• İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Final Sınavları – Deneme 5

İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Deneme Final Sınavları - Deneme 5
1.

Günlük kısa çalışma ödeneği, sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kaçıdır?

Doğru Cevap: "E" 60
Soru Açıklaması

Günlük kısa çalışma ödeneği, sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60’ıdır. Doğru cevap E'dir.

2.

İş Kanunu’na göre ücret, en geç .............. ödenir. Ancak, iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi .............. kadar indirilebilir.

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru Cevap: "B" Ayda bir - bir haftaya
Soru Açıklaması

İş Kanunu’na göre ücret, en geç ayda bir ödenir. Ancak, iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir. ILO’nun 95 sayılı Ücretlerin Korunması Sözleşmesi’ne göre ücretin işgünlerinde ödenmesi gerekir. Ödeme gününün tatile denk gelmesi halinde ise ücret ödemesi tatili takip eden tatil olmayan ilk gün yapılır.

3.
İşveren (A), işveren (B)'ye işyerini 01.01.2016 tarihinde devretmiştir. Bu bilgiye göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "B" Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.
Soru Açıklaması
A şıkkı yanlıştır. Devir tarihinde yani 01.01.2016 tarihinde mevcut iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer . B şıkkı doğrudur. C şıkkı yanlıştır. işyerinin bir devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlarından devreden ile devralan birlikte devir tarihinden itibaren iki yıl süreyle sınırlıdır. D şıkkı yanlıştır. işyerinin bir devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlarından devreden ile devralan birlikte devir tarihinden itibaren iki yıl süreyle sınırlıdır. E şıkkı yanlıştır. İşçinin kıdemine bağlanan ihbar süreleri, kıdem tazminatı gibi hakları devreden işveren yanında işe başladığı tarihten itibaren hesaplanır.
4.
Kuruluşların genel kurullarının toplantı ve karar yeter sayılarına ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "E" Taraflar kuruluş tüzüklerinde toplantı ve karar yeter sayılarını tüm bu kanuni düzenlemelerden bağımsız olarak diledikleri gibi belirlemekte serbesttirler.
Soru Açıklaması
Kural olarak, genel kurulların toplantı yeter sayısı üye veya delege tamsayısının salt çoğunluğudur. lk toplantıda toplantı yeter sayısı sağlanamazsa ikinci toplantı en çok on beş gün sonraya bırakılır. Delegelerin veya üyelerin genel kurula katılmaları ve oy kullanmaları engellenemez. enel kurulun karar yeter sayısı toplantıya katılan üye veya delege sayısının salt çoğunluğudur. Sorunun doğru cevabı E şıkkıdır.
5.

Toplu iş sözleşmesinin içeriğiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru Cevap: ""
Soru Açıklaması

D şıkkı doğrudur. A ve B şıkkı yanlıştır. Toplu iş sözleşmelerinde yer alan, iş sözleşmesinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi ile ilgili hususları düzenleyen hükümlere toplu iş sözleşmelerinin normatif hükümleri denilir. Bu hükümler toplu iş sözleşmelerinin zorunlu unsurlarındandır. Bir başka ifadeyle iş sözleşmesinin yapılması, içeriği veya sona ermesiyle ilgili düzenleme bulunmayan bir sözleşme toplu iş sözleşmesi olarak kabul edilemez. C şıkkı yanlıştır. Ücret, fazla çalışma, prim, ikramiye, sosyal yardımlar, izinler, çalışma süreleri ile ilgili hükümler de iş sözleşmesinin içeriğine ilişkin normatif hükümlere örnektir. E şıkkı yanlıştır. Toplu iş sözleşmelerinde, tarafların karşılıklı hak ve borçlarını, sözleşmenin uygulanmasını ve denetimini, uyuşmazlıkların çözümünde başvurulabilecek yolları düzenleyen hükümlere borç doğuran (borçlar hukukuna ilişkin) hükümler denir. 

6.

