• İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Final Sınavları – Deneme 19

İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Deneme Final Sınavları - Deneme 19
1.

İşyerinin bir devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlarından devreden ile devralan birlikte sorumludur. Ancak devredenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren kaç yıl süreyle sınırlıdır?

Doğru Cevap: "B" 2 yıl
Soru Açıklaması

İşyerinin bir devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlarından devreden ile devralan birlikte sorumludur. Ancak devredenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl süreyle sınırlıdır.

2.

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu açısından sendikalar hangi esasa göre kurulabilir?

Doğru Cevap: "D" İşkolu
Soru Açıklaması

İşkolu esasına göre sendikalaşma ilkesi uyarınca işçi sendikaları, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 4. maddesinde ve bu Kanuna ekli (1) sayılı cetvelde gösterilen belirli bir işkolundaki işyerlerinde çalışan işçiler tarafından kurulabilecektir.

3.
I.İş hukuku kaynağı olarak iş sözleşmesinden önce gelirler. II. Toplu İş sözleşmelerine aykırı iş sözleşmesi yapılamaz. III. Toplu iş sözleşleri yoluyla işçiler haklarını yalnızca hukuki düzenlemelerle değil, örgütlü mücadeleleriyle elde ederler. Toplu iş sözleşmelerinin işlevine ilişkin olarak yukarıdakilerden hangisi veya hangileri söylenebilir?
Doğru Cevap: "E" I, II ve III
Soru Açıklaması
Toplu iş sözleşmeleri önemli bir iş hukuku kaynağıdır. Toplu iş sözleşmeleri hukuk kaynağı olarak iş sözleşmelerinden önce gelir. Toplu iş sözleşmelerine aykırı iş sözleşmesi yapılamaz. Toplu pazarlık ve toplu iş sözleşmeleri yoluyla işçiler ve işverenler karşılıklı haklarını sadece devletin yaptığı hukuki düzenlemelerle değil, kendi örgütlü eylemleri ve toplu iş sözleşmeleri yoluyla elde etmektedirler.
4.

4/1-a ve 4/1-b sigortalılarına yaşlılık aylığına hak kazanmışlarsa, yazılı istekte bulunmaları şartıyla ne zaman yaşlılık aylığı bağlanır?

Doğru Cevap: "C" İzleyen aybaşı
Soru Açıklaması

4/1-a ve 4/1-b sigortalılarına yaşlılık aylığına hak kazanmışlarsa, yazılı istekte bulundukları tarihi izleyen aybaşından itibaren yaşlılık aylığı bağlanır.

5.
Sendikalar ve Toplu İ Sözleşmesi Kanununa göre, işçilerin ve işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az yedi işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşa ne ad verilir?
Doğru Cevap: "A" Sendika
Soru Açıklaması
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre; sendika, “İşçilerin ve işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az yedi işçi veya işverenin bir araya gelerek bir iş kolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip” kuruluşlardır.
6.

İş Kanunu’ndaki tanımdan yola çıkıldığında ücretin ilk unsuru nedir?

Doğru Cevap: "D" Bir işin karşılığı olması
Soru Açıklaması

İş Kanunu’ndaki tanımdan yola çıkıldığında ücretin ilk unsuru bir işin karşılığı olmasıdır. Doğru cevap D'dir.

7.

I. Malullük sigortası

II. Yaşlılık sigortası

III. Ölüm sigortası

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri uzun vadeli sigortalardandır?

Doğru Cevap: "E" Hepsi
Soru Açıklaması

Bu grupta yer alan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, uzun süre prim ödedikten sonra yararlanılan sigortalardır. Buna karşılık sağlanan yardımlar da uzun sürelidir.

8.
İşveren (A)'nın işlettiği aynı işkolundaki dört işyerinde uygulanmak üzere toplu iş sözleşmesi yapılmıştır. Bu bilgiler ışığında, olaydaki iş sözleşmesinin niteliği aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" İşletme toplu iş sözleşmesi 
Soru Açıklaması

A şıkkı doğrudur. 6356 sayılı Kanunun 34/2. maddesi uyarınca, bir gerçek ve tüzel kişiye veya bir kamu kurum ve kuruluşuna ait aynı işkolunda birden çok işyerinin bulunduğu işyerlerinde, toplu iş sözleşmesi ancak işletme düzeyinde yapılabilir. Kanundaki bu ifadenin anlamı, işletme toplu iş sözleşmesi koşullarının varlığı durumunda birden çok toplu iş sözleşmesi yapılamayacağıdır. Burada amaç, aynı işverene ait aynı iş kolundaki işyerlerinde farklı farklı çalışma koşulları olmasını önlemektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, aynı işverene ait birden çok işyerinin aynı işkolunda faaliyet göstermesidir. Aynı işverene ait farklı işkollarındaki işyerleri için işletme toplu iş sözleşmesi yapılamaz. İşletme toplu iş sözleşmelerinde, grup toplu iş sözleşmesinden farklı olarak işçi sendikası her işyerinde ayrı ayrı salt çoğunluğu sağlamak zorunda değildir.

9.
Ara dinlenmesi, işçilere günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında, o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanarak verilir. Ara dinlenme süresi, işçilerin günlük çalışma sürelerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Aşağıdakilerden hangisinde ara dinlenmesi süresi olması gerekenden kısadır?
Doğru Cevap: "B" 4,5 saat çalışma/20 dakika ara dinlenmesi
Soru Açıklaması
10.
Aşağıdaki hallerden hangisinde sendika üyeliği kendiliğinden sona erer?
Doğru Cevap: "D" İşçi sendikasına üye işçinin bağlı olduğu işkolunun değişmesi
Soru Açıklaması
İşçi sendikası üyeliğinin kendiliğinden sona erdiği bir diğer hal ise, işkolunun değiştirilmesidir (STİSK m.19/7). Bir işçi ancak çalıştığı işyerinin bağlı olduğu işkolunda kurulu bulunan bir sendikaya üye olabilir. Dolayısıyla işkolunu değiştiren işçilerin sendika üyeliği sona erer.
11.

Ülkemizde herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğu, ilk kez aşağıdaki belgelerden hangisi ile hüküm altına alınmıştır?

Doğru Cevap: "D" 1961 Anayasası
Soru Açıklaması

1961 Anayasası’nın 48. maddesinde, herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğu ifade edilmiştir.

12.
Sendikaların olağan genel kurulları en geç kaç yılda bir toplanır?
Doğru Cevap: "D" 4
Soru Açıklaması
Olağan genel kurul en geç dört yılda bir toplanır. Sorunun doğru cevabı d şıkkdır
13.
Aşağıdakilerden hangisi sendika ve konfederasyonların gelirleri arasında sayılamaz?
Doğru Cevap: "C" Siyasi partilerden alınan bağışlar
Soru Açıklaması
6356 sayılı Kanuna gör sendikaların gelirleri, üyelik ve dayanışma aidatları, tüzüklerine göre yapabilecekleri faaliyetlerden sağlanacak gelirler, bağışlar, mal varlığı gelirleri, mal varlığının devir, temlik ve satışlarından doğan kazançlardan oluşur. Sendikalr, siyasi partiler, esnaf ve küçük sanatkar kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından yardım ve bağış kabul edemezler. Dolayısıyla sorunun doğru cevabı C şıkkıdır
14.

Aşağıdakilerden hangisi ölüm sigortasından sağlanan haklardan değildir?

Doğru Cevap: "C" Sürekli iş göremezlik geliri
Soru Açıklaması

Ölüm sigortasından sağlanan haklar ölüm aylığı bağlanması, ölüm toptan ödemesi yapılması, aylık alan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi ve cenaze ödeneği verilmesidir.

15.

Aşağıdakilerden hangisi sosyal sigorta sisteminin öncüsü olarak kabul edilmektedir?

Doğru Cevap: "B" Bismarck
Soru Açıklaması

Sanayi Devrimi’nin İngiltere’de yaşanmasına rağmen Almanya’da Bismarck tarafından oluşturulan sosyal güvenlikle ilgili ilke ve uygulamaların modern sosyal güvenlik uygulamaları içinde ilk ve önemli bir yeri vardır. Bismarck, sosyal sigorta sisteminin öncüsü olarak kabul edilmektedir.

16.
Aşağıdakilerden hangisi 1980 İhtilalinden sonra “Geçiş Dönemi” olarak adlandırılan 3 yıllık süre boyunca ortaya çıkan durumlardan birisi değildir?
Doğru Cevap: "E" Birçok işkolunun kapanması
Soru Açıklaması
Giriş 131 1970–1980 yılları arasında yaşanan toplumsal, siyasal ve ekonomik olaylara tepki olarak doğan 1980 İhtilali ile sendikal faaliyetler askıya alınmış, mevcut sendikalar kapatılmış ve uygulaması süren grevler yasaklanmıştır. Bu uygulama, “Geçiş Dönemi” olarak adlandırılan bu 3 yıllık süre boyunca devam etmiştir. 1982 Anayasası’nın (AY) hazırlanıp 1983 yılında Anayasaya uygun olarak 2821 ve 2822 sayılı Kanunlar yürürlüğe girmesi ile kolektif iş ilişkileri açısından yeni bir dönem başlamıştır.
17.

İş hukukunun temel ilkelerinden olan "işçinin korunması ilkesi" Türkiye Cumhuriyeti devletinin hangi niteliğinin bir sonucudur?

Doğru Cevap: "D" Sosyal devlet
Soru Açıklaması

İşçilerin korunması düşüncesinin altında yatan neden, işçinin işveren karşısındaki bağımlılığıdır. Gerçekten işçinin tek geçim kaynağının ücret olması öncelikle onu sermaye kaynağının sahibi olan işverene ekonomik açıdan bağımlı kılmaktadır.İkinci olarak da işçi işverenin emir ve talimatlarına uymak zorunda olduğundan işverene karşı kişisel bir bağımlılık içerisindedir. Bu ekonomik ve kişisel bağımlılık nedeniyle işçinin özel olarak korunması zorunluluğu iş hukukunun doğuşunun altında yatan nedendir. Nitekim Anayasa’nın 2. maddesinde “Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir." ifadesi yer almakta ve sosyal devlet ilkesi işçilerin korunmasını gerektirmektedir.

18.
Toplu çıkar uyuşmazlığının tarafı olan işveren, grev kararının kendisine tebliğinden itibaren kaç gün içinde lokavt kararı alabilir?
Doğru Cevap: "D" 60
Soru Açıklaması
Uyuşmazlığın tarafı olan işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren, grev kararının kendisine tebliğinden itibaren altmış gün içinde lokavt kararı alabilir ve bu süre içersinde altı iş günü önceden karşı tarafa bildirilecek tarihte uygulamaya koyabilir (m. 60/2).
19.

İşsizlik sigortası hangi sayılı kanunla düzenlenmiştir?

Doğru Cevap: "B" 4447
Soru Açıklaması

İşsizlik sigortası kısa vadeli bir sigorta kolu olmasına rağmen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değil 4447 sayılı ayrı birKanunla düzenlenmiştir.

20.

İşveren, 4/1-a sigortalısının geçirmiş olduğu iş kazasını en geç kazadan sonraki kaç gün içinde Kuruma bildirmesi gerekir? 

Doğru Cevap: "B" Üç işgünü
Soru Açıklaması

İş kazalarının bildiriminde, 4/1-a sigortalıları ve 5. madde kapsamındaki sigortalılar, işverenleri tarafından, o yer kolluk kuvvetlerine derhal ve Kuruma da en geç kazadan sonraki üç işgünü içinde doğrudan veya taahhütlü posta ile bildirilecektir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories