Kısa vadeli bir sigorta kolu olan "işsizlik sigortası" hangi kanunda düzenlenmiştir?
İşsizlik sigortası kısa vadeli bir sigorta kolu olmasına rağmen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değil 4447 sayılı ayrı bir Kanunla düzenlenmiştir.
I. Oy kullanma
II. Sendikal kuruluş düzenine uyma
III. Üyeli aidatını ödeme
IV. Yönetim organında görev alma
V. Yöneticilik görevinin tanıdığı yetkileri kötüye kullanmama
Yukarıdakilerden hangisi üyelik borçları arasında yer alır?
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine göreüyelik borçları; “sendikal kuruluş düzenineuymak, yöneticilik ve temsilcilik görevlerinin tanıdığı yetkileri kötüye kullanmamak,üyelik aidatını ödemek” şeklinde sıralanabilir.
I. Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada
II. İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle, sigortalı adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle
III. Sigortalının kendine ait aracıyla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında
Yukarıdaki hal ve durumlardan hangisinde meydana gelen olay iş kazası olarak değerlendirilmektedir?
İş kazası, aşağıdaki hal ve durumlardan birinde meydana gelen ve sigortalıyı hemen ve sonradan özre uğratan olaydır (SSGSSK.m.13).• Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,• İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle, sigortalı adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,• Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,• 4/1-a kapsamında emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna sütvermek için ayrılan zamanlarda,• Sigortalının, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında.
İş ilişkisinin sona erdirilmesinde eşit işlem yapma borcuna aykırı davranan işverenin işçiye kaç aylık ücretine kadar tazminat ödemesi gerekir?
4
Aşağıdakilerden hangisi toplu hak uyuşmazlıklarının çözüm yeri değildir?
Toplu hak uyuşmazlığı, görüleceği gibi yargıda ve özel hakemde ve Yorum davası ve eda davası olan alt davalarda çözülebilir.
Aşağıdakilerden hangisi 4447 sayılı Kanun kapsamında olan “işsizlik sigortası” alabileceklerle ilgili olarak yanlıştır?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışanlar yani devlet memurları 4447 sayılı Kanun kapsamı dışındadır. Çünkü devlet memurluğunda süreklilik esastır. Zaman zaman işsiz kalma riski yoktur.
İşçilerin aylık ücretleri kural olarak en fazla hangi oranda haczedilebilir?
İşçilerin aylık ücretlerinin 1/4’den fazlası haczedilemez. Ancak, işçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hakim tarafından takdir edilecek miktar bu paraya dahil değildir. Nafaka borcu alacaklılarının hakları saklıdır (İK m.35). Dolayısıyla, işçinin ücretinden nafaka borçlarının ödenmesinde hacizaçısından herhangi bir sınırlama söz konusu değildir, işçinin ücretinin 1/4’den fazlası haczedilebilir.