Bireylere sosyal güvenlik primlerini, özel sigorta şirketlerinin veya bankaların kurdukları özel fon yönetimi kuruluşlarına ödeme zorunluluğu getirilen ülke aşağıdakilerden hangisidir? 

Doğru Cevap: "A" Şili
Soru Açıklaması

Sosyal güvenlik sistemini bireysel-özel fonlamaesasına dayandırması nedeniyle Şili’nin bu açıdanözel bir yeri vardır. Şili, sosyal güvenlik sistemini1982 yılından itibaren tamamen özelleştirmiştir.Bireylere sosyal güvenlik primlerini, özel sigortaşirketlerinin veya bankaların kurdukları özel fonyönetimi kuruluşlarına ödeme zorunluluğu getirilmiştir. Bu sistemde, bireysel tasarruf (fon) yönetimi esası benimsenmiştir. Sigortalılar, emeklilikfonlarını seçme ve bir fondan diğerine geçme hakkına sahiptirler (Tuncay ve Ekmekçi, 2011, s.34-35; Uşan, 2009, s.36).

7.

İşçi ücretlerinden yapılacak ceza kesintileri, bir ayda .... gündelikten fazla olamaz.

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru Cevap: "B" 2
Soru Açıklaması

Kanun, işçi ücretlerinden bir ayda yapılacak ceza kesintisine işçiyi korumak amacıyla sınırlama getirmiştir. Buna göre işçi ücretlerinden yapılacak ceza kesintileri, bir ayda 2 gündelikten veya parça başına ya da yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin 2 günlük kazancından fazla olamaz.

8.
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre çerçeve sözleşmeler en çok kaç yıl için yapılabilir?
Doğru Cevap: "C" 3
Soru Açıklaması
Çerçeve sözleşme, taraflardan birinin çağrısı ve karşı tarafın çağrıya olumlu cevap vermesi ile en az bir, en çok üç yıl için yapılır (m. 33/4).
9.
Aşağıdakilerden hangisi genel hükümler uyarınca iş sözleşmesinin geçersizliği sonucunu doğuran nedenlerden biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Taraflardan birinin ölümü
Soru Açıklaması
Genel hükümler uyarınca, iş sözleşmesi taraflarından birinin veya her ikisinin ehliyeti ile ilgili noksanlıklar, iş sözleşmesinin Kanunun ve tarafların öngördüğü şekil şartına uygun yapılmaması, iş sözleşmesinin konusunun kanunun emredici hükümlerine, kamu düzenine, kişilik haklarına, ahlak ve adaba aykırı olması, iş sözleşmesinin geçersizliği sonucunu doğurur. Taraflardan birinin ölümü ise geçersizlik nedeni değil, sona erme sebebidir.
10.

Kadın çalışanlar her ne şekil olursa olsun gece postasında kaç saatten fazla çalıştırılamazlar?

Doğru Cevap: "E" 7,5 saat
Soru Açıklaması

Kadın çalışanlar her ne şekil olursa olsun gece postasında 7,5 saatten fazla çalıştırılamazlar.

11.

Sosyal sigortaların finansman kaynağını esas olarak aşağıdakilerden hangisi oluşturmaktadır?

Doğru Cevap: "C" Primler
Soru Açıklaması

Sosyal sigortaların finansman kaynağını esas olarak primler oluşturmaktadır ve genel olarak üçlükatkı sistemi benimsenmiştir.

12.
Aşağıdakilerden hangisi konfederasyon kavramının unsurlarından biri değildir?
Doğru Cevap: "E" İşveren ve işçilerin birlikte bulunması
Soru Açıklaması
Konfederasyon kavramının unsurları arasında farklı işkollarında faaliyet gösteren en az beş sendikanın bir araya gelmesi, tüzel kişi olması, kuruluş olması sıralanabilir. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerinden anlaşılabileceği üzere, konfederasyonlar işçi sendikaları tarafından meydana getirilirse işçi konfederasyonları, işveren sendikaları tarafından meydana getirilirse işveren konfederasyonu adını alırlar.
13.

6356 sayılı Kanuna göre bir işyerinin girdiği işkolunun saptanması hangi merci tarafından yapılır?

Doğru Cevap: "A" Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Soru Açıklaması

Bir işyerinin girdiği işkolunun saptanması Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca yapılır ve Bakanlık tespit ile ilgili kararını Resmi Gazetede yayımlar.

14.
İşçi ücretlerinden yapılacak ceza kesintileri bir ayda kaç gündelikten fazla olamaz?
Doğru Cevap: "B" 2
Soru Açıklaması
15.

İş Kanunu’na göre ücret, kural olarak en geç hangi sürede ödenmelidir?

Doğru Cevap: "B" Ayda bir 
Soru Açıklaması

İş Kanunu’na göre ücret, en geç ayda bir ödenir. Ancak, iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir (İK m.32/5).

16.

1961 Anayasası’nda olduğu gibi 1982 Anayasası da bütün çalışanların sendika, toplu iş sözleşmesi ve grev haklarını güvence altına almıştır Anayasa’nın 51. Madde hükmüne dayanılarak yürürlüğe konulan sendikalar kanunu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu
Soru Açıklaması

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’yla da işçi ve işveren sendikalarının kuruluşu, yönetilmesi, faaliyetleri ve sona ermeleri ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir.

17.

5510 sayılı Kanun, bazı kişileri Kanunun uygulama alanı dışına çıkarmakta ve onları Kanun anlamında sigortalı saymamaktadır. Aşağıda sayılanlardan hangisi bu duruma örnek teşkil eder?

Doğru Cevap: "C" Askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar
Soru Açıklaması

Askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar ile yedek subay okulu öğrencileri, 5510 sayılı Kanunun kapsamı dışında bırakılmıştır.

18.
Tüzel kişiliği sona erecek sendika ve konfederasyonun mal varlığının aktif ve pasifiyle tespiti ve hukuki ilişkilerinin kesilmesine ne ad verilir?
Doğru Cevap: "A" Tasfiye
Soru Açıklaması
Tasfiye, Tüzel kişiliği sona erecek sendika ve konfederasyonun mal varlığının aktif ve pasifiyle tespiti ve hukuki ilişkilerinin kesilmesidir
19.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda düzenlenen işyeri sendika temsilcilerine ilişkin aşağıdaki hükümlerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "A" İşyeri sendika temsilcisi atama yetkisi işverene aittir.
Soru Açıklaması
İşyeri sendika temsilcisi atama yetkisi toplu iş sözleşmesi yapmak üzere yetkisi kesinleşen sendikaya aittri. Yetkili sendika, işyerindeki işçi sayısına bağlı olarak o işyerinde çalışan üyeleri arasında sendika temsilzisi atayabilir.
20.
Sendika ve konfederasyon tüzüklerinde aşağıdakilerden hangisinin bulunması gerekmez?
Doğru Cevap: "B" Konfederasyon bütçesi
Soru Açıklaması
STİSK m.8'e göre sendika ve konfederasyon tüzüklerinde aşağıdaki hususların yer alması gerekir: Adı, merkezi ve adresi, amacı, sendikanın faaliyet göstereceği işkolu, sendika kurucularının ad ve soyadları, kimlik bilgileri, meslek ve sanatları ve yerleşim yerleri; üst kuruluşları kuran sendikaların işkolları ile ad ve adresleri, üye olma, üyelikten çıkma ve çıkarılmanın şartları, genel kurulun oluşumu, toplanma zamanı, görev ve yetkileri, üye ve delegelerinin oy kullanmaları, çalışma usul ve esasları ile toplantı ve karar yeter sayıları, genel kurul dışında kalan organlar, bu organların oluşumu, görev, yetki ve sorumlulukları, çalışma usul ve esasları ile toplantı ve karar yeter sayıları. Sorunun Doğru Cevabı B şıkkıdır
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories