I. Özel hukuk sözleşmesi olması
II. İş sözleşmesinin karşılıklı borç yüklemesi
III. Devamlı bir sözleşme olması
IV. İşçinin şahsına bağlı olması
Yukarıdakilerden hangileri iş sözleşmesinin özelliklerindendir?
Özel hukuk sözleşmesi olması, iş sözleşmesinin karşılıklı borç yüklemesi devamlı bir sözleşme olması, işçinin şahsına bağlı olması iş sözleşmesinin özelliklerindendir. Doğru cevap E'dir.
Tarafların anlaşması üzerine bir işçi sendikası ile bir işveren sendikası arasında, birden çok üye işverene ait aynı işkolunda kurulu işyerleri ve işletmeleri kapsamak üzere yapılan sözleşmeye ne ad verilir?
6356 sayılı Kanunun 34/3. maddesi uyarınca, “grup toplu iş sözleşmesi”, tarafların anlaşmasıüzerine bir işçi sendikası ile bir işveren sendikasıarasında, birden çok üye işverene ait aynı işkolunda kurulu işyerleri ve işletmeleri kapsamak üzere yapılan bir toplu iş sözleşmesi türüdür. Aynı işveren sendikasına üye olan işverenlerin işyerleri için bu işveren sendikası ile bu işyerlerinin herbiri için gereken şartları ayrı ayrı yerine getirmiş olan işçi sendikası tek bir toplu iş sözleşmesi yapmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi kısa vadeli sigorta kollarından değildir?
Malullük uzun vadeli sigortalardandır.
5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra ilk kez sigortalı olanlardan kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını dolduranlara en az kaç gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olma şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır?
5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra ilk kez sigortalı olanlardan kadın ise 58, er- kek ise 60 yaşını dolduranlara en az 9000 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olma şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır. Doğru cevap D'dir.
İşveren sendikası en az kaç işverenin bir araya gelmesi ile kurulabilir?
İşveren sendikası en az 7 işverenin bir araya gelmesi ile kurulabilir. Doğru cevap D'dir.
SSGSSK’nın 60/3. maddesine göre; yurtdışında ikamet edip de Türkiye’de kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan yabancı sigortalılar genel sağlık sigortasının kapsamı dışında bulunan kişiler arasında yer almaktadır.
5510 sayılı Kanuna göre kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının %2’sidir. İşverenin bu primi ödeme oranı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Kanuna göre kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının %2’sidir. Bu primin tamamını işveren öder.
Bir karar organı olup Sosyal Güvenlik Kurumunun en yüksek karar, yetki ve sorumluluğunu taşıyan organ aşağıdakilerden hangisidir?
Yönetim kurulu, bir karar organı olup Kurumun en yüksek karar, yetki ve sorumluluğunu taşımaktadır.
E şıkkı doğrudur. “Çerçeve Sözleşme” iş hukuku sistemimize 6356 sayılı Kanunun getirdiği yeni bir kavramdır. Kanunun 2. maddesinin 1. fıkrası (b) bendinde çerçeve sözleşme, “Ekonomik ve Sosyal Konseyde temsil edilen işçi ve işveren sendikaları arasında işkolu düzeyinde yapılan sözleşme” olarak tanımlanmıştır. Kanunun 33. maddesinde de çerçeve sözleşme ile ilgili düzenlemeler vardır. Bu düzenlemelere göre, çerçeve sözleşme, sözleşmenin tarafı olan işçi ve işveren sendikasının üyeleri hakkında uygulanır ve mesleki eğitim, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal sorumluluk ve istihdam politikalarına ilişkin düzenlemeleri içerebilir (m. 33/3). Çerçeve sözleşme, taraflardan birinin çağrısı ve karşı tarafın çağrıya olumlu cevap vermesi ile en az bir, en çok üç yıl için yapılır (m. 33/4). Toplu iş sözleşmeleri ve çerçeve sözleşmeler, Anayasa ve kanunların emredici hükümlerine aykırı düzenlemeler içeremez (m.33/5).
İş kanununa göre ücret, en geç ayda bir ödenir. Ancak, iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi ne kadar zamana kadar indirilebilmektedir?(İK m. 32/5).
İş kanununa göre ücret, en geç ayda bir ödenir. Ancak, iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilmektedir?(İK m. 32/5).
“Meslek hastalıkları” ile ilgili tıpkı iş kazalarında olduğu gibi soruşturma yapılır, yönetmelikte pek çok hastalık meslek hastalığı olarak sıralanmıştır buna göre yönetmelikte yer almayan bir hastalığın meslek hastalığı listesine eklenip eklenmeyeceği konusuna kim karar verir?
Herhangi bir meslek hastalığı klinik ve laboratuvar bulgularıyla belirlenmişse ve meslek hastalığına yol açan etkenler işyerinde yapılan incelemelerde tespit edilmişse, meslek hastalıkları listesindeki yükümlülük süresi aşılmış olsa bile, hastalık kurumun veya ilgilinin başvurusu üzerine incelenir ve Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu onayı ile meslek hastalığı sayılabilir.
İşkolu tespit kararlarına Resmi Gazetede yayımından itibaren kaç gün içinde ilgililerce dava açılabilir?
İşkolu tespit kararlarına Resmi Gazetede yayımından itibaren 15 gün içinde ilgililerce dava açılabilir. Doğru cevap C'dir.
İş Kanunu’nda süreli feshin geçerli sebebe dayandırılması ve geçersiz sebeple yapılan fesihte işçiye iş güvencesi sağlanması, sınırlı bir uygulama olarak hükme bağlanmış ve ancak otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde, en az altı aylık kıdemi olan işçiler için öngörülmüştür (İK m.18/1).
İş kazalarının bildiriminde, 4/1-a sigortalıları ve 5. madde kapsamındaki sigortalılar, işverenleri tarafından, o yer kolluk kuvvetlerine derhal ve Kuruma da en geç kazadan sonraki kaç işgünü içinde doğrudan veya taahhütlü posta ile bildirmelidir?
İş kazalarının bildiriminde, 4/1-a sigortalıları ve 5. madde kapsamındaki sigortalılar, işverenleri tarafından, o yer kolluk kuvvetlerine derhal ve Ku- ruma da en geç kazadan sonraki üç işgünü içinde doğrudan veya taahhütlü posta ile bildirilecektir. ?Doğru cevap C'dir.
İş kazası ya da meslek hastalığına bağlı sebeplerle ölen bir sigortalının hak sahiplerine aylık kazancının %70’i ne olarak bağlanır?
İş kazası veya meslek hastalığına bağlı nedenlerden dolayı ölen sigortalının hak sahiplerine, aylık kazancının %70’i, 55. maddenin 2. fıkrasına göre güncellenerek 34. madde hükümlerine göre gelir olarak bağlanır.
5510 sayılı Kanuna göre kısa vadeli sigorta kolları primi oranı, prime esas kazancın yüzde kaçıdır?
Kanuna göre kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının %2’sidir. Bu primin tamamını işveren öder. Ayrıca bu oranı, %1,5 oranına düşürmeye ya da %2,5 oranına arttırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.