Aşağıdakilerden hangisi "kısmen sigortalı sayılanlar" arasında yer alır?
5510 sayılı Kanunun 5. maddesinde, kısa ve uzun vadeli sigorta kolları bakımındankısmen sigortalı sayılacak olanlar sıralanmıştır. Buna göre, Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile analık sigortası uygulanır ve bunlar 4. maddenin 1. fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar.
İş Kanununa göre, takım sözleşmesi ne zaman kurulmuş sayılır?
İş Kanunu’nun 16. maddesinde yer alan “…takım sözleşmesinde ismi yazılı işçilerden her birinin işe başlamasıyla, o işçi ile işveren arasında takım sözleşmesinde belirlenen şartlarla bir iş sözleşmesi yapılmış sayılır” hükmüyle (İK m.16/3) takım sözleşmesinin işçilerin işe başlamalarıyla kurulacağı düzenleme altına alınmıştır.
I. Sosyal Sigortalar Kurumu
II. Bağ-Kur
III. T.C. Emekli Sandığı
5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile yukarıda verilenlerden hangisinin ya da hangilerinin hukuki varlıkları sona ermiştir?
Sosyal güvenlik reformu çerçevesinde 16.05.2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal GüvenlikKurumu Kanunu (RG, T.20.05.2006, S.26173) ile sosyal güvenlik hizmetlerini yerine getirmekte olanSosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve T.C. Emekli Sandığı’nın hukuki varlıkları sona ermiş ve SosyalGüvenlik Kurumu çatısı altında birleştirilmişlerdir.
Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular hakkında hangi sigortalar uygulanır?
Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte cezainfaz kurumları ile tutukevleri bünyesindeoluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile analıksigortası uygulanır
Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk sanayileşme hareketleri hangi dönemlerde başlamıştır?
Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk sanayileşme hareketleri, Tanzimat ve Meşrutiyet dönemlerinde başlamıştır. Doğru cevap C'dir.
Aşağıdakilerden hangisi ILO’nun 28.06.1952 tarih ve 102 sayılı Sosyal Güvenliğin Asgari Şartlarına İlişkin Sözleşmesi’nde yer verilen sosyal risklerden biri değildir?
ILO’nun 28.06.1952 tarih ve 102 sayılı Sosyal Güvenliğin Asgari Şartlarına İlişkin Sözleşmesi’nde9 tane sosyal risk tanımlanmakta ve bunların tümüne ya da bir bölümüne karşı üye devletlerinsosyal koruma sağlaması istenmektedir. Sözleşmeye göre bu riskler iş kazaları ve meslek hastalıkları, hastalık, analık, malullük, yaşlılık ve ölüm, işsizlik ve ailevi yüklerdir.
Belirli ve Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?