• İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Final Sınavları – Deneme 4

İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Deneme Final Sınavları - Deneme 4
1.

Kısa vadeli bir sigorta kolu olan "işsizlik sigortası" hangi kanunda düzenlenmiştir?

Doğru Cevap: "D" 4447
Soru Açıklaması

İşsizlik sigortası kısa vadeli bir sigorta kolu olmasına rağmen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değil 4447 sayılı ayrı bir Kanunla düzenlenmiştir.

2.
İş sözleşmesinin unsurları mevcut olduğu halde ücret açıkça kararlaştırılmamışsa nasıl hareket edilir?
Doğru Cevap: "C" Asgari ücretten az olmamak üzere emsal ücret ödenir.
Soru Açıklaması
İş sözleşmesinin unsurları mevcut olduğu takdirde açıkça kararlaştırılmamış olsa dahi işçi ücrete hak kazanır. Türk Borçlar Kanunu’nda, işverenin işçiye sözleşmede veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen ücreti ödemekle yükümlü olduğu, sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde ise asgari ücretten az olmamak üzere emsal ücreti ödeyeceği hükme bağlanmıştır.
3.

I. Oy kullanma

II. Sendikal kuruluş düzenine uyma

III. Üyeli aidatını ödeme

IV. Yönetim organında görev alma

V. Yöneticilik görevinin tanıdığı yetkileri kötüye kullanmama

Yukarıdakilerden hangisi üyelik borçları arasında yer alır?

Doğru Cevap: "D" II, III ve V
Soru Açıklaması

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine göreüyelik borçları; “sendikal kuruluş düzenineuymak, yöneticilik ve temsilcilik görevlerinin tanıdığı yetkileri kötüye kullanmamak,üyelik aidatını ödemek” şeklinde sıralanabilir.

4.
Aşağıdakilerden hangisi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre, "sigortalı sayılmayanlar" grubunda yer almaktadır.
Doğru Cevap: "A" Sağlık hizmet sunucuları tarafından işe alıştırılmakta olan veya rehabilite edilen hasta veya maluller.
Soru Açıklaması
5510 sayılı Kanun, bazı kişileri Kanunun uygulama alanı d ışına çıkarmakta ve onları Kanun anlamında sigortalı saymamaktadır. Kanunun 6. maddesinde kısa ve uzun vadeli sigorta kolları hükümlerinin uygulanmasında sigortalı sayılmayacak olanlar sıralanmıştır. Buna göre, Sağlık hizmet sunucuları tarafından işe alıştırılmakta olan veya rehabilite edilen hasta veya maluller bu grupta yer almaktadır. Sorunun Doğru Cevabı A şıkkıdır.
5.

I. Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada

II. İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle, sigortalı adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle

III. Sigortalının kendine ait aracıyla  işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında

Yukarıdaki hal ve durumlardan hangisinde meydana gelen olay iş kazası olarak değerlendirilmektedir?

Doğru Cevap: "B" I ve II
Soru Açıklaması

İş kazası, aşağıdaki hal ve durumlardan birinde meydana gelen ve sigortalıyı hemen ve sonradan özre uğratan olaydır (SSGSSK.m.13).• Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,• İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle, sigortalı adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,• Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,• 4/1-a kapsamında emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna sütvermek için ayrılan zamanlarda,• Sigortalının, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında.

6.
Kanuni bir greve katılanlar ile kanuni lokavta maruz kalan işçilerin, iş sözleşmelerinden doğan hak ve borçları ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "A" Bu işçilerin, iş sözleşmelerinden doğan hak ve borçları grev ve lokavt sona erene kadar askıda kalır.
Soru Açıklaması
Kanuni bir greve katılanlar ile kanuni lokavta maruz kalan işçilerin, iş sözleşmelerinden doğan hak ve borçları grev ve lokavt sona erene kadar askıda kalır.
7.

İş ilişkisinin sona erdirilmesinde eşit işlem yapma borcuna aykırı davranan işverenin işçiye kaç aylık ücretine kadar tazminat ödemesi gerekir?

Doğru Cevap: "B" 4
Soru Açıklaması

4

8.
İsteğe bağlı sigortalılığa ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "E" Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmış olanlar da isteğe bağlı sigortalı olabilirler.
Soru Açıklaması
Sosyal sigortalar anlamında sigortalılık, kişilerin isteğine bırakılmamıştır. Sigortalılık, zorunluluk esasına dayanmaktadır. Bununla birlikte mevzuatımızda, isteğe bağlı sigortalılık da düzenlenmiştir. İsteğe bağlı sigorta, kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmalarını sağlayan sigortadır (SSGSSK m.50/1).
9.
"5510 sayılı Kanuna göre, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının ................ ...Bu primin tamamını işveren öder. Ayrıca bu oranı, %1,5 oranına düşürmeye ya da %2,5 oranına arttırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir."Yukarıda paragrafta boş bırakılan yer aşağıdakilerden hangisi ile doldurulmalıdır?
Doğru Cevap: "C" %2’sidir.
Soru Açıklaması
5510 sayılı Kanunda, bütün sigorta kolları için tek bir sosyal sigorta primi alınması yerine sigorta kolları için ayrı ayrı sigorta priminin belirlenmesi yolu izlenmiştir. Kanuna göre kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının %2’sidir. Bu primin tamamını i şveren öder. Ayrıca bu oranı, %1,5 oranına düşürmeye ya da %2,5 oranına arttırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Sorunun Doğru Cevabı D şıkkıdır.
10.

Aşağıdakilerden hangisi toplu hak uyuşmazlıklarının çözüm yeri değildir?

Doğru Cevap: "A" Tahkim kurulu
Soru Açıklaması

Toplu hak uyuşmazlığı, görüleceği gibi yargıda ve özel hakemde ve  Yorum davası ve eda davası olan alt davalarda çözülebilir.

11.

Aşağıdakilerden hangisi 4447 sayılı Kanun kapsamında olan “işsizlik sigortası” alabileceklerle ilgili olarak yanlıştır?

Doğru Cevap: "E" Devlet memurları
Soru Açıklaması

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışanlar yani devlet memurları 4447 sayılı Kanun kapsamı dışındadır. Çünkü devlet memurluğunda süreklilik esastır. Zaman zaman işsiz kalma riski yoktur.

12.

İşçilerin aylık ücretleri kural olarak en fazla hangi oranda haczedilebilir?

Doğru Cevap: "D" 1/4
Soru Açıklaması

İşçilerin aylık ücretlerinin 1/4’den fazlası haczedilemez. Ancak, işçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hakim tarafından takdir edilecek miktar bu paraya dahil değildir. Nafaka borcu alacaklılarının hakları saklıdır (İK m.35). Dolayısıyla, işçinin ücretinden nafaka borçlarının ödenmesinde hacizaçısından herhangi bir sınırlama söz konusu değildir, işçinin ücretinin 1/4’den fazlası haczedilebilir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories