geliştirilmesi

Yukarıda verilenlerden hangisi sosyal güvenliğin amaç ve kapsamı içinde yer almaktadır?

Doğru Cevap: "E" I, III ve V
Soru Açıklaması

Zaman içinde yaşanan ekonomik ve sosyal gelişmelere bağlı olarak sosyal güvenliğin amaç ve kapsamında bireye ekonomik güvence sağlama, risklerin ortaya çıkmadan önce önlenmesi ve kişiliğin geliştirilmesi şeklinde genişleme olmuştur.

2.

Uzun vadeli sigorta kollarından aylık bağlama ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "C" Ana ve babasından ayrı ayrı aylığa hak kazanan çocuklara, sadece yüksek olanın aylığı bağlanır.
Soru Açıklaması

5510 sayılı Kanunun 54. maddesine göre uzun vadeli sigorta kollarından;• Hem malullük hem de yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıya, bu aylıklardan yüksek olanı, aylıklar eşitse yalnız yaşlılık aylığı,• Malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı ile birlikte, ölen eşinden dolayı da aylığa hak kazanan sigortalıya her 2 aylığı,• Ana ve babasından ayrı ayrı aylığa hak kazanan çocuklara, yüksek olan aylığın tamamı, az olan aylığın yarısı,• Birden fazla çocuğundan aylığa hak kazanan ana ve babaya en fazla ödemeye imkân veren ilk 2 dosyadan yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın yarısı,• Hem eşinden, hem de ana ve/veya babasından ölüm aylığına hak kazananlara, tercihine göre eşinden ya da ana ve/veya babasından bağlanacak aylığı,• Bu Kanuna göre vazife malullüğü aylığı almakta iken, tekrar sigortalı olanlardan hem vazife malullüğüne hem de malullük aylığına hak kazananlara, bu aylıklardan yüksek olanı, aylıkları eşitse yalnızca vazife malullüğü aylığı, bunlardan hem vazife hem de yaşlılık aylığına hak kazananlara, bu aylıkların her ikisi,• Evliliğin ölüm nedeniyle sona ermesi durumunda sonraki eşinden de aylığa hak kazananlara tercih ettiği aylık bağlanır.

3.

6356 sayılı Kanun hangi işveren sendikalarının kuruluşu bakımından aynı işkolunda faaliyet gösterme koşulu getirmemiştir?

Doğru Cevap: "B" Kamu işveren sendikaları
Soru Açıklaması

Sendikalar Kanunu kamu işveren sendikaları için aynı işkolundaki kamu işverenleri tarafından kurulma ve aynı işkolunda faaliyette bulunma koşulunu aramamaktadır (STİSK m.3).

4.
Sosyal güvenliğin finansmanı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "D" Bazı ülkelerde dolaysız vergilerle sistemin finansmanı sağlanırken bazı ülkelerde ise dolaylı vergilerle sistemin finansmanı sağlanmaktadır.
Soru Açıklaması
Sosyal güvenliğin finansmanına devlet katkıda bulunur. Bu katkı devletin, işçi ve işverenlerde olduğu gibi prim ödemelerinde bulunma, sosyal güvenlik kurumlarının yönetim giderlerini karşılama, sosyal güvenlik kurumlarının açık vermesi halinde bu açığın kapatılması, vergi muafiyeti ve vergi indirimi şeklinde olabilir. Ayrıca, sistemin finansmanı, işçi ve işverenlerden alınan primlerle finanse edilmektedir. Yani, a,b,c, ve e seçenekleri yanlıştır. D seçeneği ise doğrudur. Yani, bazı ülkelerde dolaysız vergilerle sistemin finansmanı sağlanırken bazı ülkelerde ise dolaylı vergilerle sistemin finansmanı sağlanmaktadır.
5.
Aşağıdakilerden hangisi modern sosyal güvenlik tekniklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Özel sigortalar
Soru Açıklaması
Sorunun doğru cevabı e şıkkıdır. Modern sosyal güvenlik teknikleri sosyal sigorta, sosyal yardımlar ve sosyal hizmetlerdir. Geleneksel sosyal güvenlik teknikleri tasarruf, yardımlar, hukuki sorumluluk, yardımlaşma sandıklarıdır.
6.
Toplu hak uyuşmazlıklarının çözüm yollarına ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "E" Toplu hak uyuşmazlığı nedeniyle mahkemeye değil özel hakeme gidilmişse özel hakemin verdiği karar kesindir. Buna karşı temyize gidilemez.
Soru Açıklaması
İşyerinde yürürlükte bulunan bir toplu iş sözleşmesi varken bununla ilgili bir toplu iş uyuşmazlığı ortaya çıkarsa buna toplu hak uyuşmazlığı denilmektedir. Toplu hak uyuşmazlığı, toplu iş sözleşmesindeki bazı hükümlerin taraflarca farklı yorumlanmasından, diğer bir ifadeyle farklı anlaşılmasından dolayı ortaya çıkabileceği gibi, taraflardan birinin mevzuat veya toplu iş sözleşmesinden doğan bir hakkını karşı tarafın ihlal etmesi şeklinde de ortaya çıkabilir. 6356 sayılı Kanunda toplu hak uyuşmazlıklarının çözümünde yorum ve eda davası açılabilmesi öngörülmüştür. Ayrıca toplu hak uyuşmazlıklarının çözümünde özel hakeme gidilebilmesi de mümkündür (m.52/1). Toplu hak uyuşmazlığı yorum farklılığından ortaya çıkmışsa, taraflardan her biri yetkili iş mahkemesinde yoruma ilişkin tespit davası açabilir. Mahkeme 2 ay içinde karar verir. Mahkeme kararına karşı temyiz yolu açıktır. Temyize gidilirse Yargıtay 2 ay içinde uyuşmazlığı kesin olarak çözümler (m.53/1).
7.
Aşağıdakilerden hangisi, toplu iş sözlemesinden yararlanamaz?
Doğru Cevap: "B" Taraf işçi sendikası üyesi olmayan işçiler
Soru Açıklaması
Toplu iş sözleşmelerinin iki tarafı olduğuna göre, hem işçi tarafı hem de işveren tarafı toplu iş sözleşmesinden yararlanacaktır. Toplu iş sözleşmesine taraf işçi sendikasının üyesi olmayan işçiler de dayanışma aidatı ödeyerek yahut teşmil kararnamesinden yararlanarak ya da taraf işçi sendikasının onayı ile toplu iş sözleşmesinden yararlanabilirler.
8.
Toplu çıkar uyuşmazlıklarının çözümünde arabulucunun görev süresi en çok kaç gün olabilir?
Doğru Cevap: "E" 21
Soru Açıklaması
Arabulcunun görevi kendisine yapılacak bildirimden itibaren onbeş gün sürer. Bu süre tarafların anlaşması ile en çok altı işgünü uzatılabilir ve görevli makama bildirilir (m.50/3).
9.
Aşağıdakilerden hangisi toplu iş uyuşmazlıklarının barışçı çözüm yollarından biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Lokavt
Soru Açıklaması
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 59. maddesinin 2. fıkrasında da kanuni lokavttan söz edilmiştir. Buna göre, “toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması ve işçi sendikasının grev kararı alması halinde, bu Kanun hükümlerine uygun olarak yapılan lokavt kanuni lokavt” olarak tanımlanmıştır.
10.
Sendika ve konfederayonların fesih kararını vermeye yetkili organ aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Genel kurul
Soru Açıklaması
Sendika ve konfederasyonlar, en üst karar organı olan genel kurul kararı ile feshedilebilir (STİSK m.11/1-j).
11.

Kural olarak işçinin aylık ücretinin ............ fazlası haczedilemez. Cümledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirildiğinde soruya doğru cevap verilmiş olur? 

Doğru Cevap: "B" 1/4'ünden 
Soru Açıklaması

1/4'ünden

12.

Osmanlı İmparatorluğu zamanıdna kömür işçileri için çıkarılan ilk düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Dilaverpaşa Nizamnamesi
Soru Açıklaması

Dilaverpaşa Nizamnamesi

13.
  • İşçinin ölümü
  • Tarafların uzlaşması
  • Saptanan sürenin dolması
  • İşçinin irade beyanı
  • İşverenin irade beyanı
  • Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri iş sözleşmesini sona erdiren genel sebepler arasındadır?

    Doğru Cevap: "B" I, II ve III
    Soru Açıklaması

    İş sözleşmelerini sona erdiren genel sebepler arasında “ölüm, tarafların uzlaşması ve saptanan (belirli) sürenin dolması” sayılabilir.

    14.
    Aynı meslek ve sanatı sürdürenlerin, birbirlerine yakın bir ortamda toplanarak oluşturdukları ve 18. yüzyıl ortalarına kadar birçok ülkede ekonomik yapının temel taşlarını oluşturan örgütlere ne ad verilir?
    Doğru Cevap: "B" Korporasyon
    Soru Açıklaması
    10. yüzyıla kadar süren bu dönemden sonra feodal beylerin güçlenmesiyle ortaya çıkan “Feodal Düzen” ise 10. yüzyıldan 15. yüzyılın sonuna kadar sürmüştür. Bu dönem içinde bazı dağınık derebeyliklerin ortaya çıktığı görülür. Derebeylerin idaresi altında çalışan serfler toprağın işletilmesinden sorumluydular. İşledikleri toprak ve üretim araçları üzerinde mülkiyet değil yalnızca kullanım hakkına sahip bulunan serfler, çalışmaları karşılığında da elde ettikleri tarımsal ürünlerin bir kısmını kendileri için ayırmaktaydılar. 15. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar süren “Korporasyon Dönemi”nde ise, feodal düzen yıkılarak yerlerini prenslikler, beylikler, derebeylikler, krallıklar gibi daha güçlü merkezi otoriteler almıştır. Korporasyon, aynı meslek ve sanatı sürdürenlerin, birbirlerine yakın bir ortamda toplanarak oluşturdukları örgütler olarak ifade edilebilir ve bu mesleki örgütler, 18. yüzyıl ortalarına kadar birçok ülkede ekonomik yapının temel taşlarını oluşturmuştur. Varlığını Fransız Devrimi’ne kadar sürdürmüş bu toplulukları lonca olarak da ifade etmek mümkündür. Bu koşulların biçimlendirdiği ortam içinde, çeşitli zanaatların yapıldığı küçük atölyeli işyerlerinde, o zanaatı öğrenmek amacı ile yamak, çırak, kalfa ve usta gibi statüler altında çalışan kişiler de o dönemin çalışma hayatı içinde yer almaya başlamışlardır
    15.

    Grev ve lokavtın ertelenmesi halinde, erteleme süresi içinde anlaşma sağlanamazsa, süre sonunda uyuşmazlık Yüksek Hakem Kuruluna intikal ettirilecek ve ............ ile çözülecektir.

    Boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

    Doğru Cevap: "B" Kanuni Hakem
    Soru Açıklaması

    Grev ve lokavtın ertelenmesi halinde, erteleme süresi içinde anlaşma sağlanamazsa, süre sonunda uyuşmazlık Yüksek Hakem Kuruluna intikal ettirilecek ve kanuni hakem (zorunlu tahkim) müessesesi ile çözülecektir. Erteleme süresi boyunca ve erteleme süresi sonunda grev ve lokavta devamedilmesi artık mümkün değildir.

    16.

    Ülkemizde toplu iş hukuku alanındaki temel kanun aşağıdakilerden hangisidir?  

    Doğru Cevap: "D" 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu
    Soru Açıklaması

    6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu

    17.

    Farklı işkollarında faaliyet gösteren en az kaç sendikanın bir araya gelmesiyle konfederasyon oluşmaktadır?

    Doğru Cevap: "C" 5
    Soru Açıklaması

    Konfederasyon, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun tanımlar başlığını taşıyan 2. maddesinde tanımlanmıştır. Bu tanıma göre konfederasyon, “Değişik işkollarında en az beş sendikanın bir araya gelerek oluşturdukları tüzelkişiliğe sahip” kuruluşlardır.

    18.
    İstanbul'da bir bar işletmecisi olan Bay (A), işletmesinde kullanılmak üzere uyuşturucu madde temin etmek istemektedir. Bu maddelerin düzenli olarak teminini ve satışını gerçekleştirmesi için Bayan (B) ile bir iş sözleşmesi yapmıştır.Bahsedilen iş sözleşmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    Doğru Cevap: "E" İş sözleşmenin konusu kamu düzenine, ahlak ve adaba aykırı olduğu için, iş sözleşmesi baştan itibaren hükümsüzdür.
    Soru Açıklaması
    Türk Hukuku uyuşturucu madde temini ve bunların satışının yapılmasını yasaklamıştır. Ayrıca bu maddelerin satışının kamu düzenine, ahlak ve adaba aykırı olduğu kabul edilir. Bir iş sözleşmesinin konusunun kanunun emredici hükümlerine, kamu düzenine, kişilik haklarına, ahlak ve adaba aykırı olması, iş sözleşmesinin geçersizliği sonucunu doğurur. Bu sebeple sözleşme şekil şartlarına uygun olarak yapılmış olsa bile geçerli sayılamaz. Ayrıca sözleşmenin bu sebeplerle sakat olması iptal edilebilirlik yaptırımını değil, geçersizlik yaptırımını gerektirir. Bunun anlamı sözleşmenin baştan itibaren hükümsüz sayılmasıdır.
    19.
    I. İşverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşi Ayşe II. Askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar  III. Jokeyler ve antrenörler IV. Mahalle muhtarları Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Kanunca sigortalı sayılmamıştır? 
    Doğru Cevap: "A" I ve II 
    Soru Açıklaması

    Kanunun 6. maddesinde kısa ve uzun vadeli sigorta kolları hükümlerinin uygulanmasında sigortalı sayılmayacak olanlar sıralanmıştır. Buna göre,a. İşverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşi,b. Aynı konutta birlikte yaşayan ve üçüncü derece dahil bu dereceye kadar hısımlar arasında ve aralarına dışardanbaşka kimse katılmaksızın, yaşadıklarıkonut içinde yapılan işlerde çalışanlar,c. Ev hizmetlerinde çalışanlar ( Ek. Madde9/2kapsamında sigortalı olanlarla, ücretle aynı kişi yanında ay içinde 10 günve daha fazla süreyle çalışanlar hariç).d. Askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarakyapmakta olanlar ile yedek subay okuluöğrencileri

    20.
    Aşağıdakilerden hangisi işçi tarafı olarak toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetine sahiptir?
    Doğru Cevap: "D" işçi sendikası
    Soru Açıklaması
    Toplu İş Sözleşmesi Yapma Ehliyeti Toplu iş sözleşmesi yapma ehliyeti, belirli kişi ya da kişi birliklerine kanun tarafından tanınmış hukuki bir nitelik olup, toplu iş sözleşmesine taraf olabilmeyi ifade eder. İşçi tarafı olarak sadece işçi sendikaları toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetine sahiptir. Bu anlamda işçi konfederasyonları toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetine sahip değildirler. Aynı şekilde işçiler de kendi başlarına, işçi sendikası olmadan toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetine sahip değildirler. İşveren tarafı olarak da işveren ve işveren sendikaları ehliyet sahibidir. İşveren konfederasyonlarının da toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetleri yoktur.
    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